Marknaden erbjuder mängder med olika typer av sängar att välja mellan. Därför är det inte heller ovanligt att det kan kännas lite överväldigande när det är dags att köpt nytt. Utbudet är stort och det kan nästan kännas som en djungel. Idag finns det tusentals olika typer av alternativ att välja mellan, något som naturligtvis inte kommer att underlätta speciellt mycket. I det här testet har vi letat fram de bästa sängarna för olika typer av ändamål, men vi kommer också att titta närmare på vad du behöver fundera över när du ska köpa en ny säng.

Forskning har visat att vi människor spenderar cirka 26 år av vårt liv (i snitt) i våra sängar. Eftersom vi kommer att spendera så mycket tid i denna typ av möbel är det viktigt att välja det absolut bästa alternativet för just dig. Vilken typ av säng du har kommer att vara avgörande för hur gott och bra du sover, något som i sin tur kommer att påverka flera olika aspekter av ditt liv. Du vet säkerligen själv att en natt med dålig sömn kan få hela nästkommande dag att vara och kännas dålig. Kanske upplever du att du är mindre fokuserad på arbetet eller så får du problem med t.ex. rygg och nacke. Om du däremot väljer att köpa den bästa sängen kan det öka chansen för att må bra dagen efter och ha en kropp och hjärna full med energi.

Vilken säng ska man välja?

Innan vi går vidare med de olika sängar som vi har valt ut som testvinnare i detta test ska vi titta närmare på hur man väljer en bra säng. Här är det viktigt att komma ihåg att vi alla fungerar olika och att våra kroppar är byggda på olika sätt. Av denna anledning kan man därför inte säga att det finns en säng som är perfekt för alla människor. Vad som kommer att bli den bästa sängen beror på vad det är för kroppsbyggnad som du har, men även vad det är för typ av krav det är som du har på din säng.

När du ska välja en ny säng, oavsett om det är första eller femte gången, så är det alltså din kropp och ditt behov som ska vara med i beräkningen. Är du mindre, men har en rundare kroppsbyggnad, kommer du med största sannolikhet att behöva välja en madrass av lite hårdare slag. Är du däremot smal och lång i kroppsbyggnaden så är det istället en mjukare madrass som kan passa dig bäst.

Zonindelning

När du är på jakt efter en ny säng kommer du kanske att stöta på ord som “zonindelning”. Har du inte stött på det tidigare bör du dock skapa dig kunskap om vad det betyder och hur du använder dig av detta för att hitta rätt säng för dig. Zonindelning är exempelvis något som lämpar sig riktigt bra för den med bredare höfter eller den med en rundad rygg.

Vad gör då zonindelning och varför är det viktigt att ha i åtanke? Enkelt förklarat kan man säga att zonindelning är till för att säkerställa att din ryggrad ligger på rätt sätt under hela natten. Genom att se till så att ryggraden får det stöd som den behöver kan du minimera risken för att utveckla ryggproblem i framtiden. Har du bredare och tyngre höfter, med en mjuk madrass, så finns det stor risk för att höfterna sjunker ner för mycket – då i jämförelse med resterande delar av din kropp. När detta sker hamnar din ryggrad i en position som inte längre är rak, vilket då inte blir en optimal sovställning.

Den som inte vill använda sig av zonindelning på madrassen kan istället titta på de toppmadrasser som är tillverkade i minnesskum. Fördelen med denna typ av madrass är att den formar sig efter hur din kropp ser ut och hur den belastar, för att därefter säkerställa en så hög avlastning som möjligt.

Testvinnare – sängar 2020

Nu när du vet vad du bör tänka på när du ska köpa en ny säng är det dags att gå vidare till vårt bäst i test för bästa sängar 2020. Vi har sett till att göra en grundlig rannsakan av ett flertal olika märken och tillverkare för att hitta de bästa och mest ergonomiska sängarna på marknaden. Här har vi bland annat valt att ta med ställbara sängar, kontinentalsängar och olika sängramar, t.ex. billiga med lådor där du får utmärkt förvaring.

Atlas

Atlas är en kontinentalsäng som lämpar sig utmärkt för den som älskar att sova länge och som vill få ut så mycket av sina pengar som möjligt. Det spelar ingen roll om du älskar att vara uppe med tuppen eller om du är en riktig nattuggla som sitter uppe till småtimmarna. Atlas är ett riktigt bra alternativ och en god investering för din sömn såväl som din hälsa. Till skillnad från många andra sängar så är kostnaden också mycket bra med tanke på hur mycket säng man faktiskt får.

För att du ska vara säker på att du får en säng av högsta kvalitet och med ergonomisk utformning så har sömnexperter varit med och tagit fram Atlas-modellen. Sängen är producerad såväl som utvecklad i Danmark och är utrustad med pocketfjädrar för att säkerställa en bra komfort från morgon till kväll. Pocketfjädrarna är moderna och indelade i flera olika zoner.

Kraftfull resårmadrass

Vad är det då som gör Atlas så speciell? Mycket av det unika med denna säng kan du hitta i sängens resårmadrass. Det är nämligen i madrassen som det stora inflytandet sker, eftersom sängens stöd och hårdhet kommer att justeras utifrån din kropp, kroppsvikt och kroppsbyggnad.

Design och färg

Atlas kan beställas både med och utan sänggavel. Du bestämmer således själv hur du vill att sängen ska se ut och vilket intryck den ska ge. Här är det tydligt att tillverkaren har valt att lägga fokus på en modern och tidlös design som kommer att hålla länge. Hållbar inredning är något som har blivit allt mer populärt och idag vill man inreda stilrent och modernt, samtidigt som man är miljömedveten. Sängen kommer i färgen Antracit, vilket är en lite mörkare nyans av grått. Detta gör att Atlas passar in i de allra flesta hem och fortfarande håller måttet när inredningstrenderna förändras.

Fördelar

 • Kan beställas både med och utan gavel
 • Snygg och modern design
 • Mått på 140×200 samt 160×200
 • Madrass med fem olika typer av zoner
 • Stöd och hårdhet justeras efter din kropp

Vad säger kunderna?

Det är inte svårt att förstå varför Atlas har blivit ett så populärt alternativ hos sina kunder. Tittar man på recensioner och omdömen finns det nästan inte en enda själ som har något negativt att säga om sängen. Många beskriver det som “ett nöje att kliva till sängs varje dag”, medan andra lägger större vikt på hur otroligt stabil och högkvalitativ sängen känns.

Venus No.1

Till skillnad från Atlas så är Venus istället en ställbar säng som blir ett grymt tillskott till ditt sovrum. Här har man sett till att försöka skapa en säng som verkligen ger dig allt du förtjänar och förväntar dig av en bra säng i riktigt hög kvalitet. Det är kanske därför inte så konstigt att många har just Venus som sin favorit och en orsak till varför sängen har gått åt som smör i solsken. Precis som Atlas så är Venus en säng som utvecklats och producerats i Danmark. Här har man valt ut sina komponenter mycket noga för att ta fram en säng som ger dig bättre nätter och som helt enkelt är bättre och skonsammare mot din rygg och kropp. Med sin OEKO TEX-certifiering och sitt Svanenmärke kan du vara säker på att du gör ett bra val.

En ställbar säng

Det är något extra lyxigt och unikt med en säng där du själv kan välja position på hur du ska ligga eller sitta. Då menar vi inte att du förflyttar dig i sängen på vanligt vis, utan att sängen faktiskt kan justeras beroende på om du vill ta en tupplur halvsittandes, om du vill kunna luta dig när du blir serverad frukost på sängen eller om du vill ha ett bra stöd för ryggen när det är dags att ta fram den där spännande boken du läser innan läggdags. Venus No.1 är försedd med en mycket högkvalitativ och tystlåten motor och det är inga mindre än Linak, den danska producenten, som ligger bakom motorn och dess effektivitet.

Vacker och tålig ram

Venus kommer i tre olika nyanser av grått för att ha en så snygg, elegant och tidlös design som möjligt. Här har man även valt att sätta en tjock och massiv ram av trä runt hela sängen och materialet man har använt sig av är svensk tall. Tjockleken på ramen ligger på 20 cm, vilket gör sängramen till en av de större och tyngre alternativen. Dock är detta något som är positivt. Du kan vara säker på att du får en säng som är slitstark, solid och som håller mycket länge.

Fördelar

 • Kommer i mått 140×200 samt 160×200
 • Tre olika nyanser av grått att välja mellan
 • Vägghängd sänggavel medföljer om så önskas
 • Höga ben för enklare städning eller för förvaringslådor
 • Träram i vacker och massiv tall

Vad säger kunderna?

Behaglig. En drömsäng som blivit till verklighet. Det är precis så många kunder beskriver Venus kontinentala och ställbara säng. Precis som tidigare är det svårt att hitta någon negativ kommentar eller dåligt omdöme. Är det något som kunderna har att anmärka på är det leveranstiden. Sängen har dock fått högsta betyg av majoriteten av alla användare.

Physio Natural

i samarbete med PriceRunner

 

Vill du ha ordentligt med svängrum och är beredd att betala lite mer för din säng? Då är Physio Natural det bästa alternativet för dig. Här får du en säng med måtten 180×200, vilket ger en ordentlig yta för hela familjen att rymma, eller för dig själv när du vill ha extra mycket plats. Vi kan verkligen inte sticka under stol med att en god natts sömn har en stor betydelse för hur du kommer att må och hur utvilad du kommer att vara. Om du, med hjälp av den bästa sängen, kan vakna upp med mer energi så kommer du också att kunna hantera dagens alla bravader mycket bättre.

Vill du investera i ditt välmående såväl som i dig själv är det Physio Natural som du ska göra till din nästa säng. Många vittnar om att man märker av en stor skillnad i sömnen redan efter första natten. För att du ska få den absolut bästa komforten har man sett till att skräddarsy sängen in i minsta detalj, vilket gäller allt från design till funktioner och egenskaper.

Den optimala resårmadrassen

Det säga att man inte kan sova sig till en större framgång och visst ligger det något i det. Det du däremot kan göra är att sova dig till en mycket bättre och behagligare natt. Physio Natural är valet för dig som vill ha klarare dagar fulla med mer energi och som kanske även vill säkerställa att drömmarna under natten är bättre. För att lyckas ta fram en så bra resårmadrass som möjligt har man sett till att ta hjälp av ortopediska experter. Här har även fysioterapeuter varit med och dragit sitt strå till stacken, vilket har resulterat i en specialtillverkad fjäder i ett mycket unikt mönster.

Design och utseende

En säng som mäter hela 180×200 cm kan för många låta som ett mycket stort och klumpigt alternativ, men Physio Natural bevisar motsatsen. Här har man sett till att designa sängen på ett sätt så att den stora ytan får stå i strålkastarljuset, men ram så väl som ben är mer diskreta. Det ger ett balanserat, stilrent och modernt intryck, något som många idag strävar efter. De höga benen underlättar även städning och gör även att du kan få plats med förvaringslådor under om du så skulle önska.

Fördelar

 • Finns i måtten 140×200, 160×200 och 180×200
 • Snygg och stilren design trots sin stora storlek
 • Höga ben som lämnar plats för förvaring
 • 100 % naturlig och allergivänlig bäddmadrass
 • Svanenmärkt

Vad säger kunderna?

Physio Natural är inte en säng som du klagar på i första taget, det är något som tillverkarna verkligen har sett till. Från omdömen och recensioner kan man tydligt se att majoriteten av alla kunder är mer än nöjda med sitt köp. Sängen är bekväm, uppfyller alla förväntningar och är stabil som få. Ett riktigt bra köp, med andra ord.

Senses Pulse

Ibland kanske det inte är de största sängarna som lockar, utan de lite mindre modellerna. Senses Pulse är en högkvalitativ säng på 90×200 cm som är utmärkt för det lilla hemmet, för gästrummet eller kanske för tonåringens rum. Senses Pulse är idag en av de mest uppskattade och bästsäljande sängarna på marknaden, vilket betyder att det är en riktig favorit. Sängen är danskproducerad och här har man använt sig av specialister för att komponera ihop varje liten del och detalj. För att säkerställa den höga kvaliteten har man sett till att utveckla ram såväl som resårmadrass till det yttersta. Naturligtvis är sängen OEKO TEX-certifierad och Svanen-märket finns på bäddmadrassen för miljö och komfort.

Optimal bäddmadrass

Även om Senses Pulse har en fantastiskt bra madrass så kan du se till att öka komforten genom en riktigt bra bäddmadrass. Till Senses Pulse hittar du en sex centimeter tjock bäddmadrass för att säkerställa att du sover gott och att din kropp får det stöd som den behöver. När du har en bra bäddmadrass så ser du även till att förlänga livstiden på din säng, eftersom resårmadrassen inte behöver ta emot lika stor belastning på egen hand. Här har man valt att använda sig av Pulse Latex teknologin, en teknologi som gör madrassen stark och ser till att ventilationen är på topp.

Dubbelfjädrad kärna

Plattformen på sängen kommer att utgöras av själva ramen såväl som resårmadrassen. För att du på ett optimalt sätt ska kunna njuta av din säng är Senses Pulse utrustad med hela sju olika typer av komfortzoner. Man har även sett till att det finns en så kallad dubbelfjädrad kärna, som ger det stöd som du behöver. Även här har man satsat väldigt mycket på ventilation. Runt omkring de dubbla fjädrarna har man sett till att använda en stoppning som andas riktigt bra och som är tillverkad i hybridskum.

Fördelar

 • Modern men ändå tidlös design
 • Mått på 90×200
 • Sju olika komfortzoner
 • Resårmadrass och bäddmadrass med ventilation
 • OEKO TEX-certifierad och Svanenmärkt

Vad säger kunderna?

Senses Pulse har fått högsta betyg av majoriteten av alla sina användare och det är inte svårt att förstå varför. Här talar om man hur fantastisk sömn man får och orsaken till detta är troligtvis den dubbelfjädrade kärnan. Designen är också något som lockar väldigt många till att välja just denna modell på säng. Även om den är i mindre slag så är den snygg och stilren och kommer i den eleganta färgen grått. Det gör att sängen passar in i de allra flesta sovrum eller gästrum, oavsett vilket färgtema det är som man har i rummet.

Jupiter

Ytterligare en större ställbar säng som vi ska titta närmare på är Jupiter. Med sina 160×200 cm och med sitt relativt billiga pris så är Jupiter det bästa alternativet för den som vill göra ett ordentligt fynd. Här får du mycket säng för pengarna och kan själv justera sängen i olika lägen, beroende på situation och smak. Jupiter är danskproducerad och utrustad med en tyst men väldigt effektiv motor. Motorn är det som säkerställer att du kan höja eller sänka fotänden av sängen, såväl som att höja eller sänka huvudänden. Att kunna justera sin säng är något som många uppskattar väldigt mycket. Det är till exempel utmärkt för den som gillar att ligga i sängen och läsa en bok innan det är dags att släcka ljuset.

Bäddmadrass med hög komfort

Oavsett hur högkvalitativ och bra säng du har så kommer den inte att vara komplett utan en lika bra bäddmadrass. Bäddmadrassen är sängens översta skikt och säkerställer att du sover gott, men även att du inte sliter ut resårmadrassen och förkortar sängens livslängd. Eftersom det är just bäddmadrassen som kommer att ligga dig närmast huden är det viktigt att du säkerställer att du väljer en som verkligen är bra. Till sängen Jupiter har man valt att ta fram en bäddmadrass med en latexkärna på 4 cm och som har en mycket god ventilation. Bäddmadrassens egenskaper, såväl som sängens ordentliga fjädring och stöd, ger dig en god natts sömn under lång tid framöver.

Jupiters resårmadrass

Vi kan inte ta upp denna fantastiska säng och inte nämna den resårmadrass som man har utvecklat för Jupiter. När det är dags att krypa ner i sängen på kvällen och lägga dig till rätta så kommer din kroppsvikt att fördela sig på madrassen. För att säkerställa att du får ett så bra stöd som möjligt så har man valt att använda sig av pocketfjädrar. Dessa är sedan indelade i flera (fem) olika zoner, som anpassar sig efter din kroppsvikt och din kroppsform under hela natten. Madrassen ser alltså till att ge extra stöd där det behövs, för att t.ex. din ryggrad ska ha rätt position, även om du vänder och vrider på dig.

Fördelar

 • Resårmadrass med fem komfortzoner
 • Anpassar sig efter din kroppsform
 • Mäter 160×200 cm
 • Kommer i färgerna svart och grått
 • Ställbar säng med olika justeringslägen

Vad säger kunderna?

Innan du bestämmer dig för en säng är det alltid en god idé att läsa omdömen från tidigare kunder. På så sätt har du möjlighet att se om sängen verkligen lever upp till förväntningarna som folk har. När det kommer till Jupiter så råder det ingen tvekan om att majoriteten av alla användare tycker att de har fått ut väldigt mycket för sina pengar, men att de även “sover som en dröm” på nätterna. Här kan man även hitta ett flertal personer som intygar att sängen faktiskt har hjälpt att lindra såväl som bota svåra ryggproblem.

Venus Mayan

Venus Mayan är en kontinentalsäng som mäter 140×200 cm, men som även kommer i andra storlekar för den som önskar. Precis som ovanstående sängar så är denna utvecklad och producerad i Danmark tillsammans med några av de bästa specialisterna på sömn. Det här är en kombination de bästsäljande sängarna Venus har och för att ge sängen dess unika egenskaper har man sett till att skapa en naturlig och hållbar bäddmadrass. Det råder ingen tvekan om att den här sängen kommer vara mycket enkel att gå och lägga sig i, samtidigt som den kan vara nästan helt omöjlig att behöva lämna på morgonen. Anledningen till detta är fjädersystemet som man har valt att använda sig av, vilket består av 7 olika komfortzoner.

Det översta lagret är det som kommer att vara närmast huden och därför är det viktigt att du satsar på en av de bästa bäddmadrasserna i sin kategori. Venus Mayan har en bäddmadrass som ger den högsta komforten, men som även ser till att hjälpa resårmadrassen att avlasta och fördela din vikt korrekt.

En naturligt framtagen bäddmadrass

Det finns få saker som imponerar lika mycket som den bäddmadrass som tillhör Venus Mayan. Som tidigare nämnt så är bäddmadrassen tillverkad i ett naturligt material som består av 100 % latex. Det är något som du kan hitta på ett flertal av sängarna, men det som får Venus Mayan att sticka ut är att latexen faktiskt är utvunnen från Hevea brasiliensis, ett träd som du kan hitta i Brasilien såväl som Syd Amerika och Amazonas. Förutom den gröna profilen som bäddmadrassen får så säkerställer materialet också en mer slittålig bäddmadrass med god ventilation.

Ramsängen

Det finns många saker som man kanske kan kompromissa om när det kommer till sängar, men när det gäller fundamentet så bör du inte rubba på detta. Ramsängen är inte bara till för att lyfta madrassen från golvet, utan är grunden i att du får en god natts sömn. Venus Mayan har en ramsäng som är utrustad med pocketfjädrar och träramen är tillverkad i svensk tall, ett trämaterial som är snyggt, solid och naturvänligt. Venus Mayan har en träram på 14 cm.

Fördelar

 • Solid träram i svensk tall
 • Kommer i flera olika storlekar
 • Bäddmadrass som är tillverkad i Hevea brasiliensis
 • Sju komfortzoner
 • Utrustad med pocketfjädrar för stöd och komfort

Vad säger kunderna?

Vad säger då de kunder som har haft turen att testa på Venus Mayan? Recensionerna för denna säng är aningen mer blandade än ovanstående sängar som vi har recenserat i vårt test för bästa säng. Här är det många som säger att sängen är så fantastiskt skön att de aldrig vill kliva upp på morgonen, men de finns även de som menar att bäddmadrassen är en aning för hård. Dock kan man säga att det ändå är 90 % av alla användare som är väldigt nöjda med sängen och som inte skulle byta bort den mot något annat alternativ.

Senses Diamant

Senses Diamant är en ramsäng som kommer i ett flertal olika storlekar. Har du sovit i en lite sämre säng tidigare kommer du att bli eld och lågor inför denna unika och högkvalitativa säng. Som många redan är medvetna om så kan man svettas lite extra mycket om natten om sängen inte är av bra kvalitet. Här har man dock satsat mycket fokus på att se till så att Sense Diamant är tillverkad i ett material som inte bara tar sömnen till högre höjder, utan som även ser till att ha en mycket god ventilation under nattens alla timmar. För att du ska få rätt stöd så är pocketfjädrar det rätta alternativet och bäddmadrassen är grafitbehandlad för att kunna erbjuda kylande egenskaper.

Kylande bäddmadrass

Vi ska titta lite närmare på den kylande bäddmadrass som man har valt att använda sig av till Senses Diamant. När du sover är det viktigt att du har rätt temperatur. Det får inte vara för kallt, men du ska inte heller svettas natten igenom. Är det för varmt kommer du helt enkelt inte sova lika bra. Den här bäddmadrassen är specifikt framtagen för den som gärna blir lite extra varm och man har använt sig av en metod kallad SonoCore, som ser till madrassen är mer andningsbar och slitstark än de flesta. Sängen har dessutom fått sitt namn utifrån den diamantbehandling som man har haft på ytan av madrassen.

Träram som håller länge

Att köpa en ny säng är för många en stor investering och en säng byter man sällan ut i samma utsträckning som man kanske byter inredningsdetaljer i sitt hem. Därför är det viktigt att välja en säng som faktiskt kommer att hålla länge och gärna under många år framöver. Senses Diamant kan utan tvekan hålla måttet ett bra tag framöver och det är tack vare den massiva träramen som är tillverkad i svensk tall. Här får du en ram på 14 cm som ger sängen ett riktigt stabilt och bra fundament.

Fördelar

 • Vacker och stilren design i ljusgrått
 • Välj mellan träben eller champagneben
 • Diamantbehandlad på ytskiktet
 • Anpassad efter den som blir extra varm
 • Svanenmärkt
 • Kylande bäddmadrass

Vad säger kunderna?

Vill du vara säker på att få en säng av hög kvalitet och som kommer att ge dig en sovupplevelse som aldrig förr är det Senses Diamant som du ska välja. Här vittnar tidigare kunder om att sängen lever upp till precis alla förväntningar och att de höga benen ger en mycket exklusiv känsla. Den som tidigare har svettats mycket kan nu sova gott hela natten utan minsta problem.

Sirius Black

Sover du utsträckt som en stjärna? Vill du att hela familjen ska kunna få plats eller rör du dig väldigt mycket i sömnen? Då är det troligtvis en större säng som du bör satsa på. Sirius Black är en danskproducerad säng som mäter hela 180×200 cm. Du kommer således att kunna sträcka ut dig rejält eller, som tidigare nämnt, få plats med allt från barn till husdjur i sängen om så önskas. Det här är en kontinentalsäng som är ett riktigt bra val för den som vill ha en tidlös och stilfull design, samtidigt som sängen erbjuder den högsta komforten du kan tänka dig. Designen är noga uttänkt för att förbättra din sömn, men även för att ge dig en möbel som blir hemmets inredningsfokus.

Att bli extra varm när man sover är inte ovanligt. Tillverkarna av Sirius Black har tagit hänsyn till detta och sett till att utveckla en stoppning i madrassen som är temperaturreglerande. På så sätt kan du vara säker på att den bästa sängen håller dig sval när sommarens värme sveper in över landet, såväl som att du hålls varm när snö och minusgrader tränger sig på. Som material till stoppningen har man valt Cooltex, vilket ger stor komfort, men även säkerställer att sängen håller sig fräsch längre.

Tre kraftfulla madrass-skikt

Kontinentalsängar är kända för att ha flera olika madrass-skikt. Med Sirius Black får du tre olika skikt, vilket är det vanligaste och mest uppskattade. Genom att tillsätta flera olika”lager” får du en säng som är lite högre till höjd än många andra. När du stiger upp på morgonen behöver du inte lika mycket ansträngning för att kunna ta dig ur. Det är t.ex. ett mycket bra alternativ för den som har problem med knän, rygg eller som är äldre.

Design och utseende

Precis som namnet antyder så är Sirius Black en säng som kommer i färgen svart. Ramen är ordentligt hög och bred, vilket ger sängen det massiva utseendet, men som även bidrar till det eleganta, stilrena och moderna. Den som önskar kan beställa med en tillhörande gavel som du enkelt kan hänga upp på väggen.

Fördelar

 • Ordentlig säng med mycket utrymme
 • Stoppning tillverkad i Cooltex
 • Temperaturreglerande
 • Svanenmärkt
 • Elegant och modern design

Vad säger kunderna?

“Superkvalitet”, “Den bästa sängen någonsin”, “Mina ryggproblem är borta”. Det är precis så tidigare kunder beskriver Sirius Black. De enda negativa kommentarer som kan hittas gäller leverans och annat som inte direkt har med sängen i sig att göra. Väljer du Sirus Black kan du alltså vara säker på att du får en säng som du kommer vara nöjd med väldigt länge.

Latex eller minnesskum?

Många kan ställa sig frågandes till huruvida latex är bättre än minnesskum, och vice versa. Det går egentligen inte att säga att det enda är bättre än det andra. Båda materialen kommer med otroligt många fina och bra egenskaper för att du ska få dig en bättre sömn under natten.

Latex – Latex är ett material som man får fram genom utvinning av gummiträd. Med detta kan man sedan se till att framställa en madrass som är fast och stabil och som skapar en riktigt bra sömn. Madrasser som är tillverkade i latex har ett högre stöd än många andra alternativ och fungerar även tryckavlastande mot din kropp. En annan fördel med latex är att materialet är mycket bra på att andas och att det även är allergivänligt. Din kroppsvärme kommer således inte att påverkas av madrassen, utan kommer istället få hjälp att regleras.

Minnesskum – Minnesskum är ytterligare ett material som är mycket populärt att använda sig av när det kommer till att skapa sängar som verkligen avlastar. Minnesskum ser till att anpassa sig efter kroppsvikten på den person som ligger i sängen och kan även forma sig efter kroppsbyggnaden såväl som sovpositionen. På så sätt kommer du att kunna få avlastning där det behövs, på samma sätt som du också kommer att kunna “sjunka” ner i madrassen för att hålla ryggraden rak. Ett annat stort plus med minnesskum är att madrassen på ett sätt “låser fast” dig. Som tidigare nämnt så sjunker du ner när din kropp behöver det och det gör att du rör dig mycket mindre under natten. Minnesskum på toppmadrasser är ett utmärkt val för den med ryggproblem.

Är du osäker på vad som passar dig bäst är det alltid en god idé att kontakta den butik där du planerar att köpa din säng, t.ex. Jysk eller Ikea. Här kan du få hjälp av kunniga och professionella personer som hjälper dig att välja ut en säng och en bäddmadrass som uppfyller alla dina önskemål. Att ha en bra säng som du verkligen kan sova gott i kommer att göra otroligt mycket för din hälsa. De sängar som valts ut som testvinnare är utan tvekan några av de absolut bästa valen på marknaden!

Så hittar du den perfekta sängen

Nu när du har tagit dig igenom vår bäst i test för bästa sängar 2020 är det dags att gå vidare för att ta reda på hur du kan hitta den perfekta sängen för just dig. I Sverige är det butiker som Ikea, Jysk eller ILVA som man vanligtvis vänder sig till när det är dags för en ny säng att flytta in i bostaden. Dessa butiker erbjuder mängder med riktigt bra sängar från kända tillverkare och där fokus ligger på bekvämlighet såväl som ergonomi. Nu är det dock inte butiker som vi ska prata om, utan hur du hittar en säng som verkligen lever upp till alla de förväntningar som just du har. För att lyckas med detta behöver du dock skapa dig kunskap om de olika typer av modeller som finns därute.

Innan vi går vidare med modeller så vill vi poängtera vikten av att provligga en säng innan du bestämmer dig för att betala för den. En riktigt bra och högkvalitativ säng är för många en stor investering och därför är det viktigt att det känns rätt. Här ska du provligga precis på samma sätt som du sover om kvällarna. Med det menar vi att du ska ta av dig skorna och lägga dig i den position som du vanligtvis sover i. Ta mer än gärna hjälp av personal om du befinner dig i en butik som erbjuder en sådan service. Det är inte ovanligt att man själv har en uppfattning om vad som är en bekväm sovställning, men det är inte alltid så lätt att beskriva en sådan med ord till en annan person. Här kan dock den utbildade och kunniga personalen vara till stor hjälp. Personalen kan även se till att du hittar en säng som lämpar sig så bra för din kroppsbyggnad och längd såväl som dina behov som möjligt.

Olika modeller

Som tidigare nämnt så finns det tusentals olika sängar att välja mellan när du vill köpa en ny säng. Tillverkarna är många och modellerna än fler. Här nedan har vi listat tre av de vanligaste sängarna, nämligen kontinentalsängar, ramsängar och ställbara sängar.

Ramsängar – En ramsäng lämpar sig utmärkt för den som letar efter ett billigare, men stabilt, alternativ. En ramsäng är tillverkad på ett sådant sätt att den endast består av en botten, vilket gör den till ett lite enklare alternativ. Jämför man med ställbara sängar och kontinentalsängar så är den även mycket lägre. Visst kan du på egen hand välja att höja sängen med en tjockare bäddmadrass om du så önskar, men höjden är alltså något som man bör vara varse om. Eftersom ramsängen är enklare tillverkad och designad så kommer också kostnaden att vara lägre. Det behöver däremot inte betyda att sängen på något sätt är dålig. I regel är ramsängar ett mycket bra och stabilt val, men kom ihåg att välja ut en riktigt bra bäddmadrass.

Kontinentalsängar  – Kontinentalsängar är kända för att vara lite extra bekväma och lyxiga. En kontinentalsäng är uppbyggd i flera olika lager, vilket gör den mycket följsam efter kroppen såväl som att den får en högre höjd. Genom att addera flera olika lager kan man säkerställa att fjäderdjupet ökar och på så sätt avlastas din kropp mycket bättre. Även om en kontinentalsäng är dyrare i inköp än om man t.ex. hade valt en ramsäng så är det många som säger att det är värt varenda krona. Designen är dessutom mycket uppskattad, då de flesta kontinentalsängar ser väldigt lyxiga och maffiga ut.

Ställbara sängar – Ytterligare en modell som vi ska titta närmare på är de ställbara sängarna. Den här typen av säng går att anpassa efter olika situationer och efter olika behov. Precis som namnet beskriver så kan du ställa in sängen i olika nivåer och det gäller för både huvudände såväl som fotände. Den ställbara sängen kan regleras så att du t.ex. får en mer sittande ställning eller så att du får mer stöd under knän och ben. Denna typ av säng är utmärkt för den som gärna ligger i sängen och läser en god bok, äter frukost eller kanske ser på tv. Dock behöver man här också betala därefter. Ställbara sängar är nämligen det dyraste alternativet.

Valet av säng är avgörande för ryggproblem

En studie och forskning som har utförts visar att hela 20 % av den danska befolkningen sover dåligt och har, i samband med sin dåliga sömn, även utvecklat eller förvärrat ryggproblem. Siffrorna är troligtvis desamma även här hemma i Sverige. Det är till exempel mycket vanligt att man köper en alldeles för kort eller smal säng för att få mer yta i ett rum. Det här kan dock förvärra redan befintliga ryggproblem eller vara orsaken till att nya problem uppstår.

Så viktig är faktiskt sängen för människans välmående. Du kommer till exempel att kunna se på din rygg såväl som på din sömn huruvida din säng håller måttet eller inte. Du kan påverkas mycket negativt av en säng som inte är lämplig för just din kroppsbyggnad, din sovposition eller dina behov.

Sängen är utan tvekan den möbel som du bör rikta strålkastarljuset mot i ditt hem och du bör investera i en som är riktigt bra. En säng av hög kvalitet kan hålla väldigt länge och eftersom de kostar därefter är det så klart skönt att slippa göra dåliga köp. Ställ ett stort krav på den säng som du ska sova i varje natt. Om du bara ska välja en enda möbel att ha i din bostad – ja, då är det en säng som du ska satsa på. Du kommer att klara dig fint med att sitta i en lite sämre fåtölj under dagarna, men det blir betydligt större problem om du sover i en sämre säng.

Kiropraktorn Michadel Randsøe menar att valet av säng är mycket avgörande för ditt välmående. Ryggproblem som människor har upplevt som kroniska har kunnat botas genom att bara byta säng. Här kan det dock vara skönt och nödvändigt med professionell vägledning för att valet av säng verkligen ska bli rätt. Att välja ut en riktigt bra säng är mycket svårare än man kan tro.

Hur stor ska sängen vara?

Ja, finns det något rätt eller fel när det kommer till storlek eller är det bara den egna bekvämligheten som man här kan låta styra? Nja, det finns nog sanning på båda alternativen. Enkelt förklarat kan man säga att du aldrig kan köpa en säng som är för stor, åtminstone inte om det är hälsa som står i fokus och inte inredning och stiltrender. Ju större säng du har, desto större möjlighet har du också att röra dig och ändra ställning under natten.

Älskar du stora sängar behöver du alltså inte oroa dig för att din sängs storlek kan påverka din sömn, men hur är det för dem som mer än gärna satsar på mindre och nättare modeller? Kanske är det så att du bor väldigt trångt och vill få plats med ett mindre alternativ? För all del! Det finns mängder med bra sängar som är lite mindre i storlek. Det som är viktigt att tänka på här är att du väljer en säng som är minst 90 cm och där du har möjlighet att få ett utrymme på minst 20-30 cm på varje sida. På så sätt har du möjlighet att ligga bekvämt, samtidigt som du kan sträcka ut dig om du så skulle önska. Förutom att en mindre säng kommer att begränsa din rörelsefrihet så finns det också en stor risk för att du spänner dig under natten. Ditt sinne är medvetet om att du ligger “otryggt” och kroppen spänner sig därefter. Se därför till att hellre välja en säng som är lite större än att satsa på en som du precis får plats i. Att sova ska ju inte vara jobbigt, utan något av det bästa du kan göra!

Här hittar du bästa sängarna för en god natts sömn 2020!

Med en riktigt bra säng kommer hela din livskvalitet att förändras. Här kan du läsa om de 8 bästa sängarna för den som vill kunna sova som på moln.

Læs også: De bästa sängramarna 2020!

Se også denne artikel på sverigesradio.se: Hur skön är en säng för 200 000 kr?

FAQ

🤩 Hvad er de bedste senge på markedet?

Markedet for senge er enormt, og derfor er det også svært at vurdere, hvilken seng, der er den absolut bedste. En god seng beskrives som en seng, der tilpasser sig din krop, og som du kan sove natten igennem i. Det kan eksempelvis være en seng fra mærket Norhland.

🤓 Hvordan vælger jeg en seng til mig selv?

Det er altid spændende at vælge en seng. Når du skal vælge en seng, er det vigtigt, at du prøver dig frem med en masse forskellige, inden du foretager et valg. Du skal blandt andet teste hårdhed, bevægelse, kvalitet og meget mere.

💰 Hvor meget skal jeg bruge på en seng?

Det er helt op til dig selv at bestemme, hvor meget du vil bruge på en seng – dog skal du huske, at kvalitet koster. Ønsker du dig derfor en god og holdbar seng i høj kvalitet, skal du forberede dig på at betale en del for den.

🧐 Hvad er den bedste måned at købe en seng?

Du vælger helt selv, hvornår det er tid til at købe en ny seng. Derfor er der heller ikke en perfekt måned at købe seng i. Mange vælger dog at købe en ny seng, når der er januar-tilbud, eller når de lige har fået løn i starten af en måned.

 

Denne side er anmeldt af: Patrick Jeppesen Rating 10/10

Forfatter

Skriv en kommentar