Det finns flera tillfällen då ett sängbord, eller nattduksbord som det också kallas, kan komma mycket väl till hands. Sängbordet fyller för många en mycket viktig och bra funktion i sovrummet, t.ex. så kan du använda dig av bordet för att ställa ner en lampa, men du kan också ha bordet till att förvara saker och ting på/i. Att ha ett glas med vatten bredvid sängen har blivit en självklarhet för många som lätt vaknar under natten och är törstig. Ett sängbord är inte bara praktiskt, utan är även en mycket snygg inredningsdetalj.

Sängbord kommer i alla möjliga färger, former, storlekar och designer. Många av borden är utrustade med olika typer av förvaring som lådor och hyllplan, andra är mer enkla i sin utföring. Gillar du att läsa en god bok innan du lägger dig kan ett sängbord med förvaring vara det bästa alternativet. Då har du en snygg plats att lägga ner din bok på när du har läst klart för kvällen och det bästa är att du inte ens behöver kliva upp från sängen.

Vad är ett sängbord?

Majoriteten av alla vet redan vad ett sängbord är, men inte alla. Enkelt förklarat kan man säga att ett sängbord är ett lite mindre bord, ibland likt en liten byrå, som du placerar bredvid din säng. Bordet kan fungera som en snygg inredningsdetalj, men fyller också många olika funktioner. De flesta sängbord kommer med någon form av förvaringsmöjlighet. Här kan du placera alla de saker som du vill kunna ha så nära sängen som möjligt, utan att faktiskt behöva ha de i din säng eller behöva ställa dig upp för att nå dem.

Borden kommer i svart, vitt, brunt, blått, ja alla möjliga färger du kan tänka dig. De finns även i olika prisklasser och från olika tillverkare. Det vanligaste är att sängborden är tillverkade i trä, men inredningstrenderna förändras ständigt och det betyder att du idag kan hitta sängbord även i andra material.

Bäst i test – Bästa sängbordet 2020

För att underlätta för dig i jakt på det bästa sängbordet har vi sett till att skapa en bäst i test för det bästa sängbordet eller nattduksbordet på marknaden. Här har vi valt ut olika typer av designer, för att du ska kunna hitta en som verkligen lämpar sig för just dig. Vi tittar på sängbord från bland annat Jysk, Ilva och Montana, men också sängbord som är golvstående såväl som vägghängda. Vill du ha ett sängbord på hjul? Inga problem! Vi tar med sängbord för alla typer av behov!

Det vi har tittat på när vi skapade denna bäst i test är hur praktiska sängborden faktiskt är. När du köper dig en ny möbel vill du att den ska passa in med inredningen som du har i ditt hem och vara ett bra komplement, men du vill även att den ska vara enkel att sätta ihop på egen hand och leva upp till alla de förväntningar som du har. Många är på jakt efter sängbord med bra förvaringsmöjligheter och därför har vi sett till att titta lite extra på detta när vi valde ut våra bästa modeller. En annan sak som vi också hade i åtanke var hur enkla borden var att rengöra och underhålla. Du ska inte behöva oroa dig för stora dammråttor bakom sängborden eller fula fingeravtryck som är jobbiga att få bort. Förhoppningsvis kommer du, med hjälp av denna bäst i test, hitta ett sängbord som du verkligen älskar!

Montana – Dream

Montana – Dream

Nattduksbordet Dream är ett sängbord som kommer från tillverkaren Montana. Bordet har en enkel och stilren design och är utrustad med en låda och en hylla. De många förvaringsmöjligheterna gör att bordet lämpar sig ypperligt att ha bredvid sängen, t.ex. för den som vill förvara böcker bredvid sängen, ett glas med vatten eller varför inte väckarklockan. Genom att ha en så modern och minimalistisk design kan bordet också med fördel användas i andra rum. Det går utmärkt att ha det som ett sidobord i hallen eller i vardagsrummet om du hellre önskar.

Med Dream från Montana har du möjlighet att själv välja vilka funktioner du vill att bordet ska ha. Du kommer t.ex. att kunna komplettera bordet med en sockel, hjul eller upphängningsskenor för att göra det vägghängt. För att bordet ska passa bra in med resten av inredningen har du också 40 olika lackfärger att välja mellan. Det här är ett nattduksbord i en hög prisklass, men å andra sidan har du möjlighet att utforma det precis som du vill.

Fördelar

 • Möjlighet att utforma sängbordet som du vill
 • Fungerar med och utan hjul
 • Bra förvaringsmöjligheter
 • Mått på höjd 48 cm, bredd 35,4 cm, djup 30 cm cm

Vad säger kunderna?

Det är kanske relativt ovanligt att man lägger så mycket pengar på ett nattduksbord som Dream faktiskt kostar och därför är det en aning svårt att hitta bra recensioner och omdömen. Dream är som tidigare nämnt ett nattduksbord som du kan designa som du själv önskar. Vi gissar starkt på att majoriteten av alla kunder då också är mycket nöjda med sitt köp.

Kabdrup

Kabdrup

Vi hoppar direkt vidare till ett sängbord i en mycket lägre prisklass än ovanstående alternativ. Den här sängbordet från möbelkedjan Jysk är ett praktiskt och hållbart alternativ för den som vill ha ett sängbord med en stilren design. Bordet är mycket enkelt i sin utformning, men har ändå en praktiskt låda där du kan förvara dina saker om kvällarna. Under lådan finns det även ett större fack, som du kan ha till böcker eller andra ting.

Kabdrup är ett sängbord där man har valt att använda sig av de klassiska måtten. Det är dock lite högre än många andra alternativ och har en höjd på 48 cm. Färgen är vit, vilket gör att sängbordet passar in i de allra flesta hem och inredningsstilar. För att sängbordet ska kunna hålla riktigt länge och vara stadig har man tillverkat det i HDF, Melamin och i träfiberskiva. Den kubformade designen gör att sängbordet står helt tätt mot golvytan, vilket minskar risken för dammansamlingar under bordet.

Fördelar

 • Riktigt bra pris
 • Stadig och solid design
 • Förvaring i form av låda och fack
 • Modern och enkel

Vad säger kunderna?

Det finns många kunder som har valt att investera i Kabdrup som sängbord och majoriteten är riktigt nöjda. De som många uppskattar är hur enkel möbeln är att monter ihop, men också det mycket billiga priset. Vissa upplever lådan till sängbordet som en aning trög.

Pinella Sängbord

Pinella Bed tables

Pinella Sängbord är ett mycket snyggt och modernt sängbord som passar hos den som föredrar den minimalistiska inredningsstilen i sitt hem. Sängbordet är tillverkad i ekmelamin och har sedan en stomme i metall som man har lackat i färgen svart. Till skillnad från många andra sängbord är detta inte ett nattduksbord som du ställer på golvet, utan det här är istället ett vägghängt alternativ. Det betyder att sängbordet skruvas upp på väggen, något som är mycket uppskattat.

Det är inga mindre än Ilva som ligger bakom detta snygga och praktiska sängbord med ett stort förvaringsfack. Även om sängbordet är lite mindre i storlek får du fortfarande plats med en hel del. Fördelen med vägghängda bord är att du frigör mycket golvyta och att du får ett sovrum som är mycket enkla att städa. Damm har inte möjlighet att ta sig in bakom sängbordet och skapa dammråttor och allergier. Pinella sängbord mäter 30 cm i höjd, 30 cm i längd och väger 5,5 kilo.

Fördelar

 • Hängs upp på väggen
 • Minimalistisk design
 • Tillverkad i ekmelamin och svartlackerad metall
 • Litet sängbord med mycket förvaring
 • Smidigt och praktiskt

Vad säger kunderna?

Det verkar en aning svårt att hitta någon form av recension eller omdöme om detta snygga sängbord, men det får oss inte att gilla det mindre. Här är det främst designen som vi tror kommer att locka kunderna, men också de många fördelar som finns med att ha ett sängbord på väggen istället för på golvet. Det underlättar städningen och ger den där moderna inredningen som du bara hittar i inredningsmagasin.

Markskel

Markskel

Markskel är ytterligare ett sängbord från Jysk som lämpar sig utomordentligt för den som är i behov av väldigt mycket förvaring. Sängbordet är av större och kraftigare slag och är tillverkad i konstfanér och MDF. Det gör att du får ett sängbord som kommer att stå sig länge. Den vackra och höga designen får sängbordet att nästan likna en piedestal, vilket gör att du kan använda den som det istället om du ångrar ditt inköp.

Markskel nattduksbord är utrustat för att kunna hålla många av dina saker samtidigt. Högst upp finner du en stor och djup låda och under denna finns ett ordentligt skåp med en skåplucka. Stängd förvaring är idag mycket uppskattat, just för att det gör det enklare att hålla hemmet snyggt och prydligt (även om allt bara är gömt bakom lådor och luckor). Som tidigare nämnt är sängbordet av högre slag, även om priset är helt tvärtemot. Markskel är ett billigt sängbord som är 67 cm högt och som passar riktigt bra ihop med de höga kontinentalsängar som många människor har i sitt sovrum.

Fördelar

 • Högt nattduksbord
 • Djup låda och stort förvaringsskåp
 • Billigt pris
 • Robust och stabil
 • Kan användas i alla typer av rum

Vad säger kunderna?

Alla de kunder som har testat på Markskel (och som lämnat en recension) är mycket nöjda med hur stadigt sängbordet känns. Det står där du ställer det och är lika vackert som på bilderna. Det enda negativa är att många upplever att bordet är svårt att montera ihop. Här gäller det att vara mycket noggrann för att skruvar och lådor ska hamna rakt.

Hemnes avlastningsbord – Svart

Hemnes Relief Table

Hemnes är en serie som är skapad av IKEA och där minst en möbel från serien pryder majoriteten av alla svenska hem. Med detta Hemnes avlastningsbord i svart får du ett snyggt och elegant sängbord på höga ben. Här har man valt bort den klassiska och mer fyrkantiga designen, för att istället skapa ett bord som är funktionellt och nätt på samma gång. Den som inte har mycket golvyta att inreda med kommer att uppskatta sängbordet enormt.

Hemnes avlastningsbord kan med fördel användas som ett sängbord, men det fungerar också riktigt bra att ha som sidobord i soffan eller i hallen för den där vackra hallampan. Högst upp på sängbordet hittar du en låda med en utdragsknopp. Här kan du förvara din mobiltelefon, en god bok eller annat som du vill ha nära till hands. Sängbordet är tillverkat i massivt trä, vilket ger ett naturvänligt sängbord som är slitstarkt.

Fördelar

 • Mäter 46×35 cm
 • Modernt sängbord som även fungerar som sidobord
 • Kommer i flera färger
 • Höga ben som underlättar städning
 • Utrustad med förvaringslåda

Vad säger kunderna?

Hemnes är en serie som är otroligt populär och Hemnes avlastningsbord i svart är inget undantag. Sängbordet är mycket enkelt att montera ihop och står sedan stadigt bredvid sängen eller på den plats du väljer att ha det. Lådan är enkel att dra ut och för inga oväsen, men utdragsknoppen kan behöver skruvas åt med jämna mellanrum.

Virum

Virum

Sängbord Virum är ett nattduksbord som inte lämnar mycket till fantasin. Med det menar vi att designen är mycket enkel och öppen, samtidigt som den är snygg och modern. Här har man tagit inspiration från kontorsmöbler, stringhyllor och kanske mer därtill. Sängbordet är dock mycket stadigt och har två förvaringshyllor med ett ordentligt djup. Att ha öppen förvaring gör det möjligt för dig att visa upp alla dina favoritsaker, men se till att hålla det rent och snyggt för att undvika ett stökigt intryck.

Virum är tillverkad i metall är kommer i två olika färger. Här kan du välja om du vill ha bordet i svart eller i vitt. Det gör att du kan välja ett bord som passar in med den inredningsstil och de färger som du har i din bostad idag. Eftersom bordet bara består av en enkel metallram och två hyllplan blir den otroligt enkel att montera ihop. Vill du inte ha bordet som sängbord? Inga problem! Det här bordet är så snyggt att du absolut kan använda det som sidobord vid fåtöljen eller till och med som ett vardagsrumsbord till den lilla soffan.

Fördelar

 • Två stora hyllplan för förvaring
 • Minimalistisk och modern design
 • Enkel att montera ihop
 • Tillverkad i metall
 • Passar som mer än bara sängbord

Vad säger kunderna?

Kunderna är mycket nöjda med Virum sängbord och det är inte för de orsaker som man kanske hade kunnat tro. Visst tycker de att det är snyggt och lättmonterat, men de som gör att bordet uppskattas mest är faktiskt hur enkelt bordet är att underhålla. Ett stort plus är att ytan på bordet inte är för slätt, något som minimerar risken för synliga fingeravtryck.

Vikhammer

Vikhammer

Vikhammer är ett avlastningsbord som du kan använda i vardagsrummet eller i sovrummet bredvid din säng. Sanningen är att du faktiskt kan använda bordet precis där du själv önskar, eftersom det är så mångsidigt. För att bordet ska kunna passa in i så många hem som möjligt har man valt en enkel design som känns stilren och tidlös. Bordet är dessutom högre i sin utformning, vilket gör att det passar fint till sängar som också är i högre modeller.

Är du mitt uppe i en riktigt bra bok som håller dig vaken om nätterna? När det är dags att krypa till kojs och dra upp täcket kan du lägga ner boken i den praktiska förvaringslådan som sängbordet har. Lådan är mycket mjukstängande, vilket betyder att du kan både dra ut och in den, utan att oroa dig för att du ska väcka någon annan som sover i samma rum. Även om sängbordet är relativt lätt när det kommer till vikt rekommenderar vi ändå att du kompletterar med ett par mjuka möbeltassar. På så sätt minimerar du risken för slitage mot golvet.

Fördelar

 • Tidlös design
 • Högt bord som fungerar fint med höga sängar
 • Bra förvaringslåda som är tystlåten
 • Lättstädat och enkelt att underhålla
 • Billigt och bra alternativ

Vad säger kunderna?

Metallstommar på soffbord, avlastningsbord och sängbord är något som har blivit mycket populärt den senaste tiden. Det är helt enkelt de ständigt förändrade inredningstrenderna som vi har att tacka för dessa. Vikhammer är ett mycket bra bord som fyller sin funktion och som är perfekt för den som vill ha ett lite högre alternativ. Många sängbord är idag väldigt låga, något som kan skapa problem för den som t.ex. har en kontinentalsäng. Nu är lösningen på problemet här!

En snygg inredningsdetalj

Som tidigare nämnt så är ett sängbord inte bara en plats där du kan ställa saker som du vill ha nära sängen, utan bordet kan även se till att ditt sovrum ser mer inrett och genomtänkt ut. Väljer du ett riktigt snyggt sängbord kommer det dessutom att bidra väldigt bra till inredningen, men då gäller det såklart att du matchar rätt. Om du funderar på att skaffa dig ett sängbord är du troligtvis redan i stort behov av ett. Sängbord behöver inte kosta speciellt mycket alls och det är sällan någon som ångrar sin investering. Vilket typ av sängbord du väljer beror på vad du har för inredningsstil, men också vilka behov du vill att sängbordet ska fylla. På marknaden finns det idag bord som passar alla typer av smaker, men vad ska man tänka på innan man köper ett?

Köpguide – Sängbord

Att köpa ett sängbord kan låta som en mycket enkel uppgift, men sanningen är att det faktiskt kan vara rätt knepigt att hitta rätt. Här har vi därför samlat de bästa knepen som du kan använda dig av för att hitta ett sängbord som lever upp till alla dina förväntningar.

Matcha sängbordet

Det första du bör ha i åtanke är huruvida sängbordet kommer att matcha in med resterande inredning eller inte. För att ditt sovrum ska kännas snyggt inrett och harmoniskt ut så behöver du se till att din inredning följer en röd tråd. Vi rekommenderar att du därför försöker välja ett sängbord från samma serie som de andra möblerna du har, eller åtminstone en serie som är snarlik. Naturligtvis är detta inget måste. Du kan med fördel välja ett annat typ av sängbord som har en helt annan design, men då kan det vara lämpligt att se till att färgen matchar.

Se till att sängbordet är i rätt höjd

Ett sängbord som är för lågt eller för högt kommer troligtvis att skapa en hel del irritation hos dig. Innan du beställer hem eller åker iväg till butiken för att köpa ditt sängbord är det en bra idé att mäta hur hög din säng faktiskt är. När du vet måtten kan du fundera på vart du skulle önska att sängbordet ska hamna. En sådan liten sak som att du faktiskt har valt ett sängbord i rätt höjd kan vara avgörande för om du kommer att behålla sängbordet eller inte.

Storleken är viktig

Du ska inte bara se till att ditt sängbord har rätt höjd, utan du måste också se till att ditt sängbord har den storlek som du önskar. Det är inte kul om du kommer hem med ett nytt nattduksbord, för att efter montering inse att du inte kommer att få plats med det där du hade tänkt dig. Ett sängbord som är för stort för sängen kan få hela rummet att kännas ur balans eller som du inte alls har tänkt igenom din inredning. Se över proportionerna i rummet och välj ett bord utefter detta.

Vart kan man köpa ett sängbord?

Är du på jakt efter ett sängbord så kommer du inte att ha några svårigheter att hitta ett. Marknaden är idag mycket stor och det finns ett flertal olika butiker och affärer som riktar in sig på just denna typ av möbel. Det vanligaste är att man antingen köper sängbordet i en fysisk butik eller att man beställer den över internet. Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen. Här reder vi ut vad som gäller.

Beställa online

Det har blivit allt mer vanligt att köpa möbler över nätet. På internet kommer du att kunna hitta möbler från flera olika tillverkare och du kan till och med köpa möbler från andra länder. Att hitta ett sängbord online är väldigt enkelt och det enda som krävs är att du har en enhet med uppkoppling till internet. Nu är det bara att shoppa loss och beställa hem det där sängbordet som du alltid längtat efter, eller?

Nej, riktigt så enkelt är det faktiskt inte. Även om du kan få ditt sängbord levererat hem till dörren och även monterat i vissa fall, finns det en del saker du behöver tänka på. När du handlar online har du inte möjlighet att titta på hur sängbordet ser ut i verkligheten och du kan heller inte öppna och stänga lådor för att se om de är gnisslande eller högljudda. Även om du kan läsa produktbeskrivningar, recensioner och omdömen, kan du inte med egen hand känna på hur sängbordet känns.

Köpa i butik

Vad finns det då för fördelar och nackdelar med att handla ett sängbord i en butik? Den främsta fördelen här är den nackdel som onlineshoppingen har. Om du handlar i en butik har du möjlighet att känna på möbeln för att på så vis ta reda på om lådor fungerar som den ska. Du kommer också att kunna titta i skåp eller på andra sätt vrida och vända, något som du inte kan göra över en dator eller mobiltelefon.

Fördel nummer två är att du kan ta hem ditt sängbord på en gång. Du behöver alltså inte vänta på att leveransen ska äga rum och du behöver heller inte betala extra för denna. Du går bara till kassan med ditt sängbord och kan montera ihop det direkt när du kommer hem.

Tyvärr finns det även nackdelar med att handla i butik, som med allt annat. När du handlar sängbord i en fysisk affär så kommer ditt utbud också att bli mer begränsat. Du kan inte jämföra priser på samma sätt som du kan göra över nätet och du kan heller inte “hoppa” från butik till butik, med en enkel knapptryckning. Vill du se vad som finns i butikerna måste du alltså ta dig runt genom att gå eller åka, något som är tidskrävande och jobbigt.

Vårt bästa tips

Vi rekommenderar att du, istället för att utesluta det ena eller det andra, väljer att kombinera båda ovanstående alternativ. Med det menar vi att du med fördel kan använda dig av både internet såväl som fysiska butiker för att vara säker på att du kommer bli riktigt nöjd med ditt sängbord. Ett sätt att göra detta på är att först titta på internet vilka olika sängbord som finns i de butiker som du är intresserad av och därefter åka och titta och känna i verkligheten. Du kan också välja att göra helt tvärtom, t.ex. att du först besöker butiken för att vända och vrida på möbeln och därefter tar dig in på nätet för att hitta det lägsta priset på produkten. Kom ihåg att du ibland även kan använda dig av kampanjer och rabattkoder för att sänka kostnaderna ännu mer.

Se også UPPDATERA SOVRUMMET – 11 SNYGGA SÄNGBORD I BUTIK skrevet af elle.se.

Denne side er anmeldt af: Peter Rasmussen Rating 10/10

Dette indlæg har fået NAN stjerner baseret på 0 anmeldelser fra vores brugere.
Bedøm dette indlæg
Forfatter

Skriv en kommentar