Ett sovrum kan vara allt du någonsin har drömt om. Det kan också vara ett rum där du bara sover, sparsmakat inrett med en säng och ett par sängbord.

Oavsett vilken typ av sovrum du har är just sovrummet det första du ser när du vaknar. Det är också där du ska få din vila, avkoppling och sömn. Det sista är inte minst viktigt, då en god nattsömn är A och O för att dagen ska bli bra och för att du ska må bra.

Zebra Collection Nova Sänggavel – bra budgetval för en sänggavel i trä från 90 cm

zebra_collection_nova_ek_sanggavel_cc8abdfb-6265-4957-85dd-f6a131090b68_900x

Sist men inte minst får vi inte gå miste om att nämna Zebra Collection Nova Sänggavel, en smart lösning för dig som vill ha en snygg sänggavel utan att det kostar särskilt mycket. Den här budgetsänggaveln kommer i en klassisk skandinavisk design, och visst har du många designvalmöjligheter så att du lätt kan säkerställa att sänggaveln passar i just ditt sovrum.

Sänggaveln och dess struktur

Zebra Collection Nova Sänggavel blir snygg i sovrummen som är inredda i en lite mer klassisk stil. Den vackra stilrena designen bjuder på en lugn och avkopplande känsla, vilket utan tvekan är ett måste i sovrummet. Sänggaveln är tillverkad i tre olika material i form av massiv oljad ek, massiv svartbetsad bok, vitmålad MDF eller massiv oljad bok. Här är det verkligen värde för pengarna som gäller.

Mer om sänggaveln

Sänggavlar är oumbärliga för att se till så att väggen bakom din säng skyddas och att du samtidigt får ett snyggt inredningsobjekt som får sängen att se mer fulländad ut. Oavsett om du har en enkelsäng eller en dubbelsäng är Zebra Collection Nova Sänggavel en produkt som blir passande för dig. Med åtta olika storlekar som sträcker sig från 80 x 110 hela vägen upp till 210 x 110 blir sänggaveln utmärkt bakom de flesta sängarna.

Glöm inte heller att det finns tre olika färger som du kan satsa på: ek, vit och svart. Matcha just din inredning genom att beställa en Zebra Collection Nova Sänggavel som har samma storlek och färg som din säng. Det behöver inte vara dyrt att få en riktigt fin sänggavel, och Zebra Collection Nova Sänggavel är beviset på detta!

Storlekar

Zebra Collection Nova Sänggavel är tillgänglig i följande storlekar:

 • 80 x 110
 • 90 x 110
 • 105 x 110
 • 120 x 110
 • 140 x 110
 • 160 x 110
 • 180 x 110
 • 210 x 110

Celia sänggavel

Celia sanggavel

Det är en stor grej att köpa ny säng. Det är inte bara en stor investering, utan det är också ett stort antal beslut som ska fattas:

 • Vilken typ av säng ska det vara?
 • Hur stor ska sängen vara?
 • Vilken färg ska du välja?
 • Ska du ha en säng med eller utan sänggavel?

Som sagt – fler beslut än du kanske tänkt på från början, men de är viktiga att tänka igenom noga. En säng är en möbel som ska finnas med dig under många år och ska skänka dig många nätter av god sömn. Därför är det inte bara viktigt att välja rätt sängram och rätt madrass, utan det är lika viktigt att välja rätt attiraljer och tillbehör.

Tänk på att välja…

 • en stark och solid sängram
 • hållbara och naturliga material
 • miljöcertifierade och hudvänliga textilier
 • en madrass med många komfortzoner
 • en sänggavel som är lika bred som sängen

London sänggavel – Vacker sänggavel i sammet

London sanggavel

– Lyxig modell som ger en exklusiv look till sovrummet

Om du vill ta ditt sovrum till nästa nivå bara måste du kika närmare på en högkvalitativ gavel såsom London sänggavel. Den här produkten förser din säng med en fantastiskt exklusiv look så att du kan sova i stil med ett riktigt lyxigt utseende. Sänggavlar kan komma väl tillhands om du vill tillföra extra stil till din säng, men de agerar också som ett praktiskt ryggstöd och ett sätt att skydda väggen mot fläckar.

Den lyxiga London sänggaveln från märket Artwood finns att beställa hos KitchenTime, och detta till det rimliga priset 8 440 kronor. Vad du får är mycket högkvalitativa material som ger din säng det där lilla extra, och inte får du heller glömma att du får 30 dagars öppet köp samt kostnadsfri frakt!

Sänggaveln och dess struktur

Den exklusiva London sänggaveln ger stor valuta för pengarna. Med en vacker knappad design ger produkten din säng ett riktigt kungligt utseende som du verkligen inte vill missa. Färgen på London sänggavel är brun och materialet som produkten är tillverkad av är sammet. Detta känns utomordentligt mjukt för att se till så att gaveln inte bara ser snygg ut, utan också är mycket bekväm att luta sig mot.

Mer om sänggaveln

London sänggavel har en bredd på 140 cm samt en höjd på 180 cm, så se till så att du har en säng med liknande bredd så att produkten blir så passande som möjligt. Det finns många fördelar med att vända sig till just en sänggavel, men en av dessa många fördelar är just att du får ta del av ett fantastiskt sammetryggstöd. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta av en bok eller att kanske titta på TV. Sänggaveln ser också till så att väggen blir skyddad mot fläckar, repor och liknande samtidigt som det även är väl värt att nämna hur vacker en säng blir tillsammans med en sänggavel!

Storlekar

London sänggavel är tillgänglig i följande storlek:

 • 140 x 180 (B x H)

Du kan läsa mer om de olika London sänggavlarna här.

Jotex ZAMORA sänggavel – Olika vit sänggavel ner till 90 cm

ZAMORA sanggavel

– Molnformad sänggavel som blir ett utmärkt alternativ i barnrummet

Om det är en gullig sänggavel som du föredrar i ditt hem kan ZAMORA sänggavel stå till tjänst. Den här gaveln är formad likt ett moln och blir därför exempelvis ett perfekt val till barnrummet. Sänggavlar används för att se till så att sängen blir lite extra skyddad, men de är också praktiska ryggstöd som man kan luta sig mot för att exempelvis läsa en bok. Ett tredje användningsområde är som ett skyddande lager framför väggen för att vara på den säkra sidan.

ZAMORA sänggavel kan beställas hos Homeroom, och den kostar så lite som 1 499 kronor. Välj att betala omedelbart, om 14 dagar eller delbetala under en längre tid. Du har alltid en 30 dagars returrätt samt möjligheten att välja till hemleverans!

Sänggaveln och dess struktur

ZAMORA sänggavel har en söt och tilltalande design som påminner om ett moln. Gaveln kommer från märket Jotex och kan beställas i antingen en helt vit färg eller en färgglad blandning av rött, gult, grönt och blått. Det är enkelt att fästa sänggaveln på väggen med hjälp av en medföljande väggskena och kardborreband, så det dröjer inte länge förrän din eller barnets säng är fulländad.

Mer om sänggaveln

En stor fördel med ZAMORA sänggavel är dess mjuka yttre av sammet. Sänggaveln har därför inte bara en gullig look, utan känns också fantastisk att röra vid. Inuti är sänggaveln fylld med skum, och längst inne finns en stomme som är tillverkad i trä. Gaveln kommer med en storlek på 71 cm på höjden, 90 cm på bredden samt 3,5 cm på djupet, så se till så att ni har en säng som passar med just den här sänggaveln. Rengöring är relativt enkelt genom att bara använda en fuktig trasa eller att dammsuga bort smuts och damm. Svårare än så är det inte att ta hand om den härliga ZAMORA sänggaveln!

Storlekar

ZAMORA sänggavel är tillgänglig i följande storlek:

 • 71 x 90 x 3,5 (H x B x D)

Du kan läsa mer om de olika ZAMORA sänggavlarna här.

i samarbete med PriceRunner

 

Bianca sänggavel – bra låg sänggavel finns i svart och grått

Bianca sanggavel

– Enkel, låg och stilren design

En sänggavel av hög kvalitet för med sig en hel uppsjö av positiva aspekter som kommer att imponera och uppskattas alla dagar i veckan. Det här tillbehöret kan nämligen göra mycket för att fullända den befintliga sängens look, och det här är fortfarande bara en av de många fördelarna. En sänggavel ser dessutom till så att väggen skyddas mot repor och andra skador samtidigt som du får ett skönt ryggstöd när du vill sitta upp i sängen.

En sänggavel som du inte får gå miste om är Bianca sänggavel från märket Mille Notti. Den här moderna gaveln finns att köpa för det rimliga priset 5 200 kronor hos Ellos, och det är inte bara det låga priset som du har att glädjas över. Även den 30 dagars returrätten samt den fria frakten kan sätta ett leende på läpparna!

Sänggaveln och dess struktur

Bianca sänggavel kan väljas i en mörkgrå, ljusgrå eller beige färg, så matcha den till din redan befintliga säng för att ge ditt sovrum lite extra stil. Sänggaveln har en låg design med rundade hörn som ger en mjuk och mysig känsla till din säng. Samtidigt är gaveln tillverkad i ett vackert tyg som består av 10 % bomull, 20 % linne och 70 % polyester. Gällande storleken är gaveln 100 cm hög, 6 cm tjock och 140 cm bred. Se därför till så att du köpet en sänggavel som passar perfekt med just din säng i hemmet.

Mer om sänggaveln

Bianca sänggavel blir ett utmärkt tillskott till de flesta inredningsstilarna. Med sin enkla och tidlösa design ser gaveln till så att den kompletterar din säng på bästa möjliga sätt, och du ser omedelbart en skillnad när din sänggavel väl har satts upp. Inte nog med att sovrummet plötsligt blir snyggare, utan du har också nu ett ryggstöd som du med fördel kan dra nytta av när du sitter upp i sängen.

Storlekar

Bianca sänggavel är tillgänglig i följande storlek:

 • 140 x 100 x 6 (B x H x D)

Du kan läsa mer om de olika Bianca sänggavlarna här.

i samarbete med PriceRunner

 

Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

Sleeping World Cozy Sänggavel Beige

 • Inbyggd smartphone håller sidorna
 • Välj mellan 6 olika färger
 • Mjuka kuddar för optimal komfort
sleeping_world_cozy_maxime_beige_sanggavel_949fa114-2001-471d-b15b-d1252c1cc64b_900x

En stilig sänggavel är inte enbart ett modeutlåtande som fulländar din sängs utseende, utan den rätta gaveln kan även bjuda på skydd och komfort. Med en sänggavel bakom sängen får du tillgång till ett bekvämt ryggstöd som samtidigt skyddar väggen i längden. Om det är äkta komfort som står på inköpslistan bör du ta en närmare titt på just Sleeping World Cozy Sänggavel, en produkt som ger din säng ett underbart helhetsintryck.

Sänggaveln och dess struktur

Det som får Sleeping World Cozy Sänggavel att stå ut i mängden är bland annat det faktumet att du inte bara får en platt sänggavel, utan att två ljuvliga kuddar ingår på köpet. Dessa kan du luta dig tillbaka mot när du exempelvis vill läsa en bok eller bara koppla av medan du njuter av ett optimalt ryggstöd.

Även förvaring har tagits hänsyn till då Sleeping World Cozy Sänggavel kommer utrustad med fickor på vardera sidan av gaveln. I dessa kan du lägga mobilen eller andra småsaker så att du får smidig tillgång till alla dina nödvändigheter när du sitter i sängen. Kanske lägger du en påse godis i gavelfickan för ett litet kvällsmellanmål.

Mer om sänggaveln

Valmöjligheterna är många när det kommer till just Sleeping World Cozy Sänggavel. Det finns en lång rad färger som du kan välja mellan, och detta ser till så att du kan matcha sänggaveln med din säng och med resten av inredningen i sovrummet. Det är specifikt sex olika färger som finns att välja mellan, och dessa är Maxime Beige, Maxime Lavendelrosa, Maxime ljusgrå, Beige, Ljusgrå och Mörkgrå.

Ha i åtanke att Sleeping World Cozy Sänggavel är specifikt framställd för att användas tillsammans med en dubbelsäng, men du har ändå några olika storleksalternativ att kika på: 160 x 85, 180 x 85 och 210 x 85 cm. Fullända ditt sovrum redan idag med den förträffliga Sleeping World Cozy Sänggavel!

Storlekar

Sleeping World Cozy Sänggavel är tillgänglig i följande storlekar:

 • 160 x 85
 • 180 x 85
 • 210 x 85

BED Slät Sänggave

 • Minimalistisk design
 • Finns i olika storlekar och färger
 • Passar in i de flesta hem
bed_slat_anthracite_sanggavel_900x

Nästa förträffliga sänggavel på vår topplista är BED Slät Sänggavel, en variant som kommer med ett enkelt och stilrent utseende. Resultatet blir en sänggavel som passar in i de flesta sovrummen oavsett om du eftersöker en mer modern eller klassisk design.

Se till så att ditt sovrum blir fulländat i äkta stil när du vänder dig till en sänggavel som aldrig sviker dig. Detta är ett måste för att ge din säng det där kompletta utseendet som sannerligen gör mycket för sovrummets helhet!

Sänggaveln och dess struktur

Den lena och sköna BED Slät Sänggavel är mycket bekväm att luta sig tillbaka mot, och de rundade kanterna förser gaveln med ett mjukt och härligt utseende som du inte vill gå miste om. Sänggaveln har en tidlös design och ser snygg ut tillsammans med i princip vilken säng som helst.

Det finns många goda skäl till att beställa en högkvalitativ sänggavel, men de tre primära anledningarna är komfort, stil och skydd. Du får nämligen möjligheten att luta dig tillbaka medan du kopplar av eller läser en bok och veta att du har ett skönt stöd tillgängligt. Väggen bakom sängen skyddas också samtidigt som sängen får ett bättre helhetsintryck.

Mer om sänggaveln

Det må inte finnas ett stort antal färger att välja mellan, men de tre tillgängliga varianterna (silvergrå, ljusgrå och antracit) är neutrala färger som passar tillsammans med alla sorters stilar. Kom bara ihåg att beställa den rätta storleken på din BED Slät Sänggavel.

Det finns fem olika storlekar att kika närmare på där den minsta uppmäter 120 x 120 medan den största uppmäter 210 x 120. Kontrollera din sängs storlek så att du får den rätta och mest passande sänggaveln.

Storlekar

BED Slät Sänggavel är tillgänglig i följande storlekar:

 • 120 x 120
 • 140 x 120
 • 160 x 120
 • 180 x 120
 • 210 x 210

Ellos Bella Home sänggavel – Rejäl sänggavel från Ellos

Home sanggavel Bella

– Mjuk gavel i sammet med en snygg knappad design

Det har blivit mycket populärt att köpa till en sänggavel till ens säng, och detta är fullt förståeligt. Med en sänggavel bakom sängen kommer väggen att skyddas från repor samtidigt som du får ett ryggstöd som är mycket bekvämt att luta sig mot. Om man dessutom köper till nackkuddar kan upplevelsen bli ännu bättre.

Utöver de praktiska funktionerna gör sänggavlar också så att ditt sovrum får en mer fulländad look, så gavlar används flitigt för utseendets skull. Home sänggavel Bella är ett exempel på en mycket härlig sänggavel som kan beställas hos Ellos för 1 499 kronor. Förvänta dig fri frakt, enkel retur, möjligheten till delbetalning samt klimatkompenserad frakt. Bättre än så kan det knappast bli!

Sänggaveln och dess struktur

Home sänggavel Bella från märket Ellos har fått ett 5 av 5 stjärnors betyg hos Homeroom, så visst är det här en produkt som älskas av de flesta kunderna. Du bestämmer själv om du vill få din sänggavel i en brun, ljusgrå, mörkgrå eller vit färg beroende på vad som matchar din redan befintliga säng. Se bara till så att du också beställer just den storleken som passar din säng så att du får en enhetlig look.

Mer om sänggaveln

Home sänggavel Bella har en vacker knappad design som för med sig en känsla av lyx och exklusivitet. Om du vill att ditt sovrum ska se extra elegant ut är detta därför en ypperlig chans som du inte vill missa. Materialen som sänggaveln är tillverkad av är trä till själva stommen samt en klädsel i sammet tillsammans med en polyeterfyllning. Väggfästen ingår i paketet så att du lätt och smidigt kan sätta sänggaveln på plats, och hela alltet väger inte mer än 14 kg. Ta tillfället i akt och hitta din favoritgavel!

Storlekar

Home sänggavel Bella är tillgänglig i följande storlek:

 • 165 x 61,5 x 7,5 (B x H x D)

Du kan läsa mer om de olika Home sänggavlarna Bella här.

Hästens Anniversia Sänggavel

 • Designad av Mats Aldén
 • Certifierat ekologiskt svenskt läder
 • Vintage design gjord på Hästens 160-årsjubileum
591d5ec3c3ffb_1080x

Sänggavlar finns att beställa i flera olika prisklasser, och om det just är ett premiumalternativ som intresserar dig kan Hästens Anniversia Sänggavel starkt rekommenderas. Den passar väl in i hem med en vintage-inredningsstil och kommer att bli perfekt bakom din säng. Då den finns i flera olika storlekar är det bara att matcha sänggaveln till din säng och börja njuta av den högkvalitativa lyxgaveln som fulländar ditt sovrum.

Sänggaveln och dess struktur

Hästens Anniversia Sänggavel kommer i en snygg klassisk design som tillför elegans och stil till alla lägenheter, hus och stugor. Gaveln är framställd i naturligt garvat läder som inte bara ser snyggt ut, utan också är skönt att luta sig mot. Som en härlig finish kan du förvänta dig vackra handsydda sömmar, och det är upp till dig om du antingen vill fästa sänggaveln på sängen, väggen eller både ock.

Med ett djup på 10 cm har du ett riktigt robust stöd bakom dig. Som kronan på verket ingår också imponerande gavelben i ek som uppmäter 9 cm på höjden. Hela alltet ger en stilig vintage-känsla för dig som vill göra din säng lite extra snygg.

Mer om sänggaveln

Hästens Anniversia Sänggavel är framställd för att passa dubbelsängar i olika storlekar, så om du har en säng med en bredd på antingen 160, 180, 200 eller 210 cm finns det en sänggavel som passar dig likt handen i handsken. Se till så att ditt sovrum får ett helhetsintryck med en sänggavel som verkligen vet var skåpet ska stå när det kommer till stil.

Det bör påpekas hur en sänggavel inte bara blir ett snyggt tillbehör i sovrummet, utan det är också ett bekvämt ryggstöd tillsammans med ett effektivt skydd för väggen bakom sängen. Slå till idag om du bara nöjer dig med det allra bästa och är intresserad av en äkta premiumsänggavel!

Storlekar

Hästens Anniversia Sänggavel är tillgänglig i följande storlekar:

 • 160 x 134
 • 180 x 134
 • 200 x 134
 • 210 x 134

Lycka sänggavel

Lycka sanggavel

– Skyddar väggen bakom sängen och agerar som ett vackert ryggstöd

En sänggavel kan göra mycket för din sängs look och känsla, så detta är nästintill ett måste om du vill fullända ditt sovrum. Att placera en sänggavel bakom din säng ser dock inte bara till så att din säng blir snyggare, utan ger dig också ett optimalt ryggstöd samtidigt som produkten skyddar väggen bakom.

Lycka sänggavel från märket Wegot är en av de många högkvalitativa sänggavlarna som du kan hitta hos Chilli, och det kommer inte att kosta dig mer än 1 495 kronor. Få samtidigt öppet köp under ett års tid, en sju års garanti samt frakt som inte kostar någonting alls för dig!

Sänggaveln och dess struktur

Lycka sänggavel kan väljas i antingen en beige, mörkblå, grön eller svart färg, så den blir ett ypperligt komplement till en lång rad olika sängar. För att göra det ännu skönare att sitta upp och luta dig mot sänggaveln kan du dessutom köpa till nackkuddar hos Chilli som går i samma färg som din sänggavel. Med både sängen, gaveln och nackkuddarna har du sannerligen ett fulländat sängpaket som ger nytt liv till sovrummet.

Mer om sänggaveln

Lycka sänggavel har en klädsel som är tillverkad av 44 % polyester samt 56 % polypropylen. Gavelns mått ligger på en bredd på 140 cm, ett djup på 8 cm samt en höjd på 120 cm, så se till så att du väljer en gavel som verkligen passar din säng som handen i handsken. En för liten eller för stor gavel kan lätt komma att förstöra helhetsintrycket, så var noga med storlek.

Vad är då egentligen vitsen med att satsa på en sänggavel? Jo, en produkt såsom Lycka sänggavel skyddar väggen bakom sängen mot fläckar och liknande medan den samtidigt ser till så att du får ett bekvämt ryggstöd när du sitter upp. Sist men inte minst ser en sänggavel också till så att sovrummet får en extra exklusiv look!

Storlekar

Lycka sänggavel är tillgänglig i följande storlek:

 • 140 x 8 x 120 (B x D x H)

Du kan läsa mer om de olika Lycka sänggavlarna här.

En ny säng är en stor investering

hotel-room-1447201_1920

Det är en stor grej att köpa ny säng. Det är inte bara en stor investering, utan det är också ett stort antal beslut som ska fattas:

 • Vilken typ av säng ska det vara?
 • Hur stor ska sängen vara?
 • Vilken färg ska du välja?
 • Ska du ha en säng med eller utan sänggavel?

Som sagt – fler beslut än du kanske tänkt på från början, men de är viktiga att tänka igenom noga. En säng är en möbel som ska finnas med dig under många år och ska skänka dig många nätter av god sömn. Därför är det inte bara viktigt att välja rätt sängram och rätt madrass, utan det är lika viktigt att välja rätt attiraljer och tillbehör.

Tänk på att välja…

 • en stark och solid sängram
 • hållbara och naturliga material
 • miljöcertifierade och hudvänliga textilier
 • en madrass med många komfortzoner
 • en sänggavel som är lika bred som sängen

Varför en guide om sänggavlar?

bed-890579_1920

Att läsa tips och råd om hem och inredning är oftast både roligt och intressant, och ju fler man läser desto roligare blir det. Du kan plocka ett tips från ett håll och ett annat tips från ett annat håll, för att sen använda de tips du tycker är bäst.

Du kan börja med att läsa klart den här guiden, i vilken vi tipsar, informerar och ger råd om olika typer av sänggavlar. Vi har valt att fokusera på tre olika återförsäljare – Jysk, ILVA och Ikea – då de har varuhus i hela Sverige och online samt ett stort och varierat utbud.

En sänggavel är en viktig möbel i sig och kan faktiskt vara avgörande för stilen och komforten i ditt sovrum. De flesta sänggavlar som säljs hos Ikea, Jysk och ILVA görs till en serie av möbler, vilket betyder att det finns en säng som passar till. Det är inte minst viktigt för att få en helhet när det gäller material, färger, struktur och modell.

I den här guiden hittar du fakta och information om modeller, mått, material, färger, skötsel och mycket mer. Det finns också en kort guide om sömn och hur viktig den är samt tips om olika tillbehör som höjer mysfaktorn i ditt sovrum.

Varför en sänggavel?

Om du får välja mellan att luta ryggen mot en kall, hård vägg eller en varm, mjuk sänggavel är vi ganska säkra på att du väljer alternativ nummer två. Men det kan ju faktiskt vara så att du inte har råd eller plats med en sänggavel, eller så kanske du har svårt att hitta en som du gillar.

Tillhör du den skara människor som gillar att sitta och läsa i sängen? Du kanske tycker om att surfa på mobilen en stund innan du ska sova? Oavsett vilket så ger en sänggavel det extrastöd som både nacken och ryggen mår bra av att få. Istället för en hård, obekväm vägg får du en mjuk, skön huvudgavel att luta dig mot. På så vis kan du sitta längre tid och få mer avlastning för såväl nacke som rygg.

En sänggavel är också perfekt för dig som gillar att äta frukost i sängen. Även för dig som kanske måste vara sängliggande och i det fallet äta alla måltider i sängen är det bekvämt att ha någonting att luta sig emot. Då behöver du inte heller oroa dig för att kudden ska glida ner mellan väggen och huvudänden på sängen, eller att du ska slå i huvudet i väggen när du behöver röra på dig.

Oavsett vilka behov och önskemål du har finns det en sänggavel som passar, exempelvis

 • en stilren sänggavel i läder
 • en stoppad gavel i ett fint sammetstyg
 • en trägavel i vitlackad ek eller obehandlad furu
 • en egentillverkad gavel gjord av drivved
 • en enkel gavel med avtagbar/utbytbar klädsel

Ja, du ser, det finns mängder med alternativ och inte ens plånboken behöver styra – det är egentligen bara fantasin som sätter gränser! Det gäller i synnerhet för dig som är lite extra händig och gärna ägnar dig åt lite DIY. Men det finns även goda chanser att hitta begagnade sänggavlar och annat praktiskt, både på nätet och i så kallade “köp-och-säljgrupper” i sociala medier.

Vilket mått ska jag välja?

woman-687560_1920

För såväl sängar som sänggavlar finns det en rad standardmått (se nedan). Det går att hitta gavlar i andra storlekar men det är inte alls lika lätt. Behöver du ett skräddarsytt mått kan du kanske göra en själv alternativt beställa från en möbelsnickare.

Det viktigaste är att sänggaveln är lika bred (alternativt något bredare) som sängramen. Har du en stor, bred säng kan sänggaveln med fördel vara ganska hög så att du får bra proportioner mellan sängens bredd och gavelns höjd.

Exempel 1: Du har en säng som är 180 centimeter bred och 200 centimeter lång. Du bör ha en gavel som är minst 180 centimeter bred och omkring 120-125 centimeter hög.

Exempel 2: Du har en säng som är 90 centimeter bred och 200 centimeter lång. Du bör ha en sänggavel som är minst 90 centimeter bred och omkring 110-115 centimeter hög.

Vanliga mått för sängar och huvudgavlar

 • Enkelsäng: 90 x 200 centimeter
 • Extra bred enkelsäng: 120 x 200 centimeter
 • Grand Lit: 140 x 20 centimeter (Grand Lit betyder “stor säng”)
 • Dubbelsäng: 160 x 200 centimeter
 • Dubbelsäng: 180 x 200 centimeter
 • Förslag på sänggavlar

– Från Ilva

True Sänggavel, 180 centimeter

True Sänggavel

 • Material: Massiv vitoljad ek
 • Höjd: 40 cm
 • Längd: 180 cm
 • Vikt: 13 kg
 • Vidd/Djup: 2,5 cm

Doppler Sänggavel, 180 centimeter

Doppler headboard

 • Material: Mattlackerad ekfanér
 • Höjd: 60,4 cm
 • Längd: 180 cm
 • Vikt: 16,2 kg
 • Vidd/Djup: 3,8 cm

Maly Sänggavel

Maly Sänggavel

 • Material: Oljad ekfaner
 • Höjd: 60,8 cm
 • Längd: 180 cm
 • Vikt: 21,76 kg
 • Vidd/Djup: 4,8 cm

– Från Jysk

Sänggavel HOIE

Sänggavel HOIE

 • Material: träfiberskiva, polypropylene, polyesterskum, polyesterfiber
 • Mått: bredd 90, 120, 140, 160, 180 cm
 • Höjd: 120 cm
 • Djup: 12 cm
 • Färg: ljusgrå
 • Passar till: Kontinentalsäng HOIE 200
 • Skötsel: torkas med fuktig trasa

– Från Ikea

Stavanger Boröy, huvudgavel

Stavanger Boröy

 • Material: träfiberskiva, plywood, massiv furu, bomull, polypropylen, polyester, polyestervadd
 • Mått: bredd 140,160, 180 cm
 • Höjd: 120 – 129 cm
 • Djup: 10 cm
 • Passar till: Stavanger resårbotten, medium fast
 • Skötsel: maskintvätt 40°C, ej torktumling

Modeller och placering

bedroom-416063_1280

Det finns som du märker en mängd olika gavlar även om det vanligaste är att man köper en gavel som matchar färgen och materialet på sängen. Det som är bra att fundera på är om du vill/kan ha sänggaveln hängandes på väggen eller stående på golvet.

En sänggavel som ska användas som stöd för rygg och nacke ska stå vid huvudändan av sängen. Sängen bör i sin tur stå mot en vägg för att avlasta eventuella beslag (om gaveln är vägghängd). Det är också en god idé att komplettera gaveln med en eller ett par prydnadskuddar, särskilt om du läser och surfar mycket i sängen. Du riskerar nämligen att få så kallade iPad-axlar om du inte har tillräckligt med stöd för nacke och axlar.

En sänggavel går också att piffa upp, ändra utseende på och sköta om på olika sätt för bästa hållbarhet. Här följer några användbara tips på hur du kan tänka kring det:

– Ändra utseende

Välj en gavel med avtagbart överdrag så att du lätt kan byta till en annan färg. De vanligaste färgerna på överdrag är beige, ljusgrå, mörkgrå, svart och antracitgrå.

– Få samma stil på säng och gavel

Välj ett så kallat “Sandwich-cover” som är ett tvådelat överdrag som passar både sängramen och madrassen. Det går också bra med ett så kallat “Full-cover” som också det passar både ram och madrass men som då är i ett enda stycke.

– För bästa hållbarhet

Välj ett avtagbart överdrag som går att tvätta/byta och som är preparerat med anti-glideffekt.

– För enkel montering

Välj ett tvådelat överdrag med kardborrestängning.

Inred ditt sovrum

Sängramen kan hjälpa dig att skapa en elegant och ombonad känsla i sovrummet. Det är också en bra lösning om du är i behov av förvaring eller bara vill förändra och förnya ditt sovrum. Det är ändå ett rum som du spenderar ganska mycket tid i, så att lägga ute extra tid och kraft på att inreda det är ingen dum idé!

Med en sänggavel kan du på ett enkelt sätt skapa önskad känsla och look oavsett om du har en enkelsäng eller en dubbelsäng. Det gäller också oavsett vilken storlek rummet har, men till ett litet sovrum rekommenderar vi i så fall en gavel med inbyggd förvaring, exempelvis Ikeas Hemnes sänggavel (i Ikeas serie Hemnes finns även sängbord, sängar, byråer m.m).

Med en ljusgrå eller beige sänggavel ger du rummet en luftig, sober look, medan det med en mörkgrå eller svart gavel skapas lite mer dramatik. Det finns allt från stoppade till släta och sammetslena gavlar som du bland annat kan hitta hos JYSK, ILVA och Ikea.

Tips på inredning

Beroende på hur stort ditt sovrum är och vilka färger och material du redan har kan du välja att köpa en sänggavel i samma stil, alternativt en som skiljer sig totalt. Det beror på vilken roll du vill att sängen och gaveln ska spela. Utgår du ifrån sänggaveln och sängen när du inreder spelar de huvudrollen, men om du först väljer tapeter, textilier och inredning blir sängens och sänggavelns roll sekundära.

Oavsett vilken väg du väljer finns det en hel del inredningstips som du kan använda dig av när du ska inreda eller renovera ditt sovrum.

Vi ger dig våra 12 bästa tips:

 1. Häng upp 2-3 tavlor ovanför sänggaveln men se då till att de hamnar i samma bredd
 2. Sätt upp speglar i olika storlekar, former och stilar för att skapa en annorlunda spegelvägg
 3. Hyllor är både snyggt och praktiskt att ha ovanför sänggaveln och blir en fin inredningsdetalj
 4. Placera två likadana lampor på var sitt sängbord eller på väggen i höjd med sänggaveln
 5. Piffa upp sängen med prydnadskuddar och snåla inte – här gäller regeln “more is more”
 6. Sätt upp gardiner i samma tyg, material och nyans som överdraget på sängen och sänggaveln
 7. Se även sängkläderna som en betydande del i inredningen och satsa gärna på kvalitet
 8. Överkast i all ära – vi föredrar en härlig pläd som du slänger lite “slarvigt” över sängen
 9. Välj en sänggavel med inbyggd förvaring om du har ont om plats
 10. För att skapa en naturlig look bör du välja en säng med tillhörande sänggavel i trä
 11. För att skapa en konstaterande look kan du blanda massivt trä med detaljer i skinn och sammet
 12. Är du händig kan du ägna dig åt lite DIY och fixa din egen sänggavel

Våra utvalda återförsäljare

cheerful-couple-making-online-purchases-at-home-3756345

ILVA

ILVA A/S är en del av Larsen Group i vilken även IDDesign Projekt har en betydande roll. Företaget har många års erfarenhet av att utrusta hus och fritidsbostäder på ett hållbart och ekonomiskt fördelaktigt sätt. Till ILVA kan både företag och privatpersoner vända sig för att köpa möbler och annan inredning.

När det gäller företagsdelen ansvarar man bland annat för möblering och utrustning på två av Danmarks största semesterbyar: Lalandia Billund och Lalandia Rødby. Hit kommer tusentals familjer och turister varje år som då bor i ILVAS nyckelfärdiga hus, fullt möblerade och utrustade med bäddtextilier, köksredskap, porslin, et cetera.

Förutom dessa två anläggningar levererar ILVA även sängar, sänggavlar, förvaringsmöbler, textilier och annat praktiskt till bland annat Dancenter och Novasol.

Hos ILVA satsas det mycket på underhållsfria material som ska gå både snabbt och lätt att rengöra.

Man levererar dessutom lösningar till byggföretag specialiserade på fritidshus och tillhandahåller i det fallet färdiga möbelpaket till företagets kunder.

Sänggavlar från ILVA

Nocturne Simple Sänggavel

Nocturne Simple Sänggavel

 • Material: tyg
 • Färg: antracitgrå
 • Höjd: 115 cm
 • Längd: 180 cm
 • Vikt: 17 kg
 • Vidd/Djup: 10 cm

Nocturne Silver D5 Sänggavel

Nocturne Silver D5 Headboard

 • Material: tyg
 • Färg: grå
 • Höjd: 108 cm
 • Längd: 140 cm
 • Vikt: 11,5 kg
 • Vidd/Djup: 5 cm

Passar till Nocturne Silver EF Kontinentalmadrass 180 x 200 cm

Nocturne Gold ID15 Sänggavel

Nocturne Gold ID15 Headboard

 • Material: tyg
 • Färg: Gold svart
 • Höjd: 45 cm
 • Längd: 160 cm
 • Vikt: 19 kg
 • Vidd/Djup: 7 cm

Passar till Nocturne Silver DF kontinentalsäng 160 x 200 cm

Wonderland Pique Sänggavel

Wonderland Pique headboard

 • Material: tyg
 • Färg: navy
 • Höjd: 130 cm
 • Längd: 180 cm
 • Vikt: 41 kg

Tempur Plan Fusion Sänggavel

Tempur Plan Fusion Headboard

 • Material: tyg
 • Färg: mörkgrå
 • Höjd: 94 cm
 • Längd: 180 cm
 • Vikt: 17 kg
 • Vidd/Djup: 7 cm

Jysk

Namnet har varit en del av företagets namn ända sedan starten. På danska betecknar ordet “jysk” någon eller något som är från danska Jylland och förknippas även med egenskaper som noggrannhet, ödmjukhet och ärlighet.

Dessa tre värderingar är något som Jysks grundare, Lars Larsen, alltid kunnat identifiera sig med. De har legat till grund för den detaljhandelskedja som numera är internationell och som säljer saker till hemmet.

1979 öppnade Larsen sin första butik i Danmark och där ligger den kvar än idag. Verksamheten växte dock snabbt och butikskedjan “JYSK bäddlager”, som den hette till 2001, etablerade sig över hela Danmark. 1984 öppnade man sin första internationella butik i Tyskland och numera omfattas JYSK-koncernen av omkring 3000 butiker fördelade på 52 länder världen över.

Sänggavlar från Jysk

Sänggavel BASIC

Sänggavel BASIC

 • Material: träfiberskiva, polyeterskum, polyesterfiber, polypropylene, polyester
 • Färg: ljusgrå
 • Mått: 90, 120, 160, 180 cm
 • Höjd: 115, 120
 • Djup: 6 cm
 • Skötsel: torkas av med fuktig trasa

Passar till: Kontinentalsäng BASIC C5, ljusgrå

Sänggavel GOLD

Sänggavel GOLD

 • Material: träfiberskiva, polypropylen airo, polyester, polyeterskum, polyesterfiber
 • Färg: antracitgrå, ljusgrå
 • Mått: 90, 105, 120, 140, 160, 180, 200 cm
 • Höjd: 125 cm
 • Djup: 10 cm
 • Skötsel: torkas av med fuktig trasa
 • Passar till: Kontinentalsäng GOLD C10, ljusgrå

Kontinentalsäng GOLD C35 skum, antracitgrå

Kontinentalsäng GOLD C50 förvaring, antracitgrå

Sänggavel PLUS

Sänggavel PLUS

 • Material: träfiberskiva, polyester, polypropylene, polyeterskum
 • Färg: svart
 • Mått: 90, 105, 120, 140, 160, 180 cm
 • Höjd: 115 cm
 • Djup: 7 cm
 • Skötsel: torkas av med fuktig trasa
 • Passar till: Kontinentalsäng PLUS C60, svart

Ikea

Mycket har skett sedan starten av Ikea 1943, då smålänningen Ingvar Kamprad startade sitt postorderföretag som sedermera blev ett av världens största och mest kända varumärken. Ikea har utvecklats till att bli ett möbelföretag för alla åldrar, smaker och plånböcker och bara under verksamhetsåret 2018 öppnades 19 nya varuhus.

Totalt finns det 422 varuhus i skrivande stund, men det betyder inte att det inte planeras för fler! Ikea finns på över 50 marknader, varav Lettland och Indien är bland de nyaste. Fram till 2025 planeras det för ytterligare 25 nya Ikeavaruhus i Indien, varav några beräknas få ett helt nytt utseende.

På Ikea går det verkligen att hitta allt för hemmet: sängar, soffor, kök, matbord, köksmöbler, bestick, beslag, hyllor, förvaring, garderober, mattor, tyger, sängkläder, lampor, badrumsartiklar, duschdraperier, servetter, ramar, klockor, tavlor, växter, vaser, ljus, porslin, krukor, stekpannor, anslagstavlor, kontorsstolar, våningssängar, kritor, leksaker och naturligtvis – sänggavlar.

Sänggavlar från Ikea

Brimnes sänggavel med förvaring

Brimnes sänggavel med förvaring

 • Material: träfiberskiva, pappersfolie, plast, spånskiva
 • Färg: vit, svart
 • Mått: 140, 160, 180 cm
 • Skötsel: torkas med fuktig trasa och milt rengöringsmedel
 • Passar med: andra möbler i samma serie

Brimnes är perfekt som sänggavel i både små och stora sovrum. Mycket tack vare dess ganska enkla design, men också för att det finns inbyggd förvaring för exempelvis böcker, smycken, tidningar med mera. Gavelns hyllplan är dessutom justerbara och det finns förborrade hål för kablar, laddare, lampor et cetera.

Nordli sänggavel

Nordli sänggavel

 • Material: träfiberskiva, akrylfärg, plast, spånskiva, exposi
 • Färg: antracitgrå, vit,
 • Mått: 90, 160 cm
 • Skötsel: torka med fuktig trasa och milt rengöringsmedel
 • Passar till: Nordli sängstomme med förvaring, 90/160 x 200 cm samt övriga produkter i samma serie

Nodli är en flexibel huvudgavel med ett inbyggt sängbord som går att placera på valfri höjd. Det går utmärkt att kombinera såväl säng som gavel med förvaringslådor på hjul som enkelt skjuts in och ut under sängen. Ett extra plus är att Nordli sänggavel till största delen är tillverkad i förnyelsebart material.

Skotterud Boröy sänggavel, avtagbar klädsel

Skotterud Boröy headboard

 • Material: träfiberskiva, polypropylen, polyeter, polyestervadd, plywood, massiv furu
 • Färg: mörkgrå
 • Mått: 90, 160, 180 cm
 • Skötsel: maskintvätt 40°C, hängtorkning
 • Passar till: klädsel huvudgavel, mörkgrå/ljusgrå/beige

En fristående huvudgavel som passar med Ikeas resårbottnar alternativt den madrass som redan finns därhemma. Den avtagbara klädseln ger dig möjlighet att förnya looken på gaveln och gör det också enkelt att tvätta tyget.

Tillbehör

Under senare tid har det varit mycket tal om så kallade tyngdtäcken. Hos Jysk finns bland annat ett tyngdtäcke som heter CURA Pearl, som frigör ett hormon som heter Oxytocin. Hormonet ska göra så att du lättare kan slappna av och somna.

CURA Pearl är tillverkat av glaspärlor, polyesterfiber och bomull. Det är främst glaspärlorna som gör att täcket formar sig efter din kropp och ger ett jämnt tryck från topp till tå. Ett CURA-täcke är perfekt för dig som är i behov av att stressa ner, det är lätt att tvätta och att ta med sig (förvaringsväska medföljer).

CURA-täcket tyngs ner med hjälp av de glaspärlor som ligger i små fickor i täcket. Rekommenderat är att du väljer ett täcke som  som i vikt motsvarar ungefär 10 % -15 % av din egen kroppsvikt. De tyngdtäcken som säljs hos Jysk väger antingen 3, 5, 7, 9, 11 eller 13 kilo.

Allergivänligt

Att köpa bäddset, täcken och kuddar i miljö- och hälsovänliga material är extra viktigt för en allergiker. Hos Jysk finns ett bra urval av allergivänliga täcken och kuddar, som exempelvis Hoie CLEAN kudde (50 x 60 cm) och Hoie CLEAN svalt täcke (150 x 210 cm).

Såväl täcke som kudde bör vädras och skakas regelbundet. De är certifierade av Asthma Allergy Nordic samt OEKO-TEX 1 och är tillverkade av  kvalstersäkert tyg och bollfiberfyllning. Både täcke och kudde går att tvätta i 60°C och är lätta att ta med då förvaringsväska medföljer.

Prisvärda sängkläder från Ikea

Ikea har verkligen ett enormt stort utbud av sängkläder, överkast, plädar och annat mysigt till sovrummet. Här kommer några utvalda tips på påslakanset som passar extra bra till de sänggavlar och sängar vi har skrivit om i guiden.

Påslakanset “Markerad”, grå

Påslakanset “Markerad”, grå

 • 1 x påslakan 150 x 200 cm, 1 x örngott 50 x 60 cm
 • 100 % bomull
 • Påslakanset “Puderviva”, mörkrosa/grå/vit
 • 1 x påslakan 150 x 200 cm, 1 x örngott 50 x 60 cm
 • 100 % lin

Påslakanset “Skogsalm”, beige

Påslakanset Skogsalm

 • 1 x påslakan 150 x 200 cm, 1 x örngott, 50 x 60 cm
 • 100 % bomull

Även hos ILVA kan du hitta prisvärda textilier av god kvalitet, exempelvis prydnadskuddar, plädar och överkast.

Överkast “Neldo”, ljusgrått

Överkast “Neldo”, ljusgrått

 • 1 x överkast 60 x 260 cm
 • 100 % micro chip bomull, vävt mönster

Överkast “Barton”, vävt triangelmönster grå/vit/grön

Överkast Barton

 • 1 x överkast 245 x 260 cm
 • 100 % vit bomull

Klädsel gavelkudde “Neldo”

Klädsel gavelkudde Neldo

 • 1 x klädsel 60 x 60 cm
 • 100 % vit bomull

Påslakanset “Turiform Memo SEK”, grönt/ljusgrå blad

Påslakanset Turiform Memo SEK

 • 1 x påslakan 150 x 210 cm
 • 100 % bomullssatin

Underlakan “Sheet Kuvertlakan”, vitt

Underlakan Sheet Kuvertlakan

 • 1 x lakan 140 x 210 x 10 cm
 • 100 % vit bomull

Så här påverkar hälsan din sömn – och vice versa

girl-1733352_1920

Din hälsa påverkas av hur mycket, eller lite, sömn du får. Det är främst under djupsömnen som kroppen återhämtar sig och bildar nya hjärnceller. När du är tillfälligt sjuk alternativt lever med en kronisk sjukdom är din kropp i behov av mer sömn än vanligt, eftersom det krävs mer av kroppen för att förnya celler. Även viss medicinering kan göra dig trött och därmed öka ditt sömnbehov.

En del människor får på tok för lite nattsömn, medans andra får lagom mycket. En del får till med för mycket. Det bästa är att hitta en balans som gör att du mår bra och känner att du är utvilad när du vaknar.

Vaknar du innan klockan ringer vet du att du har sovit tillräckligt den gångna natten. Har du sedan bra med ork och energi under hela dagen kan du också vara ganska säker på att du får rätt mängd sömn. Känner du dig däremot väldigt trött under vissa delar av dagen gör du bäst i att återhämta den sömn som du uppenbarligen har missat under natten. Du bör helt enkelt sova middag en stund.

Sömnbehov hänger ihop med ålder

Såväl ålder som hälsa påverkar behovet av sömn. Tonåringar och barn behöver ganska mycket mer sömn än en fullvuxen människa eftersom kroppen utvecklas och växer under tiden som man sover. Både små barn och gamla behöver också dagsljus för att stimulera kroppen samt för att undvika sömnsvårigheter.

Det finns en forskningsstudie som visar hur människors sömnkrav förändras i livets olika stadier. Studien har genomförts av forskare från “National Sleep Foundation” och resultaten kan du se i tabellen nedan.

Ålder

0-3 mån

 • Max antal h: 10
 • Min antal h: 19

4-11 mån

 • Max antal h: 10
 • Min antal h: 18

1-2 år

 • Max antal h: 11
 • Min antal h: 14

3-5 år

 • Max antal h: 8
 • Min antal h: 14

6-13 år

 • Max antal h: 7
 • Min antal h: 12

14-17 år

 • Max antal h: 7
 • Min antal h: 11

18-25 år

 • Max antal h: 6
 • Min antal h: 11

26 – 64 år

 • Max antal h: 6
 • Min antal h: 10

65 +

 • Max antal h: 5
 • Min antal h: 9

Ytterligare en aspekt som påverkar sömnen är de olika årstiderna. Under den mörkaste delen av hösten och vintern får vi väldigt lite dagsljus, vilket gör att vi utsöndrar mer av sömnhormonet melatonin än när det är ljusare ute.

Produktionen av melatonin påverkas också av TV-tittande och mobilsurfande, vilket är något experterna avråder från i samband med sänggående. Återkommande sömnbrist kan leda till hälsoproblem, så sover du för lite alltför länge bör du försöka ändra dina rutiner eller söka hjälp. Det du själv kan göra är att försöka få så mycket ljus som möjligt under hösten och vintern. Du kan också läsa en bok istället för att surfa eller titta på TV sent på kvällen, och du kan fixa till sovrummet så att det blir så mysigt och avkopplande som möjligt.

Sammanfattning

Syftet och målet med den här guiden är att inspirera, informera och tipsa om olika sätt att förbättra din nattsömn. Det kan du göra genom att lyssna på expertråd, lära dig slappna av, inreda rätt och framför allt köpa rätt säng och rätt sänggavel.

Vi har valt ut tre stora återförsäljare som alla har såväl fysiska som webbaserade butiker i Sverige och utomlands. De säljer allt från heminredningsdetaljer till möbler, textilier, dekorationer och köksattiraljer. Naturligtvis säljer se även sängar, madrasser och sänggavlar.

Våra utvalda återförsäljare, Jysk, Ikea och ILVA, är internationella företag som förser turistanläggningar, kontorslokaler och privata hem. ILVA möblerar bland annat semesterbyarna Lalandia Billund och Lalandia Rødby i Danmark. Ikea säljer allt du kan tänkas behöva i ditt hem oavsett om du bor i en lägenhet, villa, slott eller koja och Jysk har ett brett utbud sängar, madrasser och sänggavlar.

Den här guiden ger dig även tips och råd för hur du kan inreda ditt sovrum på ett sätt som skapar ro och avkoppling. Vi ger dig mängder med information och fakta om olika typer av sänggavlar och varför det är så bekvämt att ha en. För det är det, oavsett om du väljer en i trä, skinn, tyg eller drivved – jo då, du kan ha en sänggavel i drivved, bara du är beredd på lite DIY.

Många gavlar passar också till en specifik säng och flera av de gavlar vi informerar om ingår i hela möbelserier. Det betyder att du kan köpa säng, huvudgavel, sängbord, byrå, garderob, madrass med mera i samma serie.

För en mer personlig stil rekommenderar vi en sänggavel i avvikande material och färg, som en buteljgrön sammetsklädd gavel eller en beige eller tefärgad säng. Med detaljer som matchande lampor, stora speglar och vackra tavlor är du på god väg, lägg därtill ett par härliga gardiner och några fluffiga prydnadskuddar så är du hemma. Allt för att skapa en avslappnande och personlig stil i sovrummet för att främja den så viktiga nattsömnen.

Se også Sänggavlar – 9 tips skrevet af hemhyra.se.

Se også artiklerne: Sängbord | Här är 7 snygga, moderna och praktiska sängbord i alla storlekar og Kontinentalsäng Test 2020 | 7 prisvärda modeller för alla behov.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta

Author

Skriv en kommentar