Att ta steget från spjälsäng till en juniorsäng är för många barn en väldigt stor och spännande upplevelse. Det kan även vara roligt för föräldrar, att se det lilla barnet gå från smått till större. Att välja juniorsäng kan dock vara en aning knepigt, men med hjälp av vår bäst i test för bästa juniorsängen så blir det enklare. Här har vi tagit oss igenom ett flertal olika sängar som lämpar sig utmärkt för det växande barnet. Du hittar även större enkelsängar som, med rätt tillbehör, kan lämpa sig precis lika bra.

Ett vanligt misstag är att en juniorsäng alltid måste vara en säng som växer med barnet, men så är inte alltid fallet. Vissa väljer att köpa en 90×200 cm säng direkt, som barnet sedan kan använda upp till tonåren utan några problem. När det är dags att gå från spjälsängen till en juniorsäng kan detta kännas som ett mycket stort kliv för självständighet. För det mindre barnet kan det kännas otryggt till en början och därför är valet av säng väldigt viktigt. En juniorsäng gör det möjligt för ditt barn att själv klättra i och ur, något som tidigare inte var möjligt.

Vad är en juniorsäng?

Enkelt förklarat så kan man säga att en juniorsäng är en säng som är lite mindre i storlek och som därför lämpar sig riktigt bra för barn. Många modeller är så kallade växasängar, vilket betyder att du kan förlänga sängen i takt med att ditt barn växer. Sängen kan till en början vara mindre i storlek för att kännas trygg för barnet, och kan därefter sträckas ut efter behov. Med en växasäng är det dock viktigt att vara medveten om att madrassen inte har samma funktioner som sängen. Det betyder att du med jämna mellanrum kommer att behöva införskaffa nya madrasser som passar med sängens längd.

En juniorsäng behöver dock inte vara en växasäng för att kunna klassas som en barnsäng. Det finns många olika modeller på marknaden och ett flertal som är “fasta”. Det som de flesta dock har gemensamt är att de är mindre och även smalare än en vanlig 90×200 säng. Att välja rätt modell kan vara svårt, speciellt om man köper en juniorsäng för första gången och är på jakt efter det bästa alternativet. I vårat bäst i test för bästa juniorsängen 2021 har vi sett till att plocka ut olika modeller för olika smaker och behov, men även sängar i olika prisklasser. På så sätt kommer det att vara lättare för dig att hitta en juniorsäng som passar just dig och ditt barns behov och förväntningar.

Bäst i test – Bästa juniorsängen 2021

Ska du välja en växasäng till ditt barn eller är det en fast juniorsäng som känner mer aktuell? Det finns både fördelar och nackdelar med båda alternativen, men gemensamt är att de erbjuder ditt barn en god natts sömn och en bra säkerhet. Många föredrar växasängen, just för att den kan förlängas eller förkortas efter behov. Andra tycker att de fasta juniorsängarna är det bästa alternativet, med den främsta orsak att deras konstruktion oftast känner mer stabil.

Här nedan har vi listat de juniorsängar som vi tycker är de absolut bästa just nu!

Hoppekids Barnsäng – Maja Deluxe juniorsäng

Vår rekommendation

 • Smart lådförvaring
 • Solid och säker konstruktion
 • Möjlighet att förlänga sängen till dubbelsäng
Hoppekids – Maja Deluxe juniorsäng

i samarbete med PriceRunner

 

Har du ett barn som behöver lite extra stöd vid nattning ännu eller som kanske har en kompis som gärna sover över med jämna mellanrum? Maja Deluxe juniorsäng från Hoppekids är ett utmärkt alternativ för den som vill få ut så mycket av sina pengar som möjligt. Sängen hamnar i mellanklassen när det kommer till prisnivå, men är å andra sidan i en helt egen liga när det kommer till kvalitet, design och funktioner. Maja Deluxe är nämligen inte bara en enkel juniorsäng, utan har ytterligare en säng passande ett barn som går att dra ut.

Sängpaketet består således av en vanlig säng som mäter 90×200 cm. Denna säng är fast och är alltså ingen växasäng. Under sängen finns det sedan en modul som är utdragbar. Denna kan du använda som en utdragbar säng om du behöver finnas tillgänglig i samband med nattning, eller om någon behöver en extra sovplats. När du inte vill använda modulen som en extra säng kan den med fördel fungera riktigt bra som förvaringsmöjlighet. Även den utdragbara sängen mäter 90×200 cm. Naturligtvis kan modulen fungera som både säng och förvaring på en och samma gång. På så sätt får du en funktionell sängmöbel som du och ditt barn kommer att ha stor användning för väldigt länge.

Fördelar

 • Två sängar i en
 • Utdragbar modul som kan fungera som säng/förvaring
 • Snygg och tidlös design
 • Fast säng med mått B216xH90xD96 cm

Vad säger kunderna?

Maja Deluxe från Hoppekids är ett utmärkt alternativ för alla som vill ha en säng med mycket förvaringsmöjligheter. Om lådorna på den utdragbara delen inte används till förvaring kan de med fördel förvandlas till en extrasäng. Maja Deluxe är snyggt designad och går i färgen vit, vilket lämpar sig för majoriteten av alla hem och inredningsstilar.

Hoppekids Barnsäng – fin juniorsäng i 70x160cm

Bästa budgetvalet

 • Svanenmärket
 • Säker och flexibel lösning
 • Sängen kan justeras allt eftersom barnet växer
Hoppekids – BASIC Juniorsäng

i samarbete med PriceRunner

 

Ytterligare en säng från Hoppekids är Basic juniorsäng. Den här juniorsängen kan vid en första anblick likna en soffa och därför har den också blivit kallad bäddsoffa ett flertal gånger. I grund och botten är det dock en säng som man har tillverkat, men de höga kanterna gör lätt att sängen kan användas som soffa för den som önskar. De höga benen gör dessutom att du har möjlighet att få plats med lådor under för extra förvaring eller så lämnar du golvytan öppen för att förenkla städningen i hemmet.

Basic juniorsäng från Hoppekids är en högkvalitativ och solid säng som går att få i tre olika storlekar. Det betyder att sängen inte är en växasäng, utan att du behöver byta ut den när ditt barn har vuxit ur den. Sängen kommer dock med tillbehör som en 3/4 skena som går att fästa, för att på så sätt göra den tryggare. För att du ska känna dig trygg med att ditt barn sover gott och säkert hela natten så är sängen också Svanenmärkt. Det betyder att den har tillverkats på ett sätt som uppfyller alla de EU-regler som råder. Väljer du att beställa sängen som den är så får du även med en lamellbotten, men önskar du annat alternativ så finns ett flertal olika tillbehör.

Olika storlekar

Vill du använda Hoppekids Basic juniorsäng länge? Då kan det vara bra att veta om alla storlekar som finns att välja mellan. Den minsta sängen som serien erbjuder mäter 70×160 cm, mellanalternativet är på 70×190 cm och den större juniorsängen mäter 90×200 cm. Under sängen hittar du ett utrymme på hela 20 cm som lämpar sig utmärkt för förvaringslådor eller en extrasäng om så önskas.

Fördelar

 • Finns i tre olika storlekar
 • Snygg och stilren design
 • Stort förvaringsutrymme under sängen
 • Fungerar även som bäddsoffa
 • Svanenmärkt

Vad säger kunderna?

En juniorsäng som har många funktioner och är flexibel är de allra flesta föräldrars dröm. Med den här högkvalitativa bäddsoffan/juniorsängen får du en säng och en soffa i ett, samtidigt som du har möjlighet att köpa till en extrasäng eller förvaringslådor. De omdömen som går att finna är positiva och många menar att sängen kännas väldigt stabil. Att den kommer i flera storlekar är också något som är mycket uppskattat.

Hoppekids barnsäng – stor juniorsäng som finns upp till 90x200cm

Bästa hög juinorsäng

 • Säkerhet godkänd
 • Många justeringsmöjligheter
 • Plats för skrivbord under sängen
Hoppekids – Halvhög juniorsäng

i samarbete med PriceRunner

 

Att byta från spjälsäng till juniorsäng kan vara en stor händelse för ett litet barn som ibland kan kännas skrämmande. Med den här roliga och halvhöga sängen från Hoppekids blir övergången mer festlig och lättsam. Det här är dock en säng som lämpar sig bäst för lite äldre barn som har lätt för att använda sig av stegar. Då sängen är hög så erbjuder den gott om golvutrymme att leka på och utrymmet under sängen kan också förvandlas till en mystisk grotta med hjälp av ett draperi. Här har man fokuserat på säkerhet så väl som miljö i samband med tillverkningen. Det betyder att juniorsängen är Svanenmärkt och följer rådande EU-regler.

Svårt att få barnet upp ur sängen på morgonen? Då kan du köpa med ett tillbehör som en rutschkana. Här är det dock viktigt att komma ihåg att du även kommer behöva köpa med en kortare skena till sängen, för att rutschkanan ska kunna få plats. Juniorsängen kan inte heller delas. Med det menar vi att det inte finns någon möjlighet att bygga om eller justera sängens utseende längre fram.

Stabil säng i flera storlekar

Denna halvhöga juniorsäng från Hoppekids har en maxvikt på hela 100 kg. Det betyder att du som vuxen med fördel kan krypa upp om det är extra svårt att sova någon dag, eller att en kompis eller syskon kan sova över i sängen. Sängen finns även i olika storlekar, där du själv kan välja om det är en på 70×160 cm som gäller eller 90×200 som kan användas mycket längre.

Fördelar

 • 69 cm höjd i utrymme under sängen
 • Rutschkana kan monteras
 • Stora förvaringsmöjligheter
 • Mer lekyta
 • Stabil säng med maxvikt på 100 kg
 • Kommer i två olika storlekar

Vad säger kunderna?

När du som förälder ska köpa den bästa juniorsängen kan det vara skönt att se vad andra föräldrar tycker och tänker. Hoppekids halvhöga juniorsäng är en uppskattad och populär säng som har gjort många nätter och nattningar mycket roligare. En del upplever att sängen är en aning ostabil, vilket främst beror på de höga benen. När rutschkana har monterats är detta dock något som har lindrats.

Sundvik Juniorsäng – enkel barnsäng med sänggavel

Sundvik 2

Sundvik är en juniorsäng som du hittar på IKEA. Sängen ligger i den lägre prisklassen och är därför ett riktigt bra val för alla typer av plånböcker. Det som gör den här juniorsängen så uppskattad och unik är att den har en utdragbar sängstomme. Det  i sin tur betyder att sängen är en så kallad växasäng, vilket betyder att du kan dra ut den i takt med att ditt barn växer sig längre och större. Växasängar har alltid varit mycket populära hos förälder som vill kunna ha juniorsängen så länge som möjligt.

För att du ska få en säng som håller så länge som möjligt så har man valt att skapa en bra och slitstark ribbotten. Denna medföljer i samband med köpt. Även designen är tidlös och fungerar idag så väl som om 10 år till, även om inredningstrenderna förändras ständigt. Basmaterialet i sängen består av massiv furu som har behandlats med bets så väl som akryllack för längre hållbarhet. Till ribbotten har man valt att använda sig av björkfanor och bokfaner.

Enkel montering

Som förälder med ett litet barn med mycket spring i benen så måste det gå snabbt och enkelt att få ihop juniorsängen. Sundvik juniorsäng går snabbt och smidigt att bygga ihop och att justera längden tar bara några enstaka minuter. Här får du med tydliga monteringsinstruktioner som hjälper dig från början till slut.

Fördelar

 • Mäter 80×200 cm
 • Utdragbar sängstomme som växer i takt med barnet
 • Tillverkad i stabil och massiv furu
 • Ribbotten medföljer i samband med köp
 • Snygg och tidlös design

Vad säger kunderna?

IKEA är kända för att skapa bra och högkvalitativa sängar till riktigt bra priser. Sundvik utdragbar juniorsäng är ett självklart val för alla föräldrar som vill införskaffa sig en växasäng som kan vara med länge. Även om det kan vara svårt att hitta omdömen och recensioner gällande alla typer av produkter så finns det ändå ett flertal bloggerskor som hyllar sängen till max. Funktionen är naturligtvis smidig, men det höga benen ger också utrymme för uppskattade förvaringsmöjligheter.

Vestervig juniorsäng – fin juniorsäng i grått

Vestervig

Vestervig är en klassisk sängram som är specifikt framtagen för juniorer. Det betyder att sängen är anpassad efter barn i åldrarna 3 år och uppåt. Här får du en traditionell säng som lämpar sig för barnrummet och som är tillverkad i massiv furu för att ha så en lång hållbarhet som möjligt. Träet är också riktigt stabilt och ger en säng som ditt barn kan sova skönt och tryggt i. Sängen har en vanlig ribbotten där du själv kan välja om du vill addera en resårbotten likt en kontinentalsäng eller om du hellre föredrar en vanlig madrass. Lameller är inkluderade i samband med beställning.

Vestervig är en juniorsäng som är framtagen av möbelkedjan Jysk. Sägen är fast och mäter 90×200 cm i längd och bred. Om du som förälder vill undvika att köpa ytterligare en ny säng efter juniorsängen så är Vestervig ett bra alternativ. Sängen är mycket stabil i sin konstruktion och har en design som passar de allra flesta. Detta gäller även för färgen, då sängen kommer i färgen vit.

Bra förvaringsmöjligheter

Den bästa juniorsängen har höga ben och mycket plats för förvaring. Vestervig har ett utrymme på 22 cm under sängen, vilket gör att du med fördel kan få plats med lådor av diverse slag. Att ha lådor under sängen gör inte bara städningen enklare, utan det kan också få sängen att se och kännas mer lyxig.

Fördelar

 • Snygg säng i klassisk design
 • Fast och solid konstruktion
 • Mäter 90×200 cm
 • Tillverkad i massiv furu
 • Passar till resårbotten eller madrass

Vad säger kunderna?

Det råder delade meningar om Jysk juniorsäng Vestervig, men majoriteten av alla omdömen är goda. Tidigare köpare menar att sängen är mycket enkel att montera ihop och trots att den till synes kan se väldigt enkel ut, så är den fortfarande mycket stadig. Andra tycker tvärtom. Att sängen inte alls känns så stadig som man kanske hade önskat, men överlag är recensionerna goda. Det bästa sättet att själv avgöra är att besöka en butik för att testa sängen i verkligheten.

Minnen juniorsäng – bekväm juniorsäng i vitt

Minnen

Minnen är en fantastiskt fin juniorsäng som du hittar bland IKEAs kollektion för barn. Den här sängen har en design som ger nostalgi och som kommer i en mjuk nyans av turkos, vilket blir ett perfekt tillskott i barnrummet. Den höga sänggaveln ger sängen ett mycket drömlikt utseende och blir en plats dit ditt barn mer än gärna kommer att gå för att besöka drömmarnas land. Precis som många andra juniorsängar så är detta en så kallad växasäng som växer i takt med att ditt barn blir längre och större. Du kan alltså själv välja när det är dags att förlänga sängen, så att ditt barn kan sova riktigt skönt och kan sträcka ut sig ordentligt.

När du väljer Minnen som juniorsäng är det endast en sängstomme som du kommer att köpa. Denne inkluderar dock en ribbotten (LURÖY) som passar perfekt till sängens storlek. Du behöver dock se till att själv införskaffa en madrass och med växasängar gäller det att vara beredd på att köpa flera madrasser under åren. Dessa växer nämligen inte på samma sätt som sängen.

Material

För att du ska få en juniorsäng som är så stabil och stadig som möjligt har man valt att tillverka Minnen juniorsäng i stål. Hela sängstommen består alltså av stål, men till ribbotten har man valt ett mer naturligt material. Ribbotten är tillverkad i bokfaner så väl som björkfaner.

Fördelar

 • Vackert designad säng i härlig färg
 • Utdragbar säng som växer i takt med ditt barn
 • Mäter 80×200 cm
 • Ribbotten inkluderas
 • Lågt pris som passar de flesta

Vad säger kunderna?

Med hjälp av omdömen från tidigare kunder är det enklare för dig att bilda dig en uppfattning om en specifik produkt. Minnen juniorsäng från IKEA är ett bra alternativ för alla föräldrars om vill ha en växasäng i en mer unik och drömlik design, till skillnad från det mer traditionella juniorsängarna. Här uppskattas stabilitet så väl som det stora utrymmet under sängen, vilket lämpar sig utmärkt för förvaring. Även priset är ett riktigt stort plus!

Limfjorden juniorsäng – praktisk barnsäng med förvaring

Limfjorden

Jysk har ett stort utbud av olika sängar som lämpar sig utmärkt för juniorer så väl som äldre barn och vuxna. Deras sängram Limfjorden är ett riktigt bra alternativ för alla föräldrar som vill ha en högkvalitativ säng med otroliga förvaringsmöjligheter. Som förälder blir man snabbt varse om att förvaring är ett måste för att få bukt med alla leksaker som annars blir utspridda i hela hemmet. Limfjorden är en sängram som är tillverkad av konstfanér och som mäter 90×200 cm. Det betyder att det lilla barnet får massa utrymme att rulla runt och att sängen även är stor nog för större barn. Efter som det inte är en traditionell juniorsäng i den utsträckning att den har något skydd så rekommenderas den dock till större juniorer.

Lådorna under sängen är stora och djupa, vilket rymmer allt från vinterkläder som ska stuvas undan, leksaker, papper och pyssel eller vad helst ni vill ha förvaring till. Barnet kan själv dra ut lådorna för att plocka fram det som önskas eller städa undan när det är dags att lägga sig för dagen.

Madrass

Eftersom Limfjorden endast är en sängram så kommer du att behöva köpa till en resårmadrass eller en skummadrass. Väljer du en resårmadrass är det rekommenderat att även satsa på en riktigt bra bäddmadrass högst upp. Bäddmadrassen gör sömnen behagligare och minimerar risken för smuts och fläckar som förkortar resårmadrassens livslängd.

Fördelar

 • Stora, djupa förvaringslådor
 • Kan användas till skummadrass eller resårmadrass
 • Mäter 90×200 cm
 • Snygg, stilren och modern design
 • Kommer i färgen vit
 • Mycket säng för liten kostnad

Vad säger kunderna?

Många är de som har valt att köpa Limfjorden som säng. Majoriteten av alla kunder uppskattar de mycket stora och bekväma förvaringslådorna, som dessutom kan rullas ut med hjälp av små hjul på undersidan. Ett flertal menar dock att monteringen är en aning svår att lyckas med och att det finns ett glapp mellan lådorna som lätt kan samla på sig damm. Överlag är kunderna dock mycket nöjda och har fått en högkvalitativ och bra säng för ett mycket lågt pris.

Vem behöver en juniorsäng?

En juniorsäng är en säng som lämpar sig att införskaffa när barnet har vuxit ur sin spjälsäng. Under vilken ålder som detta sker kan vara mycket varierande, men det vanligaste är att det sker någon gång runt 2-3 års ålder. Vissa sover dock längre i spjälsängen och vissa byter tidigare. När man väljer att gå över till en juniorsäng beror på barnets personlighet, men även barnets längd och vikt.

Alla barn som börjar bli lite större och som mer än gärna gillar att klättra och ta sig fram på egen hand kan ha nytta av en juniorsäng. I juniorsängen finns det betydligt mer utrymme och plats att sova riktigt gott och ordentligt på. Eftersom barn i åldern 2-3 år också har börjat bli mycket mer självständiga och aktiva så är de lämpligare med en säng som barnet själv kan klättra i och ur. Risken är annars stor att barnet försöker ta sig ur spjälsängen på egen hand och riskerar att slå sig.

Det första steget är alltså att byta från en spjälsäng till en juniorsäng, men hur länge kan man använda en juniorsäng egentligen? Precis som tidigare beror det på ditt eget barn, vikt och längd, men i de flesta fall så brukar juniorsängar användas fram till dess att barnet är cirka 7 år gammalt. Som tidigare nämnt finns det många bra juniorsängar på marknaden och många olika modeller. En längre juniorsäng kan t.ex. användas till dess att barnet är 9-10 år.

Så väljer du rätt juniorsäng

Att välja en juniorsäng till ditt barn kan låta som en enkel uppgift, men sanningen är att många föräldrar finner det svårare än man kan tro. De flesta vill hitta den bästa sängen till det bästa priset, men det är inte alltid man kan få allt “under ett och samma tak”. Ibland gäller det att kompromissa med sina önskemål och det behöver inte betyda att du kommer att bli missnöjd eller att ditt barn inte kommer sova gott i sängen.

Vilken typ av juniorsäng du väljer är upp till dig själv. Alla har sina individuella behov och önskemål som ska uppfyllas. Vi rekommenderar dock att du även funderar på att införskaffa dig en säng som också har någon form av förvaring. Det kan till exempelvis handla om redan inbyggda och befintliga lådor under sängen, men det kan också vara juniorsängar med höga ben, så att du får plats med egna förvaringslådor under. Kanske låter det inte som att dessa lådor är speciellt nödvändiga, men vi är säkra på att du kommer att vara mer än tacksam när lego är utspritt över hela rummet.

Det är inte helt ovanligt att juniorsängar är halvhöga. Med det menar vi att det finns gott om utrymme under sängen, samtidigt som de inte är lika höga som en loftsäng eller våningssäng. De halvhöga sängarna kan kännas lite extra roliga för barnet att använda sig av och dessutom får du som förälder många förvaringsmöjligheter. Under sängen kan du t.ex. se till att barnet har alla sina kläder eller varför inte skapa ett mysigt krypin och en läshörna?

Vart kan man köpa en juniorsäng?

Det finns mängder av butiker som du kan vända dig till när du är på jakt efter en juniorsäng av bästa sort. Vill du säkerställa att du hittar sängar till så bra priser som möjligt kan du till exempel spana in alla de roliga och härliga alternativ som IKEA och Jysk har, men du kan också handla din juniorsäng online och välja en från Hoppekids – ett märke som är kända för sina fina juniorsängar av mycket hög kvalitet.

Fördelen med att köpa en juniorsäng på nätet är att du får tillgång till bättre priser. Nackdelen är att du inte kan se sängen i verkligheten och ditt barn kan inte heller provligga i den. När det kommer till juniorsängar så är dock majoriteten sängstommar, där du själv får välja en madrass och eventuellt en bäddmadrass. Dessa kan du med fördel testa ut i butiken.

Vår bäst i test för bästa juniorsängen inkluderar ett flertal olika alternativ som vi tycker är riktigt bra. Sen kan det naturligtvis vara så att ingen av dessa sängar faller dig och ditt barn i smaken, och det är naturligtvis helt okej. Med en bäst i test kan du dock ändå dra nytta av den information som finns gällande olika typer av juniorsängar och på så sätt skapa dig en uppfattning om vad marknaden har att erbjuda och vad som finns att välja mellan.

Læs også: Juniortäcke Test | Bästa barntäcket till bästa priset 2020.

Se også Juniorsäng skrevet af letsbuyit.se.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta

Author

Skriv en kommentar