Du kan ha en hur skön och högkvalitativ madrass och säng som helst, men om du inte har en riktigt bra kudde kommer du ändå inte att sova optimalt. För att du ska kunna sova gott om natten är kudden minst lika viktig som andra aspekter, t.ex. som just madrassen. Om du använder dig av en kudde som inte är speciellt bra eller som helt enkelt inte passar dig finns det risk för en dålig sömn, men kudden kan också orsaka smärta i nacke och axlar.

Att välja rätt kudde kan vara en riktig utmaning. Många tror att kuddens betydelse för sömnen inte är speciellt stor, men då kan man inte ha mer fel. När du ska köpa dig en ny kudde behöver du fundera på ett flertal olika saker. Du måste bland annat fundera över om du föredrar att sova lågt eller högt, om du vanligtvis sover på sidan, magen eller ryggen. Sen är det naturligtvis också en god idé att tänka på material och innehåll i kudden. Många föredrar dun eller fjädrar, men även skum och fibrer är mycket populära och uppskattade alternativ.

I vår bäst i test för bästa kudden 2020 kommer du att hitta ett flertal olika varianter på huvudkuddar. Det är formen på kudden som kommer att vara avgörande för hur gott du kommer att sova och vilket stöd ditt huvud kommer att få. Om kudden lätt sjunker ihop så finns det en stor risk att du inte kommer att sova skönt, vilket i sin tur kan leda till att du störs i sömnen.

Bästa kudden 2020 – Bäst i test

Med hjälp av ett bäst i test och en riktigt bra köpguide kommer det att vara lättare för dig att hitta en kudde som du verkligen trivs bra med. Här nedan har vi samlat några av de kuddar som vi tycker är absolut bäst just nu och som verkligen håller måttet. För att du ska kunna ha flera olika alternativ har vi valt kuddar i olika prisklasser, såväl som kuddar i olika material.

Memoryskum, fiberkuddar och kuddar i dun är de vanligaste alternativen, men också de mest exklusiva. När du är på jakt efter den bästa kudden vill du säkerligen att den ska uppfylla många olika önskemål. Lägger du ner mycket pengar vill du att kudden ska kunna hålla länge och att den inte tappar formen efter bara 1-2 år. Väljer du ett billigare alternativ vill du nog ändå ha en kudde som är behaglig att ligga på och som är fuktavstötande för att du ska kunna sova bättre. I vår bäst i test för bästa kudden kommer du att kunna hitta kuddar i alla ovanstående material. Vi har dessutom sett till att ta med kuddar som bara kostar någon enstaka hundralapp, till kuddar som kostar över 1000 kronor. Vad du väljer är naturligtvis helt upp till dig och den egna smaken. Kuddar behöver givetvis inte vara riktigt dyra för att de ska kunna vara bra, men precis som med allt annat så får du vanligtvis vad du betalar för.

Mayan

Mayan

Mayan är en kudde som är danskproducerad och som har fått sitt namn grundad på de naturliga material som har använts vid tillverkningen. Det här är en mycket miljövänlig kudde som lämpar sig utmärkt för den som behöver mer stöd för nacke och axlar under natten. Tack vare sina naturliga material är kudden också Svanenmärkt såväl som allergivänlig. Väljer du Mayan kudde kan du vara säker på att du får en riktigt god natts sömn – varje dag!

För att denna kudde ska komma till sin rätt så behöver vi dyka in djupare i den. När man utvecklade Mayan valde man att dela upp kudden i flera olika kammare. Varje kammare har man sedan sett till att fylla med en mycket fin och högkvalitativ stoppning av myskandsdun såväl som småfjädrar. Kudden består av hela 90 % myskandsdun, vilket är ett mycket högkvalitativt material. Resterande 10 % är småfjädrar som säkerställer stabilitet såväl som stöd och komfort. En stor fördel med myskandsdun är inte bara att de är mycket mjuka, utan de har även en förmåga att vara temperaturreglerande. Har du kallt i rummet så värmer kudden och är det varmt så hjälper den att ventilera.

Fördelar

 • Svanenmärkt
 • 90 % myskandsdun, 10 % småfjädrar
 • Ger stabilitet och komfort
 • Allergivänlig och miljövänlig
 • Exklusiv kudde

Vad säger kunderna?

Mayan har alltid varit ett riktigt populärt och uppskattat alternativ för den som vill ha en mer lyxig och påkostad kudde. I recensioner och omdömen är det många som uppskattar kuddens fyllighet, vilket är en av de viktigaste aspekterna för att man ska kunna sova riktigt gott. Det otroligt fina materialet är naturligtvis också något som kunderna vill lyfta fram lite extra.

Balance

Balance

Att hitta en ny kudde är inte alltid det lättaste. Kanske har du redan en kudde som du trivs bra med och som du verkligen tycker om. Då är det lätt hänt att man letar efter en precis likadan. Det kan också vara så att du inte har någon aning om vad det är för kudde som du behöver och då kan Balance vara ett riktigt fint alternativ. Här får du en kudde som inte bara kommer att garantera att du får det stöd som du behöver för att avlasta nacke och axlar, utan du kommer också få en kudde som är allergivänlig, mycket behaglig att känna på och andningsbar. Ventilation är mycket viktigt för att du inte ska bli för varm eller för kall under natten.

Balance är en kudde som är specifikt framtagen för att säkerställa en sundare sömn och en högre kvalitet. För att säkerställa att kudden lever upp till detta har den fått gå igenom ett flertal olika tester, vilket i sin tur har lett till olika certifieringar. Balance kudde är bland annat OEKO TEX® certifierad, men har även ett NOMITE®-certifikat. OEKO TEX® betyder att man har använt sig av bra och sunda tyger och material som inte är skadliga. NOMITE® säkerställer att stoppningen i kudden lever upp till alla krav och regler.

Fördelar

 • Certifierad kudde (OEKO TEX® och NOMITE®)
 • Avlastande kudde för nacke och axlar
 • Ventilerande och temperaturreglerande
 • Passar de flesta
 • Höjd på 19 cm

Vad säger kunderna?

Kunderna är eniga när det kommer till Balance. Den här kudden är otroligt skön och lämpar sig lika bra för soffan som sovrummet. Den behagliga höjden gör att den passar bra till de allra flesta personer och madrasser, samtidigt som den ger ett mycket bra och ergonomiskt stöd. Den ventilerande funktionen gör att kudden andas mycket bra och förhindrar svettiga nätter.

Fiberkudde Medel

Fiberkudde Medel

Fiberkudde Medel är en kudde som kommer från den välkända sängkedjan Kungsängen. Kudden finns i flera olika storlekar, så att du kan hitta en som passar dig och din säng så bra som möjligt. Fördelen med en större kudde är att du har möjlighet att röra dig mer fritt under natten, något som kommer att bidra till att du får en mycket bättre sömn. Den här kudden är en högkvalitativ produkt där du får ut mycket av dina pengar.

Sover du mycket på rygg så är Fiberkudde Medel från Kungsängen ett riktigt bra alternativ. Den lämpar sig även för den som inte sover speciellt stilla och som mer än gärna byter sovställning ett flertal gånger under natten. Med denna härliga fiberkudde får du det rätta stödet, oavsett om du föredrar att sova på mage, rygg eller på sidan. För att säkerställa att kudden håller länge och att den ger rätt stabilitet så har man använt sig av bollfibrer av polyester. Kuddens fyllning består till 100 % av dessa, men yttertyget är tillverkat i 100 % bomull. Du kan med fördel maskintvätta din kudde i upp till 60 grader.

Fördelar

 • Tillverkat i 100 % bollfibrer och 100 % bomull
 • Perfekt för den som sover på rygg
 • Mjuk och behaglig kudde med medel-fasthet
 • Bra stöd och stabilitet
 • Lågt pris

Vad säger kunderna?

Det är inte alltid man kan hitta ett hav av olika omdömen och recensioner av en viss produkt och då får man istället gå på fakta. Fiberkudde Medel från Kungsängen är specifikt framtagen för den som rör sig mycket under natten och som behöver en kudde som ger ett riktigt bra stöd. Det ringa priset för en högkvalitativ produkt kommer kännas bekvämt för mångas plånböcker, något som gör kudden till ett självklart val för många.

Tromvik

Tromvik

Tromvik är en huvudkudde som du kan hitta på det kända möbel- och sängföretaget Jysk. Jysk är mycket populära, tack vare sitt stora utbud av produkter till hemmet och deras mycket bekväma priser. Med Tromvik får du en fiberkudde på 450 gram och som mäter 50×60 cm, vilket gör kudden till ett mycket bra och klassiskt alternativ för sovrummet. Är du ute efter riktigt hög kvalitet till ett mycket lågt pris är Tromviken något som passar dig. Här får du en kudde som är silikoniserad och luftig som få, samtidigt som den är tillverkad av spiralformade hålfibrer.

Väljer du Tromvik till din nästa kudde så får du ett riktigt bra alternativ som kommer att ge dig ett ergonomiskt stöd för nacke, huvud och axlar hela natten. Kudden är 13 cm, vilket gör den till ett lägre alternativ. Innehållet i kudden består av fibrer, medan överdraget är tillverkat i 65 % polyester såväl som 35 % bomull. Tromvik kan tvättas i tvättmaskin i upp till 95 grader, så att du kan säkerställa att den är helt fri från bakterier och smuts.

Fördelar

 • Tillverkad i hålfibrer
 • Kan tvättas i upp till 95 grader
 • Luftig och behaglig
 • Kvalitetskudde till lågt pris
 • Ergonomisk

Vad säger kunderna?

För Tromvik kudde finns det otroligt många positiva omdömen och kommentarer. Många tidigare användare har använt kudden under flera år och säger att den fortfarande håller formen och stabiliteten – precis som när den var ny. Även de kunder som har allergier har haft stor användning av Tromvik. Just eftersom den går att tvätta i en så hög temperatur så minimeras risken för kvalster och annan smuts som tar sin in.

Fossflakes Superior

Fossflakes Superior

Jysk erbjuder ett stort sortiment av många bra alternativ för den som är på jakt efter en bra kudde, täcke, säng eller kanske inredning till hemmet. Deras huvudkudde Fossflakes Superior är en kudde på 500 g med en medium höjd och som, trots sin syntetiska fossflakefyllning, känns precis lika mjuk och behaglig som riktigt dun. Klassiskt dun är mycket uppskattat, men har en förmåga att klumpa till sig när du ska tvätta kuddarna. Med Fossflakes Superior behöver du inte oroa dig för detta. Materialet är nämligen klumpfritt och kudden kan med fördel tvättas i maskin på max 60 grader.

Fossflakesfyllning betyder att kudden är en så kallad fiberkudde. Fiberkuddar av hög kvalitet andas och ventilerar mycket bra och ger dig ett gott stöd hela natten. Överdraget är tillverkat i 100 % bomullscambric, vilket ger en mjuk och behaglig känsla. Bomull är också känt för att vara ett material som håller väldigt länge och som är snällt mot både miljö och hälsa. Den här kudden mäter 50×60 cm, vilket gör den till en klassisk huvudkudde för sängen. Vid tvätt kan kudden även torktumlas på ullprogrammet eller silkesprogrammet, men det tveklöst bästa är att låta den självtorka.

Fördelar

 • Mjuk och behaglig
 • Medium höjd
 • Mäter 50×60 cm
 • Kan tvättas i tvättmaskin och torktumlas
 • Fylld med Fossflakes som liknar dun
 • Fiberkudde

Vad säger kunderna?

Genom att ta hjälp av omdömen från tidigare kunder kommer det att vara lättare för dig att få en korrekt bild av en produkt. Fossflakes Superior har en hel del blandade omdömen när det kommer till hållbarhet, men det som ändå står gemensamt är att kudden är otroligt fluffig och skön, samtidigt som den ger ett bra stöd. Många menar dock att kudden inte har en så lång livslängd som man hade kunnat önska sig och att man måste köpa en ny väldigt snart.

Frigus

Frigus

Att bli extra varm när man sover är ingenting som är speciellt ovanligt. Många upplever att man svettas mer under natten och då är det viktigt att du har en bra och ventilerande kudde. Om du blir för varm är risken stor att du sover sämre och att du vaknar upp under natten. Med hjälp av Frigus är detta ett minne blott. Här har man noga valt ut olika komponenter som tillsammans har bildat en av de bästa kuddarna på marknaden. Kudden består av dun, men har ett unikt överdrag som inte liknar något annat. I överdraget har man nämligen sett till att applicera mikrokapslar. Mikrokapslar som innehåller en gelé. När du sover så aktiveras gelén och hjälper dig att hålla rätt temperatur.

Förutom sina kylande egenskaper så är Frigus också en kudde som du kommer att sova väldigt ergonomiskt på. Den ger dig stöd där du behöver samtidigt som den låter dig sjunka ner djupt in i drömmarnas land. Kudden är indelad i tre olika kammare där de två största är fyllda med myskandasdun. Den mindre kammaren är fylld med småfjädrar för att ge stabilitet. Naturligtvis är kudden också Svanenmärkt och perfekt för allergiker.

Fördelar

 • Downafresh- och OEKO TEX®-märkt
 • Utrustad med aktiv gelé
 • Tre olika kammare
 • 90 % myskandsdun och 10 % småfjädrar
 • Temperaturreglerande och kylande effekt
 • Stor kudde på 60×63 cm

Vad säger kunderna?

Även om det i dagsläget inte går att hitta några recensioner och omdömen om Frigus så betyder det inte att kunderna inte är nöjda. Det här är en dyr och exklusiv kudde för den som vill säkerställa sig om att sömnen verkligen kommer att vara så optimal som möjligt. Frigus erbjuder en fantastisk stabilitet och är fylld med ett mycket högkvalitativt material med myskandsdun. Vi är säkra på att Frigus kommer att uppfylla alla dina förväntningar till max.

Rosenskärm

Rosenskärm

Rosenskärm är en ergonomisk kudde som kommer från IKEA och deras nya sortiment av högkvalitativa huvudkuddar passar för alla sjusovare. Den här kudden är specifikt framtagen för den som älskar att sova på sidan, eller som naturligt rullar över till sidan i sömnen. Kudden mäter 33×50 cm och gör den därför till en lite mindre huvudkudde än det klassiska alternativet. Mindre behöver dock inte betyda att den är sämre på något sätt. Rosenskärm är formad på ett mycket unikt sätt för att du ska få ett så bra stöd under natten som möjligt. Det är den högre delen av kudden som kommer att fungera utmärkt för den som sover på sidan. Sover du hellre på ryggen så väljer du den lägre delen istället.

Rosenskärm är varken för hård eller för mjuk, utan är en kudde i medelklassen när det kommer till fasthet. Den är mycket ergonomisk och är fylld med ett memory skum. Memory skum används idag i både madrasser och kuddar för dess unika egenskaper. Skummet ser nämligen till att forma sig efter ditt huvud och kropp och ger dig avlastning där du behöver. Det mjuka och behagliga överdraget på kudden har goda ventilationsegenskaper och stöter bort fukt. Naturligtvis kommer du även att kunna tvätta överdraget i tvättmaskin, men på max 60 grader. På så sätt får du bort alla bakterier och kvalster.

Fördelar

 • Tillverkad i memory skum
 • Formar sig efter ditt huvud och nacke
 • Ergonomisk kudde
 • Ventilerande egenskaper
 • Perfekt för den som sover på sidan
 • Mäter 33×50 cm

Vad säger kunderna?

Memory skum i kuddar är något som har blivit fruktansvärt populärt och uppskattat och det är något som man kan se på de omdömen och recensioner som finns på nätet. Eftersom Rosenskärm är en ny kudde från en ny kollektion på IKEA så kan man ännu inte hitta några omdömen om just denna kudde, men överlag så är kuddar tillverkade i memory skum ett riktigt bra alternativ för den som lätt får ont i nacke eller axlar under natten. Du kan alltid besöka IKEA för att själv klämma och känna på kudden. På så sätt är det lättare att skapa sig en uppfattning.

Så väljer du rätt kudde

Hur ska man då gå tillväga för att hitta den rätta och bästa kudden för de egna behoven? Ska man välja en med kylande egenskaper, extra stabilitet eller är det en med memory skum som man bör använda sig av? Här nedan har vi samlat lite goda råd för dig som är på jakt efter den bästa kudden, oavsett vilket material eller behov som du har.

Det första steget till att hitta rätt kudde för dig är att titta på vilken typ av madrass det är som du har. Kudden du väljer ska nämligen kunna kombineras med denna riktigt bra. Enkelt förklarat kan man säga att en madrass som är fastare också kommer att kräva en högre kudde, medan en mjukare madrass går hand i hand med ett mjukare alternativ. Orsaken till detta är helt enkelt att en fast madrass inte låter dig sjunka ner på samma sätt och för att ryggraden ska hamna i en rak och ergonomisk position krävs en kudde med mer stabilitet.

Valet av material

Utöver fastheten på din madrass behöver du även fundera på vilket material som du vill använda dig av. Alla har olika preferenser och förväntningar på sin kudde, men material som dun är något som alltid har varit mycket uppskattat och populärt. Den främsta anledningen till detta är att dun har en mycket god ventilationsförmåga och också är riktigt bra på att absorbera fukt. Det betyder att kudden kan reglera temperaturen för att förhindra att du fryser eller blir för varm under natten. Många väljer också dunkuddar för att de är mjukare än många andra alternativ, som t.ex. syntetiska material.

Att välja en kudde med syntetiska material är dock inte ovanligt och på senare tid är det många som väljer detta framför just dun eller fjädrar. Materialen som finns på marknaden idag är noga framtagna för att efterlikna dunkänslan så mycket som möjligt. Dessa är ypperliga alternativ för den som inte vill använda sig av produkter från djurriket eller som t.ex. är veganer.

Allergivänliga alternativ

Oavsett om du är överkänslig mot ett material eller inte så bör du alltid välja en kudde som är certifierad av ett allergiförbund och det finns goda anledningar till varför. Om du vill ha den bästa kudden på marknaden så behöver du se till att den är tillverkad i ett material som inte suger åt sig smuts. Kuddar som är allergivänliga är tillverkade i material som är specifikt framtagna för att stöta bort bakterier, damm och smuts. På så sätt får du en kudde som håller mycket längre och som dessutom håller formen.

Oavsett om man är allergisk eller inte vill man säkerligen minimera risken för bakterier i kudden eller att den drar åt sig smuts som faktiskt kan bidra till att en allergi uppkommer och därför är en allergifri kudde ett utmärkt val. Det är nog många som har upptäckt hur kudden snabbt (och säkert) blir mer och mer smutsig och fläckig för varje gång det är dags att byta örngott och sängkläder. Det inte bara ser ofräscht ut, utan det är naturligtvis inte heller hygieniskt. Allergivänliga kuddar kan du i många fall också tvätta i mycket höga temperaturer för att säkerställa att både damm och kvalster försvinner helt och hållet. På så sätt kan du sova säkrare, skönare och tryggare med hälsan i behåll.

Vart köper man en bra kudde?

Att vilja ha den bästa kudden för en god natts sömn är ingenting som är konstigt. Utan sömn är det många som inte fungerar som de ska. Kanske är det relationer eller arbete som blir drabbat av att man är på dåligt humör eller inte kan koncentrera sig, men det kan också handla om att man blir mycket trött och inte har någon energi att göra de saker som man vanligtvis gör. Med en riktigt bra kudde vid din sidan kan du vara säker på att du förbättrar din sömn väldigt mycket, men vart köper man egentligen en kudde?

Nuförtiden finns det flera sätt att gå tillväga för att köpa den bästa kudden. Du kan antingen välja att besöka en fysisk butik som Jysk eller IKEA, men du kan också beställa din kudde över nätet. Fördelen med att handla online är att du får tillgång till ett mycket större utbud och att du dessutom kan hitta kuddar till mycket bättre priser. Här blir du inte låst till en och samma butik, utan kan jämföra kuddar och sortiment från flera olika – på en och samma gång.

Det finns dock en stor fördel med att ändå välja att köpa sin kudde i en fysisk butik. På så sätt har du möjlighet att klämma och känna på kudden på ett helt annat sätt. Visst kan du använda dig av recensioner och omdömen eller vårt bäst i test, men det är inte säkert att någon av ovanstående kuddar kommer att passa dig i smaken. Ett bra tips är att du först besöker en butik för att känna på de kuddar som du är intresserad av. Därefter besöker du nätet för att göra en beställning och ta del av bättre priser. Denna metod fungerar dock enbart om du inte behöver din nya kudde på en gång.

Här hittar du våra 7 absolut bästa kuddar för en god natt!

Med en riktigt bra och högkvalitativ huvudkudde kan du sova riktigt gott om kvällarna. Läs vår bäst i test för bästa kudden till sängen 2020!

Læs også Test av kuddar 12 ST PRODUKTER TESTADE udgivet af test.se.

Denne side er anmeldt af: Charlotte Lundgren Rating 10/10

Forfatter

Skriv en kommentar