Sängram testguide - här är är de bästa sängramarna 2024

Sängramar gör mer än att bara definiera utseendet på ditt sovrum. De ger struktur åt din madrass, stödjer din rygg och påverkar hur bra du sover. Förutom komfort och estetik erbjuder många sängramar dessutom inbyggd förvaring, en idealisk lösning för dig som värdesätter utrymmeseffektivitet kombinerat med maximal komfort.

Med rätt sängram kan du förhöja din sömnupplevelse och förvandla ditt sovrum till en harmonisk fristad. Att navigera bland marknaden för sängramar kan dock kännas övermäktigt, men oroa dig inte – det är där vi kommer in i bilden. Med vår noggrant sammanställda lista över marknadens bästa sängramar och vår omfattande köpguide gör vi din beslutsprocess smidigare och ser till att du hittar den perfekta sängramen, skräddarsydd för dina unika behov och din stil.

Bedrenaetter Mollis Bouclé sängram
Med gratis provperiod

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bedrenaetter Mollis Bouclé sängram:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Mollis Bouclé sängram är förkroppsligandet av robust charm och erbjuder både exceptionell komfort och robust stöd. Den är tillverkad av massiv, FSC-certifierad furu och ger en pålitlig grund för en natts rofylld sömn. Sängens robusta ram är elegant klädd i ett lyxigt mjukt och slitstarkt Bouclé-överdrag som ger sängen en sofistikerad känsla. Textilens unika struktur, vävd med små öglor, ger en lyxig och organisk look och draperas enkelt runt sängramens konturer för att ge en ren och slät silhuett. Sängramen Mollis Bouclé finns i lugnande nyanser av beige och brunt och ger en jordnära, varm estetik som förhöjer alla sovrumsinredningar.

Sängramens mått är en viktig del av dess attraktionskraft, med en imponerande gavelhöjd på 100 cm och en höjd på 45 cm. Mollis Bouclé Sängram finns i fyra generösa storlekar, från 140 x 200 cm, och erbjuder gott om utrymme för en vilsam natt. Den säljs utan resårmadrass, vilket gör att du kan anpassa din sömnupplevelse genom att välja en madrass som passar dina individuella preferenser för komfort och fasthet. Trots dess överdådiga utseende kompromissar Mollis Bouclé sängstomme inte med det praktiska. Den är utformad för att tåla daglig användning, vilket bevisar att du verkligen kan förena stil med hållbarhet.

Det som gör Mollis Bouclé Sängram unik är den riskfria provperioden på 100 nätter. Detta gör att du kan testa komforten, kvaliteten och det estetiska tilltalet hos denna möbel i ditt eget hem innan du fattar ett slutgiltigt beslut.

Mer om Bedrenaetter Mollis Bouclé sängram

Detaljer

 • Storlek: 140 x 200, 160 x 200, 180 x 200, 180 x 210 cm
 • Höjd: 100 cm
 • Material: furuträ
 • Sänggavel: ja
 • Färg: beige, brun

VidaXL sängram i massiv furu
Med robust och stabil träram

Dagens bästa priser och erbjudanden på VidaXL sängram i massiv furu:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

VidaXL sängram i massiv furu är tillverkad av furuträ i högsta kvalitet, och erbjuder en utsökt blandning av naturlig prakt och oöverträffad hållbarhet. Furuträ är känt för dess raka fibrer och rustika kvistar, som ger sängramen en inneboende organisk skönhet, vilket gör den till ett enastående tillskott i ditt sovrum. Sängramen kommer i de klassiska färgerna svart, grå, brun och vit, och varje nyans framhäver en unik karaktär hos ramen, så att du kan välja en sängram som enkelt smälter in med din inredningsestetik och personliga stil.

Denna elegant designade sängram är mer än bara en visuellt tilltalande möbel. Den är konstruerad med stor omsorg, och utlovar inte bara stil, utan också exceptionell komfort och hållbarhet. Den robusta och stabila sängramen, ett bevis på dess överlägsna hantverk, är byggd för hållbarhet. Ramens eleganta, låga profilhöjd på 26 cm bidrar ytterligare till dess estetiska tilltal, vilket ger en modern touch till dess övergripande design.

Sängramen är utrustad med en praktisk ribbad bas konstruerad i slitstark plywood, vilket ger effektiv viktfördelning som håller din madrass stabil även när du rör dig i sömnen. Den smarta designen är avsedd att ge dig en lugn och oavbruten natts sömn. Sängramen med måtten 120 cm x 200 cm är ett mångsidigt val som passar både vuxna och tonåringar. Storleken ger gott om utrymme för en ensamstående vuxen att sova bekvämt eller för en tonåring att växa in i, och erbjuder gott om utrymme för en vilsam natts sömn. Den är också ett utmärkt alternativ för gästrum, där den ger en välkomnande och rymlig sovlösning för besökare.

Mer om VidaXL sängram i massiv furu

Detaljer

 • Storlek: 120 x 200 cm
 • Höjd: 26 cm
 • Material: Furuträ
 • Sänggavel: nej
 • Färg: brun, grå, svart, vit

Karup Design Senza sängram
Konstruerad i FSC-certifierad furu

Dagens bästa priser och erbjudanden på Karup Design Senza sängram:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Den generöst tilltagna sängramen Karup Design Senza, med måtten 180 x 200 cm, hjälper omedelbart till att skapa en atmosfär av lugn och ro i ditt sovrum. Dess mått passar särskilt dig som uppskattar gott om sovutrymme, till exempel för par som föredrar gott om utrymme, eller för dig som sover ensam och som vill njuta av lyxen att kunna breda ut dig. Dessutom kommer du som behöver extra längd att tycka att det tilltagna utrymmet passar perfekt, eftersom det låter dig sträcka ut dig och röra dig hur mycket du vill i sömnen.

Sängramen Senza är ett bevis på hållbart och robust hantverk, och är tillverkad av FSC-certifierat furu. Detta material är inte bara robust, utan är också hållbart, och FSC-certifieringen garanterar ansvarsfullt anskaffat trä som inte påverkar planetens skogar negativt. Sängramens tålighet förstärks ytterligare av dess vattenbaserade lack, ett säkrare val för din familj. Denna ytbehandling, som avger färre skadliga utsläpp jämfört med traditionell lack, framhäver inte bara träets naturliga charm utan fungerar också som ett skyddsskikt. Detta beskyddar sängramen mot repor, fläckar och fuktskador, och bevarar träets struktur och ådring på ett elegant sätt.

Sängramens robusta struktur kompletteras av dess 11 cm höga benen som ger en diskret höjd och förstärker ramens eleganta profil. Sängramen klarar en maxvikt på 300 kilo och erbjuder en vacker kombination av styrka och stil. För att avrunda denna moderna men ändå tidlösa möbel, erbjuds Senza-sängramen i två klassiska färger: naturlig furu och svart, så att du kan välja den perfekta matchningen för din smak och inredningsstil, vilket ger en personlig touch till ditt sovrum.

Mer om Karup Design Senza sängram

Detaljer

 • Storlek: 180 x 200 cm
 • Material: FSC-certifierad furu
 • Sänggavel: nej
 • Färg: natur, svart

VidaXL Sängram med LED
Elegant sängram i konstläder

Dagens bästa priser och erbjudanden på VidaXL Sängram med LED:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

VidaXL Sängram med LED kännetecknas av dess eleganta charm som erbjuder tidlöshet och stil. Sängramen är omsorgsfullt konstruerad med en pulverlackerad stålram och en robust träbotten som utlovar stabilitet och hållbarhet. Ramen är klädd i konstläder i färgerna grönt, vitt och svart, vilket ger en inbjudande känsla som sömlöst kompletterar olika sovrumsinredningar. Materialet har en sofistikerad estetik som påminner om äkta läder, med de extra fördelarna att det är mycket slitstarkt och lätt att underhålla, samtidigt som det behåller sin glänsande yta även vid frekvent användning. Dess motståndskraft mot fläckar, spill och slitage gör sängramen till ett perfekt val för hushåll med barn eller husdjur, så att din sängram förblir en elegant mittpunkt i ditt sovrum under många år.

Kärnan i designen av sängramen VidaXL med LED är dess tydliga fokus på komfort och personalisering. Sängen är omsorgsfullt utformad med en profil på 12 cm, vilket ger en optimal sovupplevelse. Dessutom levereras sängen med en innovativ LED-remsa som sträcker sig upp till 180 cm. LED-listen förbrukar endast 6,8 W och är ett hållbart val för nattlig belysning. Det som särskiljer sängramen är dess anpassningsbara stämningsljus, som kommer med en fjärrkontroll med 24 knappar som låter dig justera effekt, ljusstyrka och andra effekter för personlig anpassning. Du kan också växla mellan flera färgalternativ, vilket ger dig flexibilitet att kunna skapa stämning i ditt rum när det passar dig.

De generösa måtten 180 x 200 cm gör sängramen VidaXL med LED till ett perfekt val för par, med gott om plats för två vuxna att sova bekvämt utan att kompromissa med personligt utrymme. Den är också väl lämpad för dig som tycker om att breda ut dig eller byta ställning under sömnen, eftersom den ger tillräckligt med utrymme för oavbruten vila. Den rejäla storleken passar även föräldrar som delar säng med mindre barn, vilket gör den till ett mångsidigt val för olika familjestrukturer.

Mer om VidaXL Sängram med LED

Detaljer

 • Storlek: 180 x 200 cm
 • Material: pulverlackerad stålram
 • Sänggavel: ja
 • Färg: grön, vit, svart

VidaXL Canopy Bed Sängram
Med möjlighet att välja sänghimmel

Dagens bästa priser och erbjudanden på VidaXL Canopy Bed Sängram:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Med generösa 120 x 200 cm tillgodoser VidaXL Canopy Bed ett brett spektrum av sovbehov. Den ger gott om plats för dig som sover ensam och som gillar att sträcka ut dig, samtidigt som den är tillräckligt ombonad för att fungera som en mysig säng för par. Med sina smidiga mått passar den perfekt i kompakta utrymmen eller lägenheter, men kompromissar ändå inte med att erbjuda en rymlig yta för en lugn natts sömn. Sängramen innebär en investering som erbjuder en harmonisk blandning av stil, komfort och funktionalitet.

Sängramen är konstruerad i gedigen metall och lovar hållbarhet och motståndskraft. Till skillnad från sängramar i trä är metall mera hållbart, vilket ger ramen en längre livslängd. Dessutom innebär dess hållbara konstruktion att du slipper oönskade knarr eller gungningar. Dessutom är denna sängram lätt att rengöra och resistent mot skadedjur. Utöver det visuella, bidrar sängramens funktionalitet och komfort till att ge dig en personlig och rogivande sovplats. Sängramen har en innovativ design med en toppram, vilket ger plats åt en sänghimmel, så att du kan förvandla din säng till en avskild tillflyktsort. Detta, i kombination med den extra lamellbotten för förbättrat madrasstöd, främjar hälsosammare sömn och en bättre, mer hälsosam sovposition för din ryggrad.

Som komplement till dess vackra design, kan sängramen beställas i färgerna svart, vitt och grått. Dessa klassiska nyanser utstrålar tidlös elegans och mångsidighet. Den svarta varianten utstrålar en känsla av sofistikering och blir enkelt en central punkt i din sovrumsinredning. Den vita ramen utstrålar däremot en ren, lugnande aura och reflekterar ljuset för att skapa en illusion av rymd. Den grå sängramen balanserar elegant mellan dessa ytterligheter och erbjuder en modern, neutral ton som enkelt kan kombineras med olika färgscheman.

Mer om VidaXL Canopy Bed Sängram

Detaljer

 • Storlek: 120 x 200 cm
 • Material: metall
 • Sänggavel: Nej
 • Färg: vit, svart, grå

Vad är en sängram?

En sängram är den del av en säng som används för att hålla upp madrassen och underredet, till exempel en resårmadrass, och kan även innehålla stöd för en sänghimmel. Sängramar tillverkas vanligtvis av olika material som trä, metall eller en kombination av båda, och de finns i olika stilar och storlekar för att matcha olika användares behov och preferenser. De kan vara enkla konstruktioner, utformade enbart för att stödja madrassen, eller mer avancerade, med funktioner som sänggavlar, fotgavlar, sänghimlar eller lådor undertill för förvaring.

Syftet med en sängram är att höja madrassen från marken, ge bättre tillgänglighet, erbjuda förvaringsutrymme, och hjälpa till att skapa estetik eller stil för rummets inredning. Sängramar kan också förlänga madrassens livslängd genom att ge stöd och förhindra att den sjunker ihop.

Hur hög bör en sängram vara?

Höjden på en sängram kan bero på ett antal faktorer, inklusive personlig komfort, hälsobehov och estetiska preferenser. En typisk sängram har dock en höjd på mellan 40 och 63 cm från golvet till madrassens ovansida. Här är några faktorer att tänka på när du väljer höjd på din sängram:

Komfort och tillgänglighet: Sängramen bör ha en höjd som gör det lätt att ta sig in i och ur sängen. Som riktlinje gäller att när du sitter på sängkanten ska dina fötter kunna nudda golvet och dina knän ska vara i rät vinkel. Detta kan variera beroende på personliga preferenser och fysiska behov.

Hänsyn till hälsa: För dig med rörelsehinder eller vissa hälsotillstånd kan en högre säng (eventuellt med hjälp av en trappstege) göra det lättare att ta sig in och ur sängen. Omvänt kan en lägre sängram vara säkrare för personer som riskerar att falla ur sängen, till exempel små barn eller vissa äldre personer.

Förvaring: Om du vill använda utrymmet under sängen för förvaring kan du välja en högre sängram som rymmer förvaringslådor eller inbyggda lådor.

Estetik och rumsproportioner: Sängen är ofta mittpunkten i sovrummet, så höjden på sängramen kan påverka rummets övergripande utseende och känsla. En högre säng kan utgöra mer av en statement piece och ge en känsla av lyx, medan en lägre säng kan bidra till en minimalistisk eller modern estetik.

Hur bör madrassens storlek matcha sängens ramstorlek?

Storleken på en madrass bör överensstämma direkt med storleken på sängramen för att rätt passform. När du väljer en sängram bör den vara märkt eller beskriven med mått som matchar madrassens mått. Generellt är ramar utformade med lite extra utrymme runt madrassen för att rymma sängkläder eller små variationer. Mät alltid och säkerställ att sängramens mått är kompatibla med madrassens mått innan du fattar ett slutgiltigt köpbeslut.

OBS: Skillnader i märke och modell kan leda till små variationer i måtten.

Kan man fästa en sänggavel på vilken sängram som helst?

Inte alla sängramar är utformade för att ha en sänggavel, även om många sängramar har monteringsfästen, hål eller andra metoder för att fästa en sänggavel. Om du planerar att fästa en sänggavel på din sängram är det viktigt att se till att både ramen och sänggaveln är kompatibla med monteringsmekanismer och mått. Det finns också universella sänggavelbeslag tillgängliga på marknaden som kan passa en mängd olika ramar om din sängram inte levereras med nödvändiga beslag. Om din sängram inte är utformad för en sänggavel och inte har något sätt att fästa en, kanske du behöver överväga att skaffa en ny sängram, att använda en fristående sänggavel eller anlita en professionell för att på ett säkert och tryggt sätt modifiera din befintliga sängram.

Vad är skillnaden mellan en sängram och en sängbotten?

En sängram och en sängbotten har olika roller och funktioner i en komplett sänginstallation. En sängram, även känd som en sängbotten, är den strukturella komponent som ger sängen dess höjd, storlek och form. Det är den del av sängen som används för att placera madrassen och basen, exempelvis en resårbotten, och kan innehålla strukturer för att stödja en sänghimmel. Sängramen består ofta av huvud-, fot- och sidoskenor och kan ha extra funktioner som förvaringslådor eller en sänggavel.

Sängbotten, även känd som en resårbotten, är däremot den del som ligger ovanpå sängramen och under madrassen. Bäddmadrassens främsta uppgift är att ge stöd åt madrassen, vilket förlänger dess livslängd och bidrar till extra komfort. Vilken typ av sängbotten som används beror ofta på vilken typ av madrass som används. Till exempel kräver vissa Memory Foam-madrasser en solid plattformsbas, medan en resårmadrass ofta fungerar bäst med en resårbotten.

Även om begreppen “sängram” och “sängbotten” ibland används synonymt, är de faktiskt olika. Sängramen är sängens övergripande struktur, medan sängbotten är specifikt konstruerad för att stödja madrassen.

Hur förstärker man en sängram?

Att förstärka en sängram kan öka dess styrka och tålighet, förbättra dess stöd för din madrass och förlänga dess livslängd. Här är några sätt att förstärka en sängram:

Lägg till stödlister: Om din sängram redan har ribbor men som är placerade långt ifrån varandra kan du lägga till fler ribbor för att ge extra stöd. Detta är särskilt användbart för skum- och latexmadrasser som behöver mer stöd för att inte sjunka ihop.

Byt ut tunna ribbor: Om ribborna på din sängram är tunna eller svaga bör du ersätta dem med tjockare, starkare ribbor. Hårda träslag som ek eller lönn är i allmänhet mer tåliga.

Använd en central stödlist: Om din sängram är av större storlek (queen size eller större) kan den ha nytta av en central stödlist som löper längs mitten av ramen. Denna skena kan ge extra stöd i mitten av sängen, där det behövs som mest.

Lägg till stödben: Förutom en central stödskena kan stödben också läggas till i mitten av sängen för att fördela vikten jämnt och minska belastningen på ramen. Dessa kan ofta fästas på en befintlig mittskena.

Förstärk lederna: Förstärk skarvarna på sängramen genom att lägga till hörnstag eller konsoler. Detta kan hjälpa till att hålla ramen fyrkantig och stabil.

Dra åt skruvar och bultar: Med tiden kan skruvar och bultar lossna. Kontrollera och dra åt dessa regelbundet för att bibehålla ramens strukturella integritet.

Bas av plywood: Att lägga ett plywoodskiva över lamellerna på sängramen kan fördela vikten jämnt och ge ytterligare stöd, särskilt för madrasser i Memory Foam.

Använd förstärkningssatser för metallbäddramar: Vissa tillverkare erbjuder förstärkningssatser utformade för deras produkter. Dessa satser innehåller ofta delar för att förstärka den centrala skenan eller andra viktiga områden i sängramen.

Är sängramar lämpliga för alla typer av madrasser?

Alla sängramar är inte lämpliga för alla typer av madrasser. Vilken typ av sängram du behöver beror på vilken typ av madrass du har. Här är några saker att tänka på:

Resårmadrasser: Vanligtvis i kombination med en enkel metallram. Får bäst stöd av resårbottnar.

Madrasser med Memory Foam och latex: Kräver en solid bas eller en spjälram med tätt placerade spjälor (mindre än 7,6 cm) för att förhindra svikt och skador.

Hybridmadrasser: Dessa madrasser kombinerar resår- och skumelement och kan användas med alla typer av sängramar: spjälor, plattformar eller boxfjädrar.

Madrasser med spiralfjädrar: Dessa madrasser är kompatibla med många olika sängramar: spaltramar, resårbottnar eller plattformssängar.

Luftmadrasser: Kräver inte en specifik typ av sängram, men bör placeras på en ren, plan yta för att förhindra punkteringar.

Futonmadrasser: Används vanligtvis på justerbara futonbäddsramar för flexibilitet att konvertera från en säng till en soffa.

FAQ

Hur länge brukar en sängram hålla?
Livslängden för en sängram beror på flera faktorer, bland annat kvaliteten på konstruktionen och det material som används. I allmänhet kan en välgjord sängram i metall eller massivt trä hålla i 10 till 15 år eller ännu längre, särskilt om den sköts på rätt sätt.
Kan man ändra storleken på en sängram?
Vissa sängramar är utformade med justerbarhet i åtanke och kan förstoras eller minskas inom vissa storleksgränser. Det är dock inte alla sängramar som har denna funktion, särskilt inte de som är tillverkade av solida material eller som har komplicerad design. Om justeringsmöjligheterna är viktiga för dig, bör du kontrollera detta innan du köper en sängram.
Är det bättre att ha en sängram med eller utan ribbor?
För de flesta människor är en sängram med ribbor det bättre valet, eftersom den ger gott stöd för madrassen, underlättar god ventilation, potentiellt förlänger madrassens livslängd och gör att du kanske inte kräver ytterligare inköp av en resårbotten. Se bara till att avståndet mellan ribborna är lämpligt för din specifika madrasstyp.
Vilka verktyg behövs för att montera en sängram?
För att montera en sängram behöver du vanligtvis en skruvmejsel, en skiftnyckel eller insexnyckel, en hammare för ramar med pluggkonstruktioner, och ett måttband. Se alltid den medföljande monteringsanvisningen, eftersom de specifika verktyg som krävs kan variera beroende på sängramens design och instruktioner.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta