Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Läs mer

Köpguide för ergonomiska kuddar
Kuddar som är ergonomiskt utformade för din nacke

Enligt vår forskning och analys Vi har valt produkter som ger högt betyg på de parametrar vi utvärderar dem på, men inte en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer

4 Analyserad produkt
Baserat på analys
Utarbetad av experter Bakom Bedzzz är ett specialiserat team av experter inom konsumentvaror, vars huvuduppgift är att ge dig den bästa vägledningen för att hitta den bästa produkten för dina behov.

Visste du att de första kuddarna som användes var gjorda av sten? Det stämmer, människor brukade lägga ned huvudet för att sova på mycket hårda ytor, redan 7 000 år före Kristus i det gamla Mesopotamien. Du har säkert själv haft kuddar som har känts som att sova på sten, oavsett om de känts mjuka vid beröring, där du har vaknat med förvärrad nacksmärta, stelhet och till och med huvudvärk. Om du har haft problem med att hitta rätt kudde, har du förmodligen bara övervägt olika stoppning och det finns mer till kuddar än så (åtminstone idag, i den moderna eran).

Ergonomiska kuddar är en typ av kudde som anpassar sig efter din nacke och huvudform för att förbättra din hållning och ge komfort och avlastning. Även om typen av fyllning alltid kommer att vara viktig, spelar kuddens form och storlek också en stor roll för att stödja din nacke ordentligt och ge komfort till din övre rygg och axlar. Ergonomiska kuddar är antingen formade på ett visst sätt eller har specialmaterial som enkelt kan anpassas till olika kroppstyper och sovställningar. Med ännu fler faktorer att ta hänsyn till, och en marknad som svämmar över av alternativ, har vi beslutat att erbjuda en köpguide för din bekvämlighet och en lista av våra toppval baserat på djupgående marknadsanalys och forskning. Dyk in för en chans att upptäcka den bästa kudden för just dig.

Så utvärderar och levererar vi produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. VI har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om det kan påverka vårt urval av produkter för våra artiklar, baseras våra rekommendationer alltid på redaktörens professionella bedömning av de bästa produkterna.

Vårt research-team utvärderar produkter baserat på följande parametrar:

  1
 • Produkttester från expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data om våra läsares preferenser

Ovanstående är en fråga om pris och kvalitet. Det är viktigt att notera att rankningen inte är en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Observera att vi i nuläget inte har kunnat hitta några oberoende tester inom denna produktkategori, och att vi i första hand har analyserat kundernas egna recensioner av produkten. Kundrecensionerna har analyserats i förhållande till produktens egenskaper och pris.

Bra val för personer som sover på sidan test-guiden

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Tempur Millennium SmartCool Ergonomic pillow - högteknologiska lösningar för exceptionell kontureffekt och lyxig komfort

Tempur är oundvikligt när man letar efter premiumsängkläder, inklusive deras kuddar. Med sitt karaktäristiska memory foam baserat på NASA-teknik anses Tempur ha marknadens bästa memory foam-produkter och erbjuder mycket komfort till sina många nöjda kunder.

Tempur Millennium SmartCool Ergonomic pillow
Bra val för personer som sover på sidan

Dagens bästa priser och erbjudanden på Tempur Millennium SmartCool Ergonomic pillow:

 • TEMPUR memory foam
 • SmartCool överdrag i polyester
 • Konturerad design med lutande kant

Recension: Produktanalys av Tempur Millennium SmartCool Ergonomisk kudde

Detaljer

  • Fyllning: Tempur memory foam
  • Överdrag: 99% SmartCool polyestertyg; 1% elastan
  • Höjd: 12,5 cm
  • Storlek: 54 x 32 cm
  • Tvättbar: Ja, vid 40 grader (endast överdrag)
  • Testperiod: n/A
  • Certifieringar: Certifierad rymdteknik

 

Tempur memory foam har ett världsberömt rykte för exceptionell komfort och utmärkt konturering. Som arvtagare till den ursprungliga NASA memory foam tekniken som uppfanns på 60-talet för att dämpa effekterna på astronauter från extrema g-krafter, är de mycket stolta över att ha fulländat tekniken för att hjälpa människor att få en vilsam sömn. Tempur är inte alltid helt öppna med hur deras speciella memory foam fungerar, men nöjda användare rapporterar om ett mycket känsligt, mycket responsivt skum som snabbt anpassar sig till din kroppsform, lindrar och till och med helt tar bort nacksmärtor och spänningar i axlarna och i allmänhet ger en god och bekväm sömn.

Själva kudden är utformad i en märklig konturerad form med en lutande kant där huvudet ska ligga. Den påminner lite om en U-formad nackkudde, men det finns en konturerad inbuktning för nacken. Dessutom gör den lutande kanten att huvudet hänger över kudden. Detta ökar trycket från nacken på kudden, vilket gör att kudden snabbare och mer effektivt formar sig efter din kroppsform. Just den här modellen är 12,5 cm på sin högsta och 7 cm på sin lägsta punkt, vilket gör den till en utmärkt höjd för personer som sover på sidan. Även ryggsovare med ett större kroppsmasseindex kommer att ha nytta av denna kudde.

Ventilerande, fukttransporterande och maskintvättbart överdrag

SmartCool är ännu en teknisk lösning som är unik för Tempur och som i det här fallet används för att tillverka deras överdrag. Det är en typ av mikrofiber som är mycket bra på att främja luftflödet och till och med har en kylande effekt som hjälper till att hålla en lägre temperatur under sömnen. Detta gör att kudden alltid känns fräsch och torr. Eftersom överdraget är av polyester är det dessutom helt tvättbart i maskin och Tempur rekommenderar en 40-graderscykel. De rekommenderar också att du tvättar överdraget ofta eftersom polyester tål att tvättas ofta, och ett rent överdrag kan hjälpa till att förlänga livslängden på kudden i allmänhet.

Mer om Tempur Millennium SmartCool Ergonomic pillow

Detaljer

 • Fyllning: Tempur memory foam
 • Överdrag: 99% SmartCool polyestertyg; 1% elastan
 • Höjd: 12,5 cm
 • Storlek: 54 x 32 cm
 • Tvättbar: Ja, vid 40 grader (endast överdrag)
 • Testperiod: n/A
 • Certifieringar: Certifierad rymdteknik

Skäl att köpa

 • Mycket känsligt och responsivt memory foam
 • Ger en fantastisk kontureffekt för exceptionell, lyxig komfort
 • Andningsaktivt överdrag som främjar luftflödet
 • Innovativ ergonomisk design som lindrar nacksmärtor
 • Avtagbart och maskintvättbart överdrag

Skäl att undvika

 • Högt pris

Bedzzz's vurdering

Efter en grundlig utvärdering av Tempur Millennium SmartCool Ergonomic Pillow har vi kommit att uppskatta dess exceptionella egenskaper som sticker ut bland mängden av ergonomiska kuddar. För det första är känsligheten och reaktionsförmågan hos dess memory foam oöverträffad. Kudden anpassar sig sömlöst till konturerna av nacke och huvud och ger en lyxig komfort som verkligen förbättrar din sömnupplevelse. Den konturerande effekten av denna kudde är enligt uppgift anmärkningsvärd. Den formar sig efter ditt huvud och din nacke med precision och erbjuder stöd som är skräddarsytt efter din kropps unika behov. Denna funktion är särskilt fördelaktig för dig som söker en kudde som erbjuder mer än bara mjukhet. En anmärkningsvärd fördel med Tempur Millennium SmartCool är dess andningsbara överdrag. Denna funktion främjar luftflöde, vilket gör det till ett idealiskt val för dig som tenderar att sova varmt eller som bor i varmare klimat. För dem som kämpar med nacksmärta är den innovativa ergonomiska utformningen av denna kudde en game changer. Den ger riktat stöd till nacken, lindrar smärta och obehag, vilket är en betydande fördel för alla som letar efter terapeutiska egenskaper i en kudde.

Även om Tempur Millennium SmartCool har ett högt pris, anser vi att kostnaden motiveras av dess överlägsna kvalitet och de många fördelar den erbjuder. Att investera i denna kudde är att investera i en bättre natts sömn, minskad nacksmärta och en allmänt förbättrad sömnhälsa. Enligt vår uppfattning är Tempur Millennium SmartCool Ergonomic kudde en värdefull investering för dem som prioriterar kvalitet, komfort och ergonomi i sina sömnlösningar.

Premiumalternativ test-guiden

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

CURA of Sweden Hybrid ergonomic pillow - högteknologiska applikationer för exceptionell kontureffekt och lyxig komfort

Den ergonomiska kudden Hybrid från CURA of Sweden kombinerar på ett unikt sätt dubbelsidig komfort med dunliknande polyester och memory foam, vilket tillgodoser olika preferenser när det gäller kuddens känsla och stöd. Den mångsidiga designen gör den till ett perfekt val för dig som söker premiumkvalitet med både mjukheten hos dun och den stödjande formen hos memory foam i en och samma kudde.

CURA of Sweden Hybrid ergonomic pillow
Premiumalternativ

Dagens bästa priser och erbjudanden på CURA of Sweden Hybrid ergonomic pillow:

 • Dunliknande polyester och memory foam
 • Fukttransporterande och andningsaktivt tencel lyocell-tyg
 • Avtagbar innerdyna för höjdjustering

Recension: Produktanalys av CURA of Sweden Hybrid ergonomisk kudde

Detaljer

  • Fyllning: Viskoelastisk polyuretan, polyester
  • Överdrag: 60% Tencel (lyocell); 40% Nylon
  • Höjd: Justerbar
  • Storlek: 50 x 60 cm
  • Tvättbar: Ja, vid 40 grader
  • Provperiod: n/A
  • Certifieringar: n/A

Välj mellan avlastning med memory foam eller lyxigt dun

CURA Hybrid-kuddens utmärkande egenskap är dess dubbelsidiga design, som erbjuder den plyschiga känslan av dunliknande polyester på ena sidan och den stödjande omfamningen av memory foam på den andra. Denna dualitet i komfortalternativ skiljer den från traditionella kuddar med ett enda material. Medan memory foam-kuddar anpassar sig till ditt huvud och nacke, kan de ibland kännas för fasta eller varma. Omvänt är dunkuddar mjukare men kan sakna tillräckligt stöd. CURA Hybrid överbrygger detta gap och låter dig njuta av fördelarna med båda materialen.

Anpassningsbar till varierande sovställningar

En annan viktig fördel med CURA Hybrid är dess justerbara höjd. Denna funktion är avgörande för att kunna skräddarsy kudden efter dina specifika behov av nackstöd. Många ergonomiska kuddar har en fast höjd, vilket kanske inte passar alla. Med CURA Hybrid kan du justera kudden till den perfekta höjden och se till att din nacke och ryggrad är korrekt inriktade. Denna anpassningsförmåga är särskilt fördelaktig om din sovställning varierar eller om du har specifika krav på din hållning.

Praktiskt och hygieniskt överdrag

CURA Hybrid-kuddens avtagbara överdrag, tillverkat av en blandning av Tencel och nylon, ger ökad bekvämlighet och hygien. Att kunna tvätta överdraget i 40 grader säkerställer att du får en ren och allergenfri kudde, vilket är avgörande för sömnhygienen. Användningen av Tencel, ett hållbart och mjukt tyg, ger också en touch av lyx och miljöansvar. Jämfört med andra kuddar med avtagbara eller svårrengjorda överdrag utmärker sig CURA Hybrid genom sitt enkla underhåll, vilket är avgörande för långvarig användning och komfort.

Mer om CURA of Sweden Hybrid ergonomic pillow

Detaljer

 • Fyllning: Viskoelastisk polyuretan, polyester
 • Överdrag: 60% Tencel (lyocell); 40% Nylon
 • Höjd: Justerbar
 • Storlek: 50 x 60 cm
 • Tvättbar: Ja, vid 40 grader
 • Provperiod: n/A
 • Certifieringar: n/A

Skäl att köpa

 • Lyxig komfort och konturformning med memory foam
 • Enkelt justerbar höjd för olika sovpositioner
 • Ventilerande, fukttransporterande och allergenavvisande överdrag
 • Kylande gel som främjar temperaturreglering
 • Lätt att rengöra och underhålla

Skäl att undvika

 • Högt pris

Bedzzz's vurdering

Den här kudden har flera utmärkande egenskaper som motiverar CURA:s plats i premiumsegmentet på marknaden för ergonomiska kuddar. Kudden ger en lyxig komfortupplevelse genom att kombinera mjukheten hos dunliknande polyester med den exakta formgivningen hos memory foam. Denna blandning tillgodoser olika sömnpreferenser och säkerställer optimalt stöd för olika positioner med sin justerbara höjd. En annan viktig fördel är kuddens överdrag, som har utmärkt andningsförmåga, fukttransporterande och allergenavvisande egenskaper, vilket förbättrar sömnkvaliteten för personer med överkänslighet. Dessutom bidrar den kylande gelen i kudden till temperaturreglering, vilket är en avgörande aspekt för en bekväm natts sömn.

När det gäller underhåll utmärker sig kudden genom att vara enkel att rengöra, vilket säkerställer långsiktig hygien och hållbarhet. Även om CURA of Sweden Hybrid ergonomisk kudde har en hög prislapp, anser vi att dess avancerade funktioner och hantverksmässiga kvalitet ger mycket valuta för pengarna. Enligt vår uppfattning är investeringen i denna kudde en investering i förbättrad sömnkvalitet och allmänt välbefinnande.

Latexalternativ av hög kvalitet för personer som sover på sidan eller på rygg test-guiden

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Bedre Naetter Mayan Latex ergonomic pillow - organiska naturmaterial för utmärkt andningsförmåga, antiallergena egenskaper och lång livslängd

Bedre Naetters ergonomiska Mayan Latex-kudde har en fyllning av 100 % ekologisk latex, vilket ger en naturlig och miljövänlig sömnlösning. Om du letar efter en naturlatexkudde med en fjädrande känsla och en responsiv, konturformande känsla är Mayan Latex ett utmärkt val.

Bedre Naetter Mayan Latex ergonomic pillow
Latexalternativ av hög kvalitet för personer som sover på sidan eller på rygg

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bedre Naetter Mayan Latex ergonomic pillow:

 • Fyllning av 100% ekologisk latex
 • Överdrag i ekologisk bomull
 • Välj mellan två höjder

Recension: Produktanalys av Bedre Naetter Mayan Latex ergonomisk kudde

Detaljer

  • Fyllning: 100% ekologisk latex
  • Överdrag: 100% ekologisk bomull
  • Höjd: 12,5 cm / 14 cm
  • Storlek: 60 x 40 cm
  • Tvättbar: Ja, vid 60 grader (endast överdrag)
  • Testperiod: 100 dagar
  • Certifieringar: OEKO-TEX Certifieringar (klass 1); GOLS Cert

Naturmaterial för bättre sömn

Den ergonomiska kudden Bedre Naetter’s Mayan Latex har en fyllning av 100% ekologisk latex. Detta naturliga material gör att kudden är mer responsiv och hållbar än motsvarande kuddar av syntetiskt material eller memory foam. Till skillnad från traditionella memory foam-kuddar som ofta håller kvar värme ger den organiska latexen en svalare sovyta, vilket gör den idealisk för dig som är känslig för att överhettas om natten. Till skillnad från kuddar med fyllning av dun eller polyester, som kan bli platta med tiden, behåller latexens elastiska natur sin form och sitt stöd, vilket ger en konsekvent anpassning av nacke och ryggrad. Med rätt skötsel och underhåll hävdar Bedre Naetter dessutom att denna kudde kan hålla hela livet.

Bekvämlighet och komfort med ekologiskt kuddöverdrag

Användningen av 100% ekologisk bomull för överdraget är en annan viktig aspekt av Mayan Latex-kudden. Detta val ger en mjuk, andningsbar yta som förbättrar den övergripande komforten, särskilt jämfört med överdrag gjorda av syntetiska material som kan hålla kvar värme. Det ekologiska bomullsöverdraget gör också kudden till ett allergivänligt alternativ, vilket är en stor fördel jämfört med kuddar med icke-ekologiska överdrag som kan irritera känslig hud. Dessutom är den ekologiska bomullen i linje med kuddens hållbara etos, vilket är tilltalande för dig som letar efter produkter som stöder miljömässig hållbarhet.

Genom att erbjuda två höjdalternativ (12,5 cm och 14 cm) tillgodoses olika sovpreferenser, vilket skiljer kudden Mayan Latex från många modeller på marknaden som passar alla i en storlek. Detta val gör att du kan välja den höjd som bäst stöder din nacke och sovposition. Om du till exempel sover på sidan kan alternativet 14 cm erbjuda den nödvändiga höjden för att anpassa din nacke till din ryggrad korrekt, medan 12,5 cm kan vara mer lämpligt om du sover på ryggen. Denna anpassning förbättrar de ergonomiska fördelarna med kudden och säkerställer att den uppfyller individuella stödbehov mer exakt än standardkuddar med ett enda höjdalternativ.

Mer om Bedre Naetter Mayan Latex ergonomic pillow

Detaljer

 • Fyllning: 100% ekologisk latex
 • Överdrag: 100% ekologisk bomull
 • Höjd: 12,5 cm / 14 cm
 • Storlek: 60 x 40 cm
 • Tvättbar: Ja, vid 60 grader (endast överdrag)
 • Testperiod: 100 dagar
 • Certifieringar: OEKO-TEX Certifieringar (klass 1); GOLS Cert

Skäl att köpa

 • Responsiv och mycket formgivande latex
 • Mycket bekväm med elastisk, studsande känsla
 • Mycket god andningsförmåga och främjar luftflödet
 • Lämplig för både rygg- och sidosovare
 • Latexmaterialet är mycket slitstarkt och långvarigt

Skäl att undvika

 • Ej lämplig för mjuka madrasser

Bedzzz's vurdering

Efter att noggrant ha undersökt Bedre Naetter Mayan Latex ergonomisk kudde, drar vi slutsatsen att den är ett exceptionellt val för dem som söker en blandning av komfort och stöd. Den utmärkande egenskapen är den responsiva och mycket följsamma latexen, som anpassar sig perfekt till formen på ditt huvud och din nacke och ger ett oöverträffat stöd. Denna lyhördhet, i kombination med kuddens elastiska och studsiga känsla, säkerställer en mycket bekväm sömn. En av de mest imponerande egenskaperna hos denna kudde är dess andningsförmåga. Latexmaterialet möjliggör ett utmärkt luftflöde, vilket gör den till ett perfekt val för dig som tenderar att sova varmt. Dessutom är latex känt som ett mycket allergivänligt och kvalsteravvisande material. Dessutom är latexmaterialets hållbarhet anmärkningsvärd. Till skillnad från andra material som kan förlora sin form eller fasthet med tiden, behåller latex sin kvalitet i åratal, vilket ger en långvarig sömnlösning.

Det finns dock ingen möjlighet att välja en kudde med lägre profil, ca 10 eller 9 cm hög, vilket skulle göra den bra för dem med mjukare madrasser. Det är en liten nackdel när man jämför alla de fördelar som Mayan erbjuder, men vi tycker ändå att det hade varit trevligt. Sammantaget anser vi att det är ett mycket bra kvalitetsval för både sido- och ryggsovare. Den här investeringen kommer också att hålla länge, vilket ytterligare ökar kuddens totala värde.

Prisvärt alternativ för personer som sover på sidan test-guiden

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

InnovaGoods Conforti Neck ergonomic pillow - högteknologiska lösningar för exceptionell kontureffekt och lyxig komfort

InnovaGoods Conforti nackkudde, med sin unika konturformade design med armstöd, är särskilt utformad för att tillgodose behoven hos personer som sover på sidan. Denna genomtänkta design säkerställer korrekt anpassning och stöd, och tar itu med de vanliga besvär som sidosovare upplever.

InnovaGoods Conforti Neck ergonomic pillow
Prisvärt alternativ för personer som sover på sidan

Dagens bästa priser och erbjudanden på InnovaGoods Conforti Neck ergonomic pillow:

 • Unik konturerad design med armstöd
 • Tillräcklig höjd för nackstöd
 • Avtagbart överdrag

Recension: Produktanalys av InnovaGoods Conforti Neck ergonomisk kudde

Detaljer

  • Fyllning: Viskoelastiskt skum
  • Överdrag: Polyester
  • Höjd: 14 cm
  • Storlek: 62 x 36 cm
  • Tvättbar: Ja, vid 60 grader (endast överdrag)
  • Provperiod: n/A
  • Certifieringar: n/A

Helt naturliga material för bättre sömn

InnovaGoods Conforti nackkudde har en unik konturformad design med armstöd, vilket är dess mest framträdande egenskap. Denna design ligger steget före vanliga ergonomiska kuddar, eftersom den ger extra stöd för både nacke och armar, vilket ökar komforten och främjar en bättre ryggradsinriktning. För dig som sover på sidan innebär detta en mer vilsam sömn med färre vändningar och vridningar. Med en höjd på 14 cm är InnovaGoods Conforti nackkudde idealiskt placerad för att ge den tillräckligt med höjd för optimalt nackstöd. Detta är särskilt fördelaktigt för att bibehålla ryggradens naturliga kurvatur, vilket är avgörande för att förebygga smärta i nacke och axlar.

Bekvämhet med ekologiskt kuddöverdrag

Det avtagbara polyesteröverdraget på InnovaGoods Conforti nackkudde ger ett extra lager av bekvämlighet och hygien. Det är enkelt att tvätta överdraget i 60 grader så att du kan upprätthålla en ren och allergenfri sömnmiljö. Denna funktion kan anses vara en småsak, men den är avgörande för att säkerställa kuddens livslängd och hållbarhet, och är någonting som bidrar till ett sammantaget positivt betyg.

Mer om InnovaGoods Conforti Neck ergonomic pillow

Detaljer

 • Fyllning: Viskoelastiskt skum
 • Överdrag: Polyester
 • Höjd: 14 cm
 • Storlek: 62 x 36 cm
 • Tvättbar: Ja, vid 60 grader (endast överdrag)
 • Provperiod: n/A
 • Certifieringar: n/A

Skäl att köpa

 • Unik konturformad design med bra nackstöd
 • Inbuktningar för armar på sidorna
 • Konturerande effekt av memory foam med hög profil
 • Avtagbart överdrag och enkel rengöring
 • Prisvärd

Skäl att undvika

 • Inte lämplig för mjukare madrasser
 • Kan ha problem med ventilatione

Bedzzz's vurdering

I vår omfattande bedömning av InnovaGoods Conforti Neck ergonomisk nackkudde har vi kommit fram till att den utmärker sig på flera viktiga områden. Dess unika konturformade design och robusta nackstöd förbättrar sovkomforten avsevärt, särskilt för dig som behöver ett fast stöd. De innovativa fördjupningarna för armarna är ett genomtänkt tillägg som ger extra komfort och gör den till ett utmärkt val för personer som sover på sidan. Den formande effekten hos memory foam i kombination med den höga profilen ger en djupt vilsam och stödjande sömnupplevelse. Det avtagbara överdraget är en praktisk funktion som förenklar rengöringsprocessen och bidrar till kuddens allmänna bekvämlighet. Dessutom gör det överkomliga priset denna ergonomiska kudde till ett attraktivt alternativ för ett brett spektrum av budgetar, samtidigt som den erbjuder ett imponerande värde.

Även om kudden kanske inte passar för mjukare madrasser och kan ha problem med ventilering, uppvägs dessa faktorer av dess fördelar. För personer som föredrar fastare madrasser är InnovaGoods Conforti nackkuddes design och stödnivå särskilt fördelaktiga. Dessutom kan problemet med andningsförmåga till viss del mildras genom att använda andningsbara örngott eller överdrag, vilket gör det till ett alternativ som fungerar för de flesta. Enligt vår uppfattning är InnovaGoods Conforti Neck ergonomiska kudde ett bra val för dig som vill ha förbättrat nackstöd och komfort till ett överkomligt pris.

5 saker att tänka på innan du köper ergonomiska kuddar

 • Stoppning

  Stoppningen i en ergonomisk kudde avgör dess stödnivå, hållbarhet och andningsförmåga. Det finns en viss variation här, men generellt sett kommer de flesta ergonomiska kuddar du hittar att vara memory foam-kuddar. Även om det har många fördelar finns det andra alternativ och vi kommer att utforska några här:

  • Memory Foam: Som nämnts tidigare är detta förmodligen det vanligaste fyllnadsmaterialet för ergonomiska kuddar. Memory foam anpassar sig till formen på ditt huvud och din nacke och ger utmärkt stöd. Det är känt för att hålla kvar värme, men detta problem håller snabbt på att bli ett minne blott eftersom många tillverkare numera producerar gelinfunderat skum, eller skum infunderat med grafit- eller kolpartiklar för att öka andningsförmågan. Jämfört med andra material, bortsett från andningsförmågan, är memory foam-kuddars största nackdel att det inte håller lika länge som vissa andra alternativ.
  • Latex: Latex ger ett fastare stöd än memory foam och är naturligt allergivänligt och antimikrobiellt. Latex har ökat i popularitet under de senaste åren, särskilt för sängkläder, på grund av dess exceptionella känsla och studsighet, bortsett från de andra fördelarna det erbjuder. Det utmärker sig absolut som ett fyllnadsmaterial vad gäller livslängd, och de flesta latexkuddar håller långt över 10 år, och vissa till och med längre än så. Naturlig latex är dock mycket dyrare och även syntetiska alternativ kan ligga i den högre änden av prisspektrumet.
  • Polyesterfiber: Ett mer prisvärt alternativ som är mjukt men kanske inte erbjuder samma nivå av stöd som memory foam eller latex. Mikrofiber- eller PU-alternativ är de vanligaste typerna av polyesterfyllning. Polyester har också andra potentiella problem, som damm och andningsförmåga. De är dock mindre känsliga för tvätt och är i allmänhet hållbara jämfört med sina motsvarigheter. Polyesterkuddar kan vara ett bra val för dig med en smalare budget men som letar efter lite extra stöd för nacken.
 • Form och storlek

  Formen och storleken på en ergonomisk kudde spelar en avgörande roll för att ryggraden ska vara korrekt inriktad och just formen är något som skiljer ergonomiska kuddar från vanliga kuddar. Tänk dock på att formen inte nödvändigtvis behöver vara konturerad eller halsformad och att det finns vanligt formade kuddar med ergonomiska egenskaper.

  • Konturerade kuddar: Dessa kuddar är utformade med en fördjupning i mitten för att ge stöd åt huvudet och samtidigt stödja nacken. De är vanligtvis tillverkade av polyester eller memory foam och är bra för att ge extra stöd åt nacken. De kan ha olika design, så det är en bra idé att prova dem först innan du fattar ett slutgiltigt beslut. Du bör kunna känna lättnad i nacken och axelområdet omedelbart när du placerar huvudet på kudden, så låt det vägleda dig när du gör ett val.
  • Halsformade kuddar: Ofta U-formade eller har ett upphöjt område för att stödja nacken. Dessa är vanligare bland latex- och memory foam-kuddar, och är förmodligen den form du är mest bekant med. De har en liknande effekt som konturerade kuddar, men de bäddar inte in huvudet lika mycket. Återigen bör du först prova denna kuddform och se hur det känns innan du fattar ett beslut.

  När det gäller storlek finns de flesta kuddar i standardstorlekar, där den vanligaste storleken är 65 x 65 cm (du hittar också 63 x 63 cm). Kuddstorlek är en fråga om personliga preferenser som vanligtvis är relaterade till din sängstorlek och är inte så avgörande. Det viktigaste måttet är höjden på din ergonomiska kudde. Eftersom alla människor är olika finns det ingen idealisk kuddhöjd, men det finns några allmänna rekommendationer som du kan följa. Personer som sover på mage eller rygg bör välja en lägre kudde eftersom de i denna position ligger lägre mot madrassen. Personer som sover på sidan bör leta efter en högre kudde så att nacken får tillräckligt med stöd och ryggraden förblir i linje.

  Tänk också på madrassens fasthet när du väljer kuddhöjd. De med fasta madrasser kommer att dra nytta av en högre, konturerad kudde eftersom du inte kommer att sjunka ned i madrassen lika mycket. Alternativt är lägre, halsformade kuddar bättre för mjuka madrasser.

 • Överdragsmaterial

  Materialet på överdraget är en annan viktig faktor att ta hänsyn till eftersom det påverkar kuddens komfort och hygien. Vad överdraget är gjort av kan påverka andningsförmåga, damm- och bakterieresistens, hur väl det tål tvätt och mer. Det finns lika många alternativ här som det finns kuddar i världen, så vi kommer att begränsa vår lista till några av de mest vanligt förekommande materialen.

  • Bomull: Bomullsöverdrag är populära för sin naturliga andningsförmåga och mjukhet. Bomull är perfekt för dig som sover varmt och det transporterar effektivt bort fukt så att du håller dig sval hela natten. Ekologiska bomullsalternativ finns också för miljömedvetna köpare, som erbjuder allergivänliga egenskaper och är fria från syntetiska kemikalier. Förutom att vara något dyrare är bomull dock lite svårt att underhålla eftersom det är ett material som är benäget att krympa vid varma temperaturer.
  • Polyester: Polyester är ett syntetiskt fiber som är känt för sin hållbarhet och motståndskraft mot skrynkling och krympning. Även om polyesteröverdrag andas mindre än bomull är de ofta billigare och lättare att underhålla. De är ett praktiskt val för dig som prioriterar enkel skötsel och budgetvänlighet.
  • Bambu: Bambufiberöverdrag föredras alltmer på grund av deras miljövänliga natur och exceptionella andningsförmåga. Bambu är naturligt fukttransporterande, vilket hjälper till att reglera temperaturen och ger en svalkande effekt – en välsignelse för varma sovare. Dessutom är bambuöverdrag ofta mjukare än bomull och ger en lyxig, mycket bekväm känsla. Bambufiber, särskilt bambu lyocell, är dock mycket kostsamt.
  • Tencel (Lyocell): Tencel-överdrag är tillverkade av träcellulosa och är hållbara och miljövänliga. De utmärker sig genom sin silkeslena textur och utmärkta fukttransporterande egenskaper, vilket gör dem lämpliga för känslig hud. Tencel har också en hög andningsförmåga och är effektivt för temperaturreglering.
 • Hållbarhet och prövoperiod

  Hållbarhet är avgörande för ergonomiska kuddar, med högkvalitativa material som vanligtvis håller längre. De flesta kuddar kommer inte med en utökad garanti eftersom det är en relativt låg investering, men det finns säkert material som kommer att hålla längre än andra. Det är viktigt att notera att korrekt skötsel och underhåll kommer att gå långt för att behålla din kuddes ursprungliga skick så att du kan dra nytta av dess komfort under längre tid. Bland fyllningsmaterial är latex förmodligen det mest långvariga, men vissa polyesteralternativ kan också gå i 4-5 år.

  En annan sak att hålla utkik efter är de provperioder som många tillverkare allt oftare erbjuder. Förutom att vara ett utmärkt sätt att se till att den kudde du valt passar bra, är ett erbjudande om en provperiod också ett bra sätt att mäta det förtroende en tillverkare har för sin produkt.

 • Pris

  Priserna på ergonomiska kuddar varierar främst beroende på materialet i överdraget och fyllningen.

  Budgetvänlig (under 500 SEK): Dessa kuddar är vanligtvis gjorda i polyesterfiber eller grundläggande memory foam. Budgetalternativ är bra om du letar efter lite extra stöd för din nacke för en bekvämare sömn, men du lider inte mycket av belastning eller nacksmärta i allmänhet. Om du emellertid ofta upplever smärta och spänningar i axlar eller nacke kan ett budgetalternativ förvärra problemet ännu mer.

  Mellanklass (500 – 1000 SEK): Ofta kuddar av memory foam eller latex av högre kvalitet. I detta intervall kommer du att kunna hitta några mycket bra kvalitetskuddar med bra ergonomiska egenskaper. De kommer att fungera utmärkt för smärta i nacke och övre rygg, men de flesta kuddar i denna prisklass kommer inte att hålla lika länge, även om de sköts på rätt sätt. Detta kanske inte är fallet med varje enskilt varumärke, men generellt sett kommer en kudde i mellanklassen inte att hålla lika länge som en premiumkudde.

  Premiumklass (Över 1000 SEK): Har vanligtvis avancerad design, såsom gelinfunderat memory foam eller organiska material. Högkvalitativa kuddar ger dig allt stöd och all komfort du behöver och har säkerhets- och hygiencertifieringar. De bör också vara mycket andningsbara, fukttransporterande och generellt hålla hög kvalitet med en lyxig känsla. Den initiala kostnaden kan verka hög, men de flesta kuddar i denna prisklass bör kunna hålla längre än 5 år, med vissa naturlatexalternativ som till och med håller längre än 10 år.

  Det kan löna sig att investera i en dyrare kudde för ökad komfort, stöd och hållbarhet, särskilt för dig med specifika sömnrelaterade problem, som sömnapné eller kronisk rygg- eller nacksmärta.

arrow-more

Vad är en ergonomisk kudde?

En ergonomisk kudde är en specialdesignad kudde som syftar till att ge optimalt stöd för de unika formerna av din nacke och ditt huvud, och anpassa dem korrekt till din ryggrad. Till skillnad från traditionella kuddar är ergonomiska kuddar utformade utifrån ortopediska riktlinjer för att säkerställa att de tillgodoser olika sovpositioner samtidigt som de minimerar belastningen på nacke och rygg.

Dessa kuddar finns i olika former, inklusive konturerade, halsformade och kilkonstruktioner, som alla tillgodoser olika stödbehov. Till exempel har ergonomiska kuddar med kontur ofta en fördjupning i mitten för att hålla uppe huvudet samtidigt som de ger upphöjt stöd för nacken. Material som memory foam, latex eller gel-infunderat skum används ofta för dess förmåga att forma sig efter din kropp och återgå till sin ursprungliga form efter användning.

Ergonomiska kuddar är särskilt fördelaktiga för dig som lider av nacksmärta, ryggbesvär, sömnapné eller snarkningar, eftersom de hjälper till att bibehålla en optimal sovställning. De är också ett populärt val bland dem som vill förbättra den övergripande kvaliteten på sin sömn genom att säkerställa korrekt ryggradsinriktning.

Vilken kudde är bäst för nacken?

Den bästa kudden för nacken är en som ger tillräckligt stöd samtidigt som den bibehåller den naturliga kurvan i halsryggen. Konturerade memory foam-kuddar eller nackkuddar rekommenderas ofta eftersom de har en specifik design för att stödja nackens naturliga böjning. Dessa kuddar håller uppe huvudet och ser till att nacken inte böjs onaturligt under sömnen.

När du väljer en kudde för nackstöd bör du tänka på din sovställning. Personer som sover på sidan kan ha nytta av en högre kudde för att hålla nacken i linje med ryggraden, medan personer som sover på ryggen kan behöva en plattare kudde för att bibehålla nackens naturliga kurva. Det är viktigt att välja en kudde som känns bekväm och stöder de specifika konturerna i din nacke. Ingen kropp är den andra lik, och det finns inga exakta mått och material som fungerar universellt för alla. Se till att använda provperioden om en tillverkare råkar erbjuda det, för att testa kudden och se om den passar dig.

Hur ofta bör man byta ut sin kudde?

Den allmänna rekommendationen är att byta ut din kudde efter ett eller två år. Detta kan dock variera beroende på kuddens material och kvalitet. Kuddar med naturlig stoppning kan behöva bytas ut oftare än syntetiska på grund av en snabbare nedbrytning av material. Kuddar av memory foam kan hålla i upp till 3 år och latexfyllda kuddar har en exceptionell hållbarhet som kan vara långt över 5 år och till och med över 10 års användning, samtidigt som de bibehåller all sin komfort.

Det är viktigt att du regelbundet utvärderar din kudde för att upptäcka tecken på slitage, såsom klumpar, platthet eller om du börjar vakna med nack- eller ryggsmärta. Tänk också på hygienfaktorer – kuddar kan ackumulera dammkvalster, mögel och mjöldagg över tid, vilket kan förvärra allergier. Sömn är en period av återhämtning då döda celler byts ut och en stor del av biprodukterna från denna process hamnar i täcket och kudden. Du kanske inte behöver byta kudde, men det kan vara en bra idé att byta och tvätta örngottet ofta.

Hur tvättar man en kudde?

Hur du går tillväga för att tvätta en kudde beror på vad det är för kudde:

Kuddar med memory foam eller latex: Dessa bör inte maskintvättas, eftersom även skonsamma cykler på låga temperaturer kan platta till materialet och få det att förlora sina fördelaktiga egenskaper. Punktrengör eventuella fläckar med ett milt rengöringsmedel och varmt vatten. Låt kudden lufttorka omedelbart efter tvätt och se till att den inte utsätts för direkt solljus.

Kuddar med dun eller fjäder: De flesta dun- eller fjäderkuddar kan tvättas i maskin. Använd ett skonsamt tvättprogram med varmt vatten och en liten mängd milt flytande tvättmedel. Undvik tvättmedel i pulverform, sköljmedel eller blekmedel eftersom de kan förstöra fyllningen. Torktumla på låg värme med torkbollar eller rena tennisbollar för att fluffa upp kuddarna.

Syntetiska kuddar: Polyester är i allmänhet ett tyg som kan tvättas i maskin. Tvätta det i varmt vatten på ett skonsamt sätt med ett milt tvättmedel. Torktumla på låg värme. Som med de flesta sängkläder bör du se till att torka dem så snart de tvättas, eftersom uppblötning av vatten kan minska kuddarnas fluff och stöd avsevärt.

Kontrollera alltid kuddens skötselråd för specifika instruktioner. Det rekommenderas också att använda ett kuddfodral för att förlänga livslängden på din kudde och minska behovet av frekvent tvätt.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta