Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Läs mer

Sängkläder
Här är de 2 bästa seten för 2024

Enligt vår forskning och analys Vi har valt produkter som ger högt betyg på de parametrar vi utvärderar dem på, men inte en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer

2 Analyserad produkt
Baserat på analys
Utarbetad av experter Bakom Bedzzz är ett specialiserat team av experter inom konsumentvaror, vars huvuduppgift är att ge dig den bästa vägledningen för att hitta den bästa produkten för dina behov.

Tro det eller ej, men en genomsnittlig person vänder och vrider på sig ungefär 37-40 gånger per natt. Med alla dessa rörelser är det inte konstigt att kvaliteten på våra sängkläder spelar en avgörande roll för vår sömnkvalitet. Ett väl valt täcke, lakan eller kudde är inte bara en lyx, utan kan till och med vara skillnaden mellan att vakna upp utvilad och att vakna upp stel och groggy. Följ med oss när vi utforskar sängkläder som inte bara klarar vår nattliga akrobatik utan också ger en lugn och föryngrande sömnupplevelse.

OBS: Denna artikel innehåller just nu 2 produkter, eftersom de tidigare utvalda produkterna är slutsålda eller inte längre tillgängliga. Vi är medvetna om problemet och arbetar för fullt med nya undersökningar för att du inom kort ska få en komplett överblick av de bästa produkterna på marknaden idag – de finns precis runt hörnet.

Så utvärderar och levererar vi produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. VI har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om det kan påverka vårt urval av produkter för våra artiklar, baseras våra rekommendationer alltid på redaktörens professionella bedömning av de bästa produkterna.

Vårt research-team utvärderar produkter baserat på följande parametrar:

  1
 • Produkttester från expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data om våra läsares preferenser

Ovanstående är en fråga om pris och kvalitet. Det är viktigt att notera att rankningen inte är en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda sängkläderna

Observera att vi i nuläget inte har kunnat hitta några oberoende tester inom denna produktkategori, och att vi i första hand har analyserat kundernas egna recensioner av produkten. Kundrecensionerna har analyserats i förhållande till produktens egenskaper och pris.

Bäst för dig som tenderar bli varm när du sover test-guiden

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Kosta Linnewäfveri Stormhagen sängkläder har eleganta motiv av löv, fåglar och bär. Den genomtänkta designen kommer utan tvekan att tilltala naturentusiaster och alla som vill ha en touch av natur i sitt sovrum.

Kosta Linnewäfveri Stormhagen sängkläder
Bäst för dig som tenderar bli varm när du sover

Dagens bästa priser och erbjudanden på Kosta Linnewäfveri Stormhagen sängkläder:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Motiv av löv, fåglar och bär
 • Tillverkad av slitstark satinbomull
 • Lyxig och mjuk känsla

En detaljerad genomgång av Kosta Linnewäfveri Stormhagen sängkläder

Detaljer

  • Material: bomull, satin
  • Antal i förpackningen: påslakan 150 x 210 cm, örngott 50 x 60 cm
  • Färg: Beige, blå, grön, vit
  • Tvättbar: i 60°C, tvättmedel utan blekmedel

Lyxig bomullssatin

Stormhagen bäddset från Kosta Linnewäfveri håller exakt vad det lovar – en lyxig upplevelse tack vare ett förstklassigt material i 100 % bomullssatin. Till skillnad från vanlig bomull är detta tyg mycket glansigt och har en mer raffinerad vävform, vilket ger en silkeslen känsla som kan liknas vid en mild omfamning. I jämförelse med syntetiska material som polyester eller vanliga blandningar framstår bomullssatin som överlägset tack vare dess oöverträffade andningsförmåga. Detta gör att du håller dig behagligt sval under heta nätter och varm och trygg när temperaturen sjunker. Vår beundran för bomullssatin kommer an på dess förmåga att ge en konsekvent känsla av lyx, tvätt efter tvätt. För att bevara setets lyster och mjukhet rekommenderar vi att du tvättar det i 60°C med ett skonsamt tvättmedel utan blekmedel. Tips: Eftersom bomullssatin har unika egenskaper kan det med fördel lufttorkas. Lägg tyget platt eller häng upp det samtidigt som du undviker solljus, så behåller tyget sin form, mjukhet och briljanta glans. Detta lilla steg säkerställer att du kan njuta av den överdådiga komforten och det visuella tilltalet hos dina sängkläder under många år framöver.

Konst och motiv

Dyk ned i Stormhagen-setets intrikata design, där motiv av löv, fåglar och bär i lugna nyanser av blått och vitt samverkar för att skapa ett konstverk. Men det handlar inte bara om skönheten på ytan. Med en trådtäthet på 200 TC kan du vara trygg med dess robusta konstruktion, vilket garanterar lång livslängd och motståndskraft mot regelbundet slitage. Denna omsorg om detaljerna gör det till ett utmärkt val, särskilt jämfört med andra bäddset med lägre trådtäthet, vilket kan kompromissa med antingen hållbarhet eller mjukhet. Setet är noga utvalt och består av ett påslakan som mäter 150 x 210 cm och ett örngott på 50 x 60 cm. Kosta Linnewäfveri känner igen olika smaker och inredningsteman och erbjuder denna design i flera nyanser: vitt, beige och grön.

Mer om Kosta Linnewäfveri Stormhagen sängkläder

Detaljer

 • Material: bomull, satin
 • Antal i förpackningen: påslakan 150 x 210 cm, örngott 50 x 60 cm
 • Färg: Beige, blå, grön, vit
 • Tvättbar: i 60°C, tvättmedel utan blekmedel

Skäl att köpa

 • Finns i flera olika färgvarianter
 • Andas väl
 • Kan tvättas i maskin vid 60°C
 • Bra för personer som tenderar att bli varma när de sover

Skäl att undvika

 • Benägen att bli skrynklig jämfört med vanlig bomull

Bedzzz's vurdering

Bäddsetet Stormhagen från Kosta Linnewäfveri är en riktig game-changer, särskilt för dig som bor i ett varmare klimat. Konstruktionen i 100 % bomullssatin ger oöverträffad mjukhet, men det är materialets anmärkningsvärda andningsförmåga som verkligen sticker ut. Detta naturliga attribut säkerställer att du förblir behagligt sval under ljumma nätter, vilket gör det till ett exceptionellt val för varmare regioner. De intrikata designmotiven och valet av färgvarianter förstärker ytterligare dess estetiska tilltal och förenar form med funktion. Även om vissa kanske påpekar att bomullssatin har en tendens att skrynklas jämfört med vanlig bomull, anser vi att dess svalkande egenskaper och lyxiga glans vida överväger denna mindre aspekt. Dessutom återspeglas tygets äkthet ofta i dess naturliga rynkor, vilket understryker dess genuina kvalitet. För oss är de här sängkläderna en perfekt blandning av design och funktionalitet, och vi tycker verkligen att det är ett perfekt val för dig som vill ta itu med värme med stil.

Bäst designade alternativer test-guiden

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Venture Design Levi sängkläder - Eleganta sängkläder av bomull

Venture Designs sängkläder Levi har en invecklad volangkant som elegant lyfter estetiken i alla sovrum. Detta är rätt val för dig som uppskattar subtila detaljer och raffinerad enkelhet i din sovmiljö.

Venture Design Levi sängkläder
Bäst designade alternativer

Dagens bästa priser och erbjudanden på Venture Design Levi sängkläder:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Invecklad volangkant
 • Bomullens tidlösa attraktionskraft
 • Bra för alla årstider

En detaljerad genomgång av Venture Design Levi sängkläder

Detaljer

  • Material: bomull
  • Antal i förpackningen: påslakan 150 x 200 cm, örngott 50 x 60 cm
  • Färg: grå, blå, beige
  • Tvättbar: vid 60°C

Konst och motiv

Venture Designs bäddset Levi kommer i en sofistikerad mörkgrå nyans och framstår som en mästarklass i diskret lyx. Utöver färgen är det som gör Levi-serien så enastående dess omsorgsfullt utformade volangkant, som ger ensemblen en touch av konstnärlig känsla och elegans. När det gäller sängmaterial finns det verkligen många valmöjligheter. Även om glans och silkeslenhet kan locka en del, är Levi sängklädernas tonvikt på ren bomull en återgång till traditionella värderingar om komfort. Bomull har stått sig genom tiderna, och det av goda skäl. Till skillnad från syntetiska alternativ och vissa andra naturfibrer har bomull mycket god andningsförmåga. Det innebär att materialet främjar luftflöde under tiden du sover, vilket ger en sömnupplevelse som är både sval och överdådig. Levi sängkläder låter dig prioritera en god natts sömn och behåller bomullens egenskaper – den är allergivänlig, låter huden andas och utstrålar en mjukhet som vaggar in dig i en fridfull sömn.

Variation, skötsel och hållbarhet

Vid sidan av den mörkgrå signaturfärgen kommer serien även i nyanser av beige och en mjukare grå, vilket gör att alla kan hitta en färg som matchar deras sovrumsestetik. Det handlar dock inte bara om färger; hantverket är oklanderligt. Varje påslakan, med en storlek på 150 x 200 cm, och varje örngott, med en storlek på 50 x 60 cm, är produkter av minutiös design och precision. När det gäller underhåll är Levi setet både lyxigt och praktiskt. En enkel maskintvätt i 60 grader garanterar renlighet och hygien. För dig som är angelägen om att bevara din estetiska charm, kan vi avslöja en enkel insiderhemlighet: tvätta påslakanet med insidan ut. Denna teknik har dubbla funktioner – den bibehåller volangkantens elegans samtidigt som den stärker tygets hållbarhet.

Mer om Venture Design Levi sängkläder

Detaljer

 • Material: bomull
 • Antal i förpackningen: påslakan 150 x 200 cm, örngott 50 x 60 cm
 • Färg: grå, blå, beige
 • Tvättbar: vid 60°C

Skäl att köpa

 • Naturmaterial
 • Tvättas i maskin vid 60 grader
 • Andas och är bekväm
 • Sofistikerad design

Skäl att undvika

 • Bomull kan slitas ut snabbare än vissa blandade tyger

Bedzzz's vurdering

Ur vårt perspektiv förkroppsligar Levi-kollektionen en viss charm som känns både modern och klassisk. De dämpade färgerna, särskilt den värdiga mörkgrå, talar till en känsla av förfinad lyx. Varje gång vi tänker på detaljerna, från volangkanterna till den generösa storleken, slår det oss att detta är ett bäddset som tillverkats med både omsorg och passion. Även om man kan uttrycka oro över att bomull slits ut snabbare än vissa blandtyger, är det värt att notera den tidlösa attraktion och komforten hos ren bomull, en aspekt som många blandtyger strävar efter att uppnå men ofta misslyckas med. Vi anser att det enkla underhållet i kombination med den generösa storleken bekräftar setets kvalitet och genomtänkta konstruktion. Den mångsidiga men ändå dämpade färgpaletten passar dessutom många olika smaker. Om du söker en blandning av klassisk komfort och modern finess är bäddsetet Levi ett val vi varmt kan rekommendera.

4 saker att tänka på innan du köper sängkläderna

 • Storlek

  Först och främst behöver du känna till storleken på din säng. Måtten på enkelsängar är vanligtvis 90 x 200 cm, dubbelsängar cirka 140 x 200 cm och de rymligare king size-sängarna antingen 160 x 200 cm eller 180 x 200 cm, så med dessa mått till hands kan du vara säker på att få en perfekt passform. Om du har investerat i en mjuk madrass eller lagt till en lyxig bäddmadrass bör du mäta dess djup. Detta enkla steg hjälper dig att välja lakan som sömlöst sveper runt din madrass. Hemligheten bakom en bekväm natts sömn ligger också i kuddarna. Den vanliga kuddstorleken ligger runt 50 x 70 cm. Kom ihåg denna dimension när du handlar örngott för att undvika besvärliga passformer. När det gäller påslakan bör du som har en enkelsäng leta efter storlekar nära 135 x 200 cm, medan du som har en dubbelsäng bör sikta på ett påslakan i storleken 200 x 220 cm. För dig som föredrar ett mer generöst täcke skadar det heller inte att gå upp i storlek. Ett vanligt fel många gör att glömma att tyg ofta krymper i tvätten. Välj antingen lite större dimensioner eller leta efter förkrympta tyger för att undvika detta problem. Ett litet insidertips: lakan med elastiska kvalitetskanter håller sig bättre på plats, vilket gör dig bekvämare och djupare sömn.

 • Material

  Varje material har unika egenskaper som tillgodoser olika preferenser, klimat och känslighet. Nedan har vi samlat en lista på populära sängkläder och vem de kan tänkas passa bäst för:

  • Bomull är ett mycket omtyckt bäddmaterial, känt för sin mångsidighet när det gäller vävstruktur och ytbehandling. Bland fördelarna finns god andningsförmåga och fukttransporterande egenskaper, perfekt för dig som tenderar att bli varm i sömnen. Bomull blir dock lätt skrynkligt och kan krympa efter tvätt. Beroende på typ av bomull, egyptisk eller Pima, kan kvaliteten och känslan variera. Materialet är dock perfekt för dig som vill ha en naturlig, bekväm och traditionell känsla.
  • Linne utmärker sig genom sin oöverträffade andningsförmåga och sin unika förmåga att mjukna successivt för varje tvätt, vilket gör det ännu bekvämare med tiden. Dess svalkande egenskaper är särskilt fördelaktiga i varma klimat. De största nackdelarna är den initiala grova känslan och dess benägenhet att skrynklas. Sängkläder i linne passar personer i varmare klimat eller de som uppskattar en rustik estetik och är villiga att bortse från en viss initial strävhet.
  • Siden, symbolen för lyx när det gäller sängkläder, är otroligt mjukt och lent med en distinkt glans. Dess allergivänliga egenskaper är en välsignelse för dig med allergier eller känslig hud. Siden kräver dock noggrant underhåll, och dess känsliga natur innebär att det slits ut snabbare än vissa andra material. Högkvalitativt siden kommer dock också till ett premiumpris. Siden passar för dig som söker ha en touch av elegans och lyx, och är särskilt fördelaktigt för allergiker.
  • Syntetiska material, som polyester, är mästare på hållbarhet och skrynkeltålighet, och är ett prisvärt alternativ till naturfibrer. De kan dock sakna samma andningsförmåga och komforten hos naturliga motsvarigheter, vilket kan leda till varmare nätter. Syntetiska sängkläder är idealiska för dig med en stramare budget och dig som prioriterar enkelt underhåll framför naturlig känsla.
  • Bambusängkläder har nyligen blivit populära tack vare deras mjukhet, andningsförmåga och antimikrobiella egenskaper. Ur miljösynpunkt är bambu dessutom mycket hållbart. Vissa bambubearbetningsmetoder kan dock involvera kemikalier, vilket potentiellt minskar dess miljövänlighet. Det kan också vara lite dyrare än traditionella material. Bambu passar utmärkt för miljömedvetna konsumenter, de som bor i måttliga till varma klimat eller personer med allergier.
  • Blandmaterial, särskilt de som kombinerar bomull och polyester, skapar en balans mellan egenskaperna hos fibrerna som ingår. De kombinerar ofta bomullens andningsförmåga med polyesterns skrynkeltålighet. De kanske dock inte är de bästa i någon av kategorierna, vilket leder till en kompromiss i känsla. Blandade sängkläder passar dig som vill ha balans i sängklädernas egenskaper utan samma nivå av underhåll som rena naturfibrer kräver.
  • Tencel (Lyocell) är tillverkat av cellulosa från trä, vilket gör det till ett miljövänligt material för sängkläder. Det är känt för sin mjukhet, andningsförmåga och fukttransporterande egenskaper och är dessutom biologiskt nedbrytbart. Nackdelen är att bearbetningen ibland kan involvera kemikalier och att kostnaden är ganska hög. Tencel är bäst för miljömedvetna personer och de som bor i varmare klimat eller har känslig hud.
 • Underhåll

  När det gäller att bibehålla kvaliteten och komforten hos dina sängkläder kan ett välorganiserat tillvägagångssätt för tvätt, torkning och strykning göra hela skillnaden.

  • Tvätt: Börja med att välja rätt vattentemperatur. Medan varmare vatten effektivt tar bort allergener och är perfekt för vita kläder, är kallare vatten skonsammare mot färgade och ömtåliga tyger och bevarar deras livskraft. Använd ett milt tvättmedel för att skydda tygets integritet, och för vita lakan kan du överväga ett alternativ med blekmedel för mer av en djuprengöring. Det är lämpligt att tvätta lakan och örngott varje till varannan vecka för att avlägsna oljor, svett och hudceller. Täcken och duntäcken kan däremot tvättas med några månaders mellanrum.
  • Torkning: Solens naturliga strålar är ett kraftfullt desinfektionsmedel och kan förstärka lystern hos vita sängkläder. Om möjligt, låt dina lakan torka utomhus, vilket ger dem en fräsch doft och känsla. För dig som förlitar dig på maskintorkning, var uppmärksam på att inte övertorka. Att ta ut lakanen när de är lätt fuktiga minimerar rynkor och skyddar fibrerna. Om du vill att dina dunfyllda plagg ska bli fluffiga som på ett hotell kan du dessutom lägga i några torkbollar av ull eller till och med tennisbollar i torktumlaren.
  • Strykning: För dig som uppskattar den mjuka känslan av strukna lakan, är det bättre att för bästa resultat stryka dem när de är lite fuktiga. Förutom att ge en krispig finish kan strykning också eliminera eventuella bakterier. Kontrollera dock alltid skötselråden på dina sängkläder för temperaturrekommendationer. Även om strykning kan verka som en extrasyssla, kan den lyxiga känslan av krispiga lakan avsevärt förbättra din sömnupplevelse.
 • Pris

  I den mer diskreta änden av prisspektrumet, erbjuder sängkläder som kostar runt 350 SEK vanligtvis funktionalitet och anständig komfort. Dessa alternativ är ofta tillverkade av syntetiska blandningar eller standardbomull. Även om de kanske inte har samma mjuka känslan som ett lakan med högre trådantal har, är många förvånansvärt mjuka och hållbara, med tanke på deras pris. När det gäller design kan du hitta enklare mönster och en begränsad färgpalett. Många varumärken i den här prisklassen har dock börjat erbjuda trendiga mönster, vilket gör att du inte behöver kompromissa med stil även om du har en stramare budget.

  I andra änden, om du funderar på att satsa på lyx, kan sängkläder för över 2000 SEK göra stor skillnad. De är ofta tillverkade av premiummaterial som egyptisk bomull eller Pima-bomull, silke eller till och med bambu. Trådantalet är inte bara högre, vilket ger en lyxig och mjuk känsla, utan utbudet av mönster är också större. Du kan förvänta dig intrikata mönster, ett stort utbud av färger och ibland till och möjlighet att välja personliga motiv. Utöver det estetiska är hållbarheten hos dessa lyxiga alternativ imponerande. De är utformade för att behålla sitt utseende och sin känsla även efter många tvättar. Dessutom kommer många av dessa dyrare lakan med förmåner som temperaturreglering, antiallergena egenskaper eller försäkran om miljömässigt hållbara och etiskt framställda material.

arrow-more

Vad finns i sängkläder?

Påslakan, örngott och sängkläder är grundläggande element i sängvärlden och har alla olika men sammanflätade roller för att säkerställa en bekväm och hygienisk sömnupplevelse. Påslakan fungerar som ett skyddande hölje för täcken. De är utformade för att omsluta och skydda de ofta skrymmande och svårtvättade täckena, vilket gör underhåll enklare. Genom att helt enkelt ta av och tvätta påslakanet kan du fräscha upp sovmiljön utan att behöva rengöra hela täcket. Dessutom erbjuder påslakan en extra fördel med mångsidighet i sovrummets estetik. De finns i en myriad av färger, mönster och tyger, vilket gör det möjligt att ofta ändra sovrummets utseende utan att ändra det underliggande täcket.

Örngott, ungefär som påslakan för täcken, fungerar som skyddande barriärer för kuddar. De skyddar kuddar från naturliga oljor, svett, smink och andra potentiella fläckar, vilket säkerställer att kudden förblir ren och förlänger dess livslängd. Eftersom de är lätta att ta av kan de tvättas regelbundet, vilket garanterar en ren och allergenfri yta för den som sover. Dessutom kan örngott, som finns i olika mönster och tyger, spela en viktig roll för att påverka den övergripande inredningen i sovrummet.

Sängkläder utgör det omedelbara skiktet mellan den sovande och madrassen. De består av åtsittande lakan som ligger tätt över och runt madrassen och platta lakan som ligger ovanpå det åtsittande lakanet, och ger både komfort och skydd. Bäddlakan fungerar som en barriär som håller madrassen fri från fläckar och den sovande från potentiella allergener i madrassen. Lakan tillverkas av olika material som bomull, linne, silke eller syntetmaterial och ger olika taktila upplevelser, från den krispiga svalheten hos percale-bomull till den lyxiga mjukheten hos silke. Det stora utbudet av färger och mönster ger dessutom utrymme för personliga uttryck och inredningsval.

Vad är trådantal, och varför är det viktigt?

Trådantalet, som ofta anges med enheten “TC”, anger antalet trådar i en kvadrattum tyg, medräknat både horisontella (inslag) och vertikala (varp) trådar. Det är ett vanligt mått som används för att bestämma trådtätheten i sängkläder, särskilt i material som lakan och örngott.

Nedan har vi samlat några punkter som illustrerar varför det är viktigt att tänka på trådantal:

 • Känslan av tyget: Ett högre trådantal resulterar ofta i ett mjukare tyg, vilket kan förbättra sängklädernas komfort. När du rör vid lakan med högre trådantal känns de vanligtvis mjukare än de med lägre antal.
 • Hållbarhet: I allmänhet tenderar tyger med högre trådantal att vara mer hållbara på grund av trådarnas densitet. De kan motstå slitage bättre än de med lägre antal.
 • Andningsförmåga: Även om ett högre trådantal kan verka bättre i alla aspekter, är det viktigt att notera att extremt höga trådantal kan resultera i mindre andningsbara lakan. Detta beror på att de tätt packade trådarna kan minska luftcirkulationen, vilket potentiellt kan leda till en varmare sömnupplevelse, vilket kanske inte är lämpligt för alla, särskilt de som bor i varmare klimat.
 • Utseende: Ett högre trådantal kan ge tyget ett lyxigare utseende, vilket gör att det ser mer raffinerat och förstklassigt ut.
 • Missuppfattningar: En vanlig missuppfattning är att trådantalet är den enda eller främsta indikatorn på lakankvalitet. Även om det spelar en roll, påverkar andra faktorer som typen av bomull (egyptisk, Pima, etc.), trådens lager och väven (sateen, percale) också den övergripande känslan, hållbarheten och kvaliteten på lakanen.
 • Vissa tillverkare kan, i ett försök att skryta med högre trådantal, använda flertrådiga trådar. I denna metod tvinnas tunnare trådar ihop och räknas flera gånger. Detta ger ett artificiellt högre TC-värde utan att nödvändigtvis förbättra tygets kvalitet. Därför kan ett 600 TC-tyg tillverkat av enkla trådar kännas mjukare och vara av bättre kvalitet än ett 800 TC-tyg tillverkat av dubbla trådar.

Är det någon skillnad på underlakan med resår och platta underlakan?

Ja, det finns en skillnad. Underlakan emd resår är utformade med elastiska hörn eller kanter, vilket gör att de passar säkert över en madrass. Denna design säkerställer att de ger ett jämnt lager på madrassen och att de stannar på plats även om du rör dig under sömnen. De är främst till för att skydda madrassen från fläckar, svett och slitage. Platta lakan är däremot okomplicerade rektangulära tyger utan resår. De ligger traditionellt ovanpå det anpassade lakanet och under filtar eller täcken. Deras roll är tvåfaldig: de fungerar som en barriär för att hålla det övre sängkläderna rena och kan ge ett extra lager värme eller användas ensamma för en svalare sömn under varmare månader.

Hur kan jag förhindra att mina lakan blir skrynkliga efter tvätt?

För att förhindra att lakan blir skrynkliga efter tvätt krävs en kombination av rätt tvätt-, tork- och förvaringsteknik. Så här kan du minimera rynkor:

 • Tvättinställningar: Använd skonsam eller känslig cykel på din tvättmaskin med kallt eller ljummet vatten. Varmt vatten kan försvaga fibrerna och leda till rynkor.
 • Undvik överbelastning: Kläm inte in för många lakan i tvättmaskinen på en gång. De bör ha tillräckligt med utrymme för att röra sig fritt, vilket minskar risken för skrynklor.
 • Använd sköljmedel sparsamt: Medan sköljmedel kan göra att lakan känns mjuka, kan överanvändning av dem leda till rester som gör lakan styvare och mer benägna att skrynklas. Om du använder sköljmedel, följ den rekommenderade mängden.
 • Ta bort omedelbart: När tvättcykeln är klar, ta bort lakan omedelbart. Att låta dem ligga kvar fuktiga i maskinen kan få veck att sätta sig.
 • Skaka ut innan du torkar: Skaka lakanen ordentligt innan du lägger dem i torktumlaren. Denna åtgärd hjälper till att räta ut tyget och minska risken för att tyget blir skrynkligt.
 • Torkinställningar: Använd en låg eller medelhög värmeinställning på din torktumlare. Hög värme kan få fibrer att krympa och skrynkla sig. Överväg att ta bort lakan medan de fortfarande är lite fuktiga och att sedan lufttorka dem för att minimera rynkor.
 • Undvik överbelastning av torktumlaren: Precis som i tvättmaskinen, bör du se till att lakan har tillräckligt med utrymme i torktumlaren för att tumla fritt.
 • Använd torktumlare eller tennisbollar: Dessa kan hjälpa till att hålla lakan i rörelse och förhindra att de samlas ihop och skrynklas under torkningsprocessen.
 • Vik snabbt: När dina lakan är torra (eller något fuktiga), vik dem omedelbart. Om de är lite fuktiga kan du lägga dem platt för att slutföra torkningen för att minska rynkor.
 • Förvara på rätt sätt: Förvara lakan på en sval, torr plats och undvik att klämma in för många i ett litet utrymme. Om du har plats kan du också rulla lakan istället för att vika dem för att minimera veck.
 • Strykning: Om du siktar på orörda, skrynkelfria lakan och inte har något emot den extra ansträngningen kan du stryka dina lakan lätt med en låg inställning som är lämplig för tygtypen.

Finns det några certifieringar jag bör hålla utkik efter när jag köper sängkläder?

Ja, när du köper sängkläder kan vissa certifieringar indikera produkternas kvalitet, säkerhet och hållbarhet. Här är några av de viktigaste certifieringarna du kan tänka på:

 • OEKO-TEX Standard 100: Denna certifiering säkerställer att textilier och tyger har testats för skadliga ämnen och är säkra för mänsklig användning. Det är en av de mest utbredda och erkända märkningarna i världen för textilier som testats för skadliga ämnen.
 • Svanenmärket (det nordiska miljömärket): Svanenmärket är främst känt i de nordiska länderna och innebär att en produkt uppfyller strikta miljö- och klimatkriterier, vilket säkerställer hållbara produktionsprocesser och minskad miljöpåverkan.
 • Global Organic Textile Standard (GOTS): GOTS är en ledande textilbearbetningsstandard för ekologiska fibrer och intygar att sängkläderna är tillverkade av en hög andel ekologiska fibrer. Det säkerställer också att miljömässiga och sociala kriterier följs genom hela tillverkningsprocessen, vilket omfattar allt från utvinning av råmaterial till produktion och distribution.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta