Ett flertal studier och forskningar har visat att med hjälp av ett bolltäcke kan du få en betydligt godare sömn. Ett bolltäcke sägs även minska ångest, stress och oro, något som många människor idag lider väldigt mycket av. I vår bäst i test för bästa bolltäcket 2020 kommer du att få läsa om ett flertal riktigt bra och sköna täcken som du kan använda dig av för att sova bättre och öka din livskvalitet.

Innan vi går vidare med vår lista över de bästa bolltäckena ska vi först reda ut vad ett bolltäcke faktiskt är. Troligtvis har du hört talas om produkten tidigare, men då under namn som tyngdtäcke eller liknande. Ett tyngdtäcke och ett bolltäcke är nämligen precis samma sak, bara att man använder olika namn på produkten.

Vad är ett bolltäcke?

Enkelt förklarat kan man säga att ett bolltäcke är ett täcke som fungerar som ett riktigt bra hjälpmedel för den som lider av stress och ångest eller som har andra typer av sömnproblem. Täcket kommer i olika typer av utföranden och utformningar, men gemensamt för alla är att de är indelade i flera mindre kanaler eller fickor. I dessa kanaler och fickor har man sedan placerat tyngder av olika slag. Det kan t.ex. handla om plastbollar, kedjor eller glaspärlor. Tyngdtäcken kan med fördel användas av både barn och vuxna.

Låter det tungt att sova under kedjor? Ja, vi fattar grejen. Dock är det viktigt att vara medveten om att tyngdtäcken inte är till för att “hålla fast” dig i sängen. Det vanligaste är att bolltäcken väger någonstans mellan 4-11 kilo, men andra alternativ finns för den som önskar. Tyngderna ska göra  att du med din kropp ska känna dig mer trygg när du sover. Vikten fördelas alltid jämnt över kroppen, tack vare de fickor eller kanaler som bolltäcket har. Det är nästan som att få en skön kram varje gång du ska gå och lägga dig.

Bäst i test: bästa bolltäcket 2020

Att hitta det rätta bolltäcket kan vara svårt. Det finns en hel del saker som du bör tänka på innan du gör ditt köp. Här nedan har vi listat de bästa tyngdtäckena för året och naturligtvis har vi sett till att bara välja högkvalitativa och bra produkter. Det finns såväl många olika märken och tillverkare av tyngdtäcken som även täcken i olika prisklasser. Vi har självklart sett till att ha detta i åtanke, för att du ska hitta ett täcke som passar dig så bra som möjligt.

Cura Of Sweden – Pearl 7 kg

Vår rekommendation

 • Tungt täcke med lugnande effekt
 • Kan diskas i diskmaskin
 • 10 års garanti
Cura Of Sweden - Pearl 7 kg

i samarbete med PriceRunner

 

Pearl är ett tyngdtäcke som kommer från den svenska tillverkaren Cura of Sweden. Täcket är otroligt behagligt mot kroppen och är fyllt med kiselpärlor som är noga utplacerade så att de ska vara jämnt fördelade över kroppen. Här får du ett täcke som kommer att sluta sig kring hela din kropp varje natt och få dig att sova gott och tryggt, utan att känna av oro eller stress på samma sätt som tidigare. Tyngden ser nämligen till att frigöra hormoner i kroppen som får dig att må bra, precis som en kram kan göra.

För att du ska kunna sova gott med ditt tyngdtäcke är det viktigt att det är tillverkat i bra material. Pearls överdrag består av 100 % bomull och mellan kiselpärlorna och överdraget finns en mjuk filt i polyester. Det här täcket kan du med fördel tvätta i tvättmaskinen på upp till hela 60 grader. Observera att tvättmaskinen dock måste kunna klara av täckets tyngd.

Fördelar

 • Fyllning av kiselpärlor
 • Kan maskintvättas i 60 grader
 • 100 % bomull i överdraget
 • Finns i olika storlekar och vikter

Vad säger kunderna?

Vi tar bara med produkter som faktiskt har fått bra omdömen och recensioner från tidigare kunder. Pearl från Cura of Sweden är ett uppskattat täcke som har fått många att sova bättre om kvällarna. Täcket kan uppfattas väldigt tungt när man är ovan, t.ex. i samband med bäddning, men detta är något som man snabbt vänjer sig vid att hantera.

CURA of Sweden Minky Filt – skönt minkytyg och fylld med hygieniska glaspärlor

Bäst till priset

CURA of Sweden Minky Filt
Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Föredrar du en filt snarare än ett täcke? Då kanske du skulle uppskatta CURA of Sweden Minky Filt. Den här sköna filten finns att välja i färgerna grå, blå och röd så att du ska kunna matcha filten med resten av din inredning. CURA of Sweden Minky Filt uppmäter 140 x 200 cm och har en vikt på 6 kg som bjuder dig på en avkopplande känsla för att hjälpa till med sömnen.

För önskad effekt innehåller CURA of Sweden Minky Filt hygieniska glaspärlor som ger filten dess vikt. Det yttre tyget är sedan tillverkat av mjukt minkytyg som är utomordentligt skönt att ha runt sig. När allt är sagt och gjort kan du dra nytta av CURA of Sweden Minky Filt för att på ett lättare sätt koppla av och komma bort från vardagens stress.

Fördelar

 • Flera färger att välja mellan
 • Mycket mjukt minkytyg
 • Fri frakt
 • Innehåller hygieniska glaspärlor
 • Ger en avslappnande sömn varje natt

Nackdelar

 • Dyrare än andra modeller

Därför rekommenderar vi CURA of Sweden Minky Filt

Kunderna är mycket glada över att kunna ha en härlig filt i soffan i form av CURA of Sweden Minky Filt. Några av de positiva aspekterna som uppskattas är det mjuka minkytyget, de tre färgerna som går att välja mellan och vikten som bjuder på den där avkopplande känslan. Glöm inte heller dess imponerande betyg på 4,7/5 stjärnor hos Google Shopping.

Sleepify Ringtäcke – fyllt med kirurgiskt stål och säljs i flera varianter

Bäst premiumval

Sleepify Ringtäcke
Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Är det ett lyxigt premiumalternativ som du är intresserad av? Ta då en titt på Sleepify Ringtäcke med sin optimala komfort och sina högkvalitativa material. Detta täcke uppmäter 150 x 205 cm och finns att beställa i en av åtta olika viktklasser. 

Täcket är fyllt med ringar som är tillverkade av kirurgiskt stål, och det är dessa som ger tyngtäcket sin vikt. Det ljudlösa och bekväma täcket är dessutom svalt för att bjuda dig på bästa möjliga komfort. För dig som har svårt att sova om natten och vill testa på ett exklusivt tyngdtäcke som hjälper med att lindra besvären är Sleepify Ringtäcke kanske en lösning för dig.

Fördelar

 • Unik design och teknologi
 • Tillgängligt i en lång rad olika viktklasser
 • Fri frakt och snabb leverans
 • Ger dig en mer avkopplande sömn
 • Innehåller kirurgiskt stål

Nackdelar

 • Begränsat val av storlekar och viktklasser

Därför rekommenderar vi Sleepify Ringtäcke

Trots att detta tyngtäcke är en aning dyrare än flera andra modeller på marknaden uppskattar kunder verkligen den lyxiga konstruktionen. Bekväma och slitstarka material, en lång rad viktklasser att välja mellan, en sval känsla och en avkopplande effekt är bara några av de få fördelarna som Sleepify Ringtäcke har att bjuda på.

Emma Relax Tyngdtäcke

Vår favorit

wb_folded_1370x780

Emma Relax Tyngdtäcke är lösningen för svårsomnande individer som är ute efter ett täcke för att lindra stress och ångest. Om du är någon som lider av sömnlöshet kan ett tyngdtäcke bidra till ökad avslappning, och just Emma Relax Tyngdtäcke har ett kundbetyg på hela 4,5 av 5 hos Emma.se

Mer om tyngdtäcket

Emma Relax Tyngdtäcke är uppbyggt av flera olika lager för att göra sitt jobb så väl som möjligt. Finkorniga glaspärlor hjälper till att fördela tyngden medan mikrofiber omger pärlorna för mjukheten och bekvämlighetens skull. Två hållbara polyesterlager ligger ovanför, och dessa håller pärlorna på plats.

Sist men inte minst har vi fodralet som är tillverkat i 100 % andningsbar bomull. 

Fördelar

 • Vikt jämnt fördelad
 • Mycket bekvämt
 • 100 % andningsbart bomullsfodral
 • Bra garanti- och returpolicy

Nackdelar

 • Kan bli lite för svalt under kalla nätter

Därför rekommenderar vi Emma Relax Tyngdtäcke

Emma Relax Tyngdtäcke är tillverkat av slitstarka material och ser på ett effektivt sätt till så att du slipper sömnlösa nätter. En punkt som många kunder även uppskattar är policyn som tillåter dig att testa på tyngdtäcket i 100 nätter och få pengarna tillbaka om du inte är nöjd. 

Dröm bolltäcke

Dröm bolltäcke är ett fantastisk mjuk och behagligt täcke som med fördel kan användas även av större barn. Täcket kommer i flera olika vikter och anpassar sig efter din kropp. På så sätt kan du vara säker på att du eller barnet kommer att kännas sig omfamnad och sova gott hela natten. Fyllningen som man har valt att använda sig av består av glaskulor. Glaskulorna är cirka 1 mm i diameter och noga fördelade i olika små fickor på täcket. Dröm bolltäcke hittar du på den danska webbshoppen Bilka, men leverans till Sverige är möjligt.

För att du ska säkerställa att täcket håller sig rent och fräscht så länge som möjligt är det viktigt att du använder dig av ett påslakan. Det här täcket kommer du nämligen inte att kunna tvätta. Överdraget består av polyesterbomull som känns mjukt och skönt mot kroppen och för att förhindra att du inte känner bollarna genom täcket har det även ett “innertyg”.

Fördelar

 • Oeko-tex-certifierad
 • Fri från giftiga kemikalier
 • Mäter 135 x 200 cm
 • Fyllning av glaskulor
 • Finns i flera olika vikter

Vad säger kunderna?

Det är inte så lätt att hitta recensioner och omdömen om Dröm bolltäcke och den simpla anledningen till detta är helt enkelt för att det inte säljs på svenska sidor. Danskarna är dock upp över öronen förtjusta i detta behagliga och sköna täcke som får dig att sova som en bebis och minskar smärta och ångest i kroppen. Det stora pluset här är att du får ett högkvalitativt täcke till riktigt bra pris.

Protac – Bolltäcke Flexible

Protac - Bolltäcke Flexible

Det är inte alla som vill ha ett tungt tyngdtäcke. För vissa vuxna, eller för barn, räcker det gott och väl med ett täcke som ger tyngd, men som inte tynger ner. Med Bolltäcket Flexible från Protac får du ett bolltäcke på 3,5 kilo som man har utrustat med ett flertal små fickor. I varje ficka finns mängder med små bollar och det är alltså dessa som ger täcket dess vikt. Det här täcket kan du med fördel stoppa in i tvättmaskinen om du skulle behöva, så att det håller sig rent och fräscht längre.

För att säkerställa att du inte känner för mycket av bollarna och på detta vis får ett obehag är Flexible bolltäcke designat med inkontinensskydd av nät. Överdraget är dessutom vadderat för att se till att täcket verkligen kommer att vara värmande. I samband med din beställning får du även med en transportväska som är tillverkad i stark nylon.

Fördelar

 • Vikt på 3,5 kilo
 • Fungerar bra för barn (ej under 5 år)
 • Perfekt för att reducera stress och oro
 • Kan tvättas i tvättmaskin
 • Transportväska medföljer

Vad säger kunderna?

Protac är ett bolltäcke av lite dyrare prisklass, men som lever upp till alla förväntningar. Täcket är mycket behagligt att ha mot kroppen och kommer i flera viktklasser. På så sätt har du möjlighet att välja det som passar ditt eller ditt barns önskemål optimalt. Tack vare att täcket går att tvätta i tvättmaskin är det också enkelt att hantera och bevara.

Gjendetunga

Gjendetunga

Gjendetunga är ett tyngdtäcke som du hittar i den populära möbel- och inredningsbutiken Jysk. Täcket kommer i vikter med antingen 7 eller 9 kg. Detta är således ett lite tyngre alternativ än Protac, men det är fortfarande ett högkvalitativt täcke som består av hela 95 % glaspärlor. Tack vare de många kulorna i täcket kommer du att få ett skönt och behagligt tryck över kroppen som får dig att sova bättre. Överdraget är tillverkat i 100 % bomull och täcket mäter 150 x 200 cm.

Att underhålla ett tyngdtäcke skiljer sig relativt mycket från de vanliga,mer klassiska, alternativen. Gjendetunga får inte dammsugas eller piskas och ska heller inte torktumlas eller lämnas in på kemtvätt. Du kan dock tvätta täcket i tvättmaskinen och därefter låta det självtorka. Vi rekommenderar att du även luftar det med jämna mellanrum.

Fördelar

 • Kommer i olika vikter
 • Mäter 150 x 200 cm
 • Överdrag i 100 % bomull
 • OEKO-TEX 100-certifierat
 • 5 års garanti

Vad säger kunderna?

Det finns en recension av Gjendetunga som vi tycker beskriver alla kunders upplevelser väldigt bra. Kunden skriver att denne äntligen har fått sova en hel natt utan att vakna, något som inte hänt på många år. Till en början var kunden skeptisk och trodde inte att täcket kunde fungera så ypperligt, men redan efter första natten var kunden säker på att ha gjort ett fantastisk köp.

Köpguide Bolltäcke – så ska du tänka

Med hjälp av en bäst i test och en köpguide kommer det att bli enklare för dig att hitta ett bolltäcke som du verkligen kommer att vara nöjd med. Som tidigare nämnt finns det bolltäcken även för barn, något som har blivit mycket populärt och uppskattat av föräldrar världen över. Innan du köper ett bolltäcke finns det en del saker att ha koll på. Här går vi igenom vad som gäller.

Tyngd

Det första du ska fundera över när du ska köpa ett bolltäcke är vilken tyngd du vill att täcket ska ha. Ska du köpa ett tyngdtäcke för barn behöver du hålla dig på en maxvikt på 2-4 kilo, beroende på barnets ålder och önskemål. Ska du köpa ett tyngdtäcke till dig själv eller i present till en annan vuxen kan du med fördel välja mellan flera olika viktklasser. Det finns bolltäcken som väger 4, 6, 8 och 11 kilo. Vill du känna dig ordentligt omfamnad är det 11 kilo som du ska satsa på. Använd därför ett lätt påslakan för att undvika extra vikt.

Vad kostar ett bolltäcke?

Hur mycket ditt bolltäcke kommer att kosta beror på ett flera olika saker. Bland annat kommer märket på täcket att ha en betydelse, men också vikten och tillverkaren är avgörande. Vi vill att det ska finnas ett tyngdtäcke för alla och har därför sett till att vår bäst i test har produkter i olika prisklasser.

Vem behöver ett tyngdtäcke?

Det finns otroligt många fördelar med att ha ett bolltäcke och därför är det kanske inte så svårt att förstå att många idag väljer den sortens täcke framför andra mer klassiska alternativ. Som tidigare nämnt kommer tyngdtäcket att få dig att somna mycket bättre, men det fungerar också ångest- och orosdämpande, samtidigt som det reducerar stress. Utöver dessa unika egenskaper kan täcket även hjälpa med nedanstående problem eller sjukdomar och därför används det ofta i vården.

 • Depression och oro
 • Autism
 • Kronisk smärta eller smärta i muskler och leder
 • Anorexi och Adhd
 • Psykos
 • Vid kraftigt snarkande
 • Sömnproblem

Lider du av något av ovanstående symptom kan ett bolltäcke absolut vara till stor hjälp. Se till att du testar täckena innan du väljer, för att på detta vis kunna avgöra vilken tyngt och storlek som passar bäst för dig. Återigen är det viktigt att du aldrig beställer ett för tungt täcke till ett barn. Täcket ska omfamna, men inte vara rörelsebegränsande eller kännas kvävande. Utgå gärna från att täcket ska utgöra 10 % av din eller ditt barns kroppsvikt, beroende på vem du handlar till.

Kan ett bolltäcke vara farligt?

Det finns ingenting som tyder på att ett tyngdtäcke skulle kunna vara farligare än vilket annat täcke som helst. Det kan låta svårt att tro, med tanke på täcket tyngd. Ett tyngdtäcke är dock aldrig farligt för en människa som är frisk och stark. Dock är det mycket viktigt att du aldrig använder ett tyngdtäcke på ett spädbarn.

Från vilken ålder lämpar sig ett tyngdtäcke?

Vi rekommenderar att både barn och vuxna drar nytta av alla de fördelar som kommer med ett tyngdtäcke, men vi vill också göra dig uppmärksam på att tyngdtäcken inte ska användas av allt för små barn. Rekommendationerna är att barn under 5 år inte bör använda sig av täcket, men 5 år och uppåt går hur bra som helst. Är du osäker på vilken tyngd som kan passa bör du använda dig av 10%-regeln. Det fungerar i de allra flesta fall och passar alla bra. Det betyder att du väljer ett täcke som utgör 10 % av din kroppsvikt. Väger du 60 kilo bör du alltså välja ett täcke på 6 kilo.

Om det tyngdtäcket är till ett barn är det en bra idé att använda påslakan för barn så att täcket inte blir smutsigt.

En liknande produkt som är relaterad till bolltäcke är duntäcke. Dessa täcken är vanligtvis tillverkade av lättare material som dun, vilket ger ett mjukt och bekvämt täcke. Duntäcken är populära för att de ger en varm och skön känsla utan att vara tunga eller klumpiga.

Sov tryggare och stressfritt med ett bra tyngdtäcke!

Ett tyngdtäcke kan hjälpa dig att sova bättre och reducera stress och oro. Här har vi listat våra absoluta favoriter till det bästa priset 2022!

Beskrivning av källor och tester

Vi hoppas att du är medveten om att det ligger ett stort arbete bakom denne artikel. Vi önskar att ge dig en objektiv värdering av samtliga produkter, och därför förlitar vi oss på både officiella konsumentråd, externa experter samt konsumenternas egna omdömen hos både svenska och internationella webbutiker. Vårt research-team har granskat marknaden och undersökt alla relevanta källor. Under vårt arbete har vi använt följande expertkällor och tester:

Emma.se

Emma.se drivs av äkta sängexperter som vet var skåpet ska stå när det kommer till sömnrelaterade produkter. Här hittar du populära sängar och ärliga kundrecensioner.

Läs alla recensioner av Emma Relax Tyngdtäcke här

Google Shopping

Google Shopping är en tjänst vars mål är att göra det smidigare för konsumenter att hitta varorna som de eftersöker till det bästa möjliga priset.

Du kan se alla recensioner av CURA of Sweden Minky Filt här

Læs også: Juniortäcke Test | Bästa barntäcket till bästa priset 2020.

Se også denne artikel på Komikapp.se: Protac Bolltäcke

Läs även: bästa våningssängarna

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta

Author

Skriv en kommentar