Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Läs mer

Täcke Test Guide:
Dessa 4 täcken är bäst i bekvämlighet och pris

Enligt vår forskning och analys Vi har valt produkter som ger högt betyg på de parametrar vi utvärderar dem på, men inte en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer

4 Analyserad produkt
Baserat på analys
Utarbetad av experter Bakom Bedzzz är ett specialiserat team av experter inom konsumentvaror, vars huvuduppgift är att ge dig den bästa vägledningen för att hitta den bästa produkten för dina behov.

Med tusentals alternativ på marknaden är det ngåot av en konst att välja det perfekta täcket för just dig. Att en genomsnittlig person uppskattas tillbringa nästan 26 år av sitt liv till sömns gör inte saken enklare – det är mer än en fjärdedel av ett sekel att spendera insvept i sitt täcke. Med detta i åtanke, är det logiskt att investera tid och tanke i att fatta rätt beslut. I den här artikeln fördjupar vi oss i marknaden för täcken, och guidar dig genom vad du bör ha i åtanke innan du fattar ett köpbeslut. Dessutom listar vi några av marknadens bästa alternativ för täcken.

Så utvärderar och levererar vi produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. VI har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om det kan påverka vårt urval av produkter för våra artiklar, baseras våra rekommendationer alltid på redaktörens professionella bedömning av de bästa produkterna.

Vårt research-team utvärderar produkter baserat på följande parametrar:

  1
 • Produkttester från expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data om våra läsares preferenser

Ovanstående är en fråga om pris och kvalitet. Det är viktigt att notera att rankningen inte är en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Observera att vi i nuläget inte har kunnat hitta några oberoende tester inom denna produktkategori, och att vi i första hand har analyserat kundernas egna recensioner av produkten. Kundrecensionerna har analyserats i förhållande till produktens egenskaper och pris.

Bästa täcke för alla årstider test-guiden

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Engmo Down Cecilia - Duntäcke med hög isoleringsförmåga

Engmo Down Cecilia Duvet har 10 års garanti vilket garanterar livslängd och hållbarhet, någonting som sällan ses på marknaden för sängkläder. Detta engagemang för kvalitet och pålitlighet gör det här täcket till ett passande val för dig som söker en långsiktig investering i din sömnkomfort, särskilt du som tänker på hållbar konsumtion och föredrar produkter som håller länge.

Engmo Down Cecilia
Bästa täcke för alla årstider

Dagens bästa priser och erbjudanden på Engmo Down Cecilia:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • 10 års garanti
 • OEKO-TEX-certifierade material Standard 100+
 • Allergitestad och utan skadliga kemikalier

En detaljerad recension av Engmo Down Cecilia

Detaljer

  • Storlek: 150 x 210 cm
  • Material: bomull
  • Fyllning: fyllning av vit myskdun
  • Maskintvättbar: vid 60 grader
  • Certifieringar: Oeko-tex, Nomite, Downafresh Greenline
  • Garanti: 10 år

Engmo Down Cecilia Duvet är ett överlägset val av täcke som är omsorgsfullt tillverkat av noggrant utvalda material. Fyllningen i 90 % vit myskdun ger överlägsen mjukhet och isolering jämfört med traditionella täcken. Täckt med tyg i bomullskambrik med exceptionell andningsförmåga är täcket mjukt mot huden, vilket ger hög komfort. Detta högkvalitativa material ger tillsammans en unik temperaturreglerande egenskap som anpassar sig efter din kroppsvärme under hela natten. Denna egenskap, i kombination med den generösa storleken på 150 x 210 cm, ger en bekväm och ombonad sovupplevelse för olika sängstorlekar och användarpreferenser.

Certifieringar och användarvänlig skötsel

Engmo Down Cecilia Duvet återspeglar vikten av hälsa och ekologisk medvetenhet genom tre viktiga certifieringar. Oeko-tex certifieringen garanterar att täcket är fritt från skadliga ämnen. För dig som är allergiker garanterar Nomite-certifieringen att täcket är motståndskraftigt mot dammkvalster, en vanlig allergen i sängkläder. Slutligen intygar certifieringen Downafresh Greenline att 100 % ren dun används, vilket främjar ekologisk hållbarhet. När det gäller underhåll är täcket lätt att ta hand om. Täcket kan tvättas i 60 grader och bör torktumlas för att behålla sin fluffighet och isoleringsförmåga. För daglig skötsel bör du skaka och vädra täcket för att hålla det fräscht och rent.

Vad säger användare och experter om Engmo Down Cecilia?

Användarnas erfarenheter av Engmo Down Cecilia Duvet understryker dess överlägsna förmåga för temperaturreglering. Ett särskilt uttalande fångar detta väl: “Täcket är fantastiskt och aldrig för kallt eller för varmt.” Användaren tillägger att hen aldrig blev för varm under täcket, trots att hen “varnades” för risken för hög värme. Vittnesmålet om att täcket “alltid är precis lagom varmt både sommar och vinter” talar sitt tydliga språk om produktens anpassningsförmåga till olika klimatförhållanden. Det är dock inte alla aspekter som uppfyller alla användares förväntningar. En liten nackdel nämndes av samma användare som tyckte att täcket var “lite högljutt”. Även om detta kan bero på individuella preferenser och hur mycket du rör dig i sömnen, kan du som vill ha absolut tystnad när du sover behöva tänka på detta.

Mer om Engmo Down Cecilia

Detaljer

 • Storlek: 150 x 210 cm
 • Material: bomull
 • Fyllning: fyllning av vit myskdun
 • Maskintvättbar: vid 60 grader
 • Certifieringar: Oeko-tex, Nomite, Downafresh Greenline
 • Garanti: 10 år

Skäl att köpa

 • Anpassar sig till din kroppstemperatur
 • Temperaturreglerande egenskaper
 • Mjuk och med god isoleringsförmåga
 • Yttertyg av 100% bomullskambrik
 • Kan användas för spädbarn

Skäl att undvika

 • Även om täcket har en Nomite-certifiering eliminerar det inte helt hypoallergent

Bedzzz's vurdering

Engmo Down Cecilia Duvet är med sina utmärkta egenskaper ett högkvalitativt och hållbart val för olika typer av konsumenter. Den välbalanserade blandningen av vitt myskdun och bomullskambrik garanterar komfort och värme, med en imponerande 10-årsgaranti för sinnesro. Särskilt anmärkningsvärt är dess lämplighet för spädbarn tack vare dess Oeko-tex-certifiering, vilket öppnar upp för familjehushåll.

Trots täckets Nomite-certifiering, finns en liten risk för allergiska reaktioner på grund av dammkvalster. Det är också viktigt att komma ihåg att Downafresh Greenline-certifieringen garanterar användning av noggrant rengjord och rent dun. Denna avgörande faktor minskar avsevärt risken för allergener, vilket gör täcket till ett säkert val även för personer med överkänslighet. Vi tycker att kombinationen av överlägsna material, hälsomedvetna certifieringar och enkel skötsel gör täcket till ett pålitligt och smart val.

Bästa täcke overall test-guiden

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Engmo Down Astrid - Duntäcke med fantastisk andningsförmåga

Engmo Down Astrid har hög trådtäthet, en egenskap som bidrar till dess anmärkningsvärda hållbarhet och behagliga tyg. Detta gör det till ett bra alternativ för dig som värdesätter lång livslängd i ditt täcke och som söker en njutbar, bekväm sömnupplevelse natt efter natt.

Engmo Down Astrid
Bästa täcke overall

Dagens bästa priser och erbjudanden på Engmo Down Astrid:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Optimalt luftflöde och mjukt tyg
 • Nomite-allergicertifierat material
 • Hög trådtäthet

En detaljerad recension av Engmo Down Astrid

Detaljer

  • Storlek: 220 x 220 cm
  • Material: bomull
  • Fyllning: vitt gåsdun
  • Maskintvättbar: vid 60 grader
  • Certifieringar: Oeko-tex, Nomite, Downafresh Greenline
  • Garanti: 10 år

Tre varianter av värme

Astrid, en produkt från det väletablerade svenska företaget Engmo Down, erbjuder ett täcke fyllt med stora, vita gåsdun, kända för sin överlägsna värmeisolering. Täcket är omslutet av ett vitrandigt bomullstyg som ger en mjuk och inbjudande känsla. Med tre olika värmevarianter: “Jag fryser aldrig”, “Jag fryser ibland” och “Jag fryser alltid”, syftar täcket till att tillgodose dina olika komfortbehov och säkerställa en personlig sovupplevelse för varje användare. Täcket har en hög bärförmåga på 12, vilket är ett tecken på dess exceptionella isoleringsförmåga, vilket direkt påverkar både värme och komfort. De detaljerade sömnadsmetoderna skiljer sig åt mellan de olika varianterna, vilket säkerställer att konstruktionen anpassas till värmenivån. Astrids design kännetecknas av en vitrandig ovansida och en helvit undersida.

Ett nyttigt alternativ och enkel skötsel

Som företag värnar Engmo Down om hälsa och hållbarhet, och det här täcket är inget undantag. Täcket är certifierat enligt Oeko Tex Standard 100+ och Downafresh, vilket visar att produkten är fri från skadliga kemikalier och uppfyller de strikta europeiska tvättkraven. För allergiker garanterar täckets Nomite-certifiering att tyget med hög densitet förhindrar att kvalster tränger in. Dessutom är täcket certifierat av EDFA European down & feather association, vilket intygar dunets spårbarhet och etiska ursprung. När det gäller underhållet är det enkelt: täcket kan tvättas i 60 grader och bör alltid torkas i torktumlare. Denna lättskötta funktion, i kombination med en 10-årig garanti mot dunläckage, gör täcket till en värdefull investering. Dessutom ingår en praktisk tygpåse för enkel förvaring när täcket inte används.

Vad säger användare och experter om Engmo Down Astrid?

Användare av Astrid 220×220 beskriver sin upplevelse som att “sova på ett varmt och tryggt moln” och uppskattar täckets omslutande komfort som jämförs med en “varm kram”. Den distinkta värmen och fluffigheten hos täcket Astrid har fått kunder att ivrigt se fram emot sovdags. Flera användare uppfattar Astrid som en värdefull investering, med tanke på hur mycket tid vi spenderar sovandes, och påpekar att kostnaden, när den sprids över två år eller mer, blir betydligt mindre avskräckande på månadsbasis, vilket visar att Astrid ger valuta för pengarna på lång sikt.

Mer om Engmo Down Astrid

Detaljer

 • Storlek: 220 x 220 cm
 • Material: bomull
 • Fyllning: vitt gåsdun
 • Maskintvättbar: vid 60 grader
 • Certifieringar: Oeko-tex, Nomite, Downafresh Greenline
 • Garanti: 10 år

Skäl att köpa

 • Lång hållbarhet
 • Mjuk tygkvalitet
 • Många olika värmealternativ
 • Levereras med en praktisk förvaringspåse
 • Utmärkt slitstyrka

Skäl att undvika

 • Skrymmande att transportera eller lagra

Bedzzz's vurdering

Täcket Astrid är fyllt med 100 % stort, vitt gåsdun och är klätt i mjukt bomullstyg. Anmärkningsvärt är dess 10-åriga garanti mot dunläckage, vilket återspeglar företagets hållbarhetstänk och engagemang för kvalitet. Täcket har flera hälso- och miljöcertifieringar och är EDFA-certifierat för spårbarhet av dun, vilket gör det till ett ansvarsfullt och säkert val. Täcket kommer i en vitrandig design, och dess estetiska charm och tidlösa elegans bör tilltala ett brett spektrum av användare. Storleken och den tjocka dunfyllningen kan göra täcket skrymmande för transport eller förvaring, någonting som Engmo Down dock motverkar med en praktisk förvaringspåse i tyg, vilket underlättar förvaring. Dessutom är tvättanvisningarna enkla och tydliga, så att Astrids underhåll blir så problemfritt som möjligt.

Bästa täcka för alla årstider test-guiden

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Mille Notti Natura - Täcke med stoppning av premiumgåsdun

Fördjupa dig i den lyxiga värmen i Mille Notti Natura, med fyllning av vitt premiumgåsdun, för en luxuös sömnupplevelse. Detta täcke talar direkt till dig som söker förhöjd komfort, prioriterar kvalitet och uppskattar fluffiga sängkläder.

Mille Notti Natura
Bästa täcka för alla årstider

Dagens bästa priser och erbjudanden på Mille Notti Natura:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Fylld med vitt, förstklassigt gåsdun
 • IDFL-certifierat
 • Lyxigt mjukt och extra fluffigt

En detaljerad recension av Mille Notti Natura

Detaljer

  • Storlek: 210 x 150 cm
  • Material: bomull
  • Fyllning: vitt gåsdun och gåsfjädrar
  • Maskintvättbar: vid 60 grader
  • Certifieringar: IDFL-certifiering, Oeko-tex, rekommenderas av Asthma Allergy Nordic
  • Garanti: - - Garanti

Mjuka och fluffiga material

Mille Notti Natura påslakan erbjuder en exceptionell kombination av förstklassigt europeiskt gåsdun och gåsfjädrar i förhållandet 90:10. Den resulterande produkten har en lyxigt mjuk textur och en extraordinär fluffighet. Dunet som används i påslakanet är dessutom IDFL-certifierat och är hämtat från etiska källor, vilket säkerställer att inga levande plocknings- eller tvångsmatningstekniker används under materialanskaffningsprocessen. Påslakanet tillverkas i en liten polsk fabrik, där stränga kvalitetskontroller övervakar både hantverket och materialanskaffningen. Kvalitetstänkandet gäller även tyget, som är vävt av högkvalitativ bomullskambrik, en ultrafin tråd som ger ett slitstarkt, flexibelt och tätt tyg.

Passar för alla årstider

Natura-påslakanet är både Oeko-tex-certifierat samt rekommenderat av Asthma Allergy Nordic och passar en bred kundkrets, inklusive personer med känsliga lungor. Dess höga värme/vikt-förhållande gör det lämpligt för alla årstider, i linje med dess “Allround” värmenivåklassificering. Påslakanet, som levereras i en snygg tygpåse, har storleken 150 x 210 cm och väger bara 500 g, vilket ökar användbarheten och anpassningen till olika sängstorlekar. För att hålla påslakanet i bästa skick rekommenderas att vädra och skaka det regelbundet. När det är dags för rengöring kan påslakanet tvättas i 60 grader och torktumlas på låg värme. För att undvika att dunet klumpar sig under torkning rekommenderas att du kör täcket med tennisbollar i torktumlaren. Påslakanet Mille Notti Natura erbjuder en harmonisk blandning av komfort, kvalitet och etiska tillverkningsmetoder för en verkligt lyxig sovupplevelse.

Mer om Mille Notti Natura

Detaljer

 • Storlek: 210 x 150 cm
 • Material: bomull
 • Fyllning: vitt gåsdun och gåsfjädrar
 • Maskintvättbar: vid 60 grader
 • Certifieringar: IDFL-certifiering, Oeko-tex, rekommenderas av Asthma Allergy Nordic
 • Garanti: - - Garanti

Skäl att köpa

 • Tidlös design och fina material
 • Högkvalitativ bomullskambrik
 • Säkert för personer känsliga för allergener
 • Kan användas året runt

Skäl att undvika

 • Trådtätheten kunde ha varit högre

Bedzzz's vurdering

Mille Notti Natura påslakan sätter hög standard för sängkläder och visar ett starkt engagemang för kvalitet, komfort och etiska inköp. Dess användning av 90 % förstklassigt europeiskt gåsdun ger en oöverträffad nivå av komfort och fluffighet, medan IDFL-certifieringen försäkrar dig som konsument om humana och etiska materialanskaffningsmetoder. Det faktum att täcket tillverkas i en särskild anläggning med rigorösa kvalitetskontroller understryker dessutom täckets överlägsna hantverk. Dess certifiering enligt Oeko-tex och rekommendation från Asthma Allergy Nordic gör täcket till ett säkert val även för dig med allergier eller andningsbesvär.

Även om påslakansetets trådtäthet kan vara ett problem för vissa, kompenserar tygvalet bomullskambrik upp för detta. Detta tyg, känt för sin hållbarhet, densitet och flexibilitet, är vävt av en ultrafin tråd, vilket ger en lätt men ändå robust känsla som förbättrar den övergripande komforten.

Jotex Seara duntäcke - Förkrympt för att behålla form och storlek vid tvätt

Jotex Seara duntäcke är utrustat med allergivänlig stoppning, en egenskap som utmärker sig vad beträffar komfort och hälsa. Detta täcke är ett utmärkt val för dig som prioriterar allergenfria sängkläder och täcket utlovar fridfull sömn oavsett årstid.

Dagens bästa priser och erbjudanden på Jotex Seara duntäcke:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Syntetisk stoppning av plast som räddats
 • Förkrympt
 • Allergivänlig stoppning

En detaljerad recension av Jotex Seara duntäcke

Detaljer

  • Storlek: 220 x 210 cm
  • Material: 100% bomull
  • Fyllning: 100% syntetisk fyllning
  • Maskintvättbar: fintvätt vid 60°
  • Certifieringar: -
  • Garanti: - - Garanti

Kvalitetshantverk och praktisk design

Jotex Seara duntäcke är en produkt av överlägset hantverk som är utformat för dubbelsängar. Detta täcke är tillverkat av 100% bomullspercale vilket ger en mjuk och ventilerande känsla som förbättrar din sömnkvalitet. Den rutiga quiltade designen är sydd med mellanväggar, en funktion som är särskilt framtagen för att hålla den syntetiska stoppningen jämnt fördelad, vilket eliminerar risken för klumpar och garanterar en ostörd, sömnupplevelse. Täcket är förkrympt och behåller sin ursprungliga storlek på 220×210 cm efter tvätt, vilket eliminerar alla problem med krympning och passform.

Miljövänligt val med enkelt underhåll

Höjdpunkten i Jotex Seara duntäcke är dess innovativa användning av syntetisk fyllning. Detta 100% syntetiska material, som väger 1250 g, ger betydande värme och efterliknar komforten och fluffigheten hos traditionellt dun samtidigt som det är hypoallergent. Detta gör täcket lämpligt för dig som lider av allergier eller överkänslighet mot naturligt dun. Fyllningen har ett unikt miljöbidrag, eftersom den består av återvunnen plast som samlats in från havet av Plastic Bank, en internationell organisation som arbetar för att minska plastföroreningar i haven och för att hjälpa fattiga samhällen. Genom att köpa detta täcke får du inte bara en produkt som ökar din komfort utan du stöttar också globala miljöinitiativ. Skötseln av täcket är lika praktisk som dess design. Trots den unika fyllningen räcker det med en skonsam tvätt i 60° för att hålla täcket rent, fräscht och hållbart.

Mer om Jotex Seara duntäcke

Detaljer

 • Storlek: 220 x 210 cm
 • Material: 100% bomull
 • Fyllning: 100% syntetisk fyllning
 • Maskintvättbar: fintvätt vid 60°
 • Certifieringar: -
 • Garanti: - - Garanti

Skäl att köpa

 • Lämplig för dig som lider av allergi
 • Miljövänlig
 • Mjukt överdrag i bomull

Skäl att undvika

 • Det kanske inte ger samma temperaturreglering som naturligt dun

Bedzzz's vurdering

Sammanfattningsvis är Jotex Seara duntäcke en kombination av komfort, funktionalitet och hållbarhet. Dess konstruktion av 100% bomullspercale och innovativa syntetiska fyllning som härrör från återvunnen plast från havet garanterar en varm och bekväm sömnupplevelse, samtidigt som den bidrar till att bevara miljön. Den extra fördelen med att vara allergivänlig gör den till ett lämpligt val för dig med överkänslighet eller allergisvårigheter. Även om det kan finnas en risk att täcket inte erbjuder samma temperaturreglering som naturligt dun, garanterar den syntetiska fyllningen jämn värme, vilket gör den lämplig för de flesta klimat. Den rutmönstrade designen med sydda mellanväggar ger dessutom en jämn fördelning av stoppningen, vilket kompenserar för eventuella nackdelar med temperaturreglering.

5 saker att tänka på innan du köper täcke

 • Storlek

  Storleken på ett täcke är avgörande. I allmänhet bör ditt täckes mått motsvara storleken på din säng, eller vara något större. Täcken i storleken 100 cm x 140 cm är vanligtvis avsedda för sängar för småbarn. Denna storlek kan passa en spjälsäng eller en liten småbarnssäng bekvämt. För dig som sover i en enkelsäng kan ett täcke med måtten 140 cm x 200 cm passa. Om du har en dubbelsäng är ett täcke på ca 200 cm x 200 cm i allmänhet lämpligt, vilket passar för en eller två personer, beroende på hur mycket ni båda rör er i sömnen. För dig som har en riktigt stor säng ger ett täcke med måtten 240 cm x 220 cm vanligtvis en bra balans mellan storlek och komfort. Kom ihåg att detta är rekommendationer och att rätt mått för just dig kan variera, så mät alltid din säng innan du köper ett täcke.

  OBS: Täcken är inte att rekommendera för spädbarn under 12 månader på grund av risken för överhettning och kvävning.

 • Material

  Materialet i ett täcke, både stoppningen och det yttre överdraget påverkar i hög grad dess komfort, andningsförmåga, isolering och allergivänlighet. Här är de vanligaste materialen som används:

  Dun är de mjuka, fluffiga fjädrarna på undersidan av gäss eller änder, och är ett premiumalternativ för täcken, eftersom det är känt för sin exceptionella värme och lätthet. Dun har utmärkta termiska egenskaper och fångar effektivt upp kroppsvärmen för att hålla dig varm. Samtidigt andas materialet, vilket gör att överskottsvärme kan försvinna för att förhindra överhettning. Duntäcken kan dock utlösa allergier hos vissa personer och kräver professionell rengöring. De är också vanligtvis dyrare på grund av deras högkvalitativa isoleringsförmåga och lyxkänsla.

  Täcken med fjäderstoppning liknar duntäcken men tenderar att vara tyngre och mindre isolerande. De är billigare än duntäcken och fjädrar kombineras ofta med dun för att hitta en balans mellan värme, vikt och kostnad. Fjädertäcken kräver också professionell rengöring och är inte heller alltid lämpliga för allergiker.

  Ull är ett naturligt, hållbart material som andas och som effektivt transporterar bort fukt, vilket gör det bra för dig som ofta blir varm i sömnen, eller som bor i ett varmare klimat. Ull är hypoallergent och naturligt resistent mot dammkvalster. Ulltäcken kan vanligtvis maskintvättas, men kanske inte ger lika mycket fluffighet som dun- eller fjädertäcken.

  Bambutäcken är kända för att vara lyxiga och mjuka, och jämförs ofta med mjukheten hos siden eller kashmir, vilket ger en oöverträffad komfort. Dessutom har bambutyg utmärkta fukttransporterande egenskaper och andningsförmåga, vilket främjar en sval och torr sömnmiljö. De är dock benägna att skrynklas och kan krympa något efter tvätt, vilket kräver noggrann hantering och strykning

  Syntetiska täcken, fyllda med material som polyester eller mikrofiber, är ett populärt val för personer med allergier eller astma eftersom de vanligtvis är allergivänliga. De är lätta att sköta, kan ofta tvättas i maskin och är billigare än täcken i naturmaterial. Syntetiska täcken kanske dock inte erbjuder samma värme eller andningsförmåga som täcken i naturmaterial.

  När det gäller påslakan är det vanligaste materialet bomull på grund av dess andningsförmåga, hållbarhet och mjukhet. Andra alternativ är siden, vilket ger en lyxig känsla och naturlig temperaturreglering, och syntetiska blandningar, vilka kan vara mer prisvärda och lätta att ta hand om.

  OBS: För dig med allergier är siden och tencel också populära material, utöver bambu och syntetiska material.

 • Skötsel

  Rätt skötsel av ditt täcke är avgörande för att förlänga dess livslängd. Rätt tvättrutiner beror till stor del på stoppningen och storleken på täcket. Syntetiska täcken kan ofta tvättas i maskin, förutsatt att din tvättmaskin är tillräckligt stor för att rymma täcket. Täcken med stoppning i naturmaterial, som dun eller fjäder, kräver däremot vanligtvis professionell rengöring för att behålla sin fluffighet och för att förhindra skador. Kontrollera alltid tvättrådsetiketten. När du tvättar ett täcke rekommenderas att du använder en skonsam cykel med ett milt tvättmedel och att du undviker sköljmedel, vilket annars kan skada täckets fyllning. Ordentlig torkning är av yttersta vikt för att undvika utveckling av mögel. Täcken som kan tvättas i maskin kan vanligtvis torktumlas på låg värme. Det är bra att lägga till torkbollar eller till och med rena tennisbollar för att fluffa upp täcket och förhindra att fyllningen klumpar ihop sig. Större täcken eller täcken med naturfyllning kan kräva professionell torkning. Om du väljer att lufttorka ditt täcke bör du se till att det är helt torrt innan du använder det igen. För mindre fläckar eller spill kan punktrengöring vara effektivt. Använd ett milt rengöringsmedel och kallt vatten och skrubba försiktigt området utan att blöta fyllningen. När du är klar behöver fläcken torkas ordentligt.

 • Pris

  Budgetalternativen, som vanligtvis kostar runt 500 SEK, och dyrare alternativ som kostar runt 8000 SEK, har olika egenskaper och kvaliteter. Täcken i den lägre prisklassen är ofta tillverkade av syntetmaterial som polyester eller mikrofiber. Även om de kan ge hyfsad värme är de kanske inte lika ventilerande eller slitstarka som dyrare alternativ. Fyllningskraften som påverkar luftighet och isolering tenderar att vara lägre i budgettäcken. De kan dock vara lätta och lämpliga för ett varmare klimat eller passa dig som föredrar lättare sängkläder. Skötsel och underhåll är vanligtvis enkelt med maskintvättbara alternativ. Högpristäcken är vanligtvis tillverkade av premiummaterial som högkvalitativt naturligt dun eller fjädrar. Dessa material ger exceptionell isolering, andningsförmåga och komfort. Fyllnadsgraden tenderar att vara högre, vilket resulterar i ett fluffigare och mer isolerande täcke som ger en lyxig sovupplevelse. Dyra täcken är ofta mer slitstarka och långlivade tack vare överlägsen konstruktion och material. De kan vara tyngre och ge bättre värme under kallare årstider. Skötsel och underhåll kan kräva särskilda instruktioner eller professionell rengöring, men levereras ofta med ytterligare funktioner som påslakan för att skydda och förlänga deras livslängd.

 • Användar- och expertrecensioner

  Användarrecensioner återger förstahandsupplevelser och ger insikt i aspekter som komfort, hållbarhet och prestanda. De ger autentisk feedback och lyfter fram specifik information om värme, andningsförmåga och lämplighet för olika behov. Expertrecensioner ger professionella bedömningar och jämför täcken baserat på kvalitet, funktioner och valuta för pengarna. Båda typerna av recensioner avslöjar potentiella nackdelar och hjälper dig som konsument att fatta välinformerade beslut. I den här artikeln har vi gjort en analys av olika produkter för att hjälpa dig att fatta ett välgrundat köpbeslut.

arrow-more

Vad är ett täcke?

Ett täcke är en typ av sängkläder som används för att hålla dig varm när du sover. Det är en mjuk, platt påse fylld med isolerande material som fjädrar, dun, ull, bambu eller syntetfibrer. Täcken används ofta i kallare klimat eller under vintersäsongen för att ge värme och komfort. Täcken är utformade för att stoppas i påslakan, ett avtagbart tyghölje som skyddar täcket och som lätt kan tvättas eller bytas. Påslakanet har ofta en dragkedja eller knappar för att hålla fast täcket inuti. Täcken är också kända för sin förmåga att hålla kvar värme och reglera kroppstemperatur, så att den som sover hålls varm utan att för den sakens skull svettas.

Hur tillverkas ett täcke?

Täcken kan tillverkas med antingen box stitch- eller baffle box-teknik. I en box stitch-konstruktion sys täcket ihop i ett korsvis mönster som bildar många små boxar. Varje låda innehåller lika mycket fyllning, vilket garanterar en jämn fördelning över täcket. Baffelbox följer en liknande princip men med en liten variation. Istället för lådor skapas som kuber genom att extra remsor av material införlivas mellan det övre och undre lagret av täcket. Denna konstruktion ökar täckets totala volym, vilket ger mer utrymme för fyllningen att fånga luft och behålla värmen. Baffle box-konstruktion används ofta för täcken med högre tog-värde, som är avsedda för kallare klimat, och de tenderar att vara relativt dyrare.

Vad är tog-klassificeringen för täcken och hur påverkar den värmen?

Tog-värdet för täcken mäter täckets förmåga att behålla varm luft och därmed dess förmåga att isolera dig. Ju högre tog-värde, desto varmare är täcket. Termen “tog” härstammar från frasen “thermal overall grade”. Det har sitt ursprung i textilindustrin och används nu ofta för att beskriva värmepotentialen hos olika typer av sängkläder, särskilt täcken.

En allmän guide till tog-klassificeringar:

1,0 – 4,5 tog: Detta är sommartäcken, lämpliga för varmt väder och dig som blir varm när du sover.

4,5 – 9 tog: Lämpliga för vår- och höstsäsongen eller för sig som föredrar ett svalare täcke.

10 – 13,5 tog: Används vanligtvis under höst eller vår och i vissa fall under vintern i ett centraluppvärmt hem.

13,5 – 15 tog: Detta är varma täcken, lämpliga för vintern.

16,5 – 20 tog: Detta är extra varma täcken som ofta används i mycket kalla klimat eller för personer som känner av kylan extra mycket.

Dessa klassificeringar är en riktlinje och komfort kan vara subjektiv. Vissa personer kan känna sig varmare eller kallare vid samma tog-klassificering, beroende på individuella skillnader, rumstemperatur, luftfuktighet och personliga preferenser.

Vad är den bästa stoppningen för personer med allergibesvär?

För personer med allergier finns det flera alternativ för stoppning i täcken som kan hjälpa till att minimera allergiska reaktioner. Här är några av de bästa alternativen för stoppning av täcken för allergiker:

Täcken fyllda med syntetiska material som polyester, mikrofiber eller allergivänliga fibrer är ofta ett bra val för allergiker. Dessa fibrer är mindre benägna att utlösa allergier eftersom de inte innehåller vanliga allergener som fjädrar eller dun. De är också resistenta mot dammkvalster, vilket kan vara en vanlig allergen.

Silkestäcken är ett naturligt och allergivänligt alternativ för personer med allergier. Silke är resistent mot kvalster och är känt för sin förmåga att reglera kroppstemperatur, vilket gör det lämpligt för både varma och kalla klimat.

Täcken fyllda med bambufibrer är ett annat utmärkt val för allergiker. Bambu är naturligt allergivänligt, antimikrobiellt och motståndskraftigt mot dammkvalster. Det har också fukttransporterande egenskaper, vilket kan hjälpa dig att hålla dig torr hela natten.

Täcken som använder Tencel- eller Lyocell-fibrer, vilket härrör från trämassa, blir allt populärare bland personer med allergier. Dessa fibrer är allergivänliga, andas och har fukttransporterande egenskaper. Därför är de väl lämpade för personer som söker allergivänliga sängkläder som främjar luftflöde och som effektivt hanterar fukt.

Det är viktigt att notera att även om dessa fyllningar i allmänhet anses vara hypoallergena, kan den individuella känsligheten variera. Om du har svåra allergier bör du rådgöra med en allergiläkare eller välja ett täcke som är märkt “allergivänligt” eller “antiallergiskt” för att säkerställa att det uppfyller dina behov. Dessutom rekommenderas att du regelbundet tvättar och underhåller ditt täcke, eftersom det kan bidra till att minska allergener som dammkvalster och mjäll från husdjur. Att använda allergisäkra överdrag för både täcke och kuddar kan ge ett extra lager av skydd mot allergener.

Finns det några certifieringar eller standarder som visar på täckens kvalitet?

Ja, det finns flera certifieringar och standarder som visar på täckens kvalitet och miljövänlighet. Några av dem är

Oeko-Tex Standard 100: Denna certifiering garanterar att täcket har testats för skadliga ämnen och uppfyller strikta gränser för kemiskt innehåll.

Nomite: Nomite-certifieringen visar att täcket är lämpligt för personer med kvalsterallergi, eftersom det har en tät väv som hindrar kvalster från att tränga in i tyget.

Downafresh: Denna certifiering garanterar att dun och fjädrar som används i täcket har rengjorts noggrant, desinficerats och uppfyller hygienstandarder.

Forest Stewardship Council (FSC): FSC-certifieringen säkerställer att alla trä- eller cellulosabaserade material som används i täcket, till exempel lyocell eller viskos, kommer från ansvarsfullt förvaltade skogar.

Global standard för ekologiska textilier (GOTS): GOTS-certifiering innebär att täcket är tillverkat av ekologiska fibrer, som ekologisk bomull eller ekologisk ull, och uppfyller stränga miljömässiga och sociala kriterier under hela produktionsprocessen.

Är täcken lämpliga för barn?

För spädbarn och mycket små barn rekommenderas generellt att man undviker att använda täcken eller andra lösa sängkläder i spjälsängen för att minska risken för kvävning eller överhettning. Istället bör man använda säkrare alternativ som sovsäckar eller lätta filtar som är särskilt utformade för spädbarn. För äldre barn kan dock täcken vara lämpliga. Det är viktigt att välja ett täcke som är åldersanpassat med hänsyn till barnets storlek och vikt. Välj ett täcke som inte är för stort eller tungt, så att det inte överväldigar eller begränsar barnets rörelsefrihet under sömnen. Ta också hänsyn till eventuella allergier eller känsligheter som ditt barn kan ha. Om allergier är ett problem bör du leta efter täcken som är allergivänliga eller tillverkade av material som är mindre benägna att utlösa allergiska reaktioner. Tänk på att välja ett täcke med lämplig tog-klassning för klimatet och temperaturen i ditt barns sovrum, och välj ett täcke med lämplig tog-klassning för olika årstider. Välj slutligen ett täcke som är lätt att rengöra, eftersom barn kan vara mer benägna att spilla, eller för att kissa på sig.

Hur fluffar jag upp ett platt täcke?

Om ditt täcke har blivit platt och behöver fluffas upp finns det några metoder du kan prova för att återställa dess volym:

Skaka och klappa: Ta ut täcket utomhus eller i ett välventilerat utrymme, håll i det från ena änden och skaka det kraftigt några gånger. Detta hjälper till att omfördela stoppningen och att lossa eventuella klumpar. Lägg sedan täcket platt på en säng eller en stor yta och klappa försiktigt över hela täcket för att ytterligare fördela stoppningen jämnt.

Låt det luftas: Häng upp täcket på en tvättlina eller lägg det platt på en ren och torr yta i ett välventilerat utrymme. Låt täcket luftas i några timmar eller till och med en dag. Exponeringen för frisk luft kan hjälpa fyllningen att återfå volym.

Torktumla: Kontrollera i skötselanvisningarna för ditt täcke att det är säkert att torktumla det. Om så är fallet, placera täcket i en torktumlare med stor kapacitet och lägg ett par rena tennisbollar eller torkbollar i trumman. Ställ in torktumlaren på låg värmeinställning och torktumla täcket under en kort stund. Tennisbollarna eller torktumlarbollarna hjälper till att fluffa upp fyllningen.

Fluffning på vissa ställen: Om du märker att vissa områden är särskilt platta eller hoptryckta, massera eller knåda försiktigt dessa områden med händerna. Applicera tryck och fluffa fyllningen med fingrarna för att hjälpa täcket att återfå sin volym.

Professionell rengöring: Om ingen av ovanstående metoder är effektiv kan du överväga att ta ditt täcke till en professionell rengöringsfirma som är specialiserad på rengöring av täcken. De har utrustningen och expertisen att noggrant rengöra och återställa fluffigheten i ditt täcke.

Hur förvarar jag mitt täcke när det inte används?

När du förvarar ditt täcke när det inte används bör du följa dessa riktlinjer för att bibehålla dess kvalitet:

Rengör det: Se till att täcket är rent och helt torrt innan du förvarar det. Tvätta det enligt skötselgeråden och se till att det är fritt från fläckar, lukt och smuts. Rengöring av täcket hjälper till att förhindra tillväxt av mögel.

Vik eller rulla ihop täcket ordentligt: Beroende på ditt förvaringsutrymme och typ av täcke kan du antingen vika eller rulla det. Vikning kan fungera bättre för tunnare täcken, medan rullning är lämpligt för tjockare. Börja med att släta ut eventuella rynkor eller veck och vik eller rulla det sedan snyggt för att undvika onödig komprimering.

Använd en förvaringspåse eller ett överdrag: För att skydda ditt täcke från damm, skadedjur och fukt under förvaring kan du överväga att använda en förvaringspåse eller ett överdrag som andas och som är särskilt utformat för sängkläder. Dessa påsar tillåter luftcirkulation samtidigt som täcket hålls rent och skyddat. Undvik att använda plastpåsar, eftersom de kan hålla kvar fukt och orsaka mögel.

Undvik överdriven kompression: Det är viktigt att inte förvara täcket i ett hårt komprimerat tillstånd under en längre period, eftersom det kan påverka dess fluffighet. Om du använder en förvaringspåse, välj en som ger tillräckligt med utrymme för att täcket ska kunna behålla sin naturliga form utan att komprimeras alltför mycket.

Välj en lämplig förvaringsplats: Hitta en sval, torr och välventilerad plats för förvaring av täcket. Undvik platser som är utsatta för fukt eller extrema temperaturväxlingar, till exempel källare eller vindar. Förvara det helst i en garderob eller under sängen där det skyddas från direkt solljus och hålls i en stabil miljö.

Kontrollera och vädra regelbundet: Ta då och då fram det lagrade täcket och låt det luftas. Detta ger frisk luftcirkulation och hjälper till att förhindra att möglig lukt utvecklas. Du kan också försiktigt skaka eller fluffa upp täcket för att återställa dess volym.

FAQ

Vad är den bästa stoppningen i täcken för temperaturreglering?
Ull anses ofta vara det bästa påslakanet för temperaturreglering på grund av dess naturliga egenskaper. Det hjälper dig att hålla dig varm på vintern och sval på sommaren, samtidigt som dess andningsförmåga och fukttransporterande förmåga säkerställer en bekväm och balanserad sömnupplevelse året runt.
Kan jag använda ett täcke utan påslakan?
Ja, du kan använda ett täcke utan påslakan, men det rekommenderas för skydd, hygien och för att förbättra komforten på dina sängkläder.
Hur ofta bör jag byta ut mitt täcke?
Täcken bör i allmänhet bytas ut vart femte till var tionde år, beroende på faktorer som kvalitet, användning och personliga preferenser.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta