Köpguide för tillbehör till sängen samt våra bästa val för sänggavlar

När det gäller sovrummets estetik och funktionalitet förbises ofta sänggavlar, trots deras potential att förändra både stil och komfort i ens sovrum. Många ser det bara som en accessoar, men rätt sänggavel kan fungera som en mittpunkt i sovrummet och förena form och funktion på ett sätt som lyfter både inredningen och ens sömnkvalitet. Marknaden för sänggavlar är dock stor, och kan dock vara svårt att navigera bland alla alternativ. Från eleganta, minimalistiska mönster som utstrålar modern elegans till utsmyckade, träsnidade detaljer som utstrålar traditionell lyx – att välja den perfekta sänggaveln är inte bara en fråga om smak utan också om att förstå hur den kan förbättra din sömnmiljö och sovrummets estetik.

I den här artikeln gör vi en djupdykning i sänggavlarnas värld och erbjuder en omfattande köpguide som går igenom de viktigaste faktorerna att tänka på, från material och design till storlek och pris. Dessutom har vi sammanställt en lista över våra toppval bland sänggavlar på marknaden för att hjälpa dig att hitta den perfekta matchningen för ditt sovrum. Oavsett om du vill göra ett djärvt uttalande eller söker subtil elegans, har vi det du behöver. Följ med oss när vi utforskar hur rätt sänggavel kan komplettera din inredning och förvandla ditt sovrum till en fristad för vilsamma nätter och eleganta dagar.

4 SAKER ATT TÄNKA PÅ INNAN DU KÖPER SÄNGGAVEL

 • Material
  Materialet i en sänggavel påverkar i hög grad dess livslängd, underhåll, utseende och komfort. De vanligaste materialen är trä, metall, stoppat tyg och läder.

  Trä: Sänggavlar i trä erbjuder tidlöshet, vilket ger värme och naturlig elegans i alla sovrum. De kommer i varierade material i massivt trä som ek, mahogny och valnöt, kända för sin tålighet och rika struktur, till mjukare träslag som furu, som kan vara ett mer kostnadseffektivt alternativ men med mindre tålighet. Fundera över rummets luftfuktighet och temperaturfluktuationer, eftersom trä kan expandera och dra ihop sig.

  Metall: Sänggavlar i metall finns i olika stilar, från traditionella varianter i smidesjärn till modernt borstat stål. De är slitstarka, lätta att rengöra och kan innehålla invecklade mönster. Metall kan dock kännas kallt vid beröring och kanske inte erbjuder samma komfortnivå som stoppade sänggavlar eller sänggavlar i trä för att luta sig mot.

  Klädd tyg: Stoppade sänggavlar ger den ultimata komforten och kan täcka ett brett utbud av tyger, inklusive linne, bomull, sammet och syntetiska blandningar. De erbjuder oändliga valmöjligheter i färg, mönster och struktur men kräver mer underhåll för att hålla dem fräscha, särskilt i ljusare färger eller känsliga tyger.

  Läder: Sänggavlar i äkta eller konstläder ger en lyxig touch och är relativt lätta att underhålla och behöver bara torkas av för att rengöras. Läder kan slitas vackert med tiden men kan kräva underhåll för att förhindra sprickor.
 • Design
  Utformningen av en sänggavel bör komplettera den övergripande inredningen i ditt sovrum, återspegla din personliga stil och samtidigt bidra till rummets enhetlighet.

  Traditionell: Klassiska designval har ofta trä eller metall med utsmyckade detaljer, såsom snideri eller smidesjärn, lämpliga för eleganta sovrum med klassisk inredning.

  Modernt: Rena linjer, minimalistiska mönster och innovativa material kännetecknar moderna sänggavlar och passar sömlöst in i moderna sovrumsdesigner.

  Bohemisk: Eklektisk design med material som rotting eller med unika mönster och texturer passar ett rum i bohemisk stil.

  Övergångsform: Genom att kombinera element från både traditionell och modern design erbjuder dessa sängkavlar mångsidighet för att komplettera ett brett utbud av sovrumsstilar.

  Tänk på hur sänggaveln påverkar sovrummets tema och se till att den passar dina estetiska preferenser.
 • Storlek
  Att välja sänggavel i rätt storlek är avgörande för både estetiska proportioner och praktiska egenskaper. Sänggavlar finns vanligtvis i storlekar som matchar vanliga sängstorlekar: dubbel, full, queen, king size och super-king.

  Höjd: Höjden på din sänggavel bör vara proportionell mot ditt sovrums takhöjd och storleken på din säng. En högre sänggavel kan fungera som en dramatisk statement-piece i rum med högt i tak, medan en kortare sänggavel kan vara mer lämpligare för mindre utrymmen.

  Bredd: De flesta sänggavlar är utformade för att matcha sängens bredd, men du kan välja en utökad bredd för ett mer lyxigt eller djärvt utseende. Se till att den extra bredden inte hindrar åtkomst till nattduksbord eller övriga delar av rummet.
 • Pris
  Sänggavlar kan variera mycket i pris beroende på material, design och storlek. Budgetvänliga alternativ kostar mellan 1 000 och 3 000 kr och har ofta enklare design eller billigare material som metall eller bearbetat trä. Sänggavlar i mellanklass kostar vanligtvis mellan 3 000 SEK och 6 500 SEK, och erbjuder ett bredare urval av material och mer invecklade mönster. Premiumsänggavlar kan överstiga 12 000 SEK, med premiummaterial som massivt lövträ, högkvalitativt läder eller designtyger.

  När du fastställer din budget bör du ta hänsyn till sänggavelns förväntade livslängd och hur den passar in i din övergripande designplan för sovrummet. Att investera i en sänggavel av hög kvalitet kan ge långsiktigt värde och förbättra ditt sovrums komfort och stil under många år framöver.

arrow-more

Bloomingville Raley Headboard
dubbelsäng med ett rustikt, handgjort utseende

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bloomingville Raley Headboard:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Skäl att köpa

 • Charmig rustik design
 • Naturlig färg på Gemlina-trä
 • Storlek på dubbelsäng

Skäl att undvika

 • Gemlina-trä är inte särskilt rötbeständigt

Med en ram i Gmelina-trä och vävt tyg är denna sänggavel från Bloomingville ett rustikt tillskott till din säng som kan ge ditt sovrum en naturlig look.

Mer om Bloomingville Raley Headboard

Detaljer

 • Material: Gmelina-trä
 • Färg: Naturlig
 • Vikt: 10,2 kg
 • Mått: 70 x 180 x 3 cm

Själva ramen är tvådelad och sammanfogad nedtill, tillverkad av lätt men tåligt Gmelina-trä. Ramen är fylld med en vacker, lös väv av tunna remsor av trä som påminner om handgjorda korgar. Detta bidrar till den rustika DIY-charmen som passar mycket bra ihop med andra möbler av liknande design. Om du har många handgjorda möbler med grövre finish eller handstickade örngott eller filtar, passar den här sänggaveln mer än väl in. Den naturliga träfärgen, en ljus, gulaktig beige, bidrar ytterligare till dess tilltal eftersom den kompletterar ljusa dekorer. Den är i dubbelsängsstorlek, men inte särskilt hög. Den kan stå på golvet med stöd av sängen, men den kan också monteras på väggen om du föredrar det. Tänk på att Gmelina-trä inte är särskilt rötbeständigt, så det är inte särskilt lämpligt för utomhusbruk eller öppna utrymmen där fukt kan samlas. Detta förtar dock inte mycket av det totala värdet, enligt vår mening, och vi tycker fortfarande att det är en charmig sänggavel och ett vackert tillskott till sovrum med en mer rustik design.

Royal Vinge Sänggavel i Sammet
lyxig look i sammetstyg

Dagens bästa priser och erbjudanden på Royal Vinge Sänggavel i Sammet:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Skäl att köpa

 • Robust inredning i trä
 • Imponerande och lyxig, knappförsedd design
 • Fristående modell

Skäl att undvika

 • Sammetstyg är känt för att dra till sig damm

Fördjupa dig i den lyxiga omfamningen av sänggaveln från Royal Vinge, där elegans möter funktionalitet för att förvandla ditt sovrum till en kunglig fristad.

Mer om Royal Vinge Sänggavel i Sammet

Detaljer

 • Material: Sammetstyg, Trä
 • Färg: Beige, Blå, Grå, Guld, Mörkgrå
 • Vikt: n/A
 • Mått: 90 x 135 x 10 cm

Det som gör Royal Vinge så tilltalande är dess praktiska och robusta konstruktion. Utformad för att vara fristående, lovar den en enkel installation som enkelt kompletterar din sovplats utan behov av omfattande installationer. Innanför den plyschiga utsidan finns en solid träram som ger den slitstyrka och det stöd som behövs för ett varaktigt tillskott till ditt sovrum. Även om vissa farhågor har uttryckts om risken för sprickor i träet vid extrem värme och torka, utmärker sig Royal Vinge för sin tålighet och anpassningsförmåga till olika sovrumsmiljöer. Korrekt skötsel och placering på avstånd från direkta värmekällor kan säkerställa att denna sänggavel förblir en fokuspunkt för lyx och komfort.

Royal Vinge har en design som vittnar om dess överdådighet, med ett knäppt sammetstyg som är mjukt att ta på och behagligt för ögat. Den finns i många rika färger, beige, blått, grått, guld och mörkgrått, så att den lätt kan matcha eller framhäva din befintliga inredning. Sänggavelns mått (90 x 135 x 10 cm) gör den till en imponerande syn som drar till sig uppmärksamhet, medan dess exklusiva utseende ger varje sovrum en sofistikerad känsla. Enligt vår uppfattning är det som verkligen utmärker Royal Vinge dess förmåga att blanda den plyschiga, taktila känslan av sammet med en tidlös design, och att erbjuda en produkt som inte bara förbättrar estetiken i ditt utrymme utan som också ger en bakgrund av komfort och lyx.

Alexander Sänggavel
futuristisk design med anpassningsmöjligheter

Dagens bästa priser och erbjudanden på Alexander Sänggavel:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Skäl att köpa

 • Tilltalande, futuristisk design
 • Robust inre träkonstruktion
 • Mängder av storleks- och färgalternativ

Skäl att undvika

 • Lite dyr

Förhöj sovrummets atmosfär med den eleganta och sofistikerade sänggaveln Alexander, en möbel som kombinerar funktionalitet med banbrytande design.

Mer om Alexander Sänggavel

Detaljer

 • Material: Möbeltyg, trä
 • Färg: Beige, Blå, Grå, Svart, Mörkgrå
 • Vikt: n/A
 • Mått: 90 x 135 x 10 cm

Alexander sänggavel utmärker sig med sin praktiska och solida konstruktion. Sänggaveln är tillverkad med en robust träinredning och klädd i högkvalitativt möbeltyg, vilket ger livslängd och stöd. Den fristående sänggaveln är enkel att montera och passar perfekt in i ditt rum utan behov av väggmontering eller sängramsfästen. Med måtten 90 x 135 x 10 cm ger den en betydande närvaro utan att överväldiga rummet, och det finns andra storleksalternativ att välja mellan, så du kan hitta de mått som passar dig bäst. Trots det något högre priset motiverar sänggavelns byggkvalitet och den mångsidighet som den ger sovrummet investeringen. Det är ett perfekt val för dig som värdesätter både estetik och användarvänlighet i dina sovrumsmöbler.

När det gäller design är sänggaveln Alexander fängslande med sin moderna, nästan futuristiska estetik. Rena, diskreta linjer och ett urval av fem sofistikerade färger – beige, blå, grå, svart och mörkgrå – gör att den passar in i en mängd olika inredningsteman, från minimalistiska till mer avancerat utformade utrymmen. Detta urval möjliggör anpassning, vilket säkerställer att sänggaveln inte bara fungerar som ett praktiskt tillägg utan också som en statement-piece som förbättrar det övergripande utseendet och känslan i ditt sovrum. Enligt vår mening gör Alexander sänggavelns blandning av stil, funktionalitet och kvalitetsmaterial den till en anmärkningsvärd kandidat för dig som vill ge din sovplats en touch av modern elegans.

Rowico Riggins Sänggavel
premiumalternativ i robust hantverk

Dagens bästa priser och erbjudanden på Rowico Riggins Sänggavel:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Skäl att köpa

 • Robust konstruktion i massiv ek
 • Traditionell design med galler
 • Enkel uppställning med två metallstativ

Skäl att undvika

 • Premiumpris

Upptäck det tidlösa utseendet och det robusta hantverket hos Rowico Riggins sänggavel, en möbel som är utformad för att ge ditt sovrum traditionell elegans och tålighet.

Mer om Rowico Riggins Sänggavel

Detaljer

 • Material: Massiv ek, metall
 • Färg: Svart, Vit
 • Vikt: 19
 • Mått: 194 x 144 x 6 cm

Rowico Riggins sänggavel är tillverkad i massiv ek med stöd av metallstativ och är byggd för att hålla länge. Den väger 19 kg och mäter 194 x 144 x 6 cm, och dess betydande storlek och vikt talar för kvaliteten på de material som används. De medföljande metallstativen för stabil montering ser till att sänggaveln sitter säkert på plats. Denna praktiska funktion, i kombination med de förstklassiga materialen, ger ett betydande mervärde trots sänggavelns höga pris.

När det gäller design har Rowico Riggins en traditionell estetik med sin spärrade struktur i neutrala svarta och vita färger. Denna klassiska look är tillräckligt mångsidig för att komplettera ett brett spektrum av sovrumsdekorer, från det mer moderna till mer vintage. I synnerhet det neutrala svarta färgalternativet tillför en sofistikerad touch som kan förankra ett rums design och ge en fokuspunkt som är både elegant och diskret. Även om sänggaveln har ett högre pris motiverar dess kombination av massiv ek, tidlös design och den stabilitet som metallstativen ger investeringen för den som söker kvalitet och stil. Enligt vår uppfattning är Rowico Riggins sänggavel ett utmärkt val som kombinerar traditionell design med den bestående attraktionskraften hos gediget hantverk.

Kave Home Caterina Sänggavel
lätt vikt med hemtrevlig rottingstruktur

Dagens bästa priser och erbjudanden på Kave Home Caterina Sänggavel:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Skäl att köpa

 • Rustik look som påminner om vävning
 • Rotting är lätt och tål olika temperaturer
 • Naturlig, varm struktur

Skäl att undvika

 • Kräver mer frekvent underhåll

Ge dig ut på en resa mot en mer naturlig och rustik sovrumsestetik med Kave Home Caterina, en sänggavel som kombinerar den traditionella charmen hos rottingvävning med modern designkänsla.

Mer om Kave Home Caterina Sänggavel

Detaljer

 • Material: Rotting
 • Färg: Naturlig rotting
 • Vikt: n/A
 • Mått: 110 x 90 x 4 cm

Kave Home Caterina är tillverkad av högkvalitativ rotting, ett material som är känt för sin lätta vikt men robusta egenskaper. Rottingens förmåga att motstå olika temperaturer gör denna sänggavel till ett mångsidigt val, lämpligt för alla klimat. Dessutom är den fristående designen enkel att installera, så att du enkelt kan ändra sovrummets layout eller design utan behov av komplexa monteringsrutiner. Även om den höga prislappen kan få vissa att tveka, ger tåligheten, användarvänlighet och den unika estetiken hos Caterina sänggavel ett betydande värde för den som vill investera i sin sovrums design.

Designmässigt har Caterina sänggavel en rustik charm som är svår att hitta på dagens marknad. Dess vävda mönster och naturliga rottingfärg ger en varm, organisk struktur till sovrummet, vilket skapar en lugn och inbjudande atmosfär. Den här sänggaveln är inte bara funktionell utan fungerar som en statement-piece som kan förankra din sovrumsinredning. Trots sitt premiumpris gör den unika blandningen av estetik och funktionalitet Caterina till en värdefull investering för dig som vill ha en touch av natur och hantverksskicklighet i sina sovrum. Enligt vår mening är Kave Home Caterina ett bevis på att naturmaterial och traditionella tekniker med en bestående attraktionskraft i modern inredningsdesign.

Hur gör man en sänggavel?

Att skapa en sänggavel kan ge ditt sovrum både personlig stil och komfort. Här är en stegvis guide till hur du skapar en enkel, stoppad sänggavel:

Design och material: Bestäm form och storlek utifrån måtten på din säng. För basen behöver du plywood, skumvaddering, vadd, tyg och en häftpistol. Alternativt kan du lägga till knappar för en tuftad look.

Kapa plywoodskivan: Mät bredden på din säng och bestäm hur hög du vill att sänggaveln ska vara. Kapa plywoodskivan till dessa mått. För en queen size-säng är en vanlig bredd 60 tum.

Skum och slagplatta: Lägg din kapade plywood på skummet och skär runt den. Lämna en extra tum för en bättre passform. Limma fast skummet på plywoodskivan och täck det sedan med vadd. Sträck det runt baksidan och fäst det med en häftpistol.

Tyg: Välj ett slitstarkt tyg som kompletterar din sovrumsinredning. Lägg tyget med framsidan nedåt, placera den vadderade plywooden ovanpå och dra tyget stramt över vadderingen och häfta fast det ordentligt på baksidan. För en tuftad sänggavel markerar du knapparnas placering, borrar hål och trär sedan igenom knapparna, drar åt ordentligt och häftar fast tråden på baksidan.

De sista detaljerna: Klipp bort eventuellt överflödigt tyg eller vadd och lägg till önskade element.

Installation: Bestäm om sänggaveln ska monteras på väggen, på sängramen eller fristående, och anpassa.

Hur hög ska en sänggavel vara?

Den ideala höjden på en sänggavel beror på flera faktorer, inklusive sänghöjd, madrassens tjocklek och personliga estetiska preferenser. Generellt sett bör en sänggavel sträcka sig minst 14 till 29 tum ovanför madrassen för att ge tillräckligt stöd och estetisk balans. Tänk på proportionerna i ditt rum och det du vill att. Se alltid till att sänggavelns höjd kompletterar snarare än överväldigar sovrummets skala och design.

Hur fäster man en sänggavel?

För att fästa en sänggavel på en sängram eller vägg krävs några grundläggande verktyg och beslag. Så här gör du:

 • Till en sängram: De flesta metallramar har fästen för sänggaveln. Rikta in sänggavelns ben mot fästena och skruva fast dem med bultar. Du kan behöva brickor för att få en bra passform. Se till att bultarna är ordentligt fastskruvade.
 • Mot en vägg: Infälld montering eller ett franskt fästsystem kan på ett säkert sätt fästa en sänggavel i väggen, så att det ser ut som om den svävar. Fäst ena sidan av klammern på baksidan av sänggaveln och den andra på väggen och se till att sänggaveln är vågrät och på önskad höjd. Denna metod är särskilt användbar för tyngre eller större sänggavlar.
 • Fristående: Vissa sänggavlar är utformade för att stå mellan sängramen och väggen utan direkt infästning, och förlitar sig på sängens vikt för att hålla dem på plats. Detta alternativ gör det enkelt att flytta om men är kanske inte lika stabilt som de andra metoderna.

Varje metod har sina fördelar, beroende på sänggavelns design och dina installationspreferenser. Kontrollera alltid tillverkarens anvisningar för specifika rekommendationer och krav på hårdvara.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta