Överkast är inte bara väldigt praktiska när du snabbt behöver få sängen att se bäddad ut, de är även mycket snygga och kan rama in sängen så att den får den där riktiga hotellkänslan. Ett överkast kan vara det avgörande för hur ditt sovrum upplevs. Med bara något simpelt och enkelt som ett överkast kan du förvandla känslan i rummet helt, från ett vanligt sovrum till ett trendigt och harmoniskt rum som inger en känsla av lyx och elegans.

Hur man väljer att bädda sin säng kommer således att ha en stor påverkan på sovrummet. Här är det valet av färg, textur och material som kommer att ha den största effekten. Marknaden erbjuder idag mängder med olika typer av överkast i olika designer och från olika tillverkare. Det finns bland annat bohemiskt skrynklade överkast, quiltade överkast och sängöverkast i olika material, till exempel sammet eller bomull. Med det sagt kan du vara säker på att hitta ett som inte bara passar din säng, utan som även ger rummet ett ordentligt lyft. I vår bäst i test för bästa överkastet har vi sett till att plocka fram några riktigt fantastiska och slitstarka överkast i olika modeller och prisklasser. Här har vi inte bara fokuserat på tillverkaren, utan främst på hur prisvärt och snyggt överkastet är. Naturligtvis listar vi produkter i olika storlekar, eftersom alla inte har samma storlek på sin säng.

Vad är ett överkast?

Kort och gott kan man säga att ett överkast är en större bit tyg som är specifikt framtaget för att läggas över sängen. Överkastet är det tyg som kommer att befinna sig högst upp och som på detta vis ser till att skydda, men även dölja, dina sängkläder. Enkelt förklarat kan man alltså säga att överkastet är en form av filt som är tillverkad i olika material. Det är exempelvis inte ovanligt att överkast kan vara broderade, vadderade eller virkade. Det som dock skiljer överkastet från en vanlig filt är de oftast är mycket mer dekorativa. Många använder sig av överkastet för att säkerställa att sängen ser mer bäddad och snygg ut.

Med det sagt fyller produkten alltså flera olika funktioner. Du kan använda dig av den för att dölja sängkläderna, ge sängen en mer dekorativ känsla, men även som ett extra täcke för kalla vinter- och höstnätter.

Bästa överkastet – Bäst i test 2023

Det finns flera saker som kan vara värda att titta på när man ska köpa sig ett överkast. Det kan i början låta som en väldigt enkel uppgift, men sanningen är att det kan vara knepigare än man först tror. Med hjälp av vår köpguide och vårt bäst i test kommer det dock att vara mycket lättare för dig att göra ett bra val. De överkast som vi har tagit med är mycket snygga och praktiska, men de är också enkla att underhålla, något som för många är väldigt viktigt. Vi hade gärna önskat att vi hade kunnat ta med hela 40 vackra sängöverkast eller de 40 smartaste sängöverkasten, men det är helt enkelt för många produkter. Istället har vi valt ut några få som vi tycker fyller alla funktioner och lever upp till de flesta förväntningar!

Mille Notti Bacio Överkast – kammad bomullssatin med stoppning i form av polyestervadd

Redaktörens val

Mille Notti Bacio Överkast

i samarbete med PriceRunner

 

Vi börjar vår lista med redaktörens val i form av Mille Notti Bacio Överkast. Det här härliga sängöverkastet passar in i de flesta sovrummen då du antingen kan satsa på mer diskreta och neutrala färger såsom ljusgrå och mörkgrå eller sätta lite sprätt på vardagen med en snygg gul färg. De två storlekarna som överkastet finns i är 180×260 cm och 260×260 cm. Välj den som känns rätt för dig.

Sängöverkastet och dess struktur

Hur ser då designen ut hos Mille Notti Bacio Överkast? Jo, detta är quiltat, och yttertyget är tillverkat av kammad bomullssatin för ett förse dig med en äkta silkeslen känsla mot huden. Inuti överkastet finner du polyestervadd.

Värt att veta är att överkastet kan maskintvättas i 30 grader, oh därefter bör det hängas på tork snarare än att läggas i torktumlaren. På så vis säkerställer du att sängöverkastet håller under en så lång tid som möjligt. Om du vill ha ett fantastiskt skönt överkast som har möjligheten att fullända ditt sovrum och se till så att du får en god natts sömn varje dag så är det utan tvekan Mille Notti Bacio Överkast som klarar av detta.

Fördelar

 • Snabb leverans
 • Högkvalitativa material
 • Tre färger tillgängliga

Nackdelar

 • Inga större nackdelar

Storlekar

Mille Notti Bacio Överkast är tillgängligt i följande storlekar:

 • 180 x 260
 • 260 x 260

Därför rekommenderar vi Mille Notti Bacio Överkast

Mille Notti Bacio Överkast rekommenderas delvist på grund av de olika snygga färgvalen och delvist tack vare de imponerande materialvalen. Kammad bomullssatin garanterar att du får en len och skön känsla medan stoppningen av polyestervadd gör produkten extra mysig. Mille Notti Bacio Överkast är helt enkelt ett sängöverkast som du kommer att vilja ha i ditt sovrum.

Himla Delia Överkast – en sida med bomull och en med siden för en fräck kontrast

Den bästa materialkombinationen

Himla Delia Överkast

Då var det dags att tala lite om Himla Delia Överkast, och det här sängöverkastet har en storlek på antingen 160 x 240 cm eller 240 x 240 cm beroende på vilken variant du väljer, så du kan få ett passande överkast till antingen enkel- eller dubbelsängen. De fyra färgerna som finns tillgängliga är Tapue, Antracit, Pearl och Cream – neutrala färger som fungerar med all sorts inredning. Det är sannerligen svårt att inte tycka om det här sköna och mjuka överkastet.

Sängöverkastet och dess struktur

Beroende på vilken sida av Himla Delia Överkast som du har mot dig kommer du att uppleva en unik känsla. Ena sidan är nämligen gjord i siden medan den andra kommer i bomull, och allting du ser är handsytt. Sängöverkastet ger en lätt och härlig känsla, för att inte tala om utseendet vars elegans inte går att förneka. Trots att Himla Delia Överkast må vara relativt dyrt kan det vara värt att lägga några extra slantar på att få kvalitet som imponerar alla dagar i veckan.

Fördelar

 • Brett urval av färger
 • Hög kvalitet
 • Handsytt

Nackdelar

 • Ganska dyrt

Storlekar

Himla Delia Överkast är tillgängligt i följande storlekar:

 • 160 x 240
 • 240 x 240

Därför rekommenderar vi Himla Delia Överkast

Vi rekommenderar Himla Delia Överkast, och detta eftersom de två sidorna av bomull och siden ger en skön känsla som definitivt bör finnas i alla sovrum. De många olika färgerna som du kan välja mellan är relativt dämpade och passar därför in oavsett hur resten av sovrummet ser ut.

Himla Levelin Pläd – gjord i vävt garn med snygga fransar på kortsidorna

Det bästa mångsidiga överkastet

Himla Levelin Pläd

Vad sägs om en underbar pläd som blir riktigt mysig i antingen sängen, soffan eller kanske ute på balkongen? Himla Levelin Pläd är då det rätta valet för dig, och den här pläden kan beställas i storleken 140 x 240 cm. Du kan välja mellan färgerna Silver och Silence där den sistnämnda är en mörkblåaktig färg. Se till så att du får det lite extra mysigt med en fantastisk pläd redan idag.

Pläden och dess struktur

En härligare pläd får du allt leta länge efter. Himla Levelin Pläd har vävts med melerat garn och pryds av snygga fransar på kortsidorna för att ge den lite extra snygga detaljer. Det finns många användningsområden för Himla Levelin Pläd, så bestäm själv om du vill att den agerar som en pläd, som ett sängöverkast eller kanske till och med som en duk över ett bord. Det finns även kuddar inom samma serie om du skulle vilja mixa och matcha.

Fördelar

 • Mjuk pläd
 • Vävt med garn
 • Finns matchande kuddar att köpa separat

Nackdelar

 • Bara tillgänglig i en storlek

Storlekar

Himla Levelin Pläd är tillgänglig i följande storlek:

 • 140 x 240

Därför rekommenderar vi Himla Levelin Pläd

Mångsidigheten är en av de många anledningarna till att vi utan problem kan rekommendera Himla Levelin Pläd. Här har vi en produkt som både kan användas som en pläd, som ett sängöverkast, som en duk över ett bord eller någonting helt annat. Med en snygg design, matchande kuddar som du kan beställa separat och vackra fransar på kortsidorna har du här en pläd som imponerar på alla sätt och vis.

Hay MegaDot sängöverkast

Redaktionell rekommendation

 • Finns i många färger
 • Tillverkad i 100% bomull
 • Tidlös design
Hay MegaDot sangoverkast

– Klassisk design för en vacker sängdetalj

Ett snyggt sängöverkast kan göra under för sovrummet och fullända sängen på ett fantastiskt sätt. Ta din sovplats från ”okej” till ”perfektion” genom att satsa på Hay MegaDot sängöverkast redan idag. Det här snygga överkastet kan fås i färgerna cream, mörkgrå, lavendel, ljusgrå och senapsfärg, så välj den varianten som passar dig bäst. Beställ Hay MegaDot sängöverkast redan idag hos bland annat CoolShop för endast 2 059 kronor. Fri frakt ingår och leveranstiden är inte mer än 2-4 arbetsdagar.

Sängöverkastet och dess struktur

MegaDot sängöverkast kommer från märket Hay och är tillverkat i 100 % bomull. Dess snygga klassiska design passar in i de flesta sovrummen, och tack vare det stora antalet färgerna som man kan välja mellan finns det ingen tvekan om att du hittar en variant som blir rätt för ditt sovrum. Matcha den resterande inredningen med det här mjuka sängöverkastet och sov gott varje natt!

Bra att veta om sängöverkastet

Hay MegaDot sängöverkast har en längd på 260 cm samt även en bredd på 260 cm, så det kommer utan tvekan att täcka en dubbelsäng och lite till. Det snygga cirkelmönstret som pryder sängöverkastet blir en fröjd för ögat, och beroende på vilken färg du väljer är överkastet ljusare på en sida samt mörkare på en annan.

Satsa på det tidlösa MegaDot sängöverkastet redan idag och var säker på att du får en fantastisk detalj som gör din säng ännu snyggare. Få en riktigt lyxig hotellatmosfär oavsett om du har planer på att använda Hay MegaDot sängöverkast i ditt eget sovrum, i gästrummet eller i barnens rum.

Storlekar

Hay MegaDot sängöverkast är tillgängligt i följande storlek:

 • 260 x 260

Du kan läsa mer om de olika Hay MegaDot sängöverkasten här.

i samarbete med PriceRunner

 

Lexington Star sängöverkast

Bästa premiumvalet

 • Betygsatt 5 stjärnor på Pricerunner
 • Tillverkad i 100% bomull
 • Öppet köp i 60 dagar
Lexington Star sangoverkast

– Exklusivt sängöverkast med fräckt stjärnmönster

Vill du ha lite lyx i vardagen? Då kan du alltid lita på att en Lexington produkt får jobbet gjort. Det vackra Star sängöverkastet från Lexington är ett lyxigt överkast som ger en riktigt exklusiv look i sovrummet, och detta är perfekt om du vill piffa till sängen lite extra.

Det högkvalitativa sängöverkastet kommer i olika färger, har ett fräckt mönster och är tillverkat av hållbara material. Du kan redan idag beställa Lexington Star sängöverkast hos bland annat Sängvaruhuset Elgen för 2 995 kronor. Som kronan på verket har detta överkast dessutom fått stämpeln ”Billigast på PriceRunner”.

Sängöverkastet och dess struktur

Star sängöverkast är en produkt från det kända märket Lexington där du alltid kan förvänta dig hög kvalitet. Överkastet kommer i en navyblå färg med små vita stjärnor, och på undersidan är överkastet vitt med små blåa stjärnor. Det är därför upp till dig vilken sida du vill vända uppåt. Om du föredrar färgen grå eller vit är dessa också alternativ som du kan satsa på, och oavsett vad kommer sängöverkastet att se till så att sovrummet blir vackrare än någonsin.

Bra att veta om sängöverkastet

Har du planer på att använda Lexington Star sängöverkastet i sängkammaren, i gästrummet eller i barnens rum? Oavsett vad kommer det att se riktigt snyggt ut i alla sängar. Med en storlek på 260 x 240 cm passar överkastet i de flesta dubbelsängarna och bjuder på lite av en hotellkänsla. Med andra ord är det modernt lyx som gäller, och då överkastet är quiltat med material i stentvättad bomull kan du vara säker på att det är kvalitet som gäller. Sängöverkastet håller därför under en lång tid framöver!

Storlekar

Lexington Star sängöverkast är tillgängligt i följande storlek:

 • 260 x 240

Du kan läsa mer om de olika Lexington Star sängöverkasten här.

i samarbete med PriceRunner

 

Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

Dunblande

Dunblande

Är du beredd att betala lite mer för ditt överkast är Dunblande från Sängjätten ett utmärkt alternativ. Det här överkastet passar dig som vill ha en produkt i 100 % bomull och som har en mycket lyxig och elegant känsla. För att skapa en stilren design har man sett till att skapa ett diamantformat mönster på hela överkastet. Mönstret är dock väldigt diskret och man har använt sig av bomullschenille för att ge överkastet sin lyster. Den som önskar kan med fördel ta tillvara på baksidan av överkastet, som kommer i en annan färg. Det gör att du kan variera din bäddning oftare.

Dunblande är ett stentvättat överkast och det betyder att underhållet kommer att vara väldigt enkelt. Stentvättade tyger har en förmåga att sällan bli skrynkliga efter tvätt och krymper inte på samma sätt som andra material kan göra. Det gör att Dunblande är ett perfekt val för den som har ont om tid på morgonen, men som ändå vill komma hem till en snyggt bäddad säng. Dunblande kommer i måtten 260 x 260 cm.

Fördelar

 • Exklusivt överkast
 • Tillverkad i 100 % bomull
 • Skrynklar inte vid tvätt
 • Kan tvättas i tvättmaskin
 • Snyggt och elegant diamantmönster
 • Mäter 260 x 260 cm

Vad säger kunderna?

Dunblande överkast är en produkt som är helt fantastisk för den som har en större säng och som vill ha ett överkast av hög kvalitet. Dunblande kommer i den högre prisklassen, men tidigare kunders omdömen och recensioner tyder på att det är värt varenda krona. Här är det främst designen och lättheten i överkastet som är uppskattat, men också den långa hållbarheten.

Svanefors Dothy sängöverkast

Bäst för priset

 • Tillverkad av 100 % slitstark polyester
 • Kan tvättas i 40 grader
 • Super bekvämt material
Svanefors Dothy sangoverkast

– Lyxigt och modernt sängöverkast för en riktig hotellkänsla

Då har du köpt sängram, täcke, madrass och kudde – men det finns fortfarande en sak som fattas för att fullända sängen. Med ett vackert, modernt och elegant sängöverkast kan du förvandla din säng till en riktigt lyxig sovplats som kompletterar din inredning på bästa möjliga sätt.

Svanefors Dothy sängöverkast är ett exempel på ett utomordentligt överkast som du redan idag kan beställa hos exempelvis FurnitureBox. Det kostar inte mer än 1 829 kronor, och med leverans på 3-8 dagar slipper du långa väntetider.

Sängöverkastet och dess struktur

Dothy sängöverkast är en modern och lyxig produkt från varumärket Svanefors. Det här vackra överkastet förser sovrummet med en äkta elegant hotellkänsla, och med ett material i 100 % polyester är det sannerligen tal om en bekväm produkt. Beroende på var Dothy sängöverkast beställs kan du få det i mörkblått, mossgrönt, rosa eller rostfärgat, så det är upp till var och en att välja just den varianten som passar bäst i varje individuellt sovrum.

Bra att veta om sängöverkastet

Svanefors Dothy sängöverkast kan bli ett ypperligt val i antingen det egna sovrummet, barnens sovrum eller kanske i gästrummet. Det kan ge stil, lyx och ett mjukare utseende till vilken säng som helst samtidigt som det blir lite av ett skyddande lager för täcket undertill. 

Svanefors Dothy sängöverkast har en bredd på 260 cm samt också en längd på 260 cm, så du behöver säkerligen inte oroa dig för att din säng ska vara för stor för överkastet. Satsa på Svanefors Dothy sängöverkast redan idag och njut av ett fulländat sovrum med en säng som är vackrare än någonsin!

Storlekar

Svanefors Dothy sängöverkast är tillgängligt i följande storlek:

 • 260 x 260

Du kan läsa mer om de olika Svanefors Dothy sängöverkasten här.

Borås Cotton Marseille Överkast – 100 % bomullsvelour för lite extra lyx i sovrummet

Det bästa valet som kräver handtvätt

Borås Cotton Marseille Överkast

Härnäst har vi ännu ett överkast med en lika härlig design som känsla. Borås Cotton Marseille Överkast finns att få tag på i storleken 140 x 240 cm, och de två olika färgerna som du kan kika närmare på är Hague Blue och Sand. Dessa relativt neutrala färger gör susen bland all sorts inredning, så ditt sovrum kommer utan tvekan att gynnas av detta underbara överkast.

Överkastet och dess struktur

Det sköna Borås Cotton Marseille Överkastet har tagits fram i 100 % bomullsvelour och är ett underbart överkast som du inte vill gå miste om. För att lägga till lite extra lyx i sovrummet och bidra med både textur och färg finns det inget bättre val än ett överkast, och Borås Cotton Marseille Överkast ger dig allt som du kan tänkas behöva. Kom dock ihåg att det här är ett överkast som måste handtvättas och som därför inte bör köras i tvättmaskinen, så den kräver lite extra underhåll än andra modeller i vår topplista.

Fördelar

 • Tillverkat av 100 % bomullsvelour
 • Mjuk och len
 • Snygg stil

Nackdelar

 • Kan bara handtvättas

Storlekar

Borås Cotton Marseille Överkast är tillgängligt i följande storlek:

 • 140 x 240

Därför rekommenderar vi Borås Cotton Marseille Överkast

Borås Cotton Marseille Överkast vill vi rekommendera med tanke på den fina designen med neutrala färger som lägger till det där lilla extra i alla typer av sovrum. Materialet i 100 % bomullsvelour ser också till så att överkastet är riktigt mysigt, så gå inte miste om att lägga vantarna på detta underbara överkast och fullända din säng på ett perfekt sätt.

Linum Paolo Överkast – ljuvlig sammet i ett lyxformat med många olika färger

Bästa premiumval

Linum Paolo Överkast

Det kan aldrig gå fel med ett lyxigt sängöverkast där du vet med dig att både kvaliteten och designen har fått lite extra kärlek. Linum Paolo Överkast är ett vackert premiumval som kommer i storleken 270×260 cm, och inte har det snålats med färgurvalet. Kika på hela sju olika färger och hitta en som passar i just ditt hem. De olika valmöjligheterna är mullvadsbrun, dammig rosa, kamelbrun, djup smaragdgrön, bläckblå, mörk kolgrå och gräddig beige.

Sängöverkastet och dess struktur

Linum Paolo Överkast är ett quiltat sängöverkast som kommer i det riktigt lena, sköna och eleganta materialet sammet. Inom samma serie kan du hitta örngott och gardiner, så varför inte se till så att sovrummet blir som en helhet med inredning som matchar.

Framsidan av det här sängöverkastet består av 100 % bomullssammet medan baksidan är 100 % bomull. Inuti är sängöverkastet stoppat med polyestervadd, och när Linum Paolo Överkast behöver tvättas kan du göra detta vid 30 grader i tvättmaskinen.

Fördelar

 • Imponerande färgutbud
 • Lyxig känsla i sammet
 • Kan tvättas i tvättmaskin

Nackdelar

 • Bara tillgängligt i en storlek

Storlekar

Linum Paolo Överkast är tillgängligt i följande storlek:

 • 270 x 260

Därför rekommenderar vi Linum Paolo Överkast

Linum Paolo Överkast rekommenderas då den här produkten kommer i det fantastiskt sköna materialet sammet, och både känslan samt utseendet förser ditt sovrum med en lyxig upplevelse. Det går även att få ett matchande örngott och gardiner från samma serie, så det är lätt att ge sovrummet en komplett look. Värt att nämna är också att det finns sju olika färger, så vilken färg du än tycker om finns det ett Linum Paolo Överkast som tilltalar dig.

Linum Zaza Överkast

Linum Zaza Överkast

Då var det dags att kika på Linum Zaza Överkast, en produkt som ger dig imponerande valuta för pengarna. Det finns två storlekar som du kan välja mellan, så det är upp till dig om du föredrar 170×250 cm eller 260×250 cm. Ha även i åtanke att det finns två olika färger att välja mellan: Ebenholtsgrå och vit.

Sängöverkastet och dess struktur

Linum Zaza Överkast är ett vävt överkast som är framställt i 100 % bomull. Det kan dras nytta av till både enkelsängar och dubbelsängar beroende på vilken storlek du beställer, och tack vare att du kan tvätta det utan svårigheter går det bra att ha i ett barnrum eller dylikt. Mer specifikt är det möjligt att maskintvätta Linum Zaza Överkast vid 40 grader, så detta sängöverkast kan hållas rent och fint under en lång tid framöver. Om du är intresserad av ett överkast som ger dig utmärkt kvalitet till ett rimligt pris är det Linum Zaza Överkast som gäller.

Fördelar

 • Viktlös effekt
 • Enkelt att tvätta
 • 100 % bomull

Nackdelar

 • Endast tillgängligt i två färger

Storlekar

Linum Zaza Överkast är tillgängligt i följande storlekar:

 • 170 x 250
 • 260 x 250

Därför rekommenderar vi Linum Zaza Överkast

Vi anser att Linum Zaza Överkast är väl värt att ta en närmare titt på då det bjuder på en viktlös effekt och känns riktigt skönt tack vare dess 100 % bomull. Eftersom det är enkelt att tvätta i tvättmaskin förblir också hygienen på topp, och de diskreta färgerna ser till så att Linum Zaza Överkast passar väl in i alla sorters sovrum.

Pläd Karma

Plad Karma

– Mysig pläd i 100 % polyester

Man kan aldrig ha för många filtar och plädar, så varför inte satsa på en fantastiskt mjuk polyesterpläd som blir ett mysigt tillskott både i sängkammaren och vardagsrummet. Pläd Karma är en högkvalitativ pläd från märket Fondaco som kan beställas hos Sängjätten för så lite som 299 kronor.

Med en leveranstid på 3-7 dagar kan du också vara säker på att du inte behöver vänta särskilt länge. Ha i åtanke att om du samtidigt beställer en säng hos Sängjätten erbjuds det en provperiod på 100 dagar. Även räntefria och avgiftsfria betalningar blir en extra bonus.

Pläden och dess struktur

Pläd Karma kan köpas hos Sängjätten i en rad olika färger såsom grå, blå, grön, lin och rosa. Med andra ord kan du själv välja precis den pläden som kommer att bli passande i ditt hem för att komplettera din inredning. Särskilt under vinterhalvåret kommer du att få stor nytta av den mjuka pläden som du kan svepa in dig i medan du njuter av en kopp kaffe i soffan. På en av sidorna har pläd Karma en mönstrad design medan den andra sidan är slät. Det är alltså upp till dig vilken sida du föredrar.

Bra att veta om pläden

Pläd Karma är tillverkad av 100 % polyester och kan enkelt tvättas i 30 °C. Längst ut har produkten vackra tofsar som får pläden att se ännu vackrare ut i hemmet, och med så många olika färger att välja mellan ser pläden snygg ut tillsammans med alla sorters inredningar. Använd pläden i sängkammaren, i barnens rum, i gästrummet eller varför inte i soffan i vardagsrummet. Pläd Karma kommer utan tvekan att göra fredagskvällarna ännu mysigare!

Storlekar

Pläd Karma är tillgänglig i följande storlek:

 • 120 x 150

Du kan läsa mer om de olika plädarna Karma här.

Överkast Storapp

Överkast Storapp

Jysk är kända för att skapa högkvalitativa och bra produkter, till mycket bekväma priser. Överkastet vid namn Storapp är inget undantag. Här får du ett överkast i färgen grått och som mäter 160×220 cm. Överkastet är tillverkat i 40 % bomull och resterande 60 % består av polyester. Den stilrena och moderna designen gör att överkastet lämpar sig för de allra flesta sovrum, och det diskreta rutmönstret ger överkastet struktur och personlighet. För att säkerställa att du kan sova så tryggt och skönt som möjligt, samtidigt som man är snäll mot miljön, har man valt att OEKO-TEX 100-certifiera produkten. Det betyder att den är fri från giftiga kemikalier.

Storapp kan du med fördel tvätta i tvättmaskinen på max 40 grader. Du bör dock inte torktumla överkastet efteråt, utan låta det självtorka eller torka det i torkskåp. Överkastet har en krympning på 5-7 %, vilket är något man bör beakta innan man gör ett köp. De första gångerna som du ska tvätta överkastet rekommenderas det att du tvättar det separerat från annan tvätt.

Fördelar

 • Mäter 160×220 cm
 • OEKO-TEX 100-certifierat
 • Stilren och elegant design
 • Prisvärd
 • Tillverkad av polyester och bomull
 • Kan maskintvättas i 40 grader

Vad säger kunderna?

Vi har tagit reda på vad tidigare användare av Storapp tycker om överkastet. Majoriteten är riktigt nöjda med överkastet och uppskattar att det är av lite tunnare material. Det är enkelt att tvätta och blir inte skrynkligt om du ser till att hänga upp det på en gång, vilket gör det till ett utmärkt val för alla som vill att det ska gå snabbt och smidigt att bädda. Det finns några som anmärker att överkastet är lite mindre i storlek än vad man kanske hade tänkt sig. Se till att mäta innan och välj hellre en storlek större.

Rosentre

Rosentre överkast

Rosentre är ett lite tjockare överkast som är vadderad och har en fyllning av 100 % polyester. Överkastet är vändbart vilket betyder att du kan använda det åt två olika håll. Den ena sidan är mörkgrå och den andra är ljusgrå. Du kan alltså själv välja hur du vill att sängen ska se ut och vilken känsla den ska inge. Med det här överkastet får du en snygg säng som också är väldigt varm och behaglig. Du kan med fördel låta överkastet ligga kvar när du ska sova, och på detta vis få ett extra täcke som håller dig varm och skön.

Rosentre passar till de personer som vill ha ett större överkast. Den här produkten mäter nämligen hela 240 x 260 cm, vilket gör att den lämpar sig utmärkt till sängar på 180 och uppåt. Du bör dock vara lite försiktig när det kommer till skötsel och tvätt. Överkastet får inte kemtvättas och ska inte strykas eller torktumlas. Du kan däremot tvätta det i tvättmaskin, men använd då ett skonsamt program på max 30 grader. Överkastet har en krympning på 1-3 % och är OEKO-TEX 100-certifierat.

Fördelar

 • Stort överkast på 240 x 260 cm
 • Kan tvättas i tvättmaskin
 • Vändbar – kan användas åt båda håll
 • Kommer i färgen mörkgrå och ljusgrå
 • Vadderad och skönt

Vad säger kunderna?

Det finns inte en enda kund som inte är nöjd med Rosentre överkast. Tidigare köper säger att överkastet är otroligt fint och att de fungerar utmärkt för större sängar. De är även positivt överraskade över kvaliteten. Även om överkastet är billigt i inköp är det mycket tåligt, hållbart och slitstarkt. Förvandla din sovrum till ett hotellrum på ett litet kick!

Sammetsöverkast Zeb Puderrosa

Sammetsöverkast Zeb Puderrosa

Zeb Puderrosa är ett överkast i den vackraste och mjukaste sammet som du hittar hos Kungsängen. Det här överkastet passar dig som vill förvandla sovrummet till en rosa dröm och som samtidigt vill få in lite lyx och stil i atmosfären. Överkastet har en otroligt vacker lyster och är quiltat i ett trendigt rutmönster för struktur. Zeb Puderrosa kommer mellanprisklassen och blir ditt för en cirka 1500 kronor.

Ett överkast är av hög kvalitet är viktigt för att din säng ska se snygg ut, men också för att du ska kunna skydda dina sängkläder från onödigt slitage. Med Zeb Puderrosa blir din säng både skön och behaglig att ligga på, men den ser också mer städad ut. Trots att överkastet sällan används på samma sätt som vanliga sängkläder finns det risk för att det blir smutsigt. Du kan tvätta Zeb Puderrosa med ett fintvättsprogram på max 30 grader.

Fördelar

 • Tillverkat i 100 % polyester
 • Kan tvättas i tvättmaskin
 • Kommer med måtten 180 x 260 cm
 • Härlig och sammetslen känsla
 • Kommer i mellanprisklass

Vad säger kunderna?

Zeb Puderrosa är ett otroligt fint och vackert överkast som verkligen kommer att lyfta hela känslan i ditt sovrum. Tyvärr kan vi inte hitta några omdömen eller recensioner om produkten, men utifrån utseendet är vi säkra på att du kommer bli nöjd. Just puderrosa och sammet är något som är väldigt hett när det kommer till inredning, så vad kan då passa bättre än Zeb Puderrosa sammetsöverkast?

Kornblomst

Kornblomst

Kornblomst är ett otroligt vackert designat överkast som passar till den mindre dubbelsängen. Här får du en produkt som mäter 220 x 240 i storlek och som kommer i ett unikt och härligt mönster. Designen kan nästan liknas som ett modernt lapptäcke, fast istället för rutmönster så har man valt att använda sig av ränder som löper lodrätt över hela överkastet. Kornblomst kommer i färgen grå och är tillverkad av 100 % polyestermikrofiber. Till fyllningen har man däremot använt sig av 100 % vanlig polyester och överkastet har en sammanlagd vikt på 950 gram.

Kornblomst kan tvättas i både tvättmaskin och lämnas in på kemtvätt om du önskar. Det här överkastet kan du till och med stryka, men observera att det då är viktigt att du inte stryker med en högre värme än max 110 grader. Tvättar du i tvättmaskin är det max 40 grader som gäller och se till att du alltid tvättar överkastet innan du slänger det på sängen första gången. Observera att en krympning på 1-3 % kan förekomma.

Fördelar

 • Kan kemtvättas, tvättas i maskin och strykas
 • Vackert quiltad
 • OEKO-TEX 100-certifierad
 • Häftig och unikt mönster och design
 • Mjuk och behaglig
 • Hög kvalitet

Vad säger kunderna?

Hade det här varit en bäst i test där vi listade överkast utifrån popularitet hade Kornblomst definitivt intagit första platsen. Kunderna är upp över öronen förtjusta i detta vackra överkast och menar att det är mycket finare i verkligheten än på bild, och på bild gör det sig utmärkt! Överkastet är mjukt och behagligt och passar i alla sovrum eller varför inte som present till någon du tycker om?

Sander

Sander

Vi har tagit med många överkast i detta bäst i test som är tillverkade i olika nyanser av grått, men här vill vi även se till att ett vitt och vackert överkast får stå i strålkastarljuset. Sander är ett överkast som du hittar hos Kungsängen och som är ett ljuvt och mjukt överkast i stentvättad bomull. För att överkastet ska se och kännas lite extra unikt och speciellt har det även fått ett strukturmönster som ger en lyxig hotellkänsla. Här kan du själv välja mellan två olika storlekar. Du kan antingen köpa Sander i storlek 180 x 260 cm, men det finns även i 260 x 260 cm. Det betyder att Sander kan användas på sängar av flera olika storlekar, varför inte matcha alla sängar i hemmet?

Bomull är ett material som länge har varit mycket uppskattat och snällt mot både kropp och miljö. Sander är tillverkad i 100 % bomull och är Öko-tex certifierat. Ett överkast som har denna certifiering är helt från från skadliga ämnen. Då menar vi inte bara ämnen som kan vara skadliga mot din kropp och hälsa, utan även ämnen som kan vara skadliga och ha en negativ påverkan på miljön.

Fördelar

 • Finns i flera storlekar
 • Öko-tex certifierat
 • Kommer i den fräscha färgen vit
 • Kan maskintvättas i 40 grader
 • Tunt och lätt material

Vad säger kunderna?

Det kan vara skönt att ha recensioner och omdömen att luta sig emot när man ska köpa ett nytt överkast. I dagsläget kan vi dock inte hitta några omdömen om Sander överkast, men med en Öko-tex certifiering och ett material på 100 % bomull känner vi oss ändå säkra med att ge detta överkast ett riktigt högt betyg. Bomull är slitstarkt och håller länge, samtidigt som det är snällt mot miljön och behagligt mot kroppen. Då överkastet är stentvättat blir det heller inte skrynkligt efter tvätt.

Skogburkne

Skogburkne

Skogburkne är det sista överkastet som vi kommer att ha med i vår bäst i test, men att den hamnar sist i listan betyder inte att den är sämre än någon annan. Skogburkne är ett sängöverkast som är tillverkat i 49 % akryl och 51 % polyester. Överkastet kommer i den diskret och eleganta färgen grå och mäter 160 x 220 cm. Det här överkastet lämpar sig utmärkt för enkelsängar eller för den som vill ha en snygg filt i bäddsoffan som snabbt kan förvandlas till ett täcke. För att underhålla det här överkastet bör du undvika både torktumlare och tvättmaskin. Du kan dock tvätta överkastet för hand och därefter stryka det på max 110 grader eller lämna in det på kemtvätt.

När Skogsburke skapades ville man se till att ta så mycket hänsyn till hälsa och miljö som möjligt och därför är Skogsburkne OEKO-TEX 100-certifierat. Det betyder att de material som man har använt sig av är snälla mot hälsan och inte innehåller några farliga kemikalier eller andra onödiga ämnen. Det gör att du kan känna dig säker på att du sover riktigt gott med Skogburkne på din säng, oavsett om du använder det som extrafilt eller som ett överkast.

Fördelar

 • Lämpar sig bra för enkelsängar
 • Mäter 160 x 220 cm
 • OEKO-TEX 100-certifierat
 • Snäll mot miljö och hälsa
 • Tunt överkast i snygg design
 • Vackra fransdetaljer

Vad säger kunderna?

Skogburkne har fått många positiva omdömen från tidigare kunder och majoriteten tycker att det är ett riktigt bra val. Priset är lågt, vilket gör att de flesta människor har råd att införskaffa det, men livslängden är inte så lång som man kanske hade önskat. Trots det är det heltäckande och ger sängen en stilig och elegant känsla. De vackra fransarna ger överkastet lite karaktär och charm.

Köpa överkast – Att tänka på

Med hjälp av en köpguide kommer det att vara enklare för dig att veta vad det är för typ av överkast som du vill ha, men du kommer också få reda på vad du bör tänka på när det är dags att införskaffa sig ett. Som tidigare nämnt erbjuder marknaden 100-tals olika typer av produkter att välja mellan, kanske tusentals, och ju större utbud, desto svårare val.

Man skulle kunna tro att det första man bör fundera över är hur man vill att överkastet ska se ut, men så är sällan fallet. Vi rekommenderar att du börjar med att mäta din säng istället, för att på detta vis veta hur stort överkast det är som du behöver. Det vanligaste är att man väljer ett större alternativ som kan hänga ner snyggt på sidorna. Det ger inte bara sängen en mer exklusiv känsla, utan förhindrar också att man kan se in under sängen, där förvaringslådor eller annat bråte samlats. Det är viktigt att ditt överkast inte är för stort eller för litet för sängen. Genom att välja en i rätt storlek får du en snyggt bäddad säng varje dag!

Valet av material

När du vet vilken storlek du behöver är det dags att gå vidare till material, design och utseende. Det finns överkast i regnbågens alla färger och mer därtill. Detsamma gäller för material. Många uppskattar överkast i lite tjockare material, t.ex. som sammet eller tunnare manchester, men även vadderade överkast är populära och uppskattade. Sen finns det naturligtvis överkast som är tillverkade i den lättaste bomull för den som hellre önskar. Materialet kommer att sätta tonen för hur sängen upplevs, men kommer också att vara avgörande för om du kan använda överkastet som ett extra täcke eller inte.

Färgvalet bör går hand i hand med resten av inredningen för att skapa en röd tråd. Eftersom överkast inte är speciellt dyra kommer du att kunna byta ut det när inredningstrenderna förändras, om det är något du vill göra. Både färgen och materialet kommer också ligga till grund för vilken typ av underhåll som överkastet behöver och hur du ska tvätta det. De allra flesta kan med fördel tvättas i tvättmaskinen, så att du kan hålla sängen ren och fräsch.

Vad får överkastet kosta?

Det kan låta onödigt att sätta en budget för något så enkelt som ett överkast, men genom att veta hur mycket du vill och är beredd att betala för ditt överkast kommer det vara lättare att hitta rätt modell. Vissa vill ha ett billigare överkast som kan bytas ut med jämna mellanrum när inredningstrenderna förändras. Andra vill ha ett dyrare alternativ som ska kunna stå sig så länge som möjligt och tåla många års användning. Det finns överkast i alla möjliga prisklasser att välja mellan. Från några ynka tior och upp till flera tusenlappar. Vad som avgör hur mycket ditt överkast kommer att kosta är bland annat materialet, men även tillverkaren kommer att ha betydelse. Väljer du ett överkast från en känd designer behöver du också vara beredd på att betala mer.

Hitta rätt överkast med vår lista över bästa överkastet!

Med ett snyggt överkast kan du förändra hela känslan i ditt sovrum. Här hittar du våra 7 favoriter för 2020 som passar för sängar i olika storlekar!

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta

Author

Skriv en kommentar