Går du i tankarna om att köpa en spjälsäng? Utbudet är stort och det kan vara svårt att veta vilken modell eller vilket märke som är det bästa. Marknaden erbjuder mängder med olika typer av spjälsängar att välja mellan och även internet är full med olika alternativ. Vi vill dock att det ska bli så enkelt som möjligt för dig att hitta en bra spjälsäng. Med vår bäst i test för bästa spjälsängen kommer du att hitta ett flertal riktigt bra, säkra och prisvärda alternativ till det lilla barnet. Vi har testat sängarna för att säkerställa att de verkligen håller en hög kvalitet, men också att de är smidiga och lätta att använda sig av.

Det finns många saker som är viktiga att tänka på när du ska köpa en ny spjälsäng, men det absolut viktigaste är att sängen är säker och trygg. Orsaken till detta är att du i många situationer kommer att lämna barnet oövervakat i den, t.ex. när du själv sover eller när bebisen sover middag. Förutom säkerheten är det också av högsta vikt att spjälsängen är skön, trygg och mysig att befinna sig i. Många föräldrar föredrar spjälsängar som har en nedfällbar sida. Det gör det möjligt att ha spjälsängen nära den egna sängen, men utan att faktiskt behöva samsova tillsammans med sitt barn. Den nedfällbara sidan är också lämplig att använda sig av när du ska plocka upp barnet eller lägga ner, utan att väcka.

Vad är en spjälsäng?

En spjälsäng är en säng som är specifikt framtagen för små bebisar och mindre barn. Sängen kan i de flesta fall sänkas och höjas i två olika lägen, men även sidorna på sängen kan ibland vara reglerbara. Runt om sängen finns ett högt och ordentligt spjäll som förhindrar att ditt barn kan ta sig ur sängen eller rulla över kanten. När barnet är litet så kan det med fördel ligga högre upp, men när barnet har lärt sig att sitta på egen hand är det bäst att sänka ner botten. Det ger en tryggare och säkrare plats för ditt barn att vila på.

Spjälsängen, till skillnad från vaggan, är vanligtvis lite större i storlek. Det betyder att din bebis kommer att kunna använda sig av den mycket längre. En spjälsäng kan användas redan från att ni kommer hem från sjukhuset efter förlossningen och till dess att barnet är cirka 3-4 år gammalt. När bebisen är nyfödd rekommenderas dock ett babynest i spjälsängen.

Bäst i test – Bästa spjälsängen för barn 2020

Som förälder vill du att ditt barn ska kunna vila i lugn och ro och utan att du ska behöva oroa dig för barnets säkerhet. Lösningen på problemet kommer i form av en riktigt bra spjälsäng. Här nedan har vi listat några riktigt bra alternativ i flera olika prisklasser. Naturligtvis har vi även valt sängar i olika designer och färger, men gemensamt för alla är att de är säkra.

Sängarna som har lyckats komma med i vår bäst i test kommer från tillverkare som bland annat IKEA, Troll och Stokke. Dessa tillverkare är kända för att skapa högkvalitativa spjälsängar och produkter för barn, samtidigt som de har moderna och stilrena designer som passar alla hem. Som tidigare nämnt har vi medvetet valt ut sängar i olika prisklasser. Vissa är billiga och andra har ett högre pris. På så sätt kan du själv välja ut en säng som lämpar sig för dina behov och som även går hand i hand med din budget. Som förälder är det mycket som du måste köpa in till ditt lilla barn och då kan det vara skönt att veta att det finns sängar, även som billiga val.

Sebra baby- och juniorsäng

Vår rekommendation

 • Inga skarpa hörn
 • Sidorna kan tas bort när barnet blir äldre
 • Prisgaranti och 365 dagars ångerrätt hos återförsäljaren

– Bebissäng med anpassningsbar storlek

Sebra baby- och juniorsäng är den praktiska babysängen som enkelt kan göras om till en juniorsäng. Med andra ord kan du anpassa sängen efter dess att din son eller dotter blir äldre så att du slipper att konstant köpa nya sängar.

I PriceRunners test i januari 2019 fick Sebra baby- och juniorsäng ett betyg på 3,5 av 5 stjärnor, och sängen kan beställas redan idag hos bland annat Babyland för 6 499 kronor. Njut av gratis fraktalternativ och flera andra schyssta villkor som bara gör upplevelsen bättre!

Sängen och dess struktur

Baby- och juniorsängen från varumärket Sebra är en söt bebissäng som kan köpas i en rad olika färger för att passa din stil perfekt. Den klassiska sängen kan dras nytta av som en liten bebissäng med en storlek på 112,5 x 70 cm, men när ditt barn blir äldre kan sängen justeras. Den utdragbara egenskapen med hjälp av de avtagbara sidorna ser till så att sängen plötsligt får måtten 155 x 70 cm. Med andra ord slipper du att köpa en ny säng bara för att din son eller dotter växer en aning.

Bra att veta om sängen

Sebra baby- och juniorsäng har en sängbotten som kan justeras i två olika höjder. Det finns dessutom särskilda passande madrasser som kan köpas till för att fullända sängen. Med materialet sprutlackerad björk tillsammans med giftfri färg som sängen är uppgjord av kan du vara säker på att din son eller dotter får en säng som är trygg och säker att sova i. Satsa på den högkvalitativa sängen redan idag för en praktisk anpassningsbar barnsäng!

Storlekar

Sebra baby- och juniorsäng är tillgänglig i följande storlek:

 • Babysäng 112,5 x 70
 • Juniorsäng 155 x 70

Du kan läsa mer om de olika Sebra baby- och juniorsängarna här.

Royal spjälsäng

Bästa budgetvalet

 • Klassisk design
 • Inspirerad av prinsessan Estelle
 • Tillverkad i högkvalitativt trä

– Söt, enkel och mycket prisvärd

Satsa på en härlig säng till din son eller dotter som har blivit riktigt populär på PriceRunner, nämligen Royal spjälsäng från varumärket Troll. Den här enkla och söta spjälsängen med ett snyggt mönster i form av en krona kommer sannerligen att uppskattas i de flesta barnrummen, och de höga kanterna ser till så att ditt barn ligger tryggt i sängen. Royal spjälsäng kan beställas hos bland annat Babyland.se, och här kostar den inte mer än 2 199 kronor. Med gratis fraktmöjligheter, snabb leverans och låga priser får du inte missa att ta det här tillfället i akt!

Sängen och dess struktur

Royal spjälsäng från märket Troll har en härlig grå färg, men kan också fås i ett vitt alternativ. Detta betyder att sängen kommer att passa i de flesta barnrummen oavsett vilken inredningsstil eller färger du annars har valt. Spjälsängen har en botten som kan höjas och sänkas i tre olika lägen, och som kronan på verket (ursäkta ordvitsen) finner du vid huvudgaveln ett snyggt mönster i form av en krona. 

Bra att veta om sängen

Björk och MDF är de två materialen som Royal spjälsäng är gjord av. Dessa är mycket hållbara och robusta, så du kan lita på att sängen håller under en lång tid framöver. Kom ihåg att köpa en madrass och andra liknande tillbehör separat för att fullända din Royal spjälsäng och ge ditt barn en god natts sömn alla dagar i veckan. Om det är högkvalitativa och prisvärda produkter som du är på jakt efter kommer just Royal spjälsäng att imponera alla gånger, så ta tjuren vid hornen och satsa på en utmärkt spjälsäng som den här!

Storlekar

Royal spjälsäng är tillgänglig i följande storlek:

 • (B x D x H); 66,6 x 132,8 x 112

Du kan läsa mer om de olika Royal spjälsängarna här.

Stokke Sleepi Spjälsäng

Bästa spjälsängen på hjul

 • Vagga i tid med ditt barn
 • Avtagbara sidor
 • Kan göras om till juniorsäng
Stokke Sleepi Spjälsäng

Stokke är ett känt och mycket uppskattat märke när det kommer till produkter för barn. Den här fina spjälsängen med namn Sleepi är en vacker säng med en oval form som kommer att ge barnrummet den där romantiska och ljuva touchen. De mjuka, runda hörnen gör sängen mycket inbjudande och skapar som ett litet näste för din bebis. För att spjälsängen ska vara solid och hållbar har man valt att tillverka den i träslaget bok. Den tidlösa designen gör att sängen passar in i majoriteten av alla hem.

Som förälder kommer du själv att kunna välja i vilken höjd du vill att sängbotten ska vara. Du justerar den efter dina och ditt barns behov och det finns flera nivåer att välja mellan. Till den här spjälsängen Sleepi har man även valt att sätta små hjul på varje sängben. Hjulen är svängbara, men kan låsas när barnet ska sova tryggt. Hjulen gör det lättare för dig att kunna flytta runt sängen i hemmet. När bebisen blir större kan du med fördel plocka bort den ena sidan av spjället och sänka botten till golvnivå. Ditt barn kan då själv klättra i och ur sängen.

Fördelar

 • Hjul som bidrar till enkel förflyttning
 • Sida som kan tas bort
 • Sängen växer i takt med ditt barn
 • Spjälsängen kan bli till juniorsäng
 • Rekommenderas från 0 till 3 år
 • Oval och vacker design

Vad säger kunderna?

Sleepi Spjälsäng från Stokke har fått otroligt bra recensioner från tidigare kunder. Det många tycker bäst om med spjälsängen är att den är mycket hållbar. Ditt barn kommer att ha vuxit ur den flera gånger om innan den går sönder. De svängbara hjulen underlättar även för den som vill kunna förflytta spjälsängen mellan olika rum, eller t.ex. ta med spjälsängen in i köket medan barnet sover.

Spjälsäng Sniglar är en klassisk och traditionell säng för bebisar som du hittar på IKEA. Det här är en snygg och enkel säng som har en hög kvalitet, till ett mycket lågt pris. Är du ute efter en billig spjälsäng så är Sniglar ett riktigt bra alternativ. Den ligger nämligen långt under 1000-lappen. Sniglar Spjälsäng är tillverkad i naturligt trä från bok och mäter 60×200 cm. Sängbotten kan du justera mellan två olika lägen och på så sätt välja om ditt barn ska ligga högt upp eller längre ner. Ditt barns bekvämlighet är väldigt viktigt och därför har man sett till att testa botten för att säkerställa att den verkligen kommer att ge ett korrekt och bra stöd.

När man är liten kan det vara svårare att reglera kroppstemperaturen. Spjälsäng Sniglars botten har en god ventilationsförmåga och ordentlig luftcirkulation för att skapa ett så behagligt sovklimat som möjligt. Eftersom madrass inte medföljer i samband med köp så behöver du se till att införskaffa detta på sidan om. Här är det viktigt att du väljer en madrass som har samma mått som sängen. En madrass som är för stor eller för liten kan innebära risk för ditt barn.

Fördelar

 • Kan justeras i två olika lägen
 • Tillverkad i bok
 • Mäter 60×200 cm
 • Mycket billig säng
 • Uppfyller Europanormen EN 716-1

Vad säger kunderna?

Även om Sniglar spjälsäng är mycket billig är det en ordentlig säng som ditt barn kommer att sova bekvämt och tryggt i. Det kunderna gillar är att man har kunnat sätta ett så lågt pris, utan att behöva kompromissa med kvalitet. Spjälsängen är även mycket enkel att montera och har blivit en storfavorit hos föräldrar såväl som barn.

Done by Deer spjälsäng

Done by Deer spjalsang

För en klassisk spjälsäng som imponerar på flera plan är Done by Deer spjälsäng ett utmärkt val. Den här spjälsängen från märket Done by Deer är ett förträffligt premiumköp, och efter ett test som genomfördes av PriceRunner i januari 2019 fick Done by Deer spjälsäng toppbetyget. Det är därför sannerligen kvalitet som gäller när det är tal kring den här möbeln! Hos bland annat BabyV kan du redan idag beställa den populära spjälsängen för endast 4 990 kronor, och då ingår det öppet köp i 365 dagar.

Sängen och dess struktur

Done by Deer spjälsängen är en söt och praktisk spjälsäng som kommer att se fantastisk ut i de flesta barnrummen. Med sin enkla moderna design och vita färg passar den in perfekt med resten av möblerna och ser samtidigt till så att ditt barn verkligen får det bästa av det bästa. För att kunna anpassa sängen så att den passar just ditt barn har produkten en justerbar egenskap i form av sängens botten. Denne kan justeras i två steg där den översta passar det nyfödda barnet. När din son eller dotter sedan blir lite äldre kan du flytta ner bottnen till det understa läget.

Bra att veta om sängen

När ditt barn blir lite äldre och inte längre är i behov av en spjälsäng är det fullt möjligt att montera av den ena sidan på spjälsängen. Det som då sätts fast som ersättning är en juniorsida som du kan köpa separat. Det är även värt att ha i åtanke hur Done by Deer spjälsäng enkelt hålls ren med hjälp av en fuktig trasa.

Storlekar

Done by Deer spjälsäng är tillgänglig i följande storlek:

 • (B x D x H); 66 x 125 x 92

Du kan läsa mer om de olika Done by Deer spjälsängarna här.

När ska man införskaffa sig en spjälsäng?

Att införskaffa sig en spjälsäng är något som du kan göra redan innan bebisen kommer hem. På så sätt kan du känna dig säker på att du är väl förberedd. Det är dessutom enklare att sätta och montera ihop en spjälsäng i förväg, innan du har en liten på din arm som behöver din uppmärksamhet. Rekommenderat är dock att man även köper sig ett babynest och placerar detta i den vanliga spjälsängen. När man är mycket liten kan det kännas läskigt och otryggt med alldeles för mycket utrymme. Ett babynest omfamnar barnet på ett annat sätt och minimerar också risken för att barnet rullar över på mage i sömnen. Ett babynest är dock endast något som behövs under den första tiden. Med det sagt kan du alltså införskaffa dig en spjälsäng när helst du önskar.

När du ammar ditt barn kan en amningskudde hjälpa dig att se till att ditt barn har det bekvämt och att du inte behöver lyfta honom eller henne hela tiden.

Vad ska man tänka på när man köper spjälsäng?

Det kan låta som en enkel uppgift att köpa en spjälsäng, men sanningen är att det faktiskt är svårare än man kan tro. Det finns flera aspekter som du måste ha i åtanke och här nedan listar vi de viktigaste. Observera att alla våra spjälsängar som är listade i denna bäst i test är godkända och säkra att använda sig av. Det kan däremot vara så att du väljer ett annat alternativ än dem som du hittar här och då är en köpguide väldigt bra att ha till hands.

 • Köp en säng som har det godkända måttet mellan spjället (45 och 65 millimeter)
 • Vill du ha en säng med eller utan hjul?
 • Välj en säng som kommer att lämpa sig för den tid du vill att barnet ska använda den
 • Välj en säng som lämpar sig för dina och ditt barns behov

Naturligtvis bör du även fundera på hur mycket du vill att spjälsängen ska kosta. Det finns spjälsängar som bara kostar några enstaka hundralappar och sen finns det spjälsängar som kostar flera tusenlappar. Det som vanligtvis är avgörande för varför spjälsängarna varierar så mycket i pris är att vissa har några specifika funktioner. Även tillverkaren är av stor betydelse. Vissa spjälsängar är dyrare av den simpla anledning att de kommer från ett mycket känd och populärt märke, men är minst lika bra som billigare alternativ. Sätt en budget som du känner dig bekväm med och ge dig därefter ut på marknaden för att hitta den bästa spjälsängen!

Förhoppningsvis kommer vår bäst i test att göra det lättare för dig att hitta en riktigt bra spjälsäng som också är mycket trygg och säker. Att ditt barn kan sova i lugn och ro är givetvis avgörande för hur bra barnet kommer att må, men din sömn som förälder är också väldigt viktig. Du behöver vara utvilad för att kunna orka med alla bestyr som den nya dagen bär med sig. Om du vet att ditt barn sover tryggt och säkert kommer det vara enklare för dig att slappna av och få den skönhetssömn du förtjänar och behöver!

Läs mer om de bästa spjälsängarna för ditt lilla barn!

En spjälsäng lämpar sig utmärkt för barn i åldrarna 0 till 3 år. Här listar vi trygga och prisvärda alternativ med spännande och praktiska funktioner!

Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

Troll Lux Spjälsäng

Troll Lux Spjälsäng

Lux spjälsäng från märket Troll är en solid och ordentlig spjälsäng som du kommer att ha stor användning för under många år. Den här sängen är utrustad med en så kallad dropside, vilket kommer att underlätta för barnet såväl som för dig som förälder. Här kan du välja att justera spjälsängens botten i hela tre olika lägen. Botten kan monteras längst ner i sängen, i mitten och högt upp. Det gör att du kan anpassa spjälsängen efter hur aktivt ditt barn är, men även efter barnets ålder.

Vill du vara säker på att få en högkvalitativ spjälsäng så är Troll Lux ett riktigt bra val. Spjälsängen är utvecklad och designad av experter och naturligtvis följer sängen också de Amerikanska och det Europeiska standarderna som finns. För att du ska känna dig trygg med att använda sängen till ditt barn så har den även testats för att sedan godkännas. Spjälsängen mäter 92.5 cm i höjd och är 125.6 cm bred. Sängen säljs utan madrass, men med madrassmått på 60×120 cm

Fördelar

 • Säker och solid spjälsäng
 • Nedfällbar sida
 • Tre olika madrasslägen
 • Snygg och enkel design
 • Ordentlig ribbotten

Vad säger kunderna?

När du letar efter omdömen på en viss produkt kommer du att hitta både negativa och positiva erfarenheter. Troll Lux spjälsäng är inget undantag. Här är det ett flertal som menar att sängen är otroligt bra och att den är mycket enkel att montera ihop. Andra upplever den som väldigt svårmonterad, men när den väl är på plats så är den högkvalitativt på alla sätt.

Stuva/Fritids

Stuva/Fritids

Stuva/Fritids är en spjälsäng i mellan-prisklassen som du hittar på IKEA. IKEA är annars känt för att ha möbler med mycket låga priser, men när man hör om de funktioner som den här spjälsängen har är det inte så konstigt att den kostar lite mer. Med Stuva/Fritids kan ditt barn sova bekvämt och lugnt hela natten och det är mycket tack vare botten i spjälsängen. Här har man använt sig av ett mycket slitstarkt material som ser till att ditt barn får det rätta stödet, redan från en mycket liten ålder. Botten har även en mycket god ventilation såväl som luftcirkulation.

Det som gör den här spjälsängen så unik är att den kommer med förvaringslådor, något som man annars bara ser på sängstommar av större format. Längst ner på spjälsängen hittar du två rymliga lådor i en ljusblå färg. Sängbotten kan du dessutom montera i två olika höjder och ena sidopanelen kan du plocka bort. Det gör att spjälsängen även lämpar sig bra när ditt barn har blivit lite större.

Fördelar

 • Uppfyller Europanormen kallad EN 716-1
 • Rymliga förvaringslådor i sängstommen
 • Avtagbar långsida
 • Botten kan justeras i två olika nivåer
 • Slitstark botten för bra stöd

Vad säger kunderna?

Stuva/Fritids är ett ypperligt val för den som vill ha en spjälsäng med många funktioner och som dessutom lämnar utrymme för förvaring. Tidigare kunder tycker att den är relativt enkel att montera ihop och att den står stadigt. Omdömena för denna spjälsäng känns neutrala på många sätt. Överlag är majoriteten av alla kunder nöjda.

Spjälsäng Sniglar

Spjälsäng Sniglar

I vår bäst i test för bästa spjälsängen vill vi avsluta med att ta med ytterligare en favorit från märket Troll. Lukas är namnet på spjälsängen som är ett mycket bra val för den som letar efter en prisvärd spjälsäng som kommer att hålla länge. Den här sängen är designad med spjälor som löper runt hela sängen. Det betyder att varken fotänden eller huvudgaveln är täckt och ditt barn har större möjlighet att se ut. Botten kan du justera i hela tre olika höjder, för att på så sätt variera i takt med att ditt barn växer och blir mer aktiv. Den som önskar kan även köpa till komplementet som förvandlar spjälsängen till en juniorsäng.

När ditt barn har blivit lite större kan det kännas extra spännande att kunna ta sig i och ur sängen själv. Den juniorlångsida som du kan köpa ser till att omvandla den klassiska spjälsängen till en säng som lämpar sig bättre för större barn. Långsidan säljes dock separat och detsamma gäller för madrass. Sängen är tillverkad i björk och mäter 68×125 cm. Madrassmåtten ligger dock på 60×120. Kom ihåg att torka av sängen med en fuktig trasa och miljövänlig såpa med jämna mellanrum. Det håller den ren, fräsch och bakteriefri.

Fördelar

 • Botten kan justeras i tre olika lägen
 • Spjälsängen kan förvandlas till juniorsäng
 • Madrassmått på 60×120 cm
 • Spjälor som går runt hela sängen
 • Prisvärd
 • Solid och stadig

Vad säger kunderna?

Spjälsängen Lukas från Troll är en spjälsäng som har fått många positiva omdömen från tidigare kunder. Majoriteten är supernöjda med sängen och menar att den håller genom fler än ett barn. Att sängen kan förvandlas till en juniorsäng är också något som många uppskattar väldigt mycket. Det minskar kostnader såväl som konsumtionen, vilket är bra för plånbok och miljö.

Læs også: Juniorsäng Test | De 8 bästa barnsängarna för priset 2020.

Se også denne artikel på Metromode.se: Så väljer du rätt spjälsäng till din bebis – 15 praktiska och fina val

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta

Author

Skriv en kommentar