Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Läs mer

Tyngdtäcken testguide
Vårt urval av marknadens bästa tyngdtäcken 2023

Enligt vår forskning och analys Vi har valt produkter som ger högt betyg på de parametrar vi utvärderar dem på, men inte en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer

3 Analyserad produkt
Baserat på analys
Utarbetad av experter Bakom Bedzzz är ett specialiserat team av experter inom konsumentvaror, vars huvuduppgift är att ge dig den bästa vägledningen för att hitta den bästa produkten för dina behov.

Miljontals människor lider av sömnstörningar och sömnproblem, vilket kan leda till trötthet, humörsvängningar och till och med depression. Ofta försöker vi tackla våra sömnproblem genom att krypa ner under ett vanligt täcke eller med hjälp av sömnmedel som melatonin, men det fungerar inte alltid så bra som vi hade önskat. Om du är en av dem som lider av sömnproblem kan ett tyngdtäcke vara en bra lösning för dig. Tyngdtäcken är utformade för att ge ett tryck som hjälper dig att slappna av i kropp och sinne så att du kan finna ro, somna enklare och sova längre. Dessutom har tyngdtäcken visat sig ha terapeutiska fördelar och har rekommenderats av doktorer som ett sätt att minska symtom på ångest, kronisk smärta och stress.

För att hjälpa dig som vill köpa ett tyngdtäcke att fatta rätt beslut har vi sammanställt en utförlig köpguide. Artikeln innehåller också en lista över rekommenderade produkter med detaljerade beskrivningar och kundrecensioner, vilket gör det enkelt för dig att jämföra olika alternativ. Genom denna artikel hoppas vi att du ska kunna hitta ett tyngdtäcke som ger dig bästa möjliga sömn.

Senast ändrad:

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 3 bäst tyngdtäcke i testguiden 2024:

Så utvärderar och levererar vi produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. VI har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om det kan påverka vårt urval av produkter för våra artiklar, baseras våra rekommendationer alltid på redaktörens professionella bedömning av de bästa produkterna.

Vårt research-team utvärderar produkter baserat på följande parametrar:

  1
 • Produkttester från expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data om våra läsares preferenser

I vår research har vi konstaterat att även om kvaliteten förstås inte är densamma hos alla sängar på den svenska marknaden, finns det ofta större skillnader i pris mellan olika modeller jämfört med skillnaderna i material, konstruktion och kvalitet. Detta eftersom många funktioner och egenskaper ofta är lika mellan olika modeller och prisklasser, då många sängvarumärken använder samma tillverkare. Därför kan det finnas riktigt bra - och dyra - sängar som inte finns med på vår lista. En stor del av vår analys fokuserar alltså på att hitta bästa värde för pengarna.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda tyngdtäcke

Observera att vi i nuläget inte har kunnat hitta några oberoende tester inom denna produktkategori, och att vi i första hand har analyserat kundernas egna recensioner av produkten. Kundrecensionerna har analyserats i förhållande till produktens egenskaper och pris.

En av marknadens bästa kylande tyngdtäcken test-guiden

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

CURA of Sweden Pearl Classic - Tyngdtäcke fyllt med naturliga glaspärlor

 • 4.6 på Amazon
 • 4.4 på Google Shopping

Cura of Sweden Pearl Classic utmärker sig genom sin fyllning av naturliga, finmalda glaspärlor och sin milda, jämnt fördelade vikt. Det här tyngdtäcket passar dig som vill förbättra din sömnkvalitet, som kämpar med rastlösa nätter eller som söker efter att få krypa ned i en lugn oas, skyddad från vardagsstressen.

CURA of Sweden Pearl Classic
En av marknadens bästa kylande tyngdtäcken

Dagens bästa priser och erbjudanden på CURA of Sweden Pearl Classic:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Oeko-tex material som andas
 • Består av sju lager
 • Fylld med naturliga, finmalda glaspärlor

En detaljerad recension av CURA of Sweden Pearl Classic

Detaljer

  • Mått: 210 x 150 cm
  • Material: 100% bomull
  • Fyllning: glaspärlor och polyester
  • Vikt: 7 kg
  • Maskintvättbar: vid 60 grader
  • Färg: Vit

Ren bomull med allergivänliga egenskaper
CURA of Sweden Pearl Classic tyngdtäcke är en noggrant framtagen produkt som består av sju lager för en hög nivå av komfort och avslappning. Tyngdtäcket är tillverkat av ren bomull och har en mjuk struktur som ger en lugnande känsla mot huden. Den andas, vilket ger en effektiv temperaturreglering som anpassar sig efter kroppens värme och håller dig sval under sommarnätter och behagligt varm på vintern.

Bomullens allergivänliga egenskaper gör dessutom filten till ett lämpligt val för personer med känslig hud eller allergier, vilket garanterar en bekväm upplevelse för alla. Filten är tillverkad av Oeko-Tex-certifierade material, vilket visar på engagemang för både personlig komfort och för miljöansvar. Filtens exakta vikt på sju kilo ger många fördelar. Denna vikt uppmuntrar en sensorisk respons som liknar en tröstande kram, vilket främjar djup tryckstimulering som utlöser frisättning av serotonin, ett hormon som förknippas med lugn och välbefinnande.

Mångsidig och enkel att underhålla
Detta tyngdtäcke, med sitt generösa mått på 210 cm x 150 cm, täcker bekvämt personer i alla storlekar och kan till och med delas. Den jämna viktfördelningen säkerställer att du konsekvent kan dra nytta över täckets fördelar, vilket ger komfort för dig som hanterar rastlöshet och svårigheter med att processa sensoriska funktioner genom att verka lugnande. Dessutom utmärker sig denna modell genom sitt enkla underhåll. Täcket kan tvättas i tvättmaskin i 60 grader, en temperatur som är tillräcklig för att eliminera de flesta bakterier. Detta garanterar en konsekvent ren och fräsch filt, vilket förlänger produktens livslängd och hygienstandard.

Vad säger användare och experter om CURA of Sweden Pearl Classic?

En användare rapporterar att: “Täcket är välgjort. Glaspärlorna glider inte.” Detta säger en hel del om kvaliteten på konstruktionen av CURA of Sweden Pearl Classic. Användaren betonar också att “det är mycket trevligt att filten knappast glider”, vilket indikerar dess bekvämlighet. Samma användare föreslår dock att en större storlek kan vara att föredra för rastlösa sovare. En annan användare tyckte till en början att täckets vikt på sju kilo var hög, men efter justering ansågs den vara “perfekt”.

Användaren noterar att filten tenderar att vara något varm, vilket tyder på att den kanske inte är lämplig för personer som lätt blir varma eller som föredrar lättare filtar. Trots detta berömmer användaren filten och konstaterar att “tyngdtäcket är fantastiskt och att jag sover mycket bättre.” Användarupplevelserna understryker produktens kvalitet och potential att förbättra sömnen, även om överväganden angående storlek och värme bör noteras.

Mer om CURA of Sweden Pearl Classic

Detaljer

 • Mått: 210 x 150 cm
 • Material: 100% bomull
 • Fyllning: glaspärlor och polyester
 • Vikt: 7 kg
 • Maskintvättbar: vid 60 grader
 • Färg: Vit

Skäl att köpa

 • Tillverkad av ren bomull
 • Kan tvättas i tvättmaskin i 60 grader
 • Mjuk och bekväm
 • Formar sig efter kroppen

Skäl att undvika

 • Lite varm då fyllningen är syntetisk

Redaktionens omdöme

Cura of Sweden Pearl Classic tyngdtäcke ger en unik blandning av komfort och avslappning, tack vare dess genomtänkta vikt på sju kilo och design i sju lager. Användningen av ren bomull och Oeko-Tex-certifierade material ger en lyxig känsla samtidigt som det främjar andningsförmåga och miljömässig hållbarhet.

Dessutom gör de generösa måtten den till ett mångsidigt val som bekvämt passar individer i alla storlekar, eller till och med delas med partners. Trots den syntetiska fyllningen, som kan bidra till en varmare känsla, reglerar bomullslagrets naturliga andningsförmåga effektivt kroppstemperaturen och upprätthåller en optimal komfortnivå oavsett årstid. Dessutom kan den enkelt maskintvättas i 60 grader, vilket gör det enkelt att upprätthålla hygien och att förlänga livslängden.

Bra allround-tyngdtäcke test-guiden

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Tyngdtäcke från Zenkuru - Mjukt tryck över hela kroppen

Zenkuru tyngdtäcke utmärker sig med sitt omfattande urval av vikter, som tillgodoser olika användares komfortbehov. Denna noggrant genomtänkta funktion gör den särskilt lämplig för dig som söker en anpassad viktbaserad komfortupplevelse, oavsett om du gillar att krypa till sängs med en bok eller att lägga dig tillrätta för en lugn natts sömn.

Tyngdtäcke från Zenkuru
Bra allround-tyngdtäcke

Dagens bästa priser och erbjudanden på Tyngdtäcke från Zenkuru:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Mångsidig användning och bra komfort
 • Brett utbud av viktalternativ
 • Yttertyg i bomull

En detaljerad recension av Viktad filt från Zenkuru

Detaljer

  • Mått: 150 x 210 cm
  • Material: bomull
  • Fyllning: glaspärlor
  • Vikt: 7 kg
  • Maskintvättbar: Ja, med ett skonsamt program
  • Färg: vit

Bekväm anpassningsförmåga
Zenkurus tyngdtäcke erbjuder mångsidig användning för dina komfortbehov. Oavsett om du är nedbäddad i sängen, sitter upprätt eller vill ha ett lätt tryck över knäna, axlarna eller nacken är den här filten en perfekt följeslagare. Zenkuru erbjuder en mängd olika vikter att välja mellan, från fem, sju, nio, 11, 13 och 15 kilo, för att passa den mängd tryck du önskar. De tilltagna måtten 150 x 210 cm ger god täckning och garanterar både värme och komfort. Om du tycker att tyngdtäcket känns en aning svalt föreslår Zenkuru att du kombinerar det med en vanlig filt under.

Kvalitetssäkring och hållbarhet
För att bibehålla fokus på kvalitet och hållbarhet har tyngdtäcket ett yttertyg i 100 % bomull, certifierat miljövänligt enligt Oeko Tex Standard 100. Detta säkerställer att tyngdtäcket är både bekvämt och har låg miljöpåverkan. Fyllningen består av glaspärlor och polyestervadd, vilket ger filten dess tyngdfunktion. Glaspärlorna är hypoallergena, giftfria och luktfria.

Mer om Tyngdtäcke från Zenkuru

Detaljer

 • Mått: 150 x 210 cm
 • Material: bomull
 • Fyllning: glaspärlor
 • Vikt: 7 kg
 • Maskintvättbar: Ja, med ett skonsamt program
 • Färg: vit

Skäl att köpa

 • Miljöcertifierad enligt Oeko-Tex Standard 100
 • Hypoallergena glaspärlor
 • Viktalternativ från fem kilo till 15 kilo
 • Mjukt tryck över hela kroppen

Skäl att undvika

 • Den kan inte torktumlas

Redaktionens omdöme

Zenkuru tyngdtäcke framstår som ett pålitligt alternativ för dig som söker mångsidig och personlig komfort. Dess anpassningsförmåga för användning i sängen eller sittandes tillsammans med anpassningsbara vikter, gör att den kan tillgodose olika individuella behov. Den generösa storleken garanterar god täckning, och möjligheten att lägga en vanlig filt under för extra värme ger extra bekvämlighet. Användningen av hypoallergena, giftfria och luktfria glaspärlor garanterar en trygg konstruktion, medan Oeko Tex-Standard 100-certifierade bomullen utlovar både komfort och hållbarhet.

Trots dessa fördelar är det värt att notera att tyngdtäcket inte kan torktumlas. Detta vägs dock lätt upp av filtets övriga kvaliteter. Dess miljövänliga design, tillsammans med den övergripande komforten och hälsoaspekterna, gör Zenkuru tyngdtäcke till ett bra val för de flesta.

Premiumalternativ test-guiden

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Novista Luna Cool tyngdtäcke är utrustat med fiberteknik med hög densitet i viktmaterialet och ger en unik, ljudfri upplevelse som garanterar ostörd vila. Dess tysta, mjuka och konturföljande design passar dig som värdesätter en tyst och lugn natt för att förbättra din sömnkomfort.

Novista Luna Cool Tyngdtäcke
Premiumalternativ

Dagens bästa priser och erbjudanden på Novista Luna Cool Tyngdtäcke :

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Fri viktförändring inom 30 dagar
 • Fem olika viktalternativ
 • Fiberteknik med hög densitet

En detaljerad recension av Novista Luna Cool

Detaljer

  • Mått: 200 x 150 cm
  • Material: ?
  • Fyllning: textilfiber
  • Vikt: 8 kg
  • Färg: Vit

Ultratunn och sval design
Novista Luna Cool tyngdtäcke är en mångsidig produkt som är utformad för att erbjuda en unik sömnupplevelse. Med måtten 200 x 150 cm tillgodoser täcket de flesta behov. Tyngdtäcket kommer i flera olika vikter: 4, 6, 8, 10 och 12 kilo, vilket ger dig som användare friheten att välja den vikt som passar dig. Täcket har en ultratunn design med en tjocklek på 8,2 mm (i 8 kilo modellen), vilket gör den till ett optimalt val för dig som letar efter ett lätt men ändå effektivt tyngdtäcke. Det som gör tyngdtäcket unikt är implementeringen av fiberteknik med hög densitet, vilket gör täcket mjukt, tyst och otroligt flexibelt. Konstruktionen ger ett jämnt tryck över hela kroppen, men bibehåller ändå en mjuk känsla tack vare de hundratusentals sammanflätade fibertrådarna som utgör den inre konstruktionen av filten.

Praktiska funktioner för enkel skötsel och underhåll
En första viktjustering inom de första 30 dagarna är tillgänglig utan kostnad, så att du som kund kan se till att deras filt passar perfekt för deras behov. Användningen av textilfiber som viktmaterial garanterar inte bara fullständig tystnad utan bidrar också till produktens totala hållbarhet. En av de utmärkande egenskaperna hos tyngdtäcket är att det kan tvättas i maskin. Till skillnad från många andra tyngdtäcken på marknaden kan Luna Cool tvättas i en vanlig tvättmaskin och är också säker för torktumling. Detta löser det vanliga problemet med att rengöra stora, otympliga täcken, vilket gör det till ett mycket praktiskt val för dig som söker ett tyngdtäcke med lågt underhållsbehov.

Mer om Novista Luna Cool Tyngdtäcke

Detaljer

 • Mått: 200 x 150 cm
 • Material: ?
 • Fyllning: textilfiber
 • Vikt: 8 kg
 • Färg: Vit

Skäl att köpa

 • Mjuk och tyst
 • Maskintvättbar och säker för torktumling
 • Extra sval

Skäl att undvika

 • Högre prisklass

Redaktionens omdöme

Novista Luna Cool tyngdtäcke är ett exceptionellt erbjudande som kombinerar anpassning, komfort och enkelt underhåll. De olika storleks- och viktalternativen tillgodoser en rad olika användares preferenser, medan det unika fibermaterialet med hög densitet ger en bekväm, tyst och flexibel sömnupplevelse. Bekvämligheten med maskintvätt och torktumling ger ett praktiskt mervärde och förenklar skötsel och underhåll.

Filten ligger i den högre prisklassen, vilket kan vara ett problem för vissa kunder. Det är dock viktigt att utvärdera denna kostnad mot den höga kvalitet, innovativa design och förbättrade sömnupplevelse som täcket erbjuder.

5 saker att tänka på innan du köper tyngdtäcke

 • Storlek

  Din längd och måtten på din säng spelar stor roll när du väljer storlek på ditt tyngdtäcke, eftersom storleken påverkar både komfort och sömnkvalitet. För att försäkra dig om att du blir ordentligt omsluten under hela natten bör du välja ett täcke som är minst 20-30 cm längre än dig. Om du är under 170 cm lång fungerar alltså tyngdtäcken som är 200 cm utmärkt. Många föredrar dock större modeller, och därför är tyngdtäcken med längden 220 cm de mest populära. Som tumregel bör du välja ett tyngdtäcke som är lika stort som din säng, vilket för en enkelsäng motsvarar ett täcke runt storleken 140 x 200 cm, eller till dubbelsäng ett täcke som är minst 160 cm brett.

  Om du föredrar ett ännu större täcke finns det tyngdtäcken i storleken 220 x 220 eller till och med 240 x 220 cm. Dessa passar dig som gärna delar täcke med din partner, vilket fungerar utan problem så länge tyngdtäckets vikt och storlek känns bra för båda. Slutligen bör du tänka på att vissa material kan krympa i tvätten, så för att försäkra dig om en bra passform är det rekommenderat att du köper ett tyngdtäcke som är något större än din madrass.

 • Vikt

  Med vikten på ett tyngdtäcke menar man mängden stoppning och vikter som används i täcket, vilket kan påverka både värme och komfort. De flesta tyngdtäcken väger mellan 2-11 kg, och det är viktigt att välja ett täcke som passar just dig. Som regel rekommenderas ett täcke vars tyngd motsvarar cirka 10 % av kroppsvikten. Tyngdtäcken anses generellt sett vara säkra för barn från tre år ålder som väger minst 25 kg. För dem som väger mindre än 25 kg bör du välja ett täcke med en vikt på 2,5 kg som är specialanpassat för barn. Detta ger tillräckligt mycket tryck för att dra nytta av de lugnande effekterna av tyngdtäcket, utan att det blir för påfrestande för barnets kropp.

  Till personer mellan 25 och 55 kg bör du välja ett täcke på 4,5 kg och till personer mellan 55 och 80 kg bör 7 kg ge önskat tryck utan att bli för tungt, och fungerar även för dig med en större kroppstyp. Till personer som väger 90 kg eller mer rekommenderas ett tyngdtäcke som väger 9 kg. Om du skulle välja ett tyngdtäcke som som är för tungt kan det bli svårt att hantera, men om du å andra sidan väljer ett för lätt täcke får du förmodligen inte ut samma lugnande effekt. Vi rekommenderar därför att du är noga med att välja rätt vikt på ditt tyngdtäcke.

 • Tyg, vikter och stoppning

  Tygmaterialet i tyngdtäcken spelar stor roll för komfort och temperaturreglering. För dig som blir väldigt varm när du sover är material som tencel eller bambu bra alternativ, eftersom de andas och även släpper igenom fukt. Detta gör att luften kan flöda mer fritt vilket förhindrar att du svettas. För dig som ofta fryser när du sover är material som fleece och bomull bra alternativ eftersom de isolerar bättre och hjälper till att bevara din kroppsvärme. Mikrofiber är ett annat populärt material på grund av dess mjuka textur och förmåga att upprätthålla kroppstemperaturen.
  När det gäller vikter och stoppning använder tyngdtäcken vanligtvis antingen glaskulor eller plastpellets. Glaskulor tenderar att vara tyngre än plastpellets men är något dyrare på grund av deras mindre storlek. Detta gör att tyngdtäcken med glaskulor är tunnare och tar mindre plats samtidigt som de ger tillräckligt med vikt för att ge lugn och skapa ro.

  Glaskulor är dessutom hypoallergena vilket gör dem säkra även för personer med känslig hud eller allergier. Tyngdtäcken med plastpellets tar upp något mer utrymme än täcken med glaskulor, men är vanligtvis något billigare. Precis som glaskulorna är även plastpelletsen giftfria och allergivänliga, men är mindre hållbara än glaskulor. Det finns även tyngdtäcken med annan sorts stoppning, till exempel polyesterfiber, vilket ger bättre värmeisolering men kan dock ha sämre andningsförmåga.

 • Pris

  Priset på tyngdtäcken kan skifta brett beroende på täckets material, storlek och vikt. Vissa tyngdtäcken kan kosta upp till 5000 kr, medan de billigare alternativen kostar runt 500 kr. Högkvalitativa material som bomull eller bambu är ofta dyrare än billigare material som fleece, men tenderar också att vara mer hållbara och andas bättre.

  Dessutom kostar tyngdtäcken oftast mer ju större och tyngre de är. Priset påverkas även av den sorts fyllning som använts, och tyngdtäcken med glaskulor är ofta dyrare än tyngdtäcken med plastpellets. Vissa tillverkare erbjuder även extra garantier som spelar in i priset, eller tillverkar modeller som kommer med ytterligare funktioner som avtagbara överdrag eller möjlighet att ändra vikt.

 • Recensioner- och expertutlåtanden

  Recensioner från andra kunder kan ge dig en uppfattning om hur väl olika tyngdtäcken håller över tid, hur bekväma de är och hur lätta de är att ta hand om. För mer detaljerad information om ett tyngdtäckes konstruktion och hur det fungerar för att hålla dig varm är det bra att kolla på expertutlåtanden. Nedan har vi inkluderat några recensioner för att hjälpa dig att avgöra vilket tyngdtäcke som passar dig bäst.

arrow-more

Hur tvättar du ett tyngdtäcke?

Här är några enkla steg som du kan följa för att tvätta ditt tyngdtäcke:

 • Börja med att läsa tvättanvisningarna på ditt tyngdtäcke eller gå in på tillverkarens hemsida för att se om de har tagit fram specifika tvättråd. Vissa tyngdtäcken kan tvättas i maskin, medan andra behöver hand- eller kemtvättas.
 • Försök ta bort så mycket lös smuts från tyngdtäcket du kan genom att försiktigt skaka 

ut täcket eller använda en klädrulle. Se till att kontrollera fickor, sömmar och hörn efter smuts som fastnat.

 • Om tyngdtäcket kan tvättas i maskin bör du använda ett milt tvättmedel och ett skonsamt tvättprogram med kallt vatten. Undvik blekmedel och sköljmedel, eftersom dessa kan skada fyllningen eller krympa tyget.
 • Om ditt tyngdtäcke är för stort för att få plats i din tvättmaskin finns det ofta maskiner med större kapacitet hos tvättomater. Alternativt kan du lämna in det till en professionell kemtvätt.
 • Innan du stoppar tyngdtäcket i tvättmaskinen är det bra att se till att det är jämnt fördelat i maskinen för att undvika att det buntas ihop eller skadas.
 • När tvättcykeln är klar tar du ut tyngdtäcket ur tvättmaskinen. Det kan vara bra att inspektera täcket för att se till att stoppningen och vikterna inte har klumpat sig. Om du hittar några klumpar bör du försiktigt massera ut dem för att återställa täckets form. 

När du torkar tyngdtäcket kan du använda en torktumlare på låg effekt med några rena tennisbollar eller torkbollar. Dessa hjälper till att jämna till vikterna och se till att stoppningen är jämn. Du kan även lufttorka täcket genom att låta det ligga utbrett i solen, men det är viktigt att se till att du omfördelar stoppningen och vikterna med jämna mellanrum så att vikterna blir jämnt fördelade. Undvik dock en alltför hög värme. Du bör heller inte låta tyngdtäcket hängtorka, eftersom detta kan leda till att vikten fördelas ojämnt.

OBS: Se alltid till att kontrollera tvättanvisningarna på tyngdtäcket eller på tillverkarens hemsida innan du tvättar det, eftersom olika tyngdtäcken kan ha olika tvättrekommendationer. Ett bra tips kan vara att behandla fläckar enskilt för hand istället för att tvätta hela täcket i onödan. 

Hur tungt bör ditt tyngdtäcke vara?

En allmän tumregel för att välja vikten på ditt tyngdtäcke är att täcket bör väga ungefär 10 % av din kroppsvikt. Om du till exempel väger 70 kg är ett 7 kg tungt täcke ett bra val. I slutändan är dock vikten en fråga om personlig preferens, och många väljer både tyngre och lättare tyngdtäcken. En bra rekommendation är att börja med en lägre vikt som du sedan gradvis ökar med tiden, för att låta din kropp anpassa sig till känslan av ett tyngdtäcke. Om du upplever att täcket är för tungt kan det vara bra att använda det under kortare perioder eller minska vikten något. 

Vilka är fördelarna med ett tyngdtäcke?

Tyngdtäcken har visat sig ha flera fördelar, bland annat:

 • Minskar ångest och stress: Den tryckberöring som ett tyngdtäcke ger kan bidra till att aktivera kroppens naturliga avslappningsprocess, vilket kan minska känslor av ångest och stress.
 • Förbättrad sömn: Känslan av att bli omfamnad och omsvept kan bidra till att du känner dig trygg och säker, vilket kan göra det lättare att somna och att sova djupt.
 • Hjälper dig som har sömsvårigheter, autism eller ADHD: Tyngdtäcken kan vara särskilt hjälpsamma för personer med sömnsvårigheter, autism eller ADHD, eftersom de kan ha svårt att sova eller kan vara känsliga för beröring.
 • Hjälper till att hantera symtom på restless leg syndrome: Tyngdtäcken kan vara till hjälp för att minska symtom på restless leg syndrome, ett tillstånd som gör att man känner ett tvångsmässigt behov att röra på benen.
 • Hjälp vid kronisk smärta: Tyngdtäcken kan stimulera och aktivera tryckreceptorer i kroppen, vilket kan bidra till att minska smärta i samband med tillstånd som fibromyalgi och artros. 

Vem bör inte använda ett tyngdtäcke?

Tyngdtäcken kan inge en känsla av trygghet och ro för många människor, men är tyvärr inte lämpliga för alla. Innan du börjar använda ett tyngdtäcke är det bra att konsultera en läkare, särskilt om du lider av redan förekommande medicinska svårigheter eller har specifika medicinska behov.

 • Barn under 3 år bör inte använda tyngdtäcke eftersom de löper risk att kvävas under täcket om de inte orkar lyfta bort det. Tyngdtäcken rekommenderas heller inte för barn under 5 år eftersom de inte har den kognitiva förmåga som krävs för att förstå varför de plötsligt upplever tryck, och därför kan reagera negativt på tyngdtäckets vikt.
 • För dig som är gravid rekommenderas inte användning av tyngdtäcke eftersom den extra vikten kan göra det svårt att andas eller kan leda till förhöjt blodtryck. Några av de fysiska förändringar som en graviditet medför är ofta viktökning, ökad blodvolym och förändringar i hormonnivåer. Dessa förändringar kan göra det svårare att andas ordentligt när man är insvept i ett tyngdtäcke.
 • Personer med andningsbesvär som sömnapné eller astma bör inte använda ett tyngdtäcke, eftersom den extra vikten kan förvärra besvären genom att öka svårigheterna att andas. 
 • Personer med cirkulationsrubbningar, exempelvis personer med typ 2-diabetes rekommenderas inte att använda tyngdtäcke, eftersom den extra vikten kan förhöja blodtrycket och påverka blodsockernivåerna. Den extra vikten ökar påfrestningen på cirkulationssystemet, vilket kan vara farligt för diabetiker. 

FAQ

Vad för typ av vikt används i tyngdtäcken?
Vikterna som används i tyngdtäcken är oftast små plast- eller glaspellets eller kulor. För att se till att vikten är jämnt fördelad i tyngdtäcket sys kulorna in i enskilda fickor, vilket förhindrar att vikten blir ojämn.
Vad är syftet med ett tyngdtäcke?
Syftet med ett tyngdtäcke är att stimulera en känsla av djupt tryck och beröring, vilket kan ha en lugnande och rogivande effekt på den person som använder det. Detta kan vara särskilt användbart för personer med autism, eller som lider av ångest eller sömnsvårigheter. Tyngden i filten skapar en känsla av l att bli omfamnad eller omsvept, vilket kan bidra till att minska känslor av stress och främja avslappning.
Generellt sett bör tyngdtäckets vikten motsvara 10 % av barnets kroppsvikt plus 0,5 eller 1 kg. Detta ger tillräckligt med tryck för att ge en lugnande effekt, samtidigt som det förhindrar ett för stort tryck som kan få dem att känna sig fasthållna. Vid behov av ytterligare expertis för att fastställa rätt vikt på ett tyngdtäcke, är det alltid bäst att rådfråga en läkare.
Hur använder man ett tyngdtäcke?
När du använder ett tyngdtäcke placerar du det ovanpå din filt eller ditt täcke och ser till att det är jämnt fördelat över kroppen. När du har lagt dig till rätta tar du några djupa andetag och känner hur trycket från tyngdtäcket hjälper dina muskler att slappna av, en efter en. Testa dig fram i olika positioner tills du hittar den som fungerar bäst för dig.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta