Vi tillbringar stora delar av våra liv i sängen. För att få en god sömn och göra det möjligt att få en god återhämtning är det viktigt att ha en bra madrass. Detsamma gäller för att förebygga att problem som till exempel ryggvärk eller huvudvärk ska uppstå. Resårmadrasser är en av de allra vanligaste typerna av madrasser som flest köper och använder sig av. De går att ha i en sängram, använda med sänggavel eller att använda bara med enkla ben. De erbjuder många olika möjligheter, vilket gör att det inte är så konstigt att de är populära. Men vilka finns på marknaden just nu – och vilka är bäst? I det här testet tittar vi närmare på fem av de madrasser vi tycker är allra bäst.

Emma Diamond Resårmadrass – sval och skön madrass med fem komfortlager och pocketresår

Redaktörens val

Emma Diamond Resårmadrass hyllas av både experterna och kunderna som har provat på madrassen. En expertrecensent hos Finder gav resårmadrassen ett respektabelt betyg på, medan den får 4,5 av 5 stjärnor hos Google Shopping. 

Pocketresår, zonindelning och sju storlekar

Emma Diamond Resårmadrass har en höjd på 25 cm för att tillåta dig att verkligen sjunka ner i den sköna madrassen, och att hålla rent madrassen är lätt som en plätt tack vare det maskintvättbara fodralet. Samtidigt finns det sju storlekar så att du kan säkerställa att resårmadrassen har rätt bäddmått för din enkel- eller dubbelsäng.

Det är dock inte bara antalet valmöjligheter som är imponerande, utan också materialen som har använts. Emma Diamond Resårmadrass har fem komfortzoner för olika fasthetsnivåer vid olika delar av kroppen. 

Uppskattade villkor

Det är en aning svårt att veta om en resårmadrass passar dig utan att testa på den först. Därför erbjuder Emma.se en 100 nätters provsömn, och vad detta syftar på är att du kan testa på madrassen i över tre månader innan du bestämmer dig. Om du inte skulle vara nöjd är det full återbetalning som gäller. Även en 10 års garanti tillsammans med fri frakt och retur är villkor som du kan förvänta dig.

Fördelar

 • Fodral som kan maskintvättas
 • Reglerar temperaturen väl
 • Ordentligt stöd för ryggen
 • Generös garanti och returpolicy

Nackdelar

 • Kan ta ett litet tag att vänja dig vid madrassens fasthet

Därför rekommenderar vi Emma Diamond Resårmadrass

Emma Diamond Resårmadrass har den perfekta blandningen av allt som många letar efter i en madrass: smarta beslut gällande materialen, ett rimligt pris, generösa villkor och rikligt med storlekar att välja mellan. 

Venus – madrass för gudomligt bra sömn

Venus är en madrass som är i en lite dyrare prisklass, men också kan bjuda på en bättre komfort. Madrassen har hela sju olika zoner, för att din kropp ska få stöd på rätt ställen. De flesta madrasser som alls har zoner har bara fem, så sju känns som en lyxig nivå. För att skapa stöd för din kropp finns både ett hybridskum och pocketfjädrar, där varje fjäder är insydd i en liten påse för att göra deras funktion så bra och smidig som möjligt.

Till skillnad från de billigaste madrasserna i testet har den här ingen träram, så du måste använda den i en sängram eller tillsammans med en resårmadrass som har träram. Eftersom den är lite dyrare förväntas du förmodligen använda den till exempel i en kontinentalsäng eller ställbar säng. Vill du trots allt ha en madrass med inbyggd träram finns Venus även som ramsäng, vilket motsvarar en resårmadrass med träram, ben och bäddmadrass.

Omdöme om Venus

Det här är en påkostad och riktigt skön madrass. Den behöver användas tillsammans med en bäddmadrass, men även på egen hand ger den en skön upplevelse. De sju olika zonerna gör att kroppen sjunker ner olika mycket på olika ställen, vilket ger perfekta förutsättningar för god sömn. Kombinationen av fjädrarna och hybridskummet har lyckats och för att du ska få en extra anpassning så att den passar just din kroppsvikt och sovstil finns den i tre olika hårdheter.

Det är en nackdel av madrassen inte har någon inbyggd ram, det blir inte möjligt att ha bara den här resårmadrassen (om du inte vill sova direkt på golvet). Det är inte en särskilt stor nackdel, utan istället gör det att du kan använda madrassen i vilken sängram som helst. Vill du ha en säng som är en Venus-säng rakt igenom kan du välja mellan olika alternativ, där det enklaste är en ramsäng som har träram och ben, och det lyxigaste alternativet är en ställbar Venus Kontinentalsäng Diamant.

Att det finns olika alternativ som du själv kan välja bland, för att skapa din Venussäng utifrån egen smak, i en prisklass som passar dig och en komfortnivå som du tycker känns lagom, är verkligen en positiv sak. Samtidigt är det inte egenskaper som själva madrassen har. Ska vi hålla oss till att bedöma madrassen är det enda rimliga ändå att ge den ett mycket högt betyg. Den är annorlunda än Emma Original, men den är vad du förväntar dig att en resårmadrass ska vara, fast skönare än de flesta på marknaden. Den ger bra stöd, har sju olika zoner, och gör att du kan sova riktigt gott.

Korta fakta om Venus

 • Tillverkare: Kinnabädden
 • Produktionsland: Danmark
 • Storlekar: 80×200, 90×200, 120×200, 140×200, 160×200 och 180×200 cm
 • Höjd: 18 cm
 • Hårdhet: medium, fast och xtra fast
 • Stoppning: andningsbart hybridskum
 • Fjädertyp: pocket
 • Antal zoner: 7
 • Ram: nej
 • Färger: svart, antracit (mörkgrå), ljusgrå, beige

Fler varianter av Venus

 • Venus Ramsäng är en variant där madrassen har en träram och kommer med ben och bäddmadrass. Vill du ha en lite bättre madrass men ändå en enkel säng är detta ett bättre alternativ än att köpa resårmadrassen som kräver en sängram.
 • Venus ställbar säng har en motordriven mekanik som gör att delar av sängen kan höjas eller sänkas för att anpassa den efter dina behov.
 • Venus Kontinentalsäng är en säng med tre olika madrasser: en en ramsäng, en resårmadrass och en bäddmadrass med latexkärna.
 • Venus Diamant, en version med en påkostad bäddmadrass som ger dig en ännu bättre sovtemperatur och bekvämlighet. Finns även som kontinentalsäng och ställbar säng.

Senses – sov gott med sju olika zoner

Senses är en madrass med sju olika zoner. Anledningen till att resårmadrasser ofta görs med olika zoner är att kroppens olika delar behöver olika saker. Benen behöver ett visst stöd, axlarna ett helt annat och höfterna ytterligare något. Ju fler zoner en madrass har, desto fler anpassningar har skapats för att kroppens olika delar ska få vad de behöver. Många zonmadrasser har bara fem olika zoner, men här finns det sju. Förutom zonerna finns madrassen i tre olika grader av hårdhet, där du kan välja mellan medium, fast och xtra fast. Vilken som passar dig bäst beror på hur mycket du väger och hur du sover. Sover du på rygg ska du till exempel välja en fastare madrass än om du sover på sidan.

I Senses finns det pocketfjädrar och ett elastiskt hybridskum, som tillsammans skapar den sköna känslan som gör att du kan sova gott. Det här är en madrass som inte är bland de dyraste du kan hitta, ändå känns den lite mer exklusiv. Liksom många av de dyrare madrasserna finns det ingen inbyggd träram, så du behöver använda den i en sängram. Vill du hellre ha en enkel säng kan du välja att köpa Senses ramsäng så får du madrassen med inbyggd träram.

I serien med Senses-sängar finns det en rad andra alternativ för att du ska kunna få den säng som passar dig bäst. Du kan skapa en kontinentalsäng, sängar med olika bäddmadrasser eller en ställbar säng med Senses-madrassen.

Omdöme om Senses

Det här är en väldigt bra madrass. De sju zonerna skapar en bekvämlighet som är svår att hitta bland madrasserna på marknaden och ger dig allt du behöver för nätter med lugn sömn.

Att madrassen inte har någon inbyggd ram kan ses som en nackdel, eftersom du måste skaffa en sängram att använda den i. Tycker du att det är en stor nackdel kan du välja Senses ramsäng istället, så det är inte något stort problem i praktiken. Det finns även många andra alternativ för att skapa en Senses-säng med den här resårmadrassen. Det finns så många olika varianter av Senses-sängen att det blir svårt att hålla ordning på egenskaperna hos alla. I vanliga fall tycker vi att valalternativ är bra, men här går det över en gräns och skapar förvirring. Varför inte ge några av dem ett annat namn, eller erbjuda till exempel en viss bäddmadrass som extra tillval, istället för att kalla alla för Senses?

Ska vi hålla oss till att ge omdöme om bara själva resårmadrassen blir det bara positivt. Det är en fin och prisvärd madrass som ger dig de bästa förutsättningarna för en god sömn. Den är något dyrare än de billigaste madrasserna i testet, men för den högre kostnaden får du en mycket högre grad av bekvämlighet och komfort. Det känns absolut som att det är värt att lägga de extra pengarna på att få Senses resårmadrass istället för något av alternativen.

Korta fakta om Senses

 • Tillverkare: Kinnabädden
 • Produktionsland: Danmark
 • Storlekar: 80×200, 90×200, 120×200, 140×200, 160×200 och 180×200 cm
 • Höjd: 18 cm
 • Hårdhet: medium, fast och xtra fast
 • Stoppning: elastiskt hybridskum
 • Fjädertyp: pocket
 • Antal zoner: 7
 • Ram: nej
 • Färger: svart, ljusgrå

Fler varianter av Senses

 • Senses Ramsäng är en resårmadrass med inbyggd träram. Vill du skapa en enkel säng med en Senses-madrass får du med ramsängen ben och bäddmadrass, till skillnad från om du bara köper en resårmadrass. Ramsängen ger dig dessutom en betydligt tjockare madrass.
 • Senses ställbar säng går att ställa in med hjälp av en fjärrkontroll och kan anpassas perfekt utifrån vad du tycker är bekvämast.
 • Senses Kontinentalsäng är ett alternativ med tre olika madrasser på varandra, för att skapa en hög grad av komfort.
 • Senses Diamant har en bäddmadrass som har ett ytskikt behandlat med diamant, vilket ger dig de bästa förutsättningarna för en god sovtemperatur. Senses Diamant går även att få som ställbar säng eller som kontinentalsäng.
 • Andra varianter av Senses-sängar är Senses Natural, Senses Motion, Senses Luna, Senses Nova och Senses Mayan, som finns som ramsängar, ställbara, kontinentala eller som något eller några av alternativen. Varje variant har sin egen finess för att ge dig goda chanser till en lugn sömn.

Atlas – en bra resårmadrass för ett billigt pris

Atlas är en annan av de resårmadrasser som kommer från Kinnabädden. Den är på många sätt lik Jupiter och därför är det svårt att helt tydligt skilja dem åt. Även här rör det sig om en madrass med polyskum, pocketfjädrar och fem olika zoner. Madrassen får sin stabilitet av en träram som är 20 cm hög. Själva madrassen är något lägre än Jupiter med sina 23 cm mot Jupiters 25, så vill du använda den i en sängram som inte är skapad speciellt för den här madrassen kan det vara av betydelse. Färgen skiljer sig också åt, eftersom Atlas är mörkgrå i färgen antracit, medan Jupiter är svart.

Den här typen av resårmadrass går utmärkt att använda som den enklaste typen av säng, bara ben monteras på den och en bäddmadrass används. Den bäddmadrass som medföljer om du köper en Atlas resårmadrass är en 6 cm hög madrass av latex, ett material som både ger kroppen ett bra stöd och bra avlastning och hjälper till att hålla sovtemperaturen behaglig.

Vill du ha ett mer bekvämt eller lyxigare alternativ går det att kombinera Atlas med en sängram, sänggavel, med en ställbar säng, eller skaffa Atlas kontinentalsäng där fler olika madrasser används tillsammans.

Atlas går att få i alla standardstorlekar, med 80 cm som det smalaste alternativet. 80 cm passar för dig som vill sätta ihop två madrasser till en dubbelsäng. Madrassen finns även i 90 cm, 120 cm, 140 cm, 160 cm och 180 cm, där de senaste alternativen går att använda som en dubbelsäng där hela sängen har samma madrass. Du kan få madrassen i olika grader av fasthet, eftersom olika kroppsvikt, kroppstyp och sätt att sova gör att det kan skilja sig åt vilken madrassfasthet som upplevs som den bästa.

Omdöme om Atlas

Även detta är en madrass som satsar på att vara enkel, uppfylla det grundläggande och samtidigt ge en bra komfort. Med Atlas får du bra förutsättningar för en god sömn utan att behöva göra av med allt för mycket pengar. Upplägget med olika zoner skapar en bra avlastning, vilket förstärks av den medföljande bäddmadrassen i latex.

När det kommer till vårt test är det svåraste att skilja mellan Atlas och Jupiter. Det är två madrasser som vi båda tycker är riktigt bra, men det är svårt att avgöra vilken av dem som är bäst. Är det bäst med en svart eller mörkgrå madrass? Spelar Jupiters extra två centimeter på höjden någon stor roll? Vi förmår faktiskt inte avgöra det, vi upplever dem som helt likvärdiga och de får sluta med samma omdöme. Det är bra allround-madrasser utan större lyx. Du får vad du behöver för att sova gott till ett bra pris och önskar du bättre komfort kan du kombinera resårmadrassen till exempel med en ställbar säng eller välja en kontinentalsäng där madrassen ingår.

Korta fakta om Atlas

 • Tillverkare: Kinnabädden
 • Produktionsland: Danmark
 • Storlekar: 80×200, 90×200, 120×200, 140×200, 160×200 och 180×200 cm
 • Höjd: 23 cm (inklusive ben och bäddmadrass 48 cm)
 • Hårdhet: medium, fast och xtra fast
 • Stoppning: polyskum, 25 mm
 • Fjädertyp: pocket
 • Antal zoner: 5
 • Ram: 8 cm träram
 • Färger: antracit (mörkgrå)

Fler varianter av Atlas

 • Atlas Wood, där själva resårmadrassen kompletteras med en annan bäddmadrass än den som ingår om du köper Atlas. Till Atlas får du en 6 cm hög bäddmadrass av latex medan det till Atlas Wood medföljer en bäddmadrass med 4 cm i latex, som hjälper dig att hålla en behaglig temperatur när du sover. Alternativen framstår som mycket lika varandra.
 • Både Atlas och Atlas Wood finns som ställbara sängar, där du får en motordriven mekanism som gör att du kan höja och sänka olika delar av sängen för att öka bekvämligheten ytterligare och sova ännu bekvämare.
 • Atlas Wood Kontinentalsäng, ett alternativ med ännu högre komfort och flera madrasslager.

6. Jupiter – en allroundmadrass med bra komfort

Jupiter är en resårmadrass som tillsammans med en bäddmadrass och ben går att använda som en enkel säng. För den som vill ha lite lyxigare alternativ finns Jupiter Wood, Jupiter kontinentalsäng och möjlighet till ställbara sängar.

Jupiter har fem olika zoner i madrassen, där varje zon är utformad för att kroppen ska få det stöd du behöver för att kunna sova gott. I madrassen finns pocketfjädrar, polyskum och en träram av svensk tall. Ramens höjd är 20 cm och madrassens höjd är sammanlagt 26 cm, så du behöver inte vara rädd att du ska behöva ligga direkt på en hård träkant.

Den här resårmadrassen finns i olika storlekar, och går att få mellan 80 cm och 180 cm bred. Färgen är svart och det går att välja mellan olika hårdhet, så att du kan få en madrass som passar för din vikt och för ditt sätt att sova.

Omdöme om Jupiter

Det här är en relativt enkel madrass som samtidigt ger dig ett skönt stöd. Att madrassen har olika zoner ökar komforten och gör att du kan sova gott. Jämfört med liknande madrasser är det här en av dem vi tycker är bäst, även om den inte bjuder på någon stor lyx eller större överraskningar. Det är en madrass som känns vanlig, enkel och samtidigt prisvärd och bra. Sammantaget är Jupiter en allround-madrass som går bra att använda som den är, tillsammans med ben och bäddmadrass. För dig som önskar en högre standard går den att kombinera med fler madrasser eller en ställbar säng.

Korta fakta om Jupiter

 • Tillverkare: Kinnabädden
 • Produktionsland: Danmark
 • Storlekar: 80×200, 90×200, 120×200, 140×200, 160×200 och 180×200 cm
 • Höjd: 26 cm (inklusive ben och bäddmadrass 51 cm)
 • Hårdhet: medium, fast och xtra fast
 • Stoppning: polyskum, 25 mm
 • Fjädertyp: pocket
 • Antal zoner: 5
 • Ram: 8 cm träram
 • Färger: svart

Fler varianter av Jupiter

 • Jupiter Wood, där bäddmadrass och resårmadrass kompletteras med ett tredje lager, en ramsäng med skumkärna.
 • Både Jupiter och Jupiter Wood finns också som ställbara sängar, där resårmadrassen kompletterats med en motor från den danska producenten Linak, för att sängen ska kunna ställas in för maximal komfort.
 • Jupiter Kontinentalsäng, ett lite lyxigare alternativ med tre madrasslager.

Beskrivning av källor och tester

Vi hoppas att du är medveten om att det ligger ett stort arbete bakom denne artikel. Vi önskar att ge dig en objektiv värdering av samtliga produkter, och därför förlitar vi oss på både officiella konsumentråd, externa experter samt konsumenternas egna omdömen hos både svenska och internationella webbutiker. Vårt research-team har granskat marknaden och undersökt alla relevanta källor. Under vårt arbete har vi använt följande expertkällor och tester:
Google Shopping

Google Shopping tillåter dig att söka efter varor som är av intresse för dig, och sedan kan du jämföra priserna mellan olika försäljare och satsa på dina favoriter.

Läs alla recensioner av Emma Diamond Resårmadrass här

Finder

Finder har som mål att hjälpa dig att spara pengar och att lära dig något nytt med hjälp av information, guider och produktrecensioner.

Du kan se recensionen av Emma Diamond Resårmadrass här
Recensionen uppdaterades senast: 7 september 2021

Tempur Ice Grey 15cm Madrass – bekvämt TEMPUR-material och 15 cm tjocklek

Redaktörens val

Tempur Supreme Cooltouch Madrass

Ibland är det värt att lägga lite extra pengar på din madrass om det betyder att du får imponerande komfort, långvarighet och lyx. Tempur Supreme Cooltouch Madrass är just en av dessa madrasser som ger dig allt du kan tänkas vilja ha, och med hela 14 olika storlekar att välja mellan kan du säkerligen hitta en storlek som blir passande i just din säng. Kika närmare på det underbara premiumvalet Tempur Supreme Cooltouch Madrass och njut av många sköna nätter.

Omdöme av Tempur Supreme Cooltouch Madrass

Tempur Supreme Cooltouch Madrass kan beställas i antingen en fast eller en mjuk variant beroende på vad du själv föredrar. Vilken modell du än väljer kan du dock förvänta dig det underbara Tempur Extra Soft-materialet som förser dig med en nästintill viktlös känsla varje gång du lägger dig i sängen. Materialet anpassar sig efter din kropp och ger dig det perfekta stödet precis där du behöver det. Madrassens överdrag är dessutom PCM-behandlat för att ge dig en sval känsla varje natt.

Fördelar

 • Innovativ teknologi
 • Sval känsla
 • Fördelar tryck jämnt

Nackdelar

 • En aning dyr

Kort fakta om Tempur Supreme Cooltouch Madrass

 • Från märket Tempur
 • 14 storlekar
 • Två fasthetsvarianter
 • Tillverkad i TEMPUR-material
 • Placeras direkt i en sängram med ribbotten
 • Formar sig efter din kropp
 • Fördelar trycket jämnt
 • PCM-behandlat överdrag
 • Kommer i en vit färg
 • Kan tvättas vid behov

Därför rekommenderar vi Tempur Supreme Cooltouch Madrass

Vi anser att Tempur Supreme Cooltouch Madrass är ett ypperligt val då det fantastiskt sköna TEMPUR-materialet är någonting som du inte kommer att vilja missa. Detta är dessutom en Cooltouch madrass med ett PCM-behandlat överdrag, vilket betyder att madrassen absorberar värme och bjuder dig på en sval upplevelse. Ett mer lyxigt alternativ är allt svårt att hitta.

Læs også Resårmadrass Test – Hitta de bästa resårmadrasser udgivet af konsumentmagasinet.se.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta

Author

Skriv en kommentar