Marknaden erbjuder mängder med olika typer av sängar att välja mellan. Därför är det inte heller ovanligt att det kan kännas lite överväldigande när det är dags att köpt nytt. Utbudet är stort och det kan nästan kännas som en djungel. Idag finns det tusentals olika typer av alternativ att välja mellan, något som naturligtvis inte kommer att underlätta speciellt mycket. I det här testet har vi letat fram de bästa sängarna för olika typer av ändamål, men vi kommer också att titta närmare på vad du behöver fundera över när du ska köpa en ny säng.

Forskning har visat att vi människor spenderar cirka 26 år av vårt liv (i snitt) i våra sängar. Eftersom vi kommer att spendera så mycket tid i denna typ av möbel är det viktigt att välja det absolut bästa alternativet för just dig. Vilken typ av säng du har kommer att vara avgörande för hur gott och bra du sover, något som i sin tur kommer att påverka flera olika aspekter av ditt liv. Du vet säkerligen själv att en natt med dålig sömn kan få hela nästkommande dag att vara och kännas dålig. Kanske upplever du att du är mindre fokuserad på arbetet eller så får du problem med t.ex. rygg och nacke. Om du däremot väljer att köpa den bästa sängen kan det öka chansen för att må bra dagen efter och ha en kropp och hjärna full med energi.

Vilken säng ska man välja?

Innan vi går vidare med de olika sängar som vi har valt ut som testvinnare i detta test ska vi titta närmare på hur man väljer en bra säng. Här är det viktigt att komma ihåg att vi alla fungerar olika och att våra kroppar är byggda på olika sätt. Av denna anledning kan man därför inte säga att det finns en säng som är perfekt för alla människor. Vad som kommer att bli den bästa sängen beror på vad det är för kroppsbyggnad som du har, men även vad det är för typ av krav det är som du har på din säng.

När du ska välja en ny säng, oavsett om det är första eller femte gången, så är det alltså din kropp och ditt behov som ska vara med i beräkningen. Är du mindre, men har en rundare kroppsbyggnad, kommer du med största sannolikhet att behöva välja en madrass av lite hårdare slag. Är du däremot smal och lång i kroppsbyggnaden så är det istället en mjukare madrass som kan passa dig bäst.

Zonindelning

När du är på jakt efter en ny säng kommer du kanske att stöta på ord som “zonindelning”. Har du inte stött på det tidigare bör du dock skapa dig kunskap om vad det betyder och hur du använder dig av detta för att hitta rätt säng för dig. Zonindelning är exempelvis något som lämpar sig riktigt bra för den med bredare höfter eller den med en rundad rygg.

Vad gör då zonindelning och varför är det viktigt att ha i åtanke? Enkelt förklarat kan man säga att zonindelning är till för att säkerställa att din ryggrad ligger på rätt sätt under hela natten. Genom att se till så att ryggraden får det stöd som den behöver kan du minimera risken för att utveckla ryggproblem i framtiden. Har du bredare och tyngre höfter, med en mjuk madrass, så finns det stor risk för att höfterna sjunker ner för mycket – då i jämförelse med resterande delar av din kropp. När detta sker hamnar din ryggrad i en position som inte längre är rak, vilket då inte blir en optimal sovställning.

Den som inte vill använda sig av zonindelning på madrassen kan istället titta på de toppmadrasser som är tillverkade i minnesskum. Fördelen med denna typ av madrass är att den formar sig efter hur din kropp ser ut och hur den belastar, för att därefter säkerställa en så hög avlastning som möjligt.

Testvinnare – sängar 2022

Nu när du vet vad du bör tänka på när du ska köpa en ny säng är det dags att gå vidare till vårt bäst i test för bästa sängar 2020. Vi har sett till att göra en grundlig rannsakan av ett flertal olika märken och tillverkare för att hitta de bästa och mest ergonomiska sängarna på marknaden. Här har vi bland annat valt att ta med ställbara sängar, kontinentalsängar och olika sängramar, t.ex. billiga med lådor där du får utmärkt förvaring.

Emma Säng – klassisk skandinavisk design och en tryckavlastande zonindelad madrass

Redaktörens val

 • Klassad som den bästa madrassen av TestFakta
 • OEKO-TEX certifierad
 • 4,6/5 stjärnor på TrustPilot
Emma-Säng

Emma Säng, med sitt kundbetyg på 4,78 av 5 hos Emma.se tillsammans med många lovord inom experttester, är en säng som passar galant in i en majoritet av sovrum. Välj mellan tre olika storlekar och lägg vantarna på en dubbelsäng som intresserar dig för en tidlös skandinavisk design och OEKO-TEX certifierade material.

Testvinnande madrass

Med en 7 cm tjock sänggavel bakom dig bjuds du också på ett skönt ryggstöd samtidigt som sängen får ett mer fulländat utseende. Kom ihåg att du enligt Emma.se policyn får testa på sängen i upp till 100 dagar innan du bestämmer dig för huruvida den känns rätt för dig eller inte.

Stöd och komfort

För att säkerställa att Emma Säng anpassar stödet efter din kropp är dess madrass uppdelad i olika zoner med varierande fasthet. Du kan därför sova i vilken position som än passar dig och vara medveten om att du får den tryckavlastningen som du behöver. Sist men inte minst är sängklädseln tillverkad av 100 % polyester för både komfortens och den långa livslängdens skull.

Fördelar

 • Klassisk skandinavisk stil
 • Mycket bekväm
 • Testvinnande madrass
 • Högkvalitativ konstruktion

Nackdelar

 • Inga större nackdelar

Därför rekommenderar vi Emma Säng

Emma Säng rekommenderar vi då du till ett konkurrenskraftigt pris får en komfortabel säng med en klassisk skandinavisk design i en diskret färg. Materialen är OEKO-TEX certifierade, madrassen har blivit en prisvinnare inom flera europeiska tester och du kan glädjas åt att både få lägga vantarna på en sängram, sänggavel samt madrass i ett och samma fiffiga paket.

Emma Kontinentalsäng – lyxig hotellkänsla med generös höjd och en tjock medföljande gavel

Bäst för priset

 • 10 års garanti
 • Finns i flera olika färger
 • 100 nätter provsömn
Emma-Kontinentalsäng-22

Emma Kontinentalsäng har ett nästan perfekt kundbetyg på 4,82 av 5 hos Emma.se och utgör ett praktiskt tillskott till ditt sovrum. Få en unik hotelliknande upplevelse när du sover 66 cm från golvet och njut av den 12 cm tjocka gaveln som ger kontinentalsängen en helhetskänsla.

En dubbelsäng för de flesta sovrummen

Den stilrena mörkgråa färgen som Emma Kontinentalsäng kan beställas i matchar du enkelt med resten av ditt sovrums inredning. Du väljer själv om en bredd på antingen 140 cm eller 180 cm är av intresse för dig, och därefter kan du dra nytta av Emmas 100 dagars provsömn. Sov i sängen i upp till 100 dagar, och om du inte skulle vara nöjd får du pengarna tillbaka. Kvalitetsgaranti, helt enkelt.

De komfortabla madrasserna

Emma Kontinentalsäng görs upp av flera olika lager som arbetar tillsammans för att ge dig både komfort och stöd. Bonellfjädring i bottnen, en sju-zons pocketmadrass ovanpå och sedan en 6 cm tjock bäddmadrass på toppen. Bäddmadrassen kan vändas för en mjukare eller fastare känsla, och pocketfjädringen i själva resårmadrassen ger dig ett skräddarsytt stöd tack vare de individuellt tyginlindade fjädrarna.

Fördelar

 • Komplett kontinentalsängspaket
 • Resårmadrassen har sju zoner
 • Pocketfjädring för ett skräddarsytt stöd
 • Vändbar bäddmadrass

Nackdelar

 • Mörkgrå är den enda tillgängliga färgen

Därför rekommenderar vi Emma Kontinentalsäng

Den lyxiga hotellkänslan som Emma Kontinentalsäng bjuder på är ett av skälen till att vi vill rekommendera den här sängen. Alla dess lager har gynnsamma egenskaper såsom pocketfjädringen, de sju komfortzonerna i resårmadrassen och vändbarheten hos bäddmadrassen. 

Latex eller minnesskum?

Många kan ställa sig frågandes till huruvida latex är bättre än minnesskum, och vice versa. Det går egentligen inte att säga att det enda är bättre än det andra. Båda materialen kommer med otroligt många fina och bra egenskaper för att du ska få dig en bättre sömn under natten.

Latex – Latex är ett material som man får fram genom utvinning av gummiträd. Med detta kan man sedan se till att framställa en madrass som är fast och stabil och som skapar en riktigt bra sömn. Madrasser som är tillverkade i latex har ett högre stöd än många andra alternativ och fungerar även tryckavlastande mot din kropp. En annan fördel med latex är att materialet är mycket bra på att andas och att det även är allergivänligt. Din kroppsvärme kommer således inte att påverkas av madrassen, utan kommer istället få hjälp att regleras.

Minnesskum – Minnesskum är ytterligare ett material som är mycket populärt att använda sig av när det kommer till att skapa sängar som verkligen avlastar. Minnesskum ser till att anpassa sig efter kroppsvikten på den person som ligger i sängen och kan även forma sig efter kroppsbyggnaden såväl som sovpositionen. På så sätt kommer du att kunna få avlastning där det behövs, på samma sätt som du också kommer att kunna “sjunka” ner i madrassen för att hålla ryggraden rak. Ett annat stort plus med minnesskum är att madrassen på ett sätt “låser fast” dig. Som tidigare nämnt så sjunker du ner när din kropp behöver det och det gör att du rör dig mycket mindre under natten. Minnesskum på toppmadrasser är ett utmärkt val för den med ryggproblem.

Är du osäker på vad som passar dig bäst är det alltid en god idé att kontakta den butik där du planerar att köpa din säng, t.ex. Jysk eller Ikea. Här kan du få hjälp av kunniga och professionella personer som hjälper dig att välja ut en säng och en bäddmadrass som uppfyller alla dina önskemål. Att ha en bra säng som du verkligen kan sova gott i kommer att göra otroligt mycket för din hälsa. De sängar som valts ut som testvinnare är utan tvekan några av de absolut bästa valen på marknaden!

Så hittar du den perfekta sängen

Nu när du har tagit dig igenom vår bäst i test för bästa sängar 2020 är det dags att gå vidare för att ta reda på hur du kan hitta den perfekta sängen för just dig. I Sverige är det butiker som Ikea, Jysk eller ILVA som man vanligtvis vänder sig till när det är dags för en ny säng att flytta in i bostaden. Dessa butiker erbjuder mängder med riktigt bra sängar från kända tillverkare och där fokus ligger på bekvämlighet såväl som ergonomi. Nu är det dock inte butiker som vi ska prata om, utan hur du hittar en säng som verkligen lever upp till alla de förväntningar som just du har. För att lyckas med detta behöver du dock skapa dig kunskap om de olika typer av modeller som finns därute.

Innan vi går vidare med modeller så vill vi poängtera vikten av att provligga en säng innan du bestämmer dig för att betala för den. En riktigt bra och högkvalitativ säng är för många en stor investering och därför är det viktigt att det känns rätt. Här ska du provligga precis på samma sätt som du sover om kvällarna. Med det menar vi att du ska ta av dig skorna och lägga dig i den position som du vanligtvis sover i. Ta mer än gärna hjälp av personal om du befinner dig i en butik som erbjuder en sådan service. Det är inte ovanligt att man själv har en uppfattning om vad som är en bekväm sovställning, men det är inte alltid så lätt att beskriva en sådan med ord till en annan person. Här kan dock den utbildade och kunniga personalen vara till stor hjälp. Personalen kan även se till att du hittar en säng som lämpar sig så bra för din kroppsbyggnad och längd såväl som dina behov som möjligt.

Olika modeller

Som tidigare nämnt så finns det tusentals olika sängar att välja mellan när du vill köpa en ny säng. Tillverkarna är många och modellerna än fler. Här nedan har vi listat tre av de vanligaste sängarna, nämligen kontinentalsängar, ramsängar och ställbara sängar.

Ramsängar – En ramsäng lämpar sig utmärkt för den som letar efter ett billigare, men stabilt, alternativ. En ramsäng är tillverkad på ett sådant sätt att den endast består av en botten, vilket gör den till ett lite enklare alternativ. Jämför man med ställbara sängar och kontinentalsängar så är den även mycket lägre. Visst kan du på egen hand välja att höja sängen med en tjockare bäddmadrass om du så önskar, men höjden är alltså något som man bör vara varse om. Eftersom ramsängen är enklare tillverkad och designad så kommer också kostnaden att vara lägre. Det behöver däremot inte betyda att sängen på något sätt är dålig. I regel är ramsängar ett mycket bra och stabilt val, men kom ihåg att välja ut en riktigt bra bäddmadrass.

Kontinentalsängar  – Kontinentalsängar är kända för att vara lite extra bekväma och lyxiga. En kontinentalsäng är uppbyggd i flera olika lager, vilket gör den mycket följsam efter kroppen såväl som att den får en högre höjd. Genom att addera flera olika lager kan man säkerställa att fjäderdjupet ökar och på så sätt avlastas din kropp mycket bättre. Även om en kontinentalsäng är dyrare i inköp än om man t.ex. hade valt en ramsäng så är det många som säger att det är värt varenda krona. Designen är dessutom mycket uppskattad, då de flesta kontinentalsängar ser väldigt lyxiga och maffiga ut.

Ställbara sängar – Ytterligare en modell som vi ska titta närmare på är de ställbara sängarna. Den här typen av säng går att anpassa efter olika situationer och efter olika behov. Precis som namnet beskriver så kan du ställa in sängen i olika nivåer och det gäller för både huvudände såväl som fotände. Den ställbara sängen kan regleras så att du t.ex. får en mer sittande ställning eller så att du får mer stöd under knän och ben. Denna typ av säng är utmärkt för den som gärna ligger i sängen och läser en god bok, äter frukost eller kanske ser på tv. Dock behöver man här också betala därefter. Ställbara sängar är nämligen det dyraste alternativet.

Valet av säng är avgörande för ryggproblem

En studie och forskning som har utförts visar att hela 20 % av den danska befolkningen sover dåligt och har, i samband med sin dåliga sömn, även utvecklat eller förvärrat ryggproblem. Siffrorna är troligtvis desamma även här hemma i Sverige. Det är till exempel mycket vanligt att man köper en alldeles för kort eller smal säng för att få mer yta i ett rum. Det här kan dock förvärra redan befintliga ryggproblem eller vara orsaken till att nya problem uppstår.

Så viktig är faktiskt sängen för människans välmående. Du kommer till exempel att kunna se på din rygg såväl som på din sömn huruvida din säng håller måttet eller inte. Du kan påverkas mycket negativt av en säng som inte är lämplig för just din kroppsbyggnad, din sovposition eller dina behov.

Sängen är utan tvekan den möbel som du bör rikta strålkastarljuset mot i ditt hem och du bör investera i en som är riktigt bra. En säng av hög kvalitet kan hålla väldigt länge och eftersom de kostar därefter är det så klart skönt att slippa göra dåliga köp. Ställ ett stort krav på den säng som du ska sova i varje natt. Om du bara ska välja en enda möbel att ha i din bostad – ja, då är det en säng som du ska satsa på. Du kommer att klara dig fint med att sitta i en lite sämre fåtölj under dagarna, men det blir betydligt större problem om du sover i en sämre säng.

Kiropraktorn Michadel Randsøe menar att valet av säng är mycket avgörande för ditt välmående. Ryggproblem som människor har upplevt som kroniska har kunnat botas genom att bara byta säng. Här kan det dock vara skönt och nödvändigt med professionell vägledning för att valet av säng verkligen ska bli rätt. Att välja ut en riktigt bra säng är mycket svårare än man kan tro.

Hur stor ska sängen vara?

Ja, finns det något rätt eller fel när det kommer till storlek eller är det bara den egna bekvämligheten som man här kan låta styra? Nja, det finns nog sanning på båda alternativen. Enkelt förklarat kan man säga att du aldrig kan köpa en säng som är för stor, åtminstone inte om det är hälsa som står i fokus och inte inredning och stiltrender. Ju större säng du har, desto större möjlighet har du också att röra dig och ändra ställning under natten.

Älskar du stora sängar behöver du alltså inte oroa dig för att din sängs storlek kan påverka din sömn, men hur är det för dem som mer än gärna satsar på mindre och nättare modeller? Kanske är det så att du bor väldigt trångt och vill få plats med ett mindre alternativ? För all del! Det finns mängder med bra sängar som är lite mindre i storlek. Det som är viktigt att tänka på här är att du väljer en säng som är minst 90 cm och där du har möjlighet att få ett utrymme på minst 20-30 cm på varje sida. På så sätt har du möjlighet att ligga bekvämt, samtidigt som du kan sträcka ut dig om du så skulle önska. Förutom att en mindre säng kommer att begränsa din rörelsefrihet så finns det också en stor risk för att du spänner dig under natten. Ditt sinne är medvetet om att du ligger “otryggt” och kroppen spänner sig därefter. Se därför till att hellre välja en säng som är lite större än att satsa på en som du precis får plats i. Att sova ska ju inte vara jobbigt, utan något av det bästa du kan göra!

Här hittar du bästa sängarna för en god natts sömn 2020!

Med en riktigt bra säng kommer hela din livskvalitet att förändras. Här kan du läsa om de 8 bästa sängarna för den som vill kunna sova som på moln.

Læs også: De bästa sängramarna 2020!

Se også denne artikel på sverigesradio.se: Hur skön är en säng för 200 000 kr?

Beskrivning av källor och tester

Vi hoppas att du är medveten om att det ligger ett stort arbete bakom denne artikel. Vi önskar att ge dig en objektiv värdering av samtliga produkter, och därför förlitar vi oss på både officiella konsumentråd, externa experter samt konsumenternas egna omdömen hos både svenska och internationella webbutiker. Vårt research-team har granskat marknaden och undersökt alla relevanta källor. Under vårt arbete har vi använt följande expertkällor och tester:
Emma.se

Nätbutiken Emma.se har prisvinnande madrasser och populära bäddmadrasser. På hemsidan kan du se produkterna och läsa recensioner från konsumenter.

Läs alla recensioner av Emma Säng här
Läs alla recensioner av Emma Kontinentalsäng här

FAQ

🤩 Hvad er de bedste senge på markedet?

Markedet for senge er enormt, og derfor er det også svært at vurdere, hvilken seng, der er den absolut bedste. En god seng beskrives som en seng, der tilpasser sig din krop, og som du kan sove natten igennem i. Det kan eksempelvis være en seng fra mærket Norhland.

🤓 Hvordan vælger jeg en seng til mig selv?

Det er altid spændende at vælge en seng. Når du skal vælge en seng, er det vigtigt, at du prøver dig frem med en masse forskellige, inden du foretager et valg. Du skal blandt andet teste hårdhed, bevægelse, kvalitet og meget mere.

💰 Hvor meget skal jeg bruge på en seng?

Det er helt op til dig selv at bestemme, hvor meget du vil bruge på en seng – dog skal du huske, at kvalitet koster. Ønsker du dig derfor en god og holdbar seng i høj kvalitet, skal du forberede dig på at betale en del for den.

🧐 Hvad er den bedste måned at købe en seng?

Du vælger helt selv, hvornår det er tid til at købe en ny seng. Derfor er der heller ikke en perfekt måned at købe seng i. Mange vælger dog at købe en ny seng, når der er januar-tilbud, eller når de lige har fået løn i starten af en måned.

 

Forfatter

Skriv en kommentar