Sömnen är mycket viktig för oss människor. Om vi inte får en ordentlig natts sömn är risken stor att vi inte är ordentligt utvilade, vilket i sin tur leder till att vi får en sämre koncentrationsförmåga och energi dagen efter. Studier har visat att vi spenderar cirka en tredjedel av våra liv i sängen och då är det extra viktigt att ha ett riktigt skönt och högkvalitativt täcke. I vårt bäst i test för bästa täcket 2020 kan du hitta ett flertal olika alternativ som passar riktigt bra för en god natts sömn, såväl som för din plånbok. Vi har tittat runt på marknaden för att se vilka modeller som har fått högsta betyg, både när det kommer till komfort såväl som pris.

Vi vill att det ska vara så enkelt för dig som möjligt att hitta ett nytt täcke, oavsett om det är till ett barn eller till en vuxen som du ska handla. Har du använt dig av samma täcke under många år kan det helt klart vara dags att byta ut. Häng med i vår lista över de mest prisvärda och bekväma täckena just nu!

Bäst i test – Bästa täcket 2020

Att sova riktigt behagligt och bekvämt varje natt är viktigt för vår hälsa och med ett kvalitetstäcke kan du se till att lyckas med detta. Alla människor bör investera i ett riktigt bra och högkvalitativt täcke som håller dig sval när du behöver, men också varm när det önskas. Här tipsar vi om ett flertal olika täcken som är tillverkade i bland annat syntetiska material såväl som dun och fjädrar. Alla täcken som är med i vår bäst i test håller en hög standard och du kan på så vis säkerställa att du får en produkt som lever upp till förväntningarna och som håller riktigt länge.

Duntäcken är utan tvekan mycket populära, men här rekommenderar vi att du väljer ett täcke där dunet endast är en biprodukt och att fåglarna i grunden har fötts upp för köttets skull. Detta är ett mer djurvänligt val där man har tagit vara på hela fågeln, istället för att dunet plockas från levande fåglar och gör skada. Alla de duntäcken som vi har valt att ha med i vår bäst i test är biprodukter och du kan därför känns dig trygg med att välja en av de duntäcken som listas nedan.

Balance

Balance Täcke

Balance är ett högkvalitativt enkeltäcke som mäter 140×200 cm och som är den allra första versionen av täcken i samma serie. Det här täcket är producerat och designat i Danmark och uppfyller alla de regler och säkerhetskrav som kan finnas. Naturligtvis är det också av mycket hög standard och lämpar sig utmärkt för den som är i behov av ett täcke som är allergivänligt, andningsbart och väldigt mjukt och behagligt att röra. Väljer du Balance som ditt nya täcke kan vi nästan garantera att du kommer ha svårt att komma upp ur sängen.

För att se till så att täcket får sina temperaturreglerande egenskaper så har man sett till att fylla det med myskandsdun. Myskandsdun är ett mycket fint och behagligt dun med egenskaper som syntetiska material sällan kan leva upp till. Bärighet är ett sätt att beskriva hur bra täcket är på att hålla värmen och med en bärighet på 11 kan du vara säker på att du får ett täcke av mycket hög kvalitet.

Ett certifierat täcke

För att du ska vara säker på att du verkligen köper ett riktigt bra täcke så har Balance ett flertal olika certifieringar bakom sig. Det är bland annat OEKO TEX®-certifierat, vilket betyder att man har använt sig av miljövänliga och sunda material, men täcket har också en NOMITE®-certifiering. En NOMITE®-certifiering säkerställer att täcket också lämpar sig utmärkt för allergiker. Det är fritt från kvalster och stöter bort damm och smuts, vilket gör det ypperligt för den som är överkänslig.

Fördelar

 • Mäter 140×200 cm
 • Allergivänligt
 • Certifierat med NOMITE® och OEKO TEX®
 • Fyllning av myskandsdun
 • Temperaturreglerande egenskaper

Vad säger kunderna?

Balance kommer från en tillverkare som har satsat mycket hårt på att skapa sängar, kuddar, madrasser och täcken av mycket hög kvalitet. Täcket Balance är naturligtvis inget undantag. Kunderna är eld och lågor över hur lätt täcket är, samtidigt som det är mycket värmande. Den lätta känslan är för många viktigt för att man ska kunna sova gott och obehindrat.

Mayan

Mayan Täcke

Mayan är ett täcke som passar den som är lite längre eller som helt enkelt har en säng av längre modell. Det här täcket mäter 140×220 cm och är mycket unikt i sitt slag. Här har man tagit fram ett täcke som verkligen är ansvarsfullt på många sätt och vis. Inte nog med att det är allergifritt och snällt mot din hälsa, så är det även miljövänligt och tillverkat av naturliga material. Mayan är ett Svanenmärkt täcke som du kommer att ha stor användning för året om. Den naturliga stoppningen i täcket säkerställer att du får ett täcke med en så kallad växelverkan. Växelverkan är ett ord man använder sig av för att beskriva de temperaturreglerande egenskaper som finns. När det är varmt ute så håller täcket dig sval och när det är kallt så hålls du varm.

Det här är ett täcke som lämpar sig för den som är beredd att lägga lite extra pengar på en riktigt bra och skön sömn. Täcket ligger således i den högre prisklassen, men är värt varenda krona. 90 % av täcket består av fina myskandsdun och resterande 10 % av fyllningen är småfjädrar. Myskandsdunet gör att täcket andas och känns lätt och behagligt, småfjädrarnas uppgift är att ge stadga och stabilitet.

Ett miljövänligt alternativ

Mayan kan med fördel kallas för ett av de mest miljövänliga täckena på marknaden. Inte nog med att täcket är Svanenmärkt, så är det även certifierat av Downafresh, OEKO TEX® och NOMITE®. Det betyder att Mayan håller en mycket hög kvalitet och är ansvarsfull mot miljö och hälsa. Täcket är allergivänligt och passar juniorer såväl som vuxna människor. Naturligtvis är den också fri från kemikalier.

Fördelar

 • Extra långt på 140×220 cm
 • Fyllning av myskandsdun
 • Miljövänligt täcke med många certifieringar
 • Täcke med växelverkan
 • Svanenmärkt

Vad säger kunderna?

Vad säger då kunderna om detta härliga och högkvalitativa täcke? Mayan är utan tvekan en av de mest populära serier som kommer från den danska tillverkaren och det är inte svårt att förstå varför. Här får du ett luftigt, behagligt och värmande täcke som håller i många år. Sanningen är att täcket också kommer med en garanti på 10 år, något som många uppskattar väldigt mycket.

Frigus

Frigus Täcke

Frigus är ett täcke av utmärkt kvalitet och som är specifikt framtaget för den som ofta blir väldigt varm om nätterna. Att svettas när man sover är inget ovanligt, men det kan vara störande och påverka sömnen negativt. Man vänder och vrider under natten och blir helt enkelt inte så utvilad dagen efter. Med Frigus är detta ett minne blott. Här får du ett täcke på 150×210 cm och som har unika och kylande egenskaper. Täcket är framtaget av sömnexperter som vet hur viktig en behaglig temperatur faktiskt är. Täcket är utrustat med små mikrokapslar som är applicerade i överdraget och fyllningen består av anddun och småfjädrar. Med hjälp av dessa mikrokapslar kan täcket reglera din temperatur så fort rummet (eller din kropp) blir varmare.

Vad är då detta för mikrokapslar och vad består det av? Enkelt förklarat kan man säga att mikrokapslarna består av en gelé som är aktiv. Gelén kallas även för phase change materials och är ett material som reglerar sig beroende på hur varmt det är i rummet. De kan också ändra form. Ibland är de flytande och ibland är de mer fasta i sin utformning.

Allergifritt och fritt från kvalster

Ett nytt täcke ska kunna hålla länge och vara snällt mot hälsa så väl som miljö. Frigus är ett täcke som har ett flertal olika certifieringar bakom sig för att garanterat ge dig en bra sovupplevelse. Bland annat så finns det en OEKO TEX®-certifiering, vilket säkerställer att täcket är fritt från elaka och onödiga kemikalier, men det är även NOMITE®-certifierat, vilket gör täcket utmärkt mot allergiker. Den sistnämnda certifieringen ser till så att kvalster inte kan ta sig in i täcket.

Fördelar

 • Täcke på 150×210 cm
 • Certifierat av NOMITE® och OEKO TEX®
 • Allergifritt
 • Kylande egenskaper
 • Temperaturreglerande
 • Fyllt med anddun och småfjädrar

Vad säger kunderna?

Frigus är ett relativt nytt täcke från den danska tillverkaren och därför finns det ännu inte så många recensioner och omdömen från tidigare kunder. Dock är vi säkra på att ett täcke med kylande egenskaper kommer komma till stor nytta för den som ofta är väldigt varm om natten. Tack vara alla de certifieringar som täcket också har så kan du känna dig trygg och säker när det kommer till hälsa. Det här täcket lämpar sig mycket bra för allergiker, barn som vuxna.

Fibertäcke Koka

Fibertäcke Koka

I vår bäst i test för bästa täcket ska vi inte bara fokusera på duntäcken, utan vi ska även se vad det finns för fibertäcken på marknaden. Koka är ett fibertäcke som kommer från Sverigesängen och där man har använt sig av polyesterfibrer för att skapa den sköna fyllningen. Polyesterfibrer kan med fördel tvättas i tvättmaskinen i upp till hela 90 grader. Det betyder att du i stort sett kommer att kunna koka ditt täcke för att säkerställa att bakterier, kvalster och eventuella svampar inte får fäste och börjar att gro. På så sätt blir täcket mer hygieniskt och du får en förlängd hållbarhet.

Som överdrag till täcket har man valt att använda material som polyster/bomullscambric. Naturligtvis är täcket också testat för att man ska kunna säkerställa att det inte innehåller några farliga kemikalier. Täcket är Öko-Tex-certifierat och har en mjuk och behaglig yta. Fyllningen gör täcket lätt, samtidigt som det är värmande när kyla och vinter står utanför dörren.

Ett allergivänligt val

Har du problem med allergi mot damm och kvalster? Då är Koka ett riktigt bra val för dig eller för ditt barn. Det är tack vare att du kan tvätta täcket i en så hög temperatur som gör att risken för allergier minskar, men även certifieringen har naturligtvis bidragit till att du får ett täcke som gör skillnad för ditt välmående.

Fördelar

 • Täcket mäter 150×210 cm
 • Går att “koka” i upp till 90 grader
 • Kan maskintvättas
 • Innehåller inga skadliga ämnen
 • Fyllning av polyesterfibrer
 • Öko-Tex-certifierat

Vad säger kunderna?

Att få mycket täcke för pengarna är något som kunderna uppskattar stort med detta fibertäcke Koka. Täcket ligger i den lägre prisklassen, men håller en kvalitet som kan jämföras med många dyrare alternativ. Kunderna är extra nöjda över hur lätt och behagligt täcket känns mot kroppen. Det ger en bättre sömn, samtidigt som din rörelsefrihet inte blir begränsad.

Kunna – Varm

Kunna - Varm

Kunna är ytterligare ett fibertäcke som vi tycker förtjänar en plats i vår bäst i test för bästa täcket 2020. Kunna Varm är ett dubbeltäcke som mäter 200×220 cm och som därför lämpar sig utmärkt för den större dubbelsängen. Du hittar täcket hos Jysk, vilket är en möbelkedja som är kända för sina prisvärda och högkvalitativa produkter. Med Kunna Varm får du ett dubbeltäcke som lämpar sig utmärkt för de par som vill kunna sova lite extra nära eller för den som bara är extra frusen om natten. Täcket är ordentligt fyllt med silikoniserade polyesterfiberdun, vilket gör det till ett självklart val för alla som inte vill använda sig av riktigt dun, men som vill ta del av alla fina egenskaper.

Överdraget till Kunna dubbeltäcke är tillverkad i 100 % polyestermikrofiber och kan tvättas i tvättmaskin i upp till 60 grader. Genom att du kan tvätta täcket kan du se till att det får en längre hållbarhet och att du minimerar risken för bakterier så väl som kvalster.

Ett skönt täcke för den stora sängen

Det är inte alla som vill sova under separata täcken och det är inte heller alla som vill behöva bädda med två olika. Dubbeltäcket Kunna rymmer gott och väl över även den större dubbelsängen och gör bäddningen snygg och enkel. Se till att du vädrar ur täcket med jämna mellanrum och/eller piskar det för att det ska fortsätta hålla sin mjuka och behagliga form.

Fördelar

 • Stort dubbeltäcke på 200×220 cm
 • Mycket varmt och behagligt
 • Perfekt för den som ofta fryser
 • Kan tvättas i maskin och torktumlas på låg temperatur
 • Fyllning av 100 % polyesterfiberdun

Vad säger kunderna?

Omdömen och recensioner från tidigare kunder är en aning blandade när det kommer till Kunna dubbeltäcke. Många är dock mycket nöjda och älskar hur fluffigt och behagligt täcket är. Sen finns det andra som inte riktigt har varit införstådd med hur varmt täcket är, vilket har gjort att de kan känna ett viss missnöje och helt enkelt svettas för mycket. Kunna Varm dubbeltäcke är ett mycket tjockt täcke. Fryser du mycket är det perfekt!

Gjendetunga

Gjendetunga

I en bäst i test för bästa täcket 2020 är det viktigt att kunna erbjuda många olika typer av alternativ. Vad som är det bästa täcket för dig kanske inte är det bästa för någon annan och därför är det bra med valmöjligheter. Gjendetunga är ett tyngdtäcke på 150×210 cm och som väger 7 kg och som passar mycket bra för den som behöver ett extra stöd under natten. Gjendetunga är ett kvalitetstäcke som är tillverkad av 95 % glaspärlor och 5 % polyesterfiber. Tillsammans utgör de en vikt på 7 kg.

Vad är det då som är så speciellt med ett tyngdtäcke och hur fungerar det? Enkelt förklarat kan man säga att den tyngd som glaspärlorna bidrar med ger en bättre och djupare sömn. Glaspärlorna lägger sig på ett sådant sätt så att de formar sig efter kroppen och ger då ett tryck som många uppskattar väldigt mycket. Den tyngd som du får kan verka lugnande och ha en mycket avstressande effekt på kropp och hälsa. Överdraget i täcket består av 100 % bomull.

Skötsel

Att ta hand om och tvätta ett tyngdtäcke fungerar inte på samma sätt som att tvätta ett täcke i fibrer eller i dun. Ett tyngdtäcke som Gjendetunga kan inte tvättas i tvättmaskin och tål inte heller kemtvätt. Här är det istället en återkommande vädring som du bör satsa på. Se till att täcket vädras med jämna mellanrum för att hålla det så hygieniskt som möjligt.

Fördelar

 • Tyngdtäcke på 7 kg
 • Består av 95 % glaspärlor
 • Mäter 150×210 cm
 • Formar sig efter kroppen
 • Fungerande avstressande och lugnande

Vad säger kunderna?

Trots sina otroliga funktioner så är Gjendetunga ett mycket prisvärt täcke för den som inte vill betala för mycket. Kunderna är mer än nöjda, men ser en del svårigheter med att inte kunna tvätta täcket ordentligt. Tyngden är dock mer än behaglig och ger ett skönt support under natten. Att lyfta på täcket är en aning knepigare, men det är också något man får räkna med med ett tyngdtäcke.

Engmo Astrid Dun

Engmo Astrid Dun

Vi tar med ytterligare ett duntäcke med i denna bäst i test och här är det Engmo Astrid Dun som har fått inta listan. Engmo Astrid är ett dubbeltäcke i storlek 220×220 cm, vilket gör det till ett utmärkt val för alla som vill ha ett täcke som löper över hela sängen eller som helt enkelt bara vill att bäddningen ska gå snabbare och enklare. Engmo Astrid Dun är ett duntäcke i den högre prisklassen, men vi kan garantera att du får vad du betalar för. Här får du ett täcke som är av mycket hög kvalitet och där man har använt sig av fint dun och tyg för att skapa kanske det bästa täcket på marknaden. Med mer än 65 års erfarenhet av täcken och sömn kan du vara säker på att sova riktigt gott och behagligt med Engmo Astrid.

Många som väljer att använda sig av duntäcken är mycket noga med att säkerställa så att dunet och fjädrarna kommer från fåglar som är skötta på rätt sätt. Med Engmo Astrid kan du alltid vara säker på att du gör ett bra val. Här har man tagit dunet från fåglar som är uppfödda för köttets skull, vilket betyder att dunet endast är en form av biprodukt. Fåglarna är dessutom uppfödda med mycket bra och hälsosam kost, vilket har bidragit till ett fluffigare och tjockare dun.

Allergivänligt alternativ

Eftersom vi sover en tredjedel av våra liv så är det alltså en hel del timmar som vi spenderar i sängen. Då är det extra viktigt att du väljer ett täcke som är allergifritt och som kommer att vara bra för din hälsa. Engmo Astrid är ett täcke där du kan känna dig helt trygg och säker när det kommer till farliga kemikalier eller allergier. Det här täcket är nämligen rekommenderat av Astma- & allergiförbundet såväl som Nomite-certifierat.

Fördelar

 • Täcke som mäter 220×220 cm
 • Dubbeltäcke
 • Fyllt med fint dun som är en biprodukt
 • Allergivänligt
 • Nomite-certifierat
 • Täcke i den exklusivare prisklassen

Vad säger kunderna?

Det finns ett flertal personer som har testat på Engmo Astrid och som är otroligt nöjda. Här vittnas det om att täcket är mycket fluffigt och har en fantastisk kvalitet som håller väldigt länge. Täcket är varm och skönt, samtidigt som de andas bra och fyller således sin funktion till punkt och pricka. Väljer du Engmo Astrid kan du vara säker på att du gör ett bra val för hälsan så väl som miljön.

Välj rätt täcke

Att köpa ett nytt täcke kan låta som en enkel uppgift, men sanningen är att det kan vara svårare än man kan tro. Till att börja med finns det idag täcken i så många olika typer av material och för att du ska kunna sova riktigt gott är det viktigt att du väljer ett material som verkligen passar dig och din sömn. På marknaden finns täcken för juniorer så väl som täcken för bebisar. I den här bäst i test kommer vi dock att fokusera på täcken för vuxna eller täcken som lämpar sig för 90×200 cm sängar.

Vad är det då man ska tänka på när man ska köpa ett nytt täcke? Enkelt förklarat kan man säga att det finns några aspekter som är lite extra viktiga att ha i åtanke. Den första punkten är storlek, den andra är material och den tredje är tjockleken på täcket. Du behöver se till att täcket passar till den storlek på säng som du har, men också välja ett material som uppfyller dina förväntningar så bra som möjligt.

Valet av material

Valet av material kommer vara avgörande för hur gott du sover om nätterna. Här är utbudet riktigt stort och det gör inte alltid situationen lättare. Vi rekommenderar att du satsar på ett täcke som är lätt och som är anpassat efter den säsong som råder utanför ditt fönster. Är det vinter och minusgrader kommer du till exempel att behöva ett tjockare täcke än om det är mitt i sommaren och väldigt varmt. Ett svalt och tunt täcke gör att du inte kommer svettas så mycket under sommaren, medan ett tjockare (med luftigt) täcke kommer få dig att inte frysas.

De vanligaste fyllningar i täcken som finns på marknaden idag är dun och fjädrar, mikrofibrer eller andra syntetiska material. Fjädrar och dun brukar vanligtvis användas i täcken som är specifikt designade för att passa till de kallare vintermånaderna eller till personer som lätt fryser under natten. Dun har en mycket god förmåga att andas, samtidigt som det är luftigt och isolerar värme. Det betyder att du kommer att hålla dig varm och skön, utan att svettas, när det är mycket kallt. Ett täcke med temperaturreglerande egenskaper är otroligt bra och något som alla bör satsa på när det är dags att köpa ett nytt täcke. När täcket andas ordentligt så kommer fukten att ledas iväg istället för att stanna kvar i fodret på täcket. Om ditt täcke suger åt sig fukt är risken för bakterietillväxt mycket större. De trivs nämligen där det är varmt och fuktigt.

Det är dock inte alla som vill använda sig av täcken med dun eller fjädrar. Det kan bero på att man har någon form av allergi, men det kan också handla om att man är vegan eller bara inte vill använda föremål och produkter från djurriket. För den som vill undvika dun finns det många andra riktigt bra alternativ. På marknaden kommer du att kunna hitta både vintertäcken och sommartäcken som istället är tillverkade i syntetiska material.

Därför är dun så populärt

Under de senaste åren har det blivit allt mer populärt att välja täcken (och kuddar) som är fyllda med dun. Orsaken till detta är helt enkelt alla de positiva egenskaper som naturmaterialet kommer med. Majoriteten av alla duntäcken som finns på marknaden idag består dock även av en mindre del småfjädrar. Det betyder att många täcken är kombinerade. Dunet gör täcket mjukt och luftigt, medan småfjädrarna ger stabilitet. Genom att välja ett täcke som är fyllt med dun så kan du vara säker på att du får ett täck som fungerar året om. Täcket kommer nämligen att se till att du håller dig riktigt varm när det är kallt i rummet, men du kommer också att hållas sval under sommarmånaderna.

Är det ett duntäcke som du är på jakt efter så rekommenderar vi att du satsar på ett av mycket hög kvalitet. Det finns många billigare alternativ också, men här är risken stor att täcket klumpar sig när du ska tvätta det. Det kan naturligtvis även hända med ett kvalitetstäcke, så se till att läsa tvättråden noga innan du stoppar in det i maskinen.

Vart köper man ett täcke?

Idag kan du köpa täcken på flera olika sätt. Du kan köpa täcken när du besöker en fysisk butik, men du kan också köpa täcken över nätet. Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen. Fördelen med att välja en fysisk butik, till exempelvis IKEA eller Jysk, är att du har möjlighet att känna på täckena i verkligheten. Detta är extra viktigt om man vill se hur luftigt täcket är eller om man t.ex. ska köpa sig ett tyngdtäcke.

Fördelarna med internet är dock att du kan välja täcken från ett mycket större utbud och att du har möjlighet att hitta mer förmånliga priser. På internet behöver du inte begränsa dig till de butiker och affärer som du har i din närhet, utan kan med fördel handla täcken från andra delar av världen om du så skulle önska. Nackdelen här är att du inte har möjlighet att känna hur täcket känns, men i de flesta fall så brukar recensioner och omdömen kunna hjälpa dig en bra bit på vägen. Naturligtvis så är en bäst i test för bästa täcket 2020 också något som kommer att hjälpa dig att göra ett bättre val. Vi väljer endast ut täcken som faktiskt håller en hög standard och som vi vet har fått många positiva omdömen från tidigare kunder.

Täcken för barn och baby

Ska du köpa ett täcke till en juniorsäng eller en baby säng så behöver du välja ett täcke av mindre format och det är helt enkelt för att täcket ska matcha storleken med spjälsängen eller juniorsängen. Här är det mycket viktigt att du väljer ett täcke som är lätt och som temperaturreglerande egenskaper, men var försiktig med att välja alldeles för fluffiga alternativ till det mycket lilla barnet. Små bebisar kan lätt få täcket över huvudet när de knölar under natten, vilket kan leda till problem med aningen. Satsa därför inte på ett täcke förrän ditt barn är större. Små barn kan du istället hålla varma med en skön pyjamas och mjuka tossor på fötterna.

Juniorer och större barn är dock i behov av ett bra och högkvalitativt täcke. Det är inte helt ovanligt att även barn kan svettas mycket under natten och för att kroppen och hjärnan ska kunna växa som den ska är en ordentligt sömn viktigt. Många av de täcken som vi har listat i denna bäst i test kan du med fördel hitta i mindre format. Annars rekommenderar vi att du vänder dig till butiker och kedjor som just Jysk och IKEA, som har många utmärkta alternativ för den mindre sängen.

Vi listar de bästa täckena för en god natts sömn 2020!

Med ett riktigt skönt och behagligt täcke kommer du att sova gott om natten. Här hittar du täcken i dun och fjädrar så väl som täcken i syntet!

Denne side er anmeldt af: Ingrid Dahl Rating 10/10

Dette indlæg har fået NAN stjerner baseret på 0 anmeldelser fra vores brugere.
Bedøm dette indlæg
Forfatter

Skriv en kommentar